Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 01:05:31

LOGOUT.hu

Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5101) poli27 válasza Tomika75 (#5098) üzenetére


poli27
Topikgazda

Igen linkeltem többször az adaptert amit csináltam 197mm karton orsóhoz..

(#5102) dippe válasza fabula (#5092) üzenetére


dippe
tag

Ilyet soha nem állítottam ;) Én is sokat nyomtattam már vele. El kell fogadni, hogy ennyiért vannak bizonyos limitációi, bosszantó apróságai. De igazából az átlag felhasználó észre sem veszi ezeknek a többségét.
Mindössze azért írom le újra és újra, mert a fórumon megjelenő érdeklődők is újra és újra megkérdezik. Akit érdekel, az "befogadja", átgondolja és lehet hogy X1-et választ. Aki nem is érti mit írok, az átugorja , vesz egy P1-et és kész.

A félreértések elkerülése érdekében szeretném tisztázni, hogy: összességében elégedett vagyok. Sem időm, sem pénzem nincs jobbat építeni (esetleg venni), szóval jó ideig ez marad.

(#5103) dippe válasza brumi1024 (#5093) üzenetére


dippe
tag

Olyanra gondolok, mint pl. az ftp szándékos használhatatlansága P1 esetén a Bambu studio-ból. (FTP adott, a BS -ben X1-hez minden le van kódolva. Azon jó eséllyel dolgozni kellett, hogy P1-ben ne működjön.) Vagy pl. MQTT protokoll lebutítása, sokkal kevesebb adatot küld, mint ami a rendelékezésre áll.

(#5104) brumi1024 válasza dippe (#5103) üzenetére


brumi1024
veterán

FTP adott, a BS -ben X1-hez minden le van kódolva. Azon jó eséllyel dolgozni kellett, hogy P1-ben ne működjön.

Ha a P1 hardvere csupan egy 720p-s 0.5 FPS-es "kamera" kezelesere kepes, mig az X1 on the fly tud gcode-ot parseolni (skip object), akkor egeszen gyanus, hogy nem ugyanaz a kod fut mindketton, kulonben kiadtak volna egyszerre, meglepne, ha ilyen aprosagokkal akarjak megkulonboztetni az X1-et. Ahogy a skip objectnel is, valoszinuleg itt is mas implementacio vagy kerulout kellett ahhoz, hogy az adott hardveren/rendszeren mukodjon. Az pedig, hogy miert az X1 elvez prioritast szerintem egeszen egyertelmu.

[ Szerkesztve ]

(#5105) Imy válasza brumi1024 (#5104) üzenetére


Imy
veterán

A két nyomtató között van árbeli különbség, nem kaphat meg mindent a P1. Ha szinte ugyanazt tudná, senki nem venné az X1-et.
Én ezért nem szöszöltem, X1-et vettem.
Persze a P1 is egy nagyon jó gép, sőt annyiért nagyon jó vétel.
Az A1 meg tényleg a kezdőknek egy kihagyhatatlan vétel. A Bambunak így nagy esélye van, hogy nagyon sok vevőt átcsábítson.

(#5106) fabula válasza Mr.Csizmás (#5096) üzenetére


fabula
őstag

Egyetértek Mr.Csizmással, én is ugyan így döntöttem el, hogy P1P-t (P1S akkor még nem volt) veszek és nem bántam meg. Akinek meg van rá lóvé, az ne vaciláljon, vegye meg az X1C-t, és akkor ugyan azt a nyomtatási élményt kapja, de folyamatosan nézheti a nagy színes érintőkijelzőt meg a folyamatos kameraképet :DDD , már ha erre van ideje na meg igénye :DD . Itt jegyezném meg, hogy mióta meg vann az ASMS is hozzá, én havonta jó ha egyszer megnéztem a kijelzőt a nyomtatón, mivel nem kell semmire sem használni, minden megy a BS-ből vagy a Handy-ből.
Ja és lidarozhat is, ami helyett én az Orca Slicer-ben be szoktam kalibrálni az egyes filament típusokat egyszer (már ami nincs benne vagy más még nem tette meg), lementem és utána már csak használom. Nem sok plusz idő (kb 40-50 perc filament típusonként és nem kell szín szerint is) és az árkülönbségből jó sok filament kijött már, amiből sokat el is nyomtattam :K .
Amúgy a hardned steel hotend meg a hardned steel extruder fogaskerekek olcsó fejlesztések és az -10 C fok bed hőmérséklet sem akadályozott eddig abban, hogy ASA-ig mindnet is nyomtassak vele (persze zárt Vision házban, ezért venném most a P1S-t).
Na meg azért sokat fejlődött a P1P és P1S is firmwar-esen, amióta én megvettem, lassan leszivárognak olyan dolgok, amit korábban csak az X1-ek tudtak, de nyilván a SOC miatt nem lehet mindnet ugyan úgy megvalósítani (lásd pl. kamera, ami helyett én egy olcsón, használtan vett blink kamerát használok, de azt sem sokat :D ).
De mindneki maga dönt, mi és mennyit ér meg neki :K .

[ Szerkesztve ]

(#5107) poli27


poli27
Topikgazda

A Bambu filamenteket érdemes kalibrálni amúgy, most hogy el lettem látva 18kg al érdekel :) Vagy elég a gyári profilokkal használni, ki hogy látja?

(#5108) fabula válasza dippe (#5102) üzenetére


fabula
őstag

Elnézést, akkor kicsit félreértettelek, így ezzel kiegészítve valóban igazad van :K .

(#5109) poli27 válasza fabula (#5106) üzenetére


poli27
Topikgazda

Egyébként meg nem értem miért nem tudnak egy boardot frrissíteni picit erőssebb procival... már lenne rá pénzük... Meg azt se értem miért nem tudják a kijelzőt upgradelni egy érintősre, azt nem limitálja a proci, pedig sok embernek igénye lenne :D Szerintem olcsóbban kihoznák az érintőkijelzőt, mint a mostani gombosat..... ;]

[ Szerkesztve ]

(#5110) fabula válasza poli27 (#5109) üzenetére


fabula
őstag

Kell az a különbség az X1 javára, mert az a zászlóshajó, ilyen ez a kapitalizmus, nem jó, de jobb eddig még nem sikerült :DD .
A proci meg elég a jó és gyors nyomtatáshoz, eddig ebben nem vettem észre limitet.

[ Szerkesztve ]

(#5111) brumi1024 válasza poli27 (#5107) üzenetére


brumi1024
veterán

Attol fugg. Sima PLA-nal nem vettem eszre hatalmas kulonbseget a kalibralas utan, PETG-CF-nel viszont ki tudtam hozni jobbat.

(#5112) w580 válasza poli27 (#5109) üzenetére


w580
tag

Sajnos ez ilyen, közép kategóriás mobilokból se véletlenül marad ki 100ft os fontos dolog/extra.
Ha ez mind benne lenne, szerinted hány db X1 adtak volna el ?! :)) P1S-el se szereztek szerintem túlsok új vásárlót.... P1P eladás is biztos csökkent, illetve X1 is. Nem sok "igazi új vásárló" nyertek meg vele szerintem. Én is azt vennék most X1 helyett. (csak akkor még nem volt :D )

[ Szerkesztve ]

(#5113) poli27 válasza brumi1024 (#5111) üzenetére


poli27
Topikgazda

PLA-CF nél esetleg? :) Abból megvan az összes szín már a fekete kivételével, esetleg ahhoz van valami jó beállításod? :) Bambu Petg-t még nem vettem, átszoktam az ABS re Petg helyett :) A PLA Tough ot esetleg próbáltad egyet vettem, de még nem próbáltam ki milyen, állítólag ötvözi a Petg rugalmasságát a PLA val kb:)

(#5114) Mr.Csizmás válasza w580 (#5112) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

p1s is olyan mint a távközlési szolgáltatók: új user vagy? tessék, kedvezmény, megéri, csak fizess. régi user vagy? meh, ha akarsz valamit dobd el és fizess újra.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#5115) Imy válasza fabula (#5106) üzenetére


Imy
veterán

Amit leírtál teljesen helytálló!
Mondjuk másodiknak ha szükségem lenne nyomtatóra P1P-t vennék, de nem kell. Annyit azért nem nyomtatok. :D

(#5116) poli27


poli27
Topikgazda

Ez elég jó készletnek tűnik a hajlított ágy problémára, itt a felfűtés se lesz rosszabb, mert itt ugye a teljes ágyat cseréled Az ára se annyira veszélyes, szerintem én megveszem karácsonyra magamnak :) :

princore.de/products/bambulab©-x1-carbon-p1p-p1s-druckbett-set-1


[ Szerkesztve ]

(#5117) fabula válasza Imy (#5115) üzenetére


fabula
őstag

Én egy A1-et vennék másodiknak, de hát nekem sem kell, sajnos :D . Olyan kis aranyos meg szépen is nyomtat.
Azért lehet jövőre meggondolom majd magam, ha lesz AMS lite nélkül, mert második gyors kis nyomtatónak még talán megérné megvenni PLA és PETG nyonmtatásra, csak hát ebbe beleszól majd a család is :DD .

(#5118) fabula válasza poli27 (#5116) üzenetére


fabula
őstag

Ennyiért már egy olcsó nyomtatót is kapsz :DDD .
Ez nem lenne jó [link] ? Kicsit olcsóbb és megoldja a görbe ágy problémát.

[ Szerkesztve ]

(#5119) axlfsi válasza poli27 (#5116) üzenetére


axlfsi
veterán

Szerintem nevetségesen drága, főleg annak tükrében, hogy az amúgy nem olcsó Bambu nyomtatót nem azért veszi senki, hogy még költsön rá - HU-ba mire megjön szállítással, áfakülönbözettel - közel 200 €-t :(((
Le kell gariztatni annak, akinek görbe és küldjék addig a pótágyakat, amíg egyenest nem küldenek!
Btw, neked most akkor görbe? Nem tudtak küldeni jó csereágyat? Vagy most már nem ismeri el a gyártó, hogy ez hiba?! ... nem értem, de fabulával értek egyet; vicc kategória erre és ennyit pluszban költeni (persze, mindenki arra veri el a pénzét, amire akarja, ez csak egy vélemény volt a sok közül).

˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#5120) poli27 válasza axlfsi (#5119) üzenetére


poli27
Topikgazda

MIndegyik görbe, kisebb nagyobb mértékben... én inkább veszek egy ilyet és letudom a görbeséget :D
63.600,00 Ft postával együtt... az annyira nem vészes szerintem, hogy cserébe teljesen egyenes ágyad lesz, és tökéeltes első rétegeid mindig :)

(#5121) fabula válasza poli27 (#5120) üzenetére


fabula
őstag

Érdekes, nekem eddig is tökéletes volt minden első réteg :F . Mondjuk az ágy fémvonalzóval nézve 60 C-ra felfűtött állapotban szemel láthatóan nem görbe, de kisebb eltérések nyilván lehetnek benne. Ekkora mázlim lett volna?
Azt az alu lapot 1/3 áron nézted, amit linkeltem? Állítólag szuper egyenes.

[ Szerkesztve ]

(#5122) poli27 válasza fabula (#5121) üzenetére


poli27
Topikgazda

De az nem ugyanaz, az megmagasítja az ágyat, és a fűtése lesz olyan mint előtte, itt kompletten kicseréled az egészet, :) Meg is rendeltem kíváncsian várom, cégre rendeltem utolagos fizetéssel (ha egyáltalán kiküldik így, mert ki lehet választani :D) ha nem jó nem fizetek xd :D

(#5123) ptesza


ptesza
senior tag

Nem sok eredeti Bambulab filamentet használtam eddig. Mi lesz az RFID-val ha lefogy a tekercs? Nyilván nem dobom ki a spoolt mert az AMS-be ez a legjobb.

másik kérdés:
Úgy általában ha lefogy a tekercs akkor mit csinál az AMS? Még nem mertem megjátszani, hogy lemenjen teljesem de most úgy néz ki kell még 20 centi. :O Nincs ugyan olyan filament az AMS-be most.

(#5124) poli27 válasza ptesza (#5123) üzenetére


poli27
Topikgazda

Az rfidet nem tudod használni, mert ugye a fogyást is logolja (látod is a studioban a printer oldalon az amsnél csökken a szín), és ha lefogyott akkor szerintem nem fog menni :) Azt még nem próbáltam hogy nincs ugyanolyan benne, de szerintem simán kijelzi kifogyott és várni fogja az utántöltést... ha volt benne ugyanolyan azt simán cserélte menet közbe :)

(#5125) Dalee válasza smithsys (#5100) üzenetére


Dalee
aktív tag

Köszi, akkor maradok Tomika75 #5098 javaslatánál és veszek fa színű síma PLA-t, végül is csak a szín a lényeg.

(#5126) brumi1024 válasza ptesza (#5123) üzenetére


brumi1024
veterán

Semmi, kérni fogja hogy töltsd újra. Az RFID kuka, az a refill elem része.

(#5127) brumi1024 válasza poli27 (#5113) üzenetére


brumi1024
veterán

Gyári beállítást használtam a feketénél és a pirosnál, hibátlan eredménnyel. Első használat előtt viszont szárítottam 8 órát mindet eddig.

[ Szerkesztve ]

(#5128) 2thletme2day válasza poli27 (#5120) üzenetére


2thletme2day
őstag

Ennyire hiányzik az hogy tuningolhasd/átépítsd a gépet? :D Nem az van, hogy az emberek azért veszik a bambu nyomtatókat, hogy ne kelljen utólag még tízezreket rálocsolni, hogy jó legyen? Nekem sem egyenes az ágy. Az amit csereként küldtek valamivel jobb de az sem az igazi de eszembe sem jutna még rákölteni a nyomtatóra 60k-t, hogy teljesen sík legyen amit az esetek döntő többségénél észre sem veszek.

(#5129) Tomika75


Tomika75
tag

Ha jól láttam akkor az X1-hez a cool plate-et adják, a P1-hez pedig a texturált lapot?
Esetleg van lehetőség másikat kérni vagy erre van a vásárolj még opció?

(#5130) poli27 válasza 2thletme2day (#5128) üzenetére


poli27
Topikgazda

Nem de ez bosszant, hogy nem egyenes... :D

(#5131) poli27


poli27
Topikgazda

Akinek megjött a P1S átalakítókészlet, esetleg tud egy képet küldeni mekkora dobozban jött? :) Angliában elérhető, lehet megveszem ott, és a haverom meg elpostázza... :)

Kell valakinek ez a tető riser plusz a fiókos doboz? Nyomtatok másikat és ezt ha nem kell senkinek kidobom, csak sajnálom kidobni :)

[ Szerkesztve ]

(#5132) Silent77 válasza poli27 (#5131) üzenetére


Silent77
veterán

Elfogadom, nincs kedvem kinyomtatni. :B

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#5133) ptesza válasza brumi1024 (#5126) üzenetére


ptesza
senior tag

Hát ezt nem is gondoltam volna, hogy a refillhez adnak RFID-et is. Így még jobbnak tűnik.

(#5134) 2thletme2day válasza poli27 (#5131) üzenetére


2thletme2day
őstag

Holnap tudok róla képet lőni és lemérni ha gondolod, de elég nagy dobozban jött amúgy.

(#5135) poli27 válasza brumi1024 (#5127) üzenetére


poli27
Topikgazda

:R akkor én is szárítgatni fogom majd :) Vizes is amúgy? :)

(#5136) axlfsi válasza poli27 (#5131) üzenetére


axlfsi
veterán

Melyik lesz a másik?

A P1S upgrade doboz méretei: 35x45x55, illetve 6,616 kg van ráírva súlynak

[ Szerkesztve ]

˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#5137) Imy válasza ptesza (#5123) üzenetére


Imy
veterán

Én éppen ma úgy jártam, hogy a külső tekercs fehér PETG és arról nyomtattam. Az AMS-be is tettem fehéret, ha kifogy váltson át, de úgy nem ment az átváltás. Ott ki kellett tennem a külső adagolóba. (Miért nem az AMS-ben volt a filament? Mert nem volt AMS kompatibilis)

(#5138) axlfsi válasza Imy (#5137) üzenetére


axlfsi
veterán

Erről jut eszembe; mintha már korábban valahol láttam volna egy nagy listát, ahol felsorolva voltak az AMS kompatibilis filamentek,

... jól rémlik, nem tudjátok, létezik egy ilyen lista? :R

˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#5139) poli27 válasza axlfsi (#5138) üzenetére


poli27
Topikgazda

összefoglalóba raktam be, de az elavult már szerintem :D Egyébként meg mindegyik kompatibilis max át kell tekerni :D

Valaki lemérné milyen széles a felső üveg panel? 38,5cm?

[ Szerkesztve ]

(#5140) axlfsi válasza poli27 (#5139) üzenetére


axlfsi
veterán

Hát ez az; nem akarom áttekerészni őket :U

˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#5141) Scallion válasza poli27 (#5131) üzenetére


Scallion
senior tag

Ha vársz 2 napot válaszolok , most rendeltem meg :D

(#5142) Imy


Imy
veterán

A régi nyomtatómmal hogyha nyomtattam textured PEI lapra, akkor arról a PETG viszonylag könnyen lejött, nem kellett erőlködni, ha kihűlt. A Bambuhoz aliról ilyen tectured PEI lapot rendeltem. Nagyobb tárgyak esetén a PETG-t úgy kell szikével leműteni. Most nem tudom a Bambu szeletelőjében van valami beállítva úgy, hogy belepréseli az anyagot a lapba, vagy a lap tapad ennyivel jobban.

(#5143) poli27 válasza Imy (#5142) üzenetére


poli27
Topikgazda

Ne várd meg hogy kihűljön :) Vagy melegítsd vissza a lapot ha kihült én így szoktam... De ha pl 3Dlac sprayt(valami ragasztót) használsz akkor se fog annyira odatapadni.

(#5144) dippe válasza brumi1024 (#5104) üzenetére


dippe
tag

Szerintem sem teljesen ugyanaz a kód a P1 és X1 esetén, viszont az én logikám alapján:
- irdatlan költség egy új firmweare-t készíteni, tehát nem is csinálnak
- a firmware alapja valami open source cucc
- ugyanazt a processzor architekturát kell használniuk minden gépük esetében
- ebből kiindulva ugyanaz a az alapja mindkét firmweare-nek, ahol kapcsolókkal ki lehet kapcsolni funkcionalitást hogy a gyengébb procin is működjön
- tehát szinte/teljesen ugyanaz a forráskódja a kettőnek, csak a buildelés folyamata tér el + a konfig értékek

Tehát pl. egy FTP, ami működik mindeygik gépen, nem indokolja, hogy P1-nél ne menjen a Bambu studio UI-on keresztül.

Az objektum kizárás más történet, oda komolyabb CPU kellhet, hogy real-time újra tudja az gcode-ot írni anélkül, hogy a gép megállna. Bár megjegyzem egy gagyi arduino is real time átírja a gcode-ot, ami épp következik.

Egy ilyen rendszer fejlesztéséhez komoly fejlesztő csapatok kellenek, nem 1-2 lelkes amatőr. ((Ez még Kínában is millió dolláros tétel)) Láttam már olyat, aki 3 nap alatt C-ben ftp klienst fejlesztett a protokoll lekódolásával... Tehát ez szimplán üzleti döntésnek tűnik számomra, hogy milyen funkcionalitást mikor implementálnak a P1-re. Nem hibáztatom őket, amíg nincs komoly konkurrencia, addig nem szabad rá sokat költeni.

Összességében maximális respect Bambuéknak, hogy egy ilyen ügyes üzleti koncepcióval, fejlesztési menetrenddel rendelkeznek. Nem véletlenül futottak fel ennyi idő alatt. :R És respect annak, aki felismerte a potenciált, és beletolt pár millió $-t.

(#5145) fabula válasza dippe (#5144) üzenetére


fabula
őstag

Érdekes, de a P1-ek a Handy appból már tudják az objektumkizárást az 1.04.02 firmware-től, ki is próbáltam és működik is. Pedig nem cseréltem processzort meg alaplapot sem :D , tehát nem kell hozzá momolyabb CPU, így is megoldották.
A BS-be letöltés is menni fog hamarosan a BS 1.8-al és az 1.05-ös firmware-től, már csak párat kell aludni és karácsonyra meg is kapjuk :DDD .

[ Szerkesztve ]

(#5146) brumi1024 válasza dippe (#5144) üzenetére


brumi1024
veterán

Lehet, hogy alapjaiban hasonlo a ket termeken futo kod, de mar csak a UI miatt is jelentos kulonbsegek vannak. A skip object eseten peldaul az egyik fejleszto megerositette valamelyik git issue alatt, hogy azert jott kesobb P1-re a feature, mert a UI-osoknak ki kellett talalni hogy/hol lehet majd hasznalni (Handy kevesebbet tud, mint a kijelzo az X1-en, nem az az elso lepes a fejlesztesi processben). Egyebkent ha tagelik slice-olaskor a gcode-ot akkor valoszinuleg siman csak ki lehet hagyni stepeket, nem kell belenyulni a kodba.

Ha mas miatt nem is, emiatt valoszinuleg hamarabb fog feature-oket kapni az X1.

[ Szerkesztve ]

(#5147) Lookup


Lookup
tag

Ti milyen sebességgel nyomtatjátok a PETG-t, hogy azért erős maradjon a tárgy meg szépen nézzen ki, de ne az enderes időkből jól megszokott 60 mm/s legyen? :D

Szerk.: Illetve a TPU nyomtatható normálisan a texturált PEI lapra vagy mindenképp kéne vennem egy sima felületű lapot? Na meg a TPU-t milyen sebességgel illik nyomtatni?

[ Szerkesztve ]

(#5148) brumi1024 válasza Lookup (#5147) üzenetére


brumi1024
veterán

A gyári profilok (Generic PETG/TPU) jó kiindulópontok.

(#5149) fabula válasza Lookup (#5147) üzenetére


fabula
őstag

A TPU nyomtatható texturált PEI-re, a PETG viszont elég jól ragaszkodik hozzá. Vagy melegen kell levenni, vagy tegyél alá vékony réteg ragasztót, pl. lila Nebuló stiftet nedves szivaccsal eloszlatva vékonyan, akkor könnyebben feljön.
A Generic profilokkal kezdj és csinálj legalább PA és FR teszteket az Orca-val, majd mentsd el saját profilként.

(#5150) Lookup válasza brumi1024 (#5148) üzenetére


Lookup
tag

Ezzel tisztában vagyok, de a sebességeket nem tartalmazza, csak egy max flow értéket.

Amúgy eddig minden amit próbáltam (több féle PLA, PETG, ASA) az hibátlanul működött vagy a dedikált filament profiljával vagy a generic anyagprofillal. Tényleg egy csoda ez a gép :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.