Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
Aktív témák
-
Jaja.
A-snak adhat: A-s vagy 0-s.
B-snek adhat: B-s vagy 0-s.
AB-snek adhat: A-s, B-s, AB-s vagy 0-s.
0-snak adhat: 0-s.
+-osnak adhat +-os vagy --os, --osnak csak --os.
Részletesebben: [L]http://genetics.bdtf.hu/Htmls/Studwork/tviktoria/8_alap.htm[/L],
de érthetőbb formában fent van az Országos Vérellátónál is:
[L]http://www.ovsz.hu/06/veer.htm[/L]
Magyarországon a vércsoportok aránya:
A: 43,3%
B: 15,7%
AB: 5,3%
0: 35,7%,
valamint az emberek 86%-a Rh+, és csak 14% Rh-.
Szóval úgy durván az ország negyede tartozik a 0+ vércsoportba, és kevesebb mint 1% az AB--ba. -
-
PeliScan
addikt
válasz
Divi Filius #45 üzenetére
Pfff, rég volt már bioszóra... Asszem azt jelenti a 0-ás vér, hogy nincs antitest a véredben, tehát bárkinek adhatsz vért, nem csapódik ki. Viszont ha a te véredbe bármilyen antitest kerül (A,B) akkor kicsapódik, ami rossz ugye. :U
-
Divi Filius
csendes tag
Én még nem vagyok 18! Pedig már nemegyszer próbáltam stikában vért adni :) )
-
twollah
nagyúr
Nem adok vért, szívnak belőlem eleget a szúnyogok.
Amúgy meg utálom ha szúrkálnak. -
PeliScan
addikt
NAh, ennyit arról, hogy a véradás után elájul az ember, stb. :)
Most voltam a Szigeten, a szokásos 4.5dl, sok kaja, tök rendesek voltak (és profik!) még mobiltot is sorsoltak ám! (mondjuk kötve hiszem, hogy bárki ezért ment volna)
szóval fél lityóval kevesebbel indultam el a szokásos alkoholkúrára, egy kis (tényleg kicsi, mert óvatos vagyok ám!:D) zöld is volt, és két végigtáncolt koncert. meg sem érezni. szóval:
mindeki menjen vért adni, mert már a sziget kicsit megdobta a készleteket, még mindig elég nagy szüxség van vérre! -
-
rii
nagyúr
reagálnék.........
volatm vért adni... egerben ..... tavaly csak azé nem voltam mert sok az adminisztrációs tüty-müty-püty-trüty-küty-prüty-nyüty .....
szeretnék renceres vértadó lenni.... az is leszek. .... 3 havonta leeht vért adni...
no para semmi gáz.... a végén mindekit leültettek, hogy pihizzen a 3 dl vér után... én meg polyénból lyárkáltam.... :) baro.... lelkiismeretem zéró .... egál..... nem terhel ..... ennyi .... -
-
slug
senior tag
Télleg, mikor van sziget?
-
Menjetek vért adni most, mert nagyon ramatyul állnak a tartalékok!
-
gadolinium
újonc
Üdvözlet minden jelenlegi és leendő véradónak!
Én 21-szer voltam, de csak 19 van meg az igazolványban, mert nem mindig volt nálam.. Eddig még semmi gondom nem volt, nopersze mindig ittam előtte eleget. A Karolina úton szoktam ''adakozni'', de még kollegista koromban kezdtem a Budaörsi koleszban. Aztán volt egy év szünetem egy hepatitises eset miatt, mert az egész emeletet beoltották, és úgy nem lehetett adni. Csak azt tudom mondani, hogy mindenki próbálja ki, legfeljebb ha nem bírja a látványt, ne nézzen oda. (én direkt nézem, szerintem kicsit mazochista vagyok:)) -
rzoli
senior tag
Na tegnap kaptam levelet: letelt a negyedév, ha gondomom menjek újra vért adni. Úgyhogy a jövő héten meglátogatom őket. :))
-
Amiről beszélsz, az az Xferezis, ahol X = amit kivesznek. Van tehát pl. plazmaferezis, ahol csak a vérplazmát veszik ki, a többit visszatöltik beléd. Mivel a többi anyagot visszakapod, sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a teljes véradás, így sokkal gyakrabban is lehet csinálni. Viszont időben sokkal hosszabb, mert egy normál véradás után még elviszik kicentrifugázni a szaftot, majd visszahozzák a maradékot, és visszacsorgatják beléd.
