Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #33983 üzenetére

Az UEFI-nek van egy csomó előnye
    1) nem csak az 4 elsődleges partícióra nem vagy korlátozva és nem kell extended/logical partíciókkal szenvedni, meg 2 TB-nál nagyobb meghajtókat is támogat, hanem
    2) nincs memóriakorlátja, az UEFI már 64 bites védett módban használja a procit, és emiatt nem fut bele a valós módban futó, 16 bites tradicionális BIOS korlátjába, így több funkció integrálható bele, pl. grafikus felület, egérkezelés, hálózatkezelés, sokoldalú monitorozás, profilkezelés (ventik, memória), energiatakarékos mód használata, stb., így kb. úgy viszonyul a hagyományos BIOS-hoz, mint a DOS a modern Linuxhoz/Windowshoz
    3) tud boot managerként is működni, feleslegessé téve a GRUB-ot meg a többi köztes réteget, amik szeretnek mindenféle frissítéskor elállítódni
    4) sok eszköz már csak így tud bootolni, pl. NVMe SSD-k.
    5) induláskor gyorsabban inicalizálhatja a lemezeket, eszközöket, mivel kihagy egy csomó hagyományos BIOS POST tesztet, ezzel pedig a rendszerbetöltőig eljutási idő lerövidülhet egyes gépeken, lapoknál, igaz ez nem mindig igaz.

Vitathatatlan, hogy az UEFI a jövő, nem véletlenül támogatja már minden. Abban viszont igazad van, hogy ha nem megy, akkor nem kell orrvérzésig feltétlen erőltetni. Attól nem leszel menőbb gyerek, mert UEFI-t használsz, meg UEFI módban bootolsz. Törekedni lehet rá, hogy haladj a korral, érdemes is, de semmi áthidalhatatlan hátrány nem ér, ha valami csak legacyban indul. Bár lassan ez is egy érv lesz a kedvenc Minted ellen, az általad eléggé megutált Archnál például nincs így, hogy válogat, meg legacyra vagy kényszerítve. Lehet vért hugyozol, mire Wiki alapján felrakod, de megéri.

Ha nem régebbi üzleti notin használod, hanem modern alaplapon, akkor már az első pillanattól fogva le kell jönnie, ahogy belépsz egy modern UEFI-be, hogy mekkora evolúciós lépcső a hagyományos BIOS-hoz képest. Én mikor először láttam ilyen modern UEFI-t a bokám lefostam milyen állat, alig hittem a szememnek, öregnek éreztem magam, hogy nem ehhez vagyok szokva.

A BIOS meg az MBR rendszer még az IBM XT-AT korszak hagyatéka, mikor még a 16 bit, valós mód volt a fő csapásirány floppyval meg MFM HDD-vel, és támogatni kellett a DOS hülyeségit, meg a programozóknak BIOS megszakításokat és rutinokat kínálni, mert ezeket akkor az OS nem nyújtotta szolgáltatásként. Ezt próbálták megtartani az évek során, mert a PC egyik legfőbb elve a visszafelé kompatbilitás, de megunták idővel a korlátait, meg rájöttek, hogy elég kevesen fognak rajta DOS-t, Win 9x-et használni (aki meg igen, az vagy emulálja, vagy virtualizálja).

Egyelőre persze az UEFI tud hagyomány BIOS-t emulálni, meg hagyományos BIOS bootot, MBR-kezelést, stb., DOS is futtatható így, de kérdés meddig fogják ezt a legacy egérutat támogatni. Nem valószínű, hogy túl sokáig, ahogy a kolléga írta, szépen csendben ki fog halni, ahogy a 8-32 bites rendszerek.

Ami miatt sok user megutálta, hogy az OS-ek közül még mindig nem mind kezeli sajnos korrekten, meg ha belefutsz ilyen kókányolt 32 bites meg nem szabványos implementációjú UEFI-be, akkor az nagyon sok keserűséget tud okozni (elvileg a te HP laposod UEFI-je 64 bites és szabványos). Elég szomorú, hogy egy jó, modern technológiától, meg a fejlődéstől ilyen hülyeségekkel rettentik el az embereket. Az átlag user egyébként is hajlamos, hogy a legacy megoldásokat preferálja merő konzervativizmusból, megszokásból, legacy BIOS, SATA eszközök IDE módban hajtása, XP használata 2018-ban, frissítések fel nem rakása, stb..

• sonar

addikt

Az asszonynak 8460-a van és ott a BIOS-ban irják, hogy az uefi implementáció nem 100%-os és problémákba ütközhet az ember. De egy mai hardware-n szerintem nem kérdés, hogy mit használjon az ember (uefi)

• ubyegon2

félisten

(ha tanulni akarsz és nem a géped használni, akkor bocs, hogy belavauztam)

Én kb ennyit tudtam segíteni a kérdezőnek. Egyszer kipróbáltam, nem ment, mindenki tudja, hogy produkál az UEFI egyes disztrókon és hardvereken fura jelenségeket.

Attól, hogy engem mindig elküldtök a fenébe, ha ezt előhozom, még nem kap segítséget az, aki mégis UEFI/GPT-t akar használni.

Itt a lehetőség, a problémára fókuszálva segítsetek a kollégának megoldani a gondját, nekem hiába írjátok le 1000x, hogy az UEFI a jövő, én is tudom.

Egy piciny gond van, a kérdező nem a jövőben akarja használni a gépét az általa kiválasztott Linux disztróval!

Én is figyelem a segítő válaszokat, hátha tanulok belőlük. :R (az obstruktív válaszokkal már tele van a padlás)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés