Hirdetés
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
macikos
addikt
"Szeretnem megtapasztalni azt a "clarity-t", amirol a vegetarianusok beszelnek"
Jah, hogy te is ilyen aszottgirnyó testű legyél, mint általában a vegák? Azért érzik magukon ezt a "clarity"-t, mert nem jut a szervezetük tápanyaghoz, könnyűek, mivel elfogynak, ha meg esznek, akkor is ilyen kis joghurtocskát, meg salátácskát, meg kekszecskét és csokikát. Ez az egész ilyen Amerikából átvett sznob hülyeség, mellesleg totál szánalmas. Talán még az Evian víz fogyasztása ér fel vele...
Te meg nyilván azért akarod érezni ezt a clarity-t, mert amikor eszel, akkor utána majd szét szakad a beled. Na ezért kell rendesen, tisztán kajálni, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot bevinni egész napra szépen elosztva és nem hazamenni, bevágni a pörköltöt. Szerintem
-
LOTR
addikt
húst hagyod, de meki becsúszik?
ezt gondold át újra
a vegák azért érezhetik jobban magukat, mert "könnyű" ételeket esznek, kerülik a szemetet
Bibby nagyon jól leírta, tedd rendbe az étrendedet, a szemetet kerüld el, ehetsz húst is, ha meg nem akarsz ne egyél, de pont meki az egyik létező legszemetebb kaja.... -
Crystalheart
őstag
Én születésemtől fogva nem eszem húst.
Nos, a hirtelen váltást nem javaslom. És szerintem teljesen át úgysem tudsz, csak azt éreznéd, hogy kínozod magad. Amúgy sem annyira fontos, ha néha megeszel egy kis húst, azt nem úgy kell felfogni, hogy bűnbe esel. Ez olyan, mint hogy én sem tudnék lemondani a kenyérről, ha most megtiltanám magamnak akármilyen okból, sunyiban mindig ennék... És csak azért nem eszem húst, mert születésemtől fogva így neveltek, soha nem is ettem, a húsos ételek szagától is irtózom. (Tudom, hogy vannak vállalkozó kedvű emberkék, akik magyar létükre polipot vagy rovarokat esznek, no én inkább kihagyom a kísérletezgetéseket, nem tartom fontosnak.
)Szó mi szó, a hangsúly azon van, hogy kevesebbet. A régiek sem zabálták magukat agyon mindenféle hússal minden nap, mert egyszerűen nem volt ekkora termelés. Hétvégén levágtak egy-egy csirkét, meg télen ették a decemberben vágott disznót, néha becsúszott egy-egy marha, kábé. Hét közben néhány naponta meg jutott a húskészítményekből is, de mivel nem volt hűtő, csak pince, ezért ritkán bontottak föl újat.
Ha csak kevesebb húst eszel, már sokat teszel a szervezetedért, a hús nélküliségnek pedig sok rizikója van. Ezt érdemes megfontolni!
Mindazonáltal persze lehet anélkül is lenni, csak tudni kell, mit és mikor. Azt javaslom, az első időkben mindenképp fogyassz valami vitamin- és ásványianyag-készítményt, mint itthon a Béres-csepp plusz multivitamin, biztosan arrafelé is van hasonló. Tudod, biztos, ami biztos. Egy jól kialakult étrenddel nem is feltétlenül szükséges már, de a kezdeti időszakban mindenképp. Akkor is, ha csak simán kevesebb húst eszel, mert lehet, hogy nem pótolod semmi mással. Inkább a fokozatosságot javasolnám, bármilyen szintre is akarsz eljutni. Legjobb, ha úgy kezded, hogy csak elkezdesz több tojásos ételt enni, Főtt tojást, omlettet, tojást kenyérrel, meg amit ki tudsz ötleni. Meg vastag szelet sajtokat, próbáld ki a panírozott, rántott sajtot, de a sajtféleségekben hatalmas a kínálat. Egyél sok burgonyás ételt, az is tápláló. Nagyon jó például a töltött burgonya, ahol ízesített, krumplival kevert túróval töltöd meg a kivájt főtt félkrumplit, tetejére meg sajtot reszelsz a sütés végén - tiszta táplálékbomba. Sóskafőzelék, paprikás krumpli hús nélkül, burgonyafőzelék, ilyenek. A szóját nem ajánlom, elég sok a rizikója, a túlzott fogyasztása nem tesz jót. Helyette ajánlom a búzahúst, ami sikérből készül, sőt te is tudsz sikérből készíteni, tök jó kaja, lehet rántani, főzni, ízesíteni. (Nem is értem, hogy a húsétkeket evők miért nem fogyasztják, nem helyettesíti, hanem kiegészíti az étrendet.)
Az a húsevőknek is ajánlott, hogy teljes kiőrlésű kenyeret egyenek. Egyszerűen táplálóbb. Nálatok az a gond, hogy csak sima búza van tudtommal, amit fuzárium gomba ellen permetezni kell, de így is fertőzött marad, és a gomba által termelt enzimek a korpában maradnak sütés után is, ami pedig nagy mennyiséget huzamosabb ideig fogyasztva mérgező is lehet. A teljes kiőrlésű lisztben pedig éppen a korpa van benne, amitől tápanyagdúsabb. Itthon, Magyarországon, vagy Németországban, meg ahol elterjedt, van lehetőség tönkölybúzából készült lisztet használni, ami egy régebbi fajta gabona, kisebb hozammal, de nagyobb ellenállósággal, és permetezés nélkül sem számottevő a fuzárium-fertőzöttsége, azon kívül még táplálóbb. Tehát a legajánlottabbak a teljes kiőrlésű tönkölybúza készítmények. De ha nem étkezik az ember nagyon egyoldalúan, azaz kenyért tésztával, a sima búzából készült étkektől sem lesz az égegyadtavilágon semmi baja...
Na igen, sok tésztás kaját egyél, azok is elég laktatóak. Édesíthetsz, de igazi mézzel és szőlőcukorral, ezeknek normál mennyiségben nincs rossz hatása. A méz ráadásul rengeteg tápanyagot is tartalmaz a cukrok mellett, ami megint csak jó, ofkórz. (A repceméz, napraforgóméz, azaz a könnyen kristályosodó mézek több szőlőcukrot tartalmaznak, mint gyümölcscukrot, azért a mézen belül is ezek a jobbak.) Sózni is lehet, de ne ész nélkül. Szerintem tévhit, hogy ha teljesen leállunk a sóról, akkor majd ízesebbnek fogjuk érezni a sótlan kajákat is. Hülyeség... Nem kell ízszegényebben táplálkozni, ha valaki vegetáriánus!
Amit még nagyon ajánlok, az a sok mézes limonádé, és mézes-almaecetes víz ivása. Az almaecet is nagyon sok tápanyagot tartalmaz, lényegében az almából nagyon sok minden benne marad, és még finom is. A neten találhatsz róla bővebb infót, pl. rákereshetsz a gödöllői Szent István Egyetem kutatásaira, amit az állattenyésztés területén végeztek. Amikor az EU-ban betiltották az antibiotikumok használatát a haszonállatoknál, vagyis élelmezés-egészségügyi várakozási időhöz kötötték, akkor elkezdtek itthon kísérletezni az almaecet itatásával, nagyon jó hatásfokkal. Egyszerre jó táplálékkiegészítő, és baktériumölő.
Amivel probléma lehet, az még a vas. Ugye, a növényi eredetű vas kevésbé szívódik föl, de ha elég sokszor fogyasztjuk, akkor javíthat a helyzeten. Azért a Béres-csepp alternatívát, vagy vaspótló folyadékot (a tabletta rosszul szívódik föl) sosem árt, de vigyázni kell, mert nekem pl. Béres-csepp mellett vastöbbletem alakult ki. Bár az nem annyira veszélyes.
És akár hiszed, akár nem, ezen kívül a vérképem mindig meglepően jó volt, a Gilbert-kór okozta bilirubin-túltengést leszámítva, pedig éppen a sárgaságom kivizsgálásának okán elég gyakran jártam a dokihoz. Sok vas van a vargánya gombában is, annyi mint a sertésmájban, de valószínűleg ez az USA-ban nem játszik.
Azonban a mogyoróban, mákban, lencsében, száraz babban, száraz borsóban könnyebben felszívódó vas van, ezeket érdemes fogyasztani, pl. mézes-mákos tészta, szárazbab-főzelék, lencseleves kenyérrel, stb. Sok vasat tartalmaznak a halhús-készítmények is, a tonhalat általában a vegetáriánusok is megeszik. Én nem szeretem, úgyhogy én nem, de más igen. 
Meg mondom, egyél, amit akarsz! Sőt, minél sokfélébbet, és nagy gond nem lehet. Arra kell csak odafigyelni, hogy a fehérjét pótold tojásból és sajtból, meg a vasat, ahonnan tudod.
-
Rive
veterán
Nem tudom, most mihez fogok kezdeni.
Remélem, már túl vagy a pörköltön
Hogyan kell felkeszulni az ilyesmire?
Elkezdesz kipróbálni vega kajákat. Megpróbálsz ráérezni az ízükre. Kideríted, hogy mit és hogyan szeretsz. Kitalálod, hogy szimpla húspótlás helyett mit tudsz kihozni konyhailag a klf. lehetőségekből (mindennek van saját ize, amivel lehet játszani: nem kell mindenből echte magyarosch kaját fabrikálni sok fokhagymával, satöbbi)(az indiai kajás ötlet fentebb kifejezetten jó - ha nem ciki, akkor próbálkozhatsz krisnás szakácskönyvekkel is).
Felderited a szóba jöhető beszerzési helyeket. Megpróbálod szép lassan 'megtanulni', hogy mit eszel: tápérték, hasznos tartalom. Meg, hogy mire van szükséged, meg mire nem.Ez alsó hangon egy-két év.
Sokan elcseszik azzal, hogy csak úgy hirtelen leállnak a hússal. Aztán persze egyrészt lövésük sincs, hogy mit egyenek: azt honnan vegyék: mit készitsenek belőle. Viszont keresik a megszokott ízeket, és megpróbálják mennyiséggel pótolni a minőséget (pla az a szénhidrát-pótlós tanács fentebb, az gyilkos
). Egyenes út egy pöpec hiánybetegséghez. -
Rive
veterán
Az normális, hogy a második reggelen már totál rosszul lettem (hányás, gyomor diszkomfort)? Vagy ez csak pszichológiai "stressz"?
Amekkora feneket keritesz ennek - normális. És igen, pszichológiai
Vagy épp most szedtél össze valami gyors lejáratú gyomorbajt...
Ha komolyan gondolod, akkor szánj rá egy évet, hogy kialakits egy számodra ehető, izletes vega étrendet (melyik konyha, milyen fűszerezéssel, beszerzési források, receptek, satöbbi). Aztán majd utána válts, ha akarsz. Elég sokan esnek bele mindenféle hiánybetegségekbe pusztán azért, mert gűzük sincs, hogy akkor mostantól mit is egyenek - mit is kell enniük, ha nem akarnak bajba kerülni.
Ui.: Ja, hogy egy hét... Egy hetet minden komoly előkészület vagy efféle nélkül is kibir az ember. Egyél, ami jólesik.
-
tibi666
senior tag
mozogsz eleget?
én nem értek nagyon az emberi szervezethez, de biztos nem véletlen, hogy az ősi emberek is ettek húst.na mindegy, nem akarok vitázni, mert nem értek hozzá.
de én most elkezdtem kicsit mozgásban gazdagabb életet élni, és már néhány nap után észrevehető a jobb közérzet. kevesebbet eszek mellé, az is igaz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4302
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GQ50F-B FHD 165Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Oppo Reno A17 / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- Intel Nuc M15 Core i5 1135G7 8Gb Ram 512Gb NVMe SSD 15,6" IPS Érintőkijelző Boltból Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

). Egyenes út egy pöpec hiánybetegséghez.