Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
Új hozzászólás Aktív témák
-
jocomen
aktív tag
válasz
bambano
üzenetére
Köszönöm az észrevételeket, a hibákat javítom. Az "sz.j." mező mit takarna?
#Apollo17hu: Nem tuodm, hogy jó-e, számomra az a fura, hogy a [dijszabas] táblából az összeg nem jelenik meg a [beavatkozas] táblában, a [szamla_tetel] táblában viszont már igen.
Az `osszeg` nem külső kulcs a [szamla_tetel] táblában, ezért nem éreztem úgy, h közvetlen kapcsolat kellene, és oda tettem, ahová leginkább valónak éreztem.A fő problémámra, a kerülő útvonal megszüntetésére akkor nincs senkinek ötlete?
-
jocomen
aktív tag
válasz
jocomen
üzenetére
Bocsánat!
Ezek voltak eredetileg, kapcsolatok nélkül (így kellett lekérdezéseket írjanak):PACIENS
p_id
nem
szuldat
KATEGORIA
hely
fog_nev
kategoria_nev
DIJSZABAS
kategoria_nev
muvelet
osszeg
BEAVATKOZAS
id
p_id
irany
szint
hely
orvos
muvelet
datumVagyis semmi sincs kőbe vésve, csak legyen jó a szerkezet és a kapcsolatok.
-
jocomen
aktív tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Igen. A mintapélda alapján, kategórián (metsző, kisörlő, nagyörlő) végzett műveletenként (húzás, tömés) van megállapítva a díj.
Eredetileg 4 tábla volt a példában, kapcsolatok nélkül (fogak, műveletek, díjszabás, beavatkozás). Én bontottam külön a kategória táblát redundancia miatt, ill. egészítettem ki egyéb táblákkal, h minél közelebb legyen a valósághoz. -
jocomen
aktív tag
MySQL adatbázis-szerkezettel kapcsolatos kérdésem lenne: jó-e a következő szerkezet?
Főleg a `dijszabas` tábla kapcsolatai nyugtalanítanak, mert így 2 tábla közt elkerülő út jön létre, ami tudtommal hiba. Vagy melyik másik táblába lehetne elhelyezni a `dijszabas.osszeg` oszlopot?
Egy barátomnak segítenék, aki most fog vizsgázni.
-
jocomen
aktív tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Ha jól értem a kérdést, akkor:
SELECT oszlop1
FROM tabla
WHERE oszlop1 NOT IN (SELECT oszlop2 FROM tabla); -
jocomen
aktív tag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Okozhat hibát, ha varchar-ként tárolja?
Nem tudom mi alapján számozzák, vagy h szoktak-e műveletet végezni vonalkódokkal, de pl számok összehasonlítása (gyártók, termék típusok keresése) okozhat-e hibát, vagy karakterként is ugyanaz lenne a sorrend <> összehasonlításnál, ... ?Mert ha később műveletet akar végeztetni vele (bár most eltűnt a hiba), okozhat még problémát az esetlegesen rosszul megválasztott adattípus, nem?
-
jocomen
aktív tag
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
Egyébként milyen típusúnak kell lennie? Ha szám, úgy rémlik nem kell macskaköröm.
-
jocomen
aktív tag
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
Tipp:
Cseréld le a barcode típusát int-ről bigint-re. Amilyen hosszú értéket kéne befogadjon, lehet, h néha túllépi a méretét. -
jocomen
aktív tag
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
A recicle_bin nemtom micsoda.
Mivel "gyerek táblát" hozol létre, szerintem nem gond, h törölve volt.
Én valami elírásra gondolok, mivel szintaktikailag helyes. Esetleg nincs kiválasztva az adatbázis? USE database ... ;
Vagy nem abban a táblában állsz benne, amiben a FK-t akarod létrhozni (így már jártam). -
jocomen
aktív tag
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
Nem lehet, h a kódban a FK létrehozása előrébb van, mint a products tábláé (PK) ?
Egy eset ugyan ilyen hibakódra (1005 / 150):
LATEST FOREIGN KEY ERROR
------------------------
100509 20:59:49 Error in foreign key constraint of table foo/#sql-12c_4:
FOREIGN KEY (car_id) REFERENCES Cars (car_id):
Cannot find an index in the referenced table where the
referenced columns appear as the first columns, or column types
in the table and the referenced table do not match for constraint.
Note that the internal storage type of ENUM and SET changed in
tables created with >= InnoDB-4.1.12, and such columns in old tables
cannot be referenced by such columns in new tables.
See http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/innodb-foreign-key-constraints.html
for correct foreign key definition. -
jocomen
aktív tag
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
A `barcode` meg van határozva elsődleges kulcsként a `products` táblában?
-
jocomen
aktív tag
MySQL adatbázis exportálásakor az .sql fájlba nem menti a FK megszorításokat, így beimportálva nincsenek kapcsolatok.
Van erre valami megoldás, h ne kelljen utólag, kézzel beleírni az sql-be a küső kulcsokat? -
jocomen
aktív tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Első ránézésre nekem is az ugrott be, h ha 1 id-ra keres, akkor a count értéke 1 lesz, de mégsem. Mert ha 1-sok kapcsolat van, pl számlaszám - számlatétel, és egy számlaszámhoz több tétel tartozik, akkor a számlatétel táblában megszámolva az 1 id-hoz tartozó rekordok számát, 1-nél több sort is találhat.
... ha jól értem a kérdést.Vagyis ha a számlaszám táblában szűr, akkor 1-et fog kapni minden id-ra (nyilván), de a számlatételben több sor is tartozhat 1 id-hoz, ami itt külső kulcs.
-
jocomen
aktív tag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Igen, ezt kerestem, köszi.
-
jocomen
aktív tag
Hali, gyorssegély kéne.
Xampp - mysql-ben van adatbevitelhez ablaknézet? Ha igen, hol?
Ha nincs, akkor egy sql insert-into utasítás is megteszi (olyan rég csináltam már, h elfelejtettem a syntaxist ).Szerk: közbe rájöttem (kapcsos zérójel volt a hiba).
Még annyit: Több adat (rekord) bevitele megoldható 1 utasításban? És az hogy néz ki? -
jocomen
aktív tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Igazad van, az utolsó sor elejére AND helyett OR kell (pedig teszteltem olyan adattal is, csak benéztem).
-
jocomen
aktív tag
válasz
nova001
üzenetére
Lehet van szebb kód is, de nálam ezt működik:
SELECT szszám
FROM foglalt
WHERE szszám NOT IN (SELECT szszám
FROM foglalt
WHERE date() BETWEEN tól AND ig
AND date()+1 BETWEEN tól AND ig);Jó lenne ha végre kihalnának, vagy nyugdíjba mennének azok a tanárok, akik össze-vissza rövidítenek, és két táblában máshogy hívják ugyanazt a kulcsot.

Véletlenül nem GD/Számalkba jársz, és egy szőke nő tanítja az adatbázist? -
jocomen
aktív tag
válasz
chabeee
üzenetére
Felviheted a kliens által bevitt szavakat egyből az adatbázisba, de tartalomszűrést, ellenőrzést azért csinálnék. Pl védett karaktert (!;<>{ }[ ]...), parancsot ne vihessen be, illetve ne rendelhessen meg olyasmit, ami nem szerepel a kínálatodban. Pl. ne lehessen búvártanfolyamra jelentkezni egy nyelviskolában.
Rollback az a tranzakciókhoz kell. Ha egy utasítás-csokrot csak abban az esetben akarsz lefuttatni, ha annak minden utasítása végrehajtható. Ellenkező esetben rollback transaction, azaz visszaállítja az eredeti állapotot (pl banki számla-műveletek).
-
jocomen
aktív tag
mysql-ben ha egy oszlop adattípusát módosítom boolean-ra, miért nem marad úgy, miért vált vissza tinyint-re, amit soha nem adtam meg neki ??
kapcsolatokat szintén nem hajlandó berajzolni: néha megy, néha nem ... tkm ki van vele
Ennyire bugos a xampp? -
jocomen
aktív tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Lehet, h többgyerekes?
Közvetett hivatkozás?Ha a kapcsolat kiiktatásával törölsz, és nem minden táblát, azaz valamelyikben marad hivatkozás, akkor ha visszarakod a kapcsolatot, szerintem azért is hibát dob. Nem vagyok biztos, h ilyenkor nullázódik a kulcs.
-
jocomen
aktív tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Lehet félreértem a problémát, de ez nem az, h nem törölhetsz a szülőtáblából, amíg a gyerektáblában van rá hivatkozás? Azaz fordított sorrendben tudod törölni.
Ha fontos, h nullázódjon az id, akkor én kiíratnám scriptbe, és azzal hoznám létre újra az adatbázist.
-
jocomen
aktív tag
válasz
sztanozs
üzenetére
"1-sok" kapcsolattal: a Tábla2 kulcsa szerepel a Tábla1-ben is külső kulcsként, csak a példába nem írtam bele.
Mondjuk így nézne ki:Tábla2 PK:t2_id; c -----1-sok------- Tábla1 PK:t1_id; FK:t2_id; a; b.
Tábla1 "b" oszlopánál kéne megadni a következő kifejezést az Access számára érthető módon: =c*a
-
jocomen
aktív tag
Hali
Access-ben szeretnék egy mezőbe (b) számított értéket íratni: b=a*c
Tábla1: t1_id; a; b
Tábla2: t2_id; cA gond, h még táblán belüli oszlop értékével sem enged számolni. Pl ha "b" cellában, érvényességi szabályként megadom: =a*2 , akkor a következő hibaüzenetet dobja: "érvénytelen sql szintaxis - oszlopszintő CHECK korlátozás esetén nem használható több oszlop".
Néztem microsoft oldalán a leírást, de nem lettem okosabb. Nem tudom értelmezni a hibaüzenetet. Az adatbátist nem én hoztam létre, már meglévőt bővítenék. "c" oszlopot minden további nélkül létre lehet hozni, csak a számított értékkel van valami gond.Végén 2 tábla adataival kellene számolnom, de még táblán belüli oszlopéval se sikerült eddig.
Tudna valaki segíteni?
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 32GP850-B 32'' Sík QHD 165 Hz 16:9 G-Sync/FreeSync NanoIPS Gamer Monitor - Karácsonyi akcióban!
- RYZEN 7 5800X + hűtött VRM-es A520 alaplap + 32GB hűtőbordás DDR4 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- Noblechairs Epic - Valódi bőr
- iPhone 15 PLUS 128GB kék sérült kijelző, KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 90%! Fulldoboz!
- GAMER PC - i7-7700, 16GB DDR4, GTX 1650
- Lenovo L13 Core I3-10110U / 8GB DDR4 zsanér törött LAPTOP 1
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3886
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Asus VG27AQL3A 27 180Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5440 - i5-4GEN I 4GB I 320GB I 14" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Közvetett hivatkozás?