- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- vrob: 1991 - játék a PC-n
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
Új hozzászólás Aktív témák
-
brownus
veterán
na, itten van egy kis kúltura a svédektől
[link]
szerk: ez a leghosszabb nap náluk (asszem jun 26, ott már le se megy a nap) és nagy ünneplést tartanak minden évben...
[Szerkesztve] -
Foxi
senior tag
Sajna amit régen láttam a régi gépemen található többi adattal együtt az enyészeté lett
De kersetem most egy pár receptet először is magyarul:
1. Mézsör
1,5 kg méz (lehetoleg világos legyen)
1 citrom
1 narancs
1 késhegynyi citromsav
2-3 csepp csersav vagy 1 csipet éleszto
Öntsd a mézet nagy fazékba, öntsd fel 3-4 l forró vízzel, kevergesd, amíg a méz fel nem oldódik. Kb. 5 percig melegítsd, enyhe forrásig. Add hozzá a citromot, narancsot, a csersavat és citromsavat. Öntsd át egy erjesztoedénybe*, tedd meleg helyre, vattával dugaszold be a tetejét. Négy napig hagyd így állni. Ekkor erosen zárd le a tetejét. Kb. 3-5 nap múlva, amikor már nem forr, sterilizált tartályba csapold át, adj hozzá egy Campden-tablettát és zárd le légdugóval a tartályt. Addig hagyd így állni, amíg teljesen ki nem tisztul, ekkor csapold át sterilizált üvegekbe, adj hozzá 1 teáskanál cukrot 750 ml-nként és zárd le a tetejét. Két hét múlva fogyasztható.
* Erjesztoedény: bármilyen üveg megfelel, csak elég nagy legyen. Tetejét gumi- vagy muanyagdugóval zárd le, a dugót lyukaszd ki. Vegyél egy légdugót (amilyet a sörgyártásnál használnak), ezzel zárd le.
2. Egy nagy fazékban felteszünk főni 6 liter vizet, amibe fél csomag (10-15 dkg) valódi (nem instant) malátakávét, valamint szintén fél csomag (2-2,5 dkg) - gyógynövényszaküzletekben kapható - komló-tobozt jól elkeverünk, és az egészet addig főzzük, míg 1 liter víz el nem párolog. Ezután a tűzről levéve belekeverünk 25 dkg cukrot vagy mézet (ez utóbbi lesz a mézsör) és hagyjuk kihűlni. Mikor már éppen hogy langyos, kézzel szétmorzsolunk benne egy fél kocka élesztőt, aztán először egy nagyobb szűrőn átengedve megszabadítjuk a fölösleges zacctól a főzetet, majd valamilyen ritkább szövésű textilen keresztül - hogy az apróbb malátamorzsák nagy része se kerüljön a sörbe - jól zárható üvegekbe töltjük.
Az üvegekben mindig hagyjunk ötödnyi töltetlen teret az erjedés során képződő CO2 számára (amit fogyasztás előtt mindig lassan kell leengedni, ellenkező esetben új poszter kerülhet a falra). Az ital langyos helyen két-három nap alatt kierjed, hűtőben további egy-másfél hétig tárolható.
Ezek pedig angol oldalak:
[link]
[link] -
Foxi
senior tag
Mikor a Verses Eddát olvastam volt benne egy hosszú vers (Tudom van jó sok
) ami végig arról szólt, hogy együnk nagyokat és élvezzük amink van. Mit ne mondjak szimpatikus
Egy csere diákságot jó lenne megjátszani, de sajna a középsulis programokkal halasztani kell egy évet és azt nem akarok mostmár
Tényleg a lényeg: Nem tudja valaki hogyan lehet mézsört főzni házi keretek között és hol kaphatóak az alapanyagok?
[Szerkesztve] -
Kobe
veterán
válasz
Nowhereman #23 üzenetére
sztem ezt nem csak én nem értem hogy jön a 13 as hszhez, pláne Beowulfhoz
fuss neki még 1x, csapó 2es -
Face8814
őstag
Nézd meg azt a fotót a tetoválós topikban. Pontosan úgy van megcsinálva ( kicsit előrelátó is voltam
), hogy nem lóg ki még egy rövidújjú alól sem.
Bár ez a tekós dolog kicsit off ebben a topikban, de ha érdekel a téma, gyere át a már említett totyikba.
meg há hülyén is néz ki ha egy értelmiségi ilyennel rohangál
Ne tudd meg, hány értelmiségi szaladgál ennél extrémebb dologgal az utcán, csak nem veszed észre.Ez a tetoválás, már kezd elfogadott dolog lenni, csak nálunk még azért ez egy kicsit gyerkcipőben jár. De azért fejlődünk!
-
Face8814
őstag
-
-
alitak
senior tag
Hi!
Igaz, hogy én nem nagyon vagyok érdekelt ebben a témakörben, de eszembe jutott, hogy valamikor régen kaptam 1 könyvet, aminek az a címe, hogy Rőde Orm, Frans G. Bengtsson tollából. Ha minden igaz, akkor Harold király korában, a vikingek földjén játszódik a történet. Még nem olvastam bele, lehet egyszer neki esek. Nézz utána könyvesboltban, lehet hogy ilyesmit keresel... -
Ráczkölke
tag
jaja, Fleknit én is csípem, de most valahogy kevesebbet hallok róla.
Utóbbi időben eléggé megfogott ez a keltás/ vikinges/ normannos témakör ... bár elsősorban a harcászatig, művészetig, s egy kicsit a mitológiáig érdekes számomra.
Látom az aláírásod, a 13. Harcos nagyon nagy film, aki véletlenül még nem látta az nézze meg!!! Alapmű... ''Csak egy arab indul csatába kutyával!''
Másik, amit ajánlani akartam: Erik, a viking (Monty Python-film, mulatságos nagyon).
Végül pedig a tetoválásom, hasonló felfogásban (lesz még):
[link] -
Kobe
veterán
válasz
Motion_Blur #2 üzenetére
ír és kelta cuccokból csak a zené-táncot csípe, MÉZ, The Fairies, Májkül Flekni
-
Kobe
veterán
na eszembe jutott a cím, Kalevala vót az, csak az inkább finn nemzeti eposz
-
Kobe
veterán
ööö
most jut eszembe
a germán népeknek volt valami nagy teremtéstörténetük, csak nem ugrik be a neve ha valaki tudja szóljon má mijazitt van a nyelvemen és nem jön ki
-
-
Motion_Blur
félisten
-
Kobe
veterán
Sziasztok
Egy ideje nagy hobbikedvelője lettem ezen nép kultúrájának, történelmének, és kiváncsiságképp szeretném látni hogy vannak e még rajtam kívül olyanok a fórumon akik nem inkompetensek a témában.
Eddig szemezgetéseimet főként a viking.lap.hu n végeztem, illetve dicovery channel stb, azonban mivel olvasni szeretek leginkább, ilyen témájú könyveket tud mondani valaki ? Nem feltétlenül száraz tényeket felvonultató irodalmakra gondolok, lehet az regény, kalandosabb hangvételben vett elbeszélés, útileírás hasonlók...tehát akik találkoztak már ilyennel, címet ide, hátha helyi szinten is beszerezhető egy két jó könyv észak fiairól
érdeklődés híján természetesen a topik zárható, de várjuk meg mi sül ki belőle
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox One 1TB Halo 5 Guardians limitált kiadású konzol
- ASUS Zenbook UX3405M (i7 ultra 155h, 16GB, 1 TB, 3k 120Hz) ! AkciÓÓ!
- Újszerű Lenovo Thinkpad X270 laptop (12,5FHD/I5-G7/16GB/256SSD/Magyar/Win11)
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga laptop-tablet (12,5 3K/i5-G7/8GB/256SSD) + ceruza
- Lenovo G710 laptop (17,3HD+/intel/8gb/128ssd/Magyar)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest