Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mr K
    őstag

Lehet, hogy választ kaptunk a 9 hónappal ezelőtti felvetésedre, mert az országos koncentráció változás grafikonon megjelentek a tényleges adatpontok (lásd előző hozzászólás, #72570). Ebből látszik, hogy ezeknek erős szórása van, azaz a szép folytonos görbe "kanyargása" a konkrét görbeillesztési algoritmustól függ. Azaz nem az adatokat manipulálták, hanem vagy az algoritmust módosították, vagy egyszerűen az új adatpontok hozzáadása "visszahat" a korábbi hetekre is.

Ez most is megfigyelhető: múlt héten (#72559) egy alacsonyabb érték jött ki, emiatt lefelé konyult a görbe, de mivel ezen a héten egy sokkal magasabbat mértek, ezért visszamenőleg korrigálták a múlt hetet is (nem az adatpontot, hanem a görbét).

• Mr K
    őstag

Értettem, amit írtál, én csak abba kötöttem bele, hogy a visszamenőleges változtatás nem ezen a héten történt, hanem a múlt héten. Azaz az első héten volt csúcsos, a másodikon már lapos. És jóindulatúan közelítve a kérdést, én elképzelhetőnek tartom, hogy az első héten simán rossz értéket közöltek (korábbról nincs ilyen grafikon). A rossz érték pedig nem feltétlen jelent csalást, pl. okozhatja, hogy labor technikát váltottak, és másképp kellett volna kalibrálni az értékeket. És okozhatja a megkésett feldolgozás is, lásd az amcsi variáns oldalon a "nowcast"-ot: ott az a gond, hogy egy adott hét adatai nem egyszerre érkeznek be, hanem több hétre elnyújtva, ezért ugyan kiszámolják az arányokat a múlt hétre is, de azok még egy hónapig folyamatosan változnak, amíg az újabb és újabb adatcsomagok beérkeznek. Ráadásul az arányok durván változhatnak is, egyrészt mert kevés adatnál nagyobb a hibahatár, másrészt meg az adatok érkezése nem véletlenszerű (pl. az urbanizált régiókból hamarabb érkeznek, mint vidékről).

• mozso
    senior tag

Ezt viszont elfelejtették utólag átírni, pont ugyanazt mutatja, mint a korábbi 2024-01-11-én kiadott verzió.

Ezen is látszik, hogy nem tud olyan kedvező lenni a mostani 2024 3. Hét, mint a 2023 33. Hét (aug 27), már csak a sokkal több narancssárga miatt sem.

Van ötlet miért kell belenyúlni megint az adatokba utólag, amikor már senkit sem érdekel a Covid ?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés