Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BonFire

veterán

válasz Narxis #3229 üzenetére

Én is úgy voltam vele, hogy az elején siettem, és adtam magamnak 1 évet, hogy középhaladó szintről megtanuljak "folyékony" szinten kommunikálni. Aztán mikor eltelt 1 év, akkor jöttem rá, hogy ez így nem biztos, hogy megy. Később pedig, mivel nem volt létfontosságú dátum, hogy mikorra kell teljesítenem a nyelvi szintet (sőt, a nyelvi szint vagy nyelvvizsga sosem érdekelt) ezért úgy döntöttem, hogy a lehetőségekhez mérten igyekszem annyit felszedni, amennyi megy, és nem kötöm időhöz.

Most elvileg, ha mondjuk elmennék egy nyelvvizsga-felkészítő tanfolyamra, 1-2 hónap alatt felkészítenének, hogy letehessem a C1-et, és lenne róla bizonyítványom. De ha nem használom nap mint nap, a tudás gyorsan hanyatlik. Ezért inkább azt az utat választom, hogy ha már itt a world wide web előttem, akkor minden lehetőséget megragadok a nyelv használatára. Sokszor csak írásban, ritkábban élőszóban, de használom, amennyit csak lehet.

És nem felejtem el, hogy még ilyen szinten is vannak hiányosságaim. Például a függő beszéd sose megy, az 1 fokú feltételest sokszor elvétem. Régebben a 3. fokú feltételes volt a mumusom, ezért azt annyira kigyakoroltam, hogy most már az az egyik erősségem (lett volna), és természetesen a vonzatos igékkel is hadilábon állok. Nagyon nehezen ragadnak rám. Persze nélkülük is lehet beszélgetést folytatni, csak egyből vágják, hogy nem vagyok natív, mert a natívok sokkal többet használják ezeket a szerkezeteket. De igyekszem őket annyit gyakorolni, amennyit csak lehet.

Az idő nekem dolgozik.

Új hozzászólás Aktív témák