Szerintem pénzért vért adni az kb. olyan, mint ha pénzért vennél szerelmet... :(
Még akkor is, ha mondjuk Ausztriában vért adni egész jó kereseti lehetőség lenne. -
kymco
veterán
Egy dologról kevés szó esett a véradással kapcsolatban. Célszerű a véradás előtt jól bekajálni és sokat inni nem alkohol tartalmú folyadékot. Különösen hasznos egy kis csoki fogyasztás. Én már több, mint harmincszor adtam vért, és ebből a véradás után már kétszer elájultam azért, mert nem vettem komolyan az előbb leírt figyelmeztetéseket. Mondhatom, kellemetlen volt. A többi alkalommal viszont nem volt gondom, mert rendesen ettem, ittam előtte.
Amúgy én nagyon szeretek vért adni. Örülök, hogy egészséges vagyok, és másoknak is segíthetek, hogy egészségessé legyenek. -
Pé
senior tag
Lehet vert adni, sot nehol meg fizetnek is erte :) Papirt nem kell felmutatni altalaban, ( az utlevelen kivul .. de az is csak formalitas .. ) Ugyanugy megvizsgalnak oszt hajcs ...
Az viszont erdekes, hogy sok helyen cirkulaltatjak a veredet, tehat leveszik, majd visszatoltik .. csak kivesznek belole valamit .. ( annyira nem ertek a dologhoz :) )
Erdemes elmenni ... ( Belgiumban pl a kaja mellett kapsz mozi vagy koncert vagy szinhazjegyet ... -
Agyzuzo
addikt
Az szivacs. Nekem pont előnyömre vált. Nyújtom a karom, nővérke: ''Nézzétek már lányok, milyen szép véna!!! Nagyobb mint az eddigi összes véradóé együttvéve!'' :) ), vér kb. 2-2,5 perc alatt lefolyik. :) Jöv. héten húzok ki Németországa be egy hétre, ott is tervezek egy véradást. Tényleg: külföldön lehet vért adni? Tud erről valaki valamit? Milyen papírt kell felmutatni?
-
Budapestieknek: Az Országos Vérellátó a Karolina úton van, az Ortopédiai Klinikánál. Teljes összkomfort. Csapolás után sör vagy üdítő, illetve ezekhez tartozó kajacsomag választható (van felvágottas, kockasajtos, csokis stb.). :))
-
supercow
őstag
Budapestieknek: a Péterffy u. kórházban (Keleti mögött/mellett) van egy állandó véradóhely, oda lehet menni bármikor, de azért nézzetek utána, vagy telefonon megkérdezni tényleg vannak-e aznap.
A McDon**ds utcáján lefele ballagni, sarkon balra, ott a kórház, a saroktól 10m a bejárat, az előtérből jobbra van a véradó. Gyakran áll előtte egy ''Sürgősségi Vérszállítás'' feliratú Lada, ebből gondolom hogy szinte mindig várják a jelentkezőket.
A véradások időpontjáról a lokális (megyei) Vérellátó Központ tud többet mondani, ezeken a helyeken általában van állandó véradás is.
[L]http://www.veradas.hu/[/L] - minden le van írva, hírek, ''hogy történik a véradás'' stb.
Hajrá fiatalok! -
GeorgeTerror
senior tag
Dejó ez tök nagy okosság. Nekem is van véradó igazolványom, és már voltam adni 8x. Gondolom azért a nagyvárosokban máshogy zajlik, mint itt.
Mi kaptunk sört, csokit, két budget szendót (zsömle benne 2 szelet szalámi). Semmi egyéb.
Előtte kis szúrás, ujjbegy, utána plusz két kémcső vér, miután jóllakott a zacsi.
Viszont nálunk nem a legjobb profikat küldik, hanem a tanulókat :))
Meg haverom is mondta, hogy ő is adna ha lehetne (nem lehet neki), mert a szüleit is így mentették meg. -
fzr1000
tag
lassan-lassan kialakul egy uj vercsoport: a PH+ (aktiv ProHardveres veradok) :D
-
PeliScan
addikt
-
PaladiN
aktív tag
Én is csak tiszteletem tudom leróni azok elôtt akik vért adnak.
Vhogy eddig nem jutott eszembe hogy én is adhatok, talán amiatt hogy úgy gondoltam hogy herce meg hurca. Viszont ha télleg íly eccerě akkor asszem én is beszállok egy ilyen csapolásba próbaképpen. Hol érdemes utánanézni hogy hol is zajlanak, lesznek mostanában ilyen események? -
karib
addikt
Én is el szoktam járni, amikor tudok, csak most szénanátha szezon miatt nem mehetek. Aki tud, menjen el, szükség van rátok! Panszkodtak, hogy kevés fiatal jár el, ami nem jó.
Juteszembe, fel lehet iratkozni szürgősségi véradónak is, aki teheti, jelentkezzen. Ha valahol pont a te vércsoportodra lenne szükség, akkor rögtön tudnak hívni. Én fél éve iratkoztam fel, eddig senki sem zargatott, de őszintén szólva bármikor hívhatnak, ha ennyivel segíthetek valaki máson... -
Superman
nagyúr
Hát emberek, én sem voltam még vért adni, de tudom, hogy milyen nemes célról van szó és maximálisan támogatom. Amiért eddig nem mentem, azok a rossz tapasztalatok. Nem szép dolog ugyanis, ha 1 mázsásan kidől az ember, vagy leesik a székről. Én nem félek ugyan a tűtől, de eddig mindig katasztrofálisan rosszul vették tőlem a vért.
Nézzük csak:
1. Nővér (fiatal 20 éves): -Hehehe...Neked miért duzzadnak ki úgy az erek a karodon?
Superman: -Mert edzeni járok...:((
Nővér: -Hááát...én nem látom a vénádat...semmit sem látok...
Superman: ??? :((
Nővér: -De azért megpróbáljuk...már megy is be a tű...
Superman: -Áááááááááááá.......[sikerült a véna helyett az izomba szúrni a tűt]
2. Egy másik alkalommal sikerült átszúrni a vénámat és sajnos eddig minden alkalommal így jártam.
De minden elismerésem a véradóké. Komolyan tisztelem őket. -
PeliScan
addikt
Nem tudom, hogy Ti mikor voltatok véradáson - én először az ezelőtti szeptemberben; nekem nem vettek le sehány ampulla ''próbavért'', utána sem vettek le a tesztekhez, semmi komplikáció :))
-
supercow
őstag
nekem a véradó igazolványom is megvan valahol, de menni most nem tudok, kicsit messze van. Nem vészes, annál kevésbé visel meg, minél nagyobb vagy :)
A félőknek a menete a dolognak:
Megérkezel, elmondod hogy vért akarsz adni. Megnézik a két könyökhajlatban a vénákat, a ''rosszabbat'' megszúrják, levesznek egy ampulla vért, amivel az előzetes vizsgálatokat megcsinálják (ez áll fertőző betegségek - Hepatitis stb., alkohol, gyors-AIDS, stb vizsgálatokból) hogy egyáltalán használható a véred. Másnaposan nem érdemes menni, magas az alkoholszint, hazaküldenek. Aztán pihi, amíg megvan az eredmény, közben lehet inni a teát korlátlan mennyiségben, ''folyadékpótlás'' címmel. Aztán mikor kiürül a hely, behívnak, kényelmesen lefexel, felteszik a szorítót (mint a vérnyomásmérőnél) a másik vénába (az előzőből már vettek) berakják a tűt, melletted a földön ide-oda mozog a zacsi, amibe a véred megy (ez keveri össze az antikoagulánssal ami gyárilag a zacsiban van). Nyugodtan, ritmikus mozdulattal lehet segíteni az áramlást, a csuklódat összeszorítod-elengeded, hamarabb jön a cucc. Amikor vége (csipog a gép hogy megvan a 4 vagy 4.5 deci) akkor jönnek, kiveszik a tűt, lezárják a zacsit, az megy a hűtőbe, neked megköszönik, kapsz kaját-piát és viszlát.
Vért adni férfiak 3 havonta, nők 4 havonta mehetnek, ha jól emlékszem.
Egyetemista korunkban sokszor mentünk, mert ott adtak meleg kaját (kolbász) és sört meg csokit :D :D -
Den
veterán
Én még soha nem adtam vért, viszont kaptam már, nem is keveset. Ezúton is köszönöm mindannyiótoknak, akik rendszeres véradók vagytok, _tényleg_életeket mentetek.
-
Agyzuzo
addikt
Eddig 2x voltam, túlzottan nem készített ki... :) Benyomták a tűt, 2-3 perc alatt lecsorgott a 450 mili aztán felpattantam és léptem. A csokikát meg odaadtam a lányoknak. :) Szvsz egyáltalán nem para az egész, nem fáj ill. engem túlzottan meg sem visel ha ennyi vért levesznek tőlem, úgyhogy aki azért nem ment eddig mert félt az menjen csak nyugodtan. Most is mennék, de múlt hónapban volt sulinkban véradás és magyaróra helyett én inkább vért adtam... :)
-
VÁMpír
aktív tag
Gyertek csak! :DDD
-
PeliScan
addikt
Nah jóvan, ezzel meg is volnánk. :))
Azért majd néha csakazértis uppolom a topicot; szerintem aki nem beteg, és nincs súlyos tűiszonya, az igazán elmehetne, legalább néha. :)
[L]http://www.nexus.hu/peliscan/veradas_9.jpg[/L] -
bizi990
senior tag
Az a legjobb az egészben, hogy itt mindenki tök kedves és úgy tekitenek rád, mintha egy hős lennél :))
bizi -
rzoli
senior tag
Akkor eddig 3x voltál? :) A harmadiknál az én mellem is dagadt, mikor mondták, hogy már ''profi'' véradó vagyok, nem csinálnak már nagy vérvételt az elején, csak az újjhegyet szúrják meg.
Az aggódók kedvéért mondom, a vérvétel végén levesznek még 2 csőnyit, a különbőző vizsgálatokra, vírustesztekre, stb.
Z -
rzoli
senior tag
Sziasztok!
Akkor megpróbálom elvállalni a nyugtató szerepét.
Én eddig 5-6x voltam. Finom a kolbász, süti, miegymás :) Jól el lehet dumcsizni.
A félőseknek: itt ált. már profi tűművészek vannak, még az én, csapnivaló vénáimmal is kínok, macera nélkül menni szokott a dolog.
Szóval hajrá...
Azért arra figyeljetek, hogy egészségesen menjetek oda, mert ha nem vagytok makulátlanul jól, akkor nem tudják használni a véreteket.
Z -
Rox
tag
Nemes cél érdekében írtál barátom, de sajnos már az injekcióktól is rosszul vagyok, nem hogy még bennem is hagyják egy darabig a csövet... Ha nem tűvel csinálnák, én is mennék. : ((((
-
PeliScan
addikt
Gyertek vért adni! :))
Én most megyek majd negyedszerre, először (a 18. szülinapom után nem sokkal) egy kicsit (na jó, nagyon!!) féltem, aszittük rögtön mindmeghalunk, meg hogy lecsapolják az agyunkat is; és hát, meglepő, de nem. :))
Aktív témák
- Linux kezdőknek
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Angwatt CS1 - akár jó is lehetne
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- sziku69: Szólánc.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Xiaomi 14T Pro 16/512 1év garanciával, Független!
- Új Dell 16 Inspiron 5630 FHD+ IPS i5-1340P 4.6Ghz 12mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- AMD Ryzen 5 5600X Dobozában
- MacBook Air M1 (13", 8/256 GB) Szép állapotban, dobozával, töltőjével!
- Lenovo legion 5 gamer RTX3060 tgp130w 32gb ddr4 , 1.5 terra m2 ssd
- Samsung Galaxy Z Fold6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest