Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- MasterDeeJay: Harc a DDR5 árak ellen
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ogy
csendes tag
Érdekes jelenséggel találkoztam.
Azt mindannyiunk tudjuk, hogy a TFT monitorok a legszebb képet az ún. natív felbontásban adják. Ez, ha jól értelmezem azt jelenti, hogy ennyi pixelből áll fizikálisan a panel, ez a valós ''pixeldarabszám''. Az ettől eltérő felbontásban történő megjelenítés, már problémákat okoz és kisebb-nagyobb mértékben képminőségromlással jár.
Természetesen én is kipróbáltam, hogy kisebb felbontásban használom a monitort, de inkább visszaállítottam a natívra, mert hiába kisebbek pl. a betűk, még is jobb olvasni azokat a tiszta megjelenítés miatt.
/19''-os LG monitort vettem./
/Volt vele egy kis problémám, de sikerült megállapítanom, hogy nem a monitor hibás./
Az 1208x1024-es felbontás 5:4 oldalarányú és ez torzulásokat okoz a 4:3 oldalarányú képek megjelenítésében.
Úgy voltam vele, hogy ez szükséges velejárója ennek a technológiának, majd megszokom.
De.
Egy barátom notebook-jával sikerült kipróbálnom a monitort. /Utaltam rá, hogy volt vele egy kis problémám./
A notebook egy ASUS 6800 Ne, benne egy ATI Mobility Radeon 9700-as videokártya, a TFT felbontása 1400x1050.
Rákötöttem az LG monitort is, bekapcs, kipróbáltam és minden működött, csak hiába kapcsoltam a felbontást 1280x1024-be valahogy nem volt szép a kép.
Nem vagyok annyira hozzáértő, hogy kétmonitoros üzemmódban egyből mindent jól beállítsak, de sikerült elérni azt, hogy az asztali monitoron is jó lett a kép, azaz valóban a natív felbontásban nézhettem azon is a notebook desktop-ját.
Ezután átállítottam a felbontást 1024x768-ba - próbaképpen - és a következőket tapasztaltam.
Mindkét monitoron úgy jelent meg a kép, hogy nem tölti ki a monitort teljesen, hanem körben fekete részek vannak.
Azonban a kép teljesen tiszta és ami a lényeg 4:3 oldalarányú!!!
Lehet, hogy feltaláltam a spanyolviaszt, de az 5:4 oldalarányú monitoromon úgy van 1024x768-as felbontású 4:3 oldalarányú képem, hogy ugyanolyan tiszták és élesek a karakterek, mint a natív felbontásban.
Sztem ez nagyon jó dolog, főleg hogy rengeteg digitális fényképem van.
Még egy dolgot fogok kipróbálni, azt hogy 1280x960-as felbontásban is el lehetne-e érni ugyanezt.
Csak még rá kell jönnöm, hogy hogyan is értem el ezt az üzemmódot.
Szívesen olvasnám valaki hozzáértő magyarázatát is a TFT monitorok ilyen beállításának a lehetőségeiről.
És javaslom mindenkinek a TFT monitor ilyen használatát, akinek valami miatt fontos a 4:3 képarány, de szeretne éles, tiszta képpel dolgozni.
Új hozzászólás Aktív témák
- 10 db egyben- NEC MultiSync EA294WMi - 29" Led monitor
- Dell C7520QT - 75" 4K UHD Interaktiv monitor - Érintőképernyővel
- Wacom DTH-2452 - Digitalizáló tábla 24"- Új ára 944.000Ft
- Beszámítás! LG 32GQ850-B 32 240Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Wacom DTH-2200, (Cintiq 22HD touch) - 21,5" Digitalizáló tábla- Full HDs - Több db
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 187 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070
- Dell Latitude 5320 - hibás kijelzők - i5 1135G7 ,16GB RAM, SSD, jó akku, számla
- iPhone 13 128GB 100% (1év Garancia)
- 184 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest