- Ingyen kellene, de tegnapra
- Xbox One S macerálás
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- R.I.P. Aláírások
- Ep128Emu felhasználói képeskönyv
- Asszociációs játék. :)
- Amikor minden lakásom Faraday Kalitkában van! :D
- gerner1
- Saját tapasztalatok alapján: otthonautomatizálás védelme áramkimaradások ellen
- SCYROX V6 gamer egér
Új hozzászólás Aktív témák
-
miroka
csendes tag
válasz
csiga997 #1860 üzenetére
Köszönöm a válaszokat a probléma felvetésemre.
Megkerestem azt a szűrőt amit a problémám megoldására hittem, hogy jó lesz.
De akkor én értettem félre a róla szoló leírást ?
pedig a mellékelt minta képen is kevesebb az árnyék.
Hoya Skylight 1B
''Csökkenti a szabadtéri felvételeknél, különösen derült kék ég esetén a nyílt árnyékban gyak-
ran jelentkező kék elszíneződést. Megóvja továbbá a bőrtónusokat a környezetei tárgyak, pl.
faárnyék okozta elszinezödéstől. '' -
miroka
csendes tag
A napsugarak fokozottabb eljövetelével a következő problémával szembesültem:
Portré fotózásnál pl.egy arc bizonyos része fényben másik része árnyékban.Vagy ugyanígy a testnél.Tudom a vaku ilyenkor segítene, de hogy lehet vaku nélkül megoldani valahogy a problémát? Gép egy Fuji S9600-os.
Gondoltam fölé kéne egy kicsit exponálni,meg a fényméréssel próbálkozni spot vagy átlagoló? Olvastam,hogy esetleg ilyen problémához szoktak szűrőt használni.
Melyik lenne a legkorrektebb megoldás ilyen esetekben? Vagy milyen beállításokkal lehet közelíteni az optimumhoz? -
miroka
csendes tag
Segítséget kérnék a tapasztaltabbaktól...
Főleg belső fotózáshoz vettem egy külső vaku-t a gépemhez.Az első három alkalommal úgy is müködött ahogy vártam,mennyezetre derítve egyenletes fényeloszlásúak voltak a képek.Nem villantotta a vaku telibe a témát.
Most viszont egy olyan helyen próbálkoztam ahol magas volt a belmagasság és sötét a mennyezet,szóval nem müködött a dolog.Nem világította meg rendesen a témát.Döntöttem a vakut egyre lefelé,de vagy sötét lett vagy nagyon megvilágította a tárgyat.
Milyen trükköt lehet alkalmazni, ha nem akarom a szokásos kompakt gépek vaku-s képeinek hibáit követni.Természetesebb fényeket szeretnék.
A gép egy Fuji S9600,Sunpack vaku.Próbáltam a vaku teljesítményét is 1/4, 1/8 ra csökkenteni de akkor is fényesebb világosabb volt a téma és sötétebb a háttér.
Van valami lehetőségem, eredményesebb korrekcióra vagy csak külső megvilágítással lehet jobb eredményt elérni?
Várom a tanácsokat. -
miroka
csendes tag
Nem TTL vaku az biztos,hanem egy Sunpak.De pl.programm automatika üzemmódban ahol neki kéne a blendét és a záridőt beállitani, egészen rossz értékeket állít be, nem veszi figyelembe, hogy van rajta vaku.Az expozició kompenzáció sem változtat semmit a képen.Van egy olyan üzemmód hogy adott blendéhez rendel megfelelő záridőt, ott is egészen furcsa értékeket rendel hozzá.Pl.4-4,5-es blendéhez 1/2-1 sec.záridőt.Nem veszi figyelembe, hogy van rajta vaku.És ilyenkor a záridő csak szűk tartományban módosítható.El sem képzelhető,hogy 1/100-1/125-öt állítsak hozzá.Ilyenkor kell átmenni manuálba és ott beállítani a megfelelő értékeket.De talán ezek a problémák már csak egy tükörreflexes géppel oldhatók meg.
-
miroka
csendes tag
válasz
Hydra SR #1629 üzenetére
Igen,valószinűleg ezek a problémák.A 9600-os nem veszi figyelembe hogy van rajta egy vaku, és nem változtat eszerint semmit.5-6 fix fehéregyensúlynál ua-zokat a színeket adja vissza.Most mégegyszer megpróbáltam a manuálist és ott valóban változtat a többihez képest.Eddig egy Nikon-om volt, azon volt fehéregyensúly állítás vaku-s üzemmódhoz is.Ezen úgy látszik nincs. És létezik, hogy külső vakunál más korrekciokat sem vesz figyelembe, amit a belső vakunál viszont modósít?
-
miroka
csendes tag
Fuji S9600-al szeretnék beltéri képeket készíteni,vakuval, a mennyezetre derítve.
Nem azokat a színeket kapom vissza az exponált képen, mint a valóságban.Próbáltam a fehéregyensúlyt állítani különféleképpen de azzal sem sikerült.Pl. a halvány sárga fal, fehér minden képen, minden színtelenebb.Vakuval, van egyáltalán remény hogy ua. azok a színek jöjjenek vissza, mint a valóságban? Mi befolyásolhatja még a színek helyességét? -
miroka
csendes tag
Hidegben, milyen hőmérsékletig használható nyugodtan e fényképezőgép, károsodás nélkül? És a melegre visszatérve mennyi ideig kell várni, hogy bekapcsoljuk mert egy kis párásodást tapasztaltam az objektíven?