Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) tasiadam


tasiadam
veterán

Az USA is csökkentené a függőségét Kínával és Tajvannal szemben....
Az USA támogatási programjának keretében ... 6,6 milliárd dollárt a TSMC...

What :D

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#2) tha_answer


tha_answer
őstag

szabad piac at its best :D

mar vagy 10 eve meg kellett volna lepni, az intel reszvenyeseit / menedzsementjet meg haza es szovetsegi rendszer elarulasaert lecsukni. :)

csak sajnos ugyanaz a helyzet mint csernobilban. a rendszer alapjaival van a baj, ez csak tunet. ( konkretan ott kutatasi eredmenyek eltussolasa itt meg a rovidtavu profit) :))

magyarul mi emberek vagyunk szarok. :DDD

(#3) D55


D55
aktív tag

De sajnos úgy néz ki valami rossz történhet ezekkel a támogatásokkal, mert még mindig sehol nem látszanak jelentősen csökkenő árak, legalábbis a fogyasztói piacon, ahol inkább pont a fordítottja tapasztalható. Már pedig a támogatások vélhetően az adófizetők pénzéből vannak fedezve, tehát a vizsgálatok egyértelműen indokoltak, a bírságoknak pedig elrettentő mértékűeknek kell lenniük.

(#4) tasiadam válasza D55 (#3) üzenetére


tasiadam
veterán

Nyilvan nem ugy kell elkepzelni, hogy adnak 5 milliard usd-t nekik, akkor annyival olcsobb lesz a CPU, akarmi, hanem felhuznak egy gyarat, vagy valamit. Es ha a Micron, meg Intel az USA-ban gyart USA piacra, akkor ok mar kb hatradolhetnek, mert barmi gaz akadna, nekik van mibol fozni.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#5) bobalazs


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog

Ezek az összegek amúgy csepp a tengerben?
Vagy tényleg lehet is belőle menni valamire?

(#6) Feketelaszlo válasza bobalazs (#5) üzenetére


Feketelaszlo
senior tag

Szabad szemmel jól látható összeg, kisebb mikroelektronikai gyártók értékével vetekszik (az STMicro, Infineon vagy a GloFo piaci kapitalizációja 20-40 milliárd dollár körüli). A kérdés nem is az állami támogatás mértéke körül van, hanem hogy ha ekkora pénzek rászakadnak hirtelen egy iparágra akkor lehet-e még olyan hatékonysággal elkölteni, mint "békeidőben", vagy hirtelen mindenki ugyanazokért a kapacitásokért fog versengeni és csak felsrófolják az árakat.
S persze hogy egyáltalán lehet/érdemes-e rábízni azokra a menedzserekre a pénzt akik korábban részvényvisszavásárlásokba és busás osztalékfizetésbe fektettek a munkaerő képzése és K+F helyett. Másképp a költői kérdés: miért nem a Wall Streetről jön a della Washington helyett? Nyilván a piac nem annyira hisz az amerikai gyártás sikerességében.

(#7) Depression


Depression
veterán

Az USA-ban a gyártás drágább lesz, mint bárhol máshol. Pont azért kapják ezeket a pénzeket, hogy a cégeknek megérje egy nagyon drága országban gyárat építeni.
Az igazán felháborító az, hogy az EU nem csinál ilyet. Teljesen ki vagyunk szolgáltatva.

Amikor Kína elfoglalja Taiwant, ne higgyük azt, hogy ugyanúgy jönnek majd ide a legmodernebb chipek big brother nélkül.

Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.

(#8) tasiadam válasza Depression (#7) üzenetére


tasiadam
veterán

Az intel is akar gyarat epiteni europaban, nem?

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#9) Pikari


Pikari
addikt

2020-ra 12 százalékra csökkent

A valódi adat inkább olyan 3-5% körül lehet. Én évekkel ezelőtt annyit prognosztizáltam nekik. Persze lehet, hogy csak az én számításom túloz erősen lefelé, de az is elképzelhető, hogy a sia számai vannak kikozmetikázva, megfinomítva a publikumnak.

Kérdés, hogy pusztán dollárszázmilliárdok beleölése, drága gyárak felépítése képes -e megállítani a trendet. Mert lehet, hogy van gyárad, de ha nincs, aki kihasználja, akkor minek? Ez valahol kulturális kérdés is, valahol technikai, és gazdasági struktúra kérdése is.

Amíg az usában a magyarnál is nagyságrendekkel roszabb rejtett terroradóztatás sújtja a kkv-ket, középvállalatokat, addig nem tudom, mit akarnak. Röviden és tömören az amerikai it összefoglalható néhány nagy, globális súlyú cégre: googlere, intelre, amdre, facebookra, microsfotra, youtubera, nvidiára, qualcomra, stb. Ha csak annyit tesznek, hogy megpróbálnak ezeknek a kedvében járni, úgy kiöntik a gyereket a kád vízzel együtt.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#10) D55 válasza Depression (#7) üzenetére


D55
aktív tag

"Az igazán felháborító az, hogy az EU nem csinál ilyet. Teljesen ki vagyunk szolgáltatva."

Na ja, pedig tudtommal az ASML a miénk és amikor a nemzetközi légkör ennyire elmérgesedett és minden más szereplő folyamatosan kést próbál a másik torkához tartani képletesen szólva, akkor nekünk is rég "oda kellett volna már az ASML-ért nyúlni" és megmondani az összes kultúráltan viselkedni képtelen nemzetközi szereplőnek, hogy úgy balhézzanak a fejünk fölött, hogy mi abból semmi hátrányosat ne vehessünk észre, különben ők húzzák majd a rövidebbet.

Helyette 1-1 enyhe célzást talán hallani néha 1-1 tagállam részéről, de sehol egy egységes kiállás az EU részéről, miközben a fél világ a mi kárunkra használja mostanában kardként egymás ellen a komplett világkereskedelmet. Nagyon szomorú az ilyen.

(#11) drkbli válasza Depression (#7) üzenetére


drkbli
tag

Dehogynem csinál: https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-chips-act_en

Épp megpróbálja megmenteni az ASML-t saját magától: https://www.theregister.com/2024/03/06/dutch_asml_visas/

A lényeg röviden összefoglalva: Az állami támogatás addig rossz, amíg nem terjesztik közben a demokráciát

Bővebben: Az EUVL közpénzből jött létre, a magántőke mindenhatósága mese:
To address the challenge of EUV lithography, researchers at Lawrence Livermore National Laboratory, Lawrence Berkeley National Laboratory, and Sandia National Laboratories were funded in the 1990s to perform basic research into the technical obstacles. The results of this successful effort were disseminated via a public/private partnership Cooperative R&D Agreement (CRADA) with the invention and rights wholly owned by the US government, but licensed and distributed under approval by DOE and Congress

(#12) tha_answer válasza D55 (#10) üzenetére


tha_answer
őstag

metr balf* csicskakksl van tele brusszel.

egyszer kene az asztalracsapni, hogy csak akkor es csak akkor kap barki szovetseges orszagban ha az adott ceg a gyartasi kapacitasa min20 szazalekat az euban folytatja.

[ Szerkesztve ]

(#13) tha_answer válasza drkbli (#11) üzenetére


tha_answer
őstag

"Bővebben: Az EUVL közpénzből jött létre, a magántőke mindenhatósága mese:"

egesz vilagunk state fund alapkutatasokbol jott letre.

a vilag egyik nagy baja, hogy a lenyeges kockazattal jaro kutatasokat a koz finanszirozza, mig az eredmenyeben letrejovo haszon maganzsebbe megy. :))

(#14) hapakj válasza tasiadam (#1) üzenetére


hapakj
aktív tag

gondolom, hogy USA-ba épüljön a gyár

(#15) Cefet válasza tha_answer (#13) üzenetére


Cefet
aktív tag

Pontosan.
Azt is visszásnak látom ezek után, hogy sírnak, hogy Kínában nagy az állami támogatás...

(#16) duracell89 válasza hapakj (#14) üzenetére


duracell89
senior tag

Pontosan.
Itt az a lényeg, hogy ne csak a know-how (ami eddig is USA alapú volt), hanem a tényleges gyártás is visszajöjjön ázsiából. Szakmai és geopolitikailag egy kiváló lépés, korább kellett volna.

szerk.: mellesleg a TSMC hiába tajvani központú cég, már nagyon rég (évtizedek óta) a részvények többsége (így maga a cég is) nemzetközi befektetők tulajdona 90% felett.

[ Szerkesztve ]

(#17) D55 válasza drkbli (#11) üzenetére


D55
aktív tag

"But it appears that being able to hire the right personnel is not the only concern. Problems with electricity grid congestