Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Aktív témák
-
-
leviske
veterán
Kendek, mobal: Köszi mindkettőtöknek. A time server átállítása bejött.

-
leviske
veterán
Megfogtok kövezni, de volna két gyors kérdésem:
1. Utólag hogy lehet beállítani, hogy indításkor az Ubi felajánlja a Windows-t is? Csak mert előbb a Ubuntu ment fel, utána pedig a Windows és így nem haverkodtak össze.
2. Hogy lehet a 11.04 alatt előkapni a Gnome 3-at? Csak mert ez az Unity kikerget a világból. Vagy hülye vagyok és a Gnome3=Unity?Bocs, hogy megint visszatértem a hülye kérdéseimmel.
-
leviske
veterán
válasz
floatr
üzenetére
Értem.
Úgy döntöttem, hogy az Ubit elindítom CD-ről és átmentem az adataimat az asztalira. A Firefox könyvjelzőket (esetleg a sütiket az elmentett jelszavakkal) hogy tudnám úgy átmenteni, hogy nem tudok a Windows-ba belépni? És hova kell majd átmentenem Ubin belül?
Előre is kösz a segítséget!

-
leviske
veterán
Üdv Mindenkinek!
Kinyírtam laptopon a Windowst-t (Vista), eljátszottam most a gondolattal, hogy mi lenne, ha inkább Ubit raknék rá. Leszedtem a 9.10 64bit-es változatát, CD-ről tökéletesen ment a laptopon.
Érdekelne, hogy lehet-e úgy telepíteni az Ubit Windows-ra, hogy csak és kizárólag a Windows könyvtárakat/fájlokat törli? Csak egy partíció van a gépen (nem szeretem többfelé választani a merevlemezt).
Megoldható, vagy nyomjak inkább egy helyreállítást a Vista-nak?

Előre is kösz a válaszokat!

-
leviske
veterán
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy minden kiadásnál másként néz ki a bejelentkezés. Jó lenne megállapodni valaminél... A KDE-ben ugyanez a halálom.
Tény, hogy a Windows-nál madnem ugyan ez van, de ott azért ilyen változások csak 3 évenként vannak és nem szoktak ennyire elrugaszkodni az elődtől... Így nehéz kialakítani egy fix képet az emberekben az Ubunturól.
-
leviske
veterán
Láttam én is, de gondoltam csak lett belőle valami. Bár amit Te linkeltél, azok sem rosszak, tehát nem különösebben probléma, ha az lesz.
Amúgy várható, hogy ez már valamennyire végleges bejelentkezés lesz? Csak mert elég megszokhatatlan, hogy minden kiadás teljesen megújítja a bejelentkezést, a belső design meg alig változik... Inkább arra kéne a 9.10 után koncentrálni.
-
leviske
veterán
Úgy tűnik, a 9.10 mégis hoz némi design ráncfelvarrást.

Kár, hogy végül Gnome 3.0 csak a 10.10-be kerül...
-
leviske
veterán
válasz
body007
üzenetére
Kösz, sikerült.

Tudnátok segíteni abban, hogy hogy tudom lementeni a Thunderbird beállításokat/leveleket Ubuntu alatt? Csak mert a másik gépen viszont nem találtam más megoldást, miután a másik telefonját sem tudtuk modemnek beállítani.
Csak azért lenne fontos a Thunderbird, mert míg beállítgattam, leszedte az összes levelét és sajnálnám most törölni.
Néztem a MozBackup-ot, de nincs Linuxos verziója... -
leviske
veterán
válasz
leviske
üzenetére
Közben -hogy teljes legyen a napom- a saját gépemet lehoztam és belehalt.
Betölt az Ubuntu és utána, mikor a bejelentkező képernyő jönne, szépen kikapcsol a monitor, de hogy miért...
Már lehoztam az egeret, a billentyűzetet, a monitort, hátha az a baja, hogy ezek megváltoztak, de nem.Hihetetlen.
Valakinek ötlet? Ha nincs, akkor szóljatok időben, hogy legyen időm feltenni a Vista-t. 
-
leviske
veterán
Miután a Linux-abszkezben ezzel kapcsolatban levegőnek lettem nézve, megkérdezem itt:
Egy ismerősömnek feltettem Ubuntut. (9.04) A T-Mobile-tól még anno vett egy Motorola V8-ast, azon szokott w&w-on keresztül netezni. Windows alatt semmit sem kellett csinálnia, a mobil modem funkcióra volt állítva és csak a MPTools-on kellett a nethez kapcsolódnia.
A gond az, hogy Ubuntu alatt a gép csak akkor látja a telót, mikor tölt. Amint feltöltődik, valamiért elveszti. A másik gond az, hogy modemként sehogy nem tudom hasznosítani. A Wammu látja, tudott is letölteni róla névjegyzéket, meg stb-t, bár van amiknél hibát dob, de gondolom csak mert hivatalosan nem támogatja. A hálózatoknál egyszer megjelent a telefon, vezetékes, usb kapcsolatként, de utána szépen el is vesztette és mikor próbált csatlakozni, akkor sem sikerült, pedig elvileg nem kell jelszó a telefonhoz.
Tudna valaki segíteni? (A lehető leghamarabb, miután a vezetékes net miatt most nálam van a gépe és már vissza várná, nettel együtt.)
-
leviske
veterán
válasz
leviske
üzenetére
És most veszem észre, hogy ilyenkor nem is törli a dolgokat róla, csak behelyezi a Trash könyvtárba.

(elnézést, csak letelt a mod idő)
(#16366) Major Major: És akkor hogy tudok úgy törölni pendrive-ról, hogy az végérvényesen lekerüljön róla és ne foglalja a helyet?
Mert egyelőre nekem csak úgy ment, hogy Windows alól töröltem a Trash könyvtárat.
-
leviske
veterán
Tudom, hogy hülye kérdés, de az Ubi miért csinál egy Trash könyvtárat a pendrive-omra, ha arról törlök valamit? Annyira nem lenne ezzel gondom (Ubi alól nem látszik), de mikor Windows alól nézem, vagy egy asztali lejátszóról, akkor látszik...

-
leviske
veterán
Hogy tudok kilépni az X serverből? Gondolom terminál esetáben nem használom, de még csökkentett terminálmódban belépve is írja, hogy lépjek ki az X serverből...

Valakinek ötlet? És miután sikerült kilépnem az Xserverből, hogy tudom újra használatba venni, ha telepítettem a kártya driverét?
-
leviske
veterán
válasz
premete
üzenetére
És hogy tudom leszedni a gépről, ha már nem lesz rá szükség? És mennyivel bonyolódna a helyzet, ha a jelenlegi 32bit-es Vista mellé egy 64bit-es, EX4-es Koala kerülne?
Vagy maradjak inkább a 9.04-nél, miután egyszer már befürödtem? 
Kinek milyen a tapasztalata, Intel chipsetes géppel?

-
leviske
veterán
Lehetséges úgy telepíteni egy notira (egy HDD, 2 külön partíció) egy ubit, hogy utána későbbiekben minden nyom nélkül törölni lehessen? Csak mert nővérem gépére szorultam újra
és neki Vista-ja van...Egyik partíció egyáltalán nincs használva, ezért gondoltam, hogy felteszek valamit magamnak ideiglenesen.

(#15464) tlac: Sikerült ideiglenesen üzemképtelenné tenni a gépet, egy kis szervizelés után tudom másolni. Egyébként valami olyasmit magyarázott, hogy még használom az X servert... Ezután beléptem konzol módban, de akkor meg nem volt net (dsl-em van, a routert meg még tegnap kiütötte a vihar, ahogy az egyik lanportomat is...)
-
leviske
veterán
-
leviske
veterán
válasz
Major Major
üzenetére
...@ubuntu: ~$ sudo nano/etc/X11/xorg.conf
sudo: nano/etc/X11/xorg.conf: command not found
Egyébként köszönöm a segítséget.

MOD: Nem tudom, mi a fészkes fene baja van, mert grafikusan sem engedi aktiválni... Letölti a drivert, elvileg telepíti is, de aktiválni nem aktiválja.
Ezért gondoltam, hogy konzolból könnyebb. -
leviske
veterán
Konzol alól lehet aktiválni a zárt drivereket?

MOD: És hogy tudok rendszergazdai jogosultságot szerezni? Mert a konzolban, "su"-ra nem az én jelszavamat kérte.
-
leviske
veterán
Valakinek ötlete, hogy miért nem engedi a zárt grafikus meghajtókat telepíteni?
Rémlik, hogy volt valami hasonló 9.04 esetén is, de akkor úgy oldottam meg, hogy a GNOME-ot tönkre is vágtam és rakhattam fel KDE-t. 
-
leviske
veterán
válasz
üzenetére
+dbius: Hálás köszönetem, közben én is megtaláltam.

(#15430) floatr: Szeretem az újdonságokat.

-
leviske
veterán
Már biztos volt, de megtalálni nem találtam meg keresővel hirtelen...
Hogy tudnám a 9.04-et 9.10 alphára upgradelni? Anno, mikor a 9.04 alphát telepítettem, akkor tiszta telepítést csináltam. 8.10 RC esetében ugyan így, tehát nem nagyon vagyok ebben az upgradelősdiben járatott.

Próbáltam a frissítéseknél állítgatni, de nem nagyon találtam...

Előre is köszönöm a segítséget.
MOD: És kinek, milyen a tapasztalata a 9.10-el eddig?

(#15388) rtom: És a 31 mikor jön, miután elvileg még a 30-nak is csak az RC6 változata elérhető?
-
leviske
veterán
Hogy kell bootmenüt készíteni?
Csak mert eddig egyik hdd-n Vista volt, másikon Ubi, így bootsorrend állítgatással állítottam be, hogy Vista vagy Ubi bootoljon, de most a Vista mellé feltettem egy Kubit és az nem csinált bootmenüt. Így csak leharapott a merevlemezből magának (20GB-t állítottam be, de ez gondolom nem lényeg), de elérni nem tudom.Vagy ahhoz nem ártana némi szoftverfejlesztői tapasztalat, hogy én a bootmenüvel merjek cseszekedni?

Előre is kösz.

-
leviske
veterán
-
leviske
veterán
válasz
Bluegene
üzenetére
Elvileg a Compiz fenn van alapból az Ubuntun. Annyi, hogy érdemes még a Synaptic csomagkezelőbe bemeni és a Compiz Fusion Icon-t telepíteni.
Bár talán egyszerűbb, ha nyitsz egy konzolt és beírod a következőt:
sudo apt-get install compiz-fusion
(Ha nem így van,akkor egy hozzáértő lehetőleg javítson.)
Ezzel elvileg felrakod az összes Fusin plugint is...

-
leviske
veterán
Megpróbáltam leszedni a 9.04-ről a KDE4.2-t. Mint már hozzá is szokhattam, ez a Linuxos próbálkozásom is meghiúsult.
(Maradt a KDE4.2 bejelentkező az eredeti Ubuntu-s helyett és még előtte mutatja is, hogy mely drivereket tölti épp be, ami eddig nem volt.) Sajnos az uninstallálást és installálást nem tudta befejezni, mivel mikor magát a KDE asztalkezelőt(?) leszedte, akkor kilépett konzolba és nem csinált utána semmit egy darabig (nem is kérdezett semmit)... És mivel fogalmam sem volt, hogy be kéne e írni valami parancsot, ezért újraindítottam a gépet.
(Igen, tudom... n00b)A következők volnának a kérdéseim:
- Hogy tudom uninstallálni a KDE maradék részeit, ha azok fenn maradtak?
- Hogy tudom újra "Ubuntu"-vá varázsolni az Ubuntum, ha jelenleg a KDE-nek köszönhetően egy kicsit felemás...
- Hogy kell az Emerald Theme Manager-t használni? Mert már betöltöttem pár témát, át is állítottam a Compiz-t, hogy az Emerald legyen az alapértelmezett ablakkezelőm, de mégsem vált ablakstílust.
Bár maguk a Compiz beállítások sem futnak jelenleg, pedig már beállítgattam pár dolgot. 
-
leviske
veterán
válasz
Major Major
üzenetére
Kösz, bevált!

Nkboy:

floatr: Már akartam feltenni Operát is, de a 9.04-re nem ment fel. A 10-essel pedig meg akarnám várni az első Beta-t, mert az Alpha-val nincs túl sok jó tapasztalatom.
MOD: Hogy kell a Wine-t frissíteni? Mert nekem az 1.0.1 ment fel, de az nem tudott semmit kezdeni a InfranView-vel.

-
leviske
veterán
Az asztalt én a panelre értettem, csak megint rosszul fogalmaztam.
Tehát elvileg az Oxygen marad az alapértelmezett abban az esetben is, ha nagy nehezen tudok telepíteni egy ablak témát? Eddig ahogy nézegettem a beállításokat, nekem az jött le, de azért biztosra nem merem venni, miután csak annál nem ajánlja fel, hogy szed le netről újakat. 
MOD: Bár nekem ez is csak azért lenne fontos, mivel a FF az alap témával irdatlanul randa. (A lapfülek is és az oldalsó tekerősáv.) És erre még csak rátesz, ha sötétebbre váltom, mert zavarja a szememet és mivel a gombok nincsenek rendesen kivágva (vagy nem tudom mi erre a szakszerű szöveg.) még csúnyább lesz a kinézete.

-
leviske
veterán
Köszi!

Azóta én is rájöttem, hogy mi volt a gond, csak nem járt mostanság modi a modker-ben aki törölte volna a hülyeséget amit írtam(nem akarom teleszemetelni a topic-ot).

MOD: Mivel Te jártas vagy KDE-t illetően: Ablaktémát lehet telepíteni úgy, hogy az asztal témája ne változzon? Csak mert a 4.2-es alap asztala nagyon bejön.

Előre is köszönöm!

-
leviske
veterán
Tőlem szokásosan egy általános láma kérdés következik:
Hogy tudok új betűtípust telepíteni? Csak mert a 8.10 óta rendszergazdai jogok kellenek ahhoz, hogy hozzá lehessen férni Ubuntu alatt a "Fonts" mappához.

Próbáltam a KDE-s betűkészlet telepítővel is, de neki sem engedélyezi a rendszer, hogy matasson a betűtípusok közt.

Előre is köszönöm a segítséget!
-
leviske
veterán
Tudom, hogy nem egészen a topic témája (valaki igazán nyithatna egy KDE topic-ot a hozzáértőbbek közül, mert én nem találtam)... Frissítettem az Ubuntumat egy Kubuntura és egyelőre azt kell, hogy mondjam, hogy a KDE 4 meggyőzött.
Az volna a kérdésem, hogy hogyan tudok ablak stílust telepíteni? Vagy az ablakstílus egybe van kötve az asztallal? (csak mert azt nem szeretném váltani...)
Bocs a lámaségért és előre is kösz a segítséget!

-
leviske
veterán
Az asztal hátterére katt/Asztal hátterének megváltoztatása/Téma/Telepítés. Vagyis én így telepítettem anno... Bár 100%-osan nem tudom, mert nekem elég sokra nyivákolt, hogy nem jó (pedig amit lehetett, kicsomagoltam).
OFF](#12333) gyurman: Az ATi általában késve dobál ki drivereket a kártyáihoz (Mert ugye a MS felé húznak.), tapasztalatom nincs, hogy teljesítményben milyen különbség van a GeForceok és Radeonok közt Linux és Windows alatt. Az biztos, hogy ha a Linuxnak van előnye a Windows-al szemben játékok alatt, azt nem a drivereknek köszönheti....[/OFF]
-
leviske
veterán
Hello!
Hogy lehetséges, hogy eltűnt a desktopom?
Alig tudtam megtalálni a firefox-ot, hogy egyáltalán ide írjak...
Eddig csak kijelentkezéssel próbálkoztam, de ugyan úgy nem tölt be... így elég kellemetlen használni a gépet, főként miután le teszek valamit kicsibe és nem tudom visszahozni.

-
leviske
veterán
válasz
Major Major
üzenetére

-
leviske
veterán

Most már csak azt szeretném megkérdezni, hogy van-e a ff-hoz valami plugin, amivel a (most nem jut eszembe, hogy mi az összesítő neve annak az eszköztárnak, amiben a Fájl/Szerkesztés/Nézet/stb található) el tudom intézni, hogy csak a böngésző eszköztár legyen elől és a zárójelben körülírt eszköztár pedig egy "eszközök" fülben van elhelyezve az IE7/8-hoz hasonlóan, vagy egyszerűen el lehet tüntetni és, ha kell előhozni.
Skint nem szeretnék váltani, jó nekem az alap...
Előre is kösz ezt is és bocs a nagyon láma kérdésért. 
-
leviske
veterán
Tudom, hogy hülye kérdés, de tudnátok valami hasonló, egyszerű rajzos progit, mint a Win alatt a Paint? Előre is kösz.

-
leviske
veterán
Ez most biztos hülye kérdés lesz, de lhet úgy RC Ubuntut Upgrade-elni, hogy közben az adatok nem vesznek el róla?
Vagy inkább jobban teszem, ha mindent leszedek éstisztatelepítést csinálok?

Előre is kösz a választ.

-
leviske
veterán
Még 1 nap!
Utánanézelődtem a 8.10-nek... nekem egyelőre nagyon tetszik! 
(És már azt is tudom, hogy mi szerint számoznak...
)
Aktív témák
- Jeff Bezoshoz igazolt az űripar rocksztárja
- Google Pixel topik
- Autós topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Futás, futópályák
- Vigneau interaktív lokálblogja
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i7-1355U 16GB 512GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- 175 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Thermal Grizzly Aeronaut paszta 3,9g /BONTATLAN/Több darab/Számlával/
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Valószínűleg a SP1 kapcsán az lehetett a gondja a rendszernek, hogy a másik HDD-t nem látta a Windows és/vagy mert meg is lett telepítés után cserélve a két merevlemez és az Ubuntus lett az elsődleges.

És utána ezt csak simán bemásolom majd a Windowsban a kellő helyére?
A GNOME Commandert sem tudom beállítani, hogy a rejtett könyvtárakat jelenítse meg. 
Betölt az Ubuntu és utána, mikor a bejelentkező képernyő jönne, szépen kikapcsol a monitor, de hogy miért...
Valakinek ötlet? Ha nincs, akkor szóljatok időben, hogy legyen időm feltenni a Vista-t. 
Valószínűleg én csesztem el valamit az első telepítésnél.