Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Soma01

veterán

válasz Aureal #3101 üzenetére

A problémám a következő:
    A legjobb minőségű hang letöltése a cél youtube-ról. Ahogy néztem youtube dl-lel, ez a 251-es kódú audio, dash forrás Webm (Opus kodek). De ez a forrás a youtube dl szerint és a youtube wiki szerint is 160 kbps-osnak kellene lennie, de legtöbbször átlag 130 kbps körüli csak, de találtam 154 kbps-os átlaggal rendelkező hangot is (elég ritka ez amúgy). Az Opus-szal nincs tapasztalatom, úgy mint az Mp3-al. Ha Mp3-mal (Lame) tömörítek valamit, az átlag bitráta kb. megjósolható a beállított VBR minőség alapján, pl. -V 4 kapcsolóval ~160 kbps lesz (140-185 kb). De az Opus-t nem értem, így csináltam pár tesztet. Ennél a kodeknél az átlag kbps-ot kell megadni előre, nem egy viszonyszámot mint a Leme-nél a V-t. Tehát ha VBR 128-at adok meg, akkor kb. annyi lesz az átlag bitráta, de a valóságban inkább több, 150-160 kbps tapasztalatom szerint. Opusnál VBR 112-re állítva a kódolást jön ki kb. 130 kbps a végén. Ha 160-ra állítom, ott a végeredmény bőven 180 kbps felett lesz.
    Tehát, hogy lehet az, hogy a youtube-on egyes zenék valós, átlag bitrátája 130 kbps körüli (jellemzően ebből van a legtöbb), egyeseké 150-160 kbps (ebből én nagyon keveset találtam) és a forrás neve pedig "opus/@160"? Akkor most hogy van tömörítve? Attól függ, mikor vagy hol, melyik országban töltötték fel? Tudom, VBR, de ekkora szórás nem lehet a zene esetleges komplexebb összetétele miatt. Ha 160-at állít be a youtube amikor átkódolja a forrást, akkor a végeredmény átlag 160 kbps felett lenne bőven.

Az a feltevésem, hogy a komplexebb, "bonyolultabb" hangok nagyobb bitrátát igényelnek és ezért nagy bitrátájú egy-két hangfájl. De szerintem ez nem okozhat ekkora szórást. Inkább az lehet, hogy máshogyan kódolták le a hangot.

AAC-nél ha Q3 minőségben kódolnak, az 130-160 kbps közzé esik. Ez jobban beleillik a képbe (a youtube nevezheti 160-nak, mert akár az is lehet, 130-140 átlag zenénél, de felmehet összetettebbeknél 160-ra is), de a "probléma" illetve a nagy szórás az Opus-nál van, nem az AAC-nél!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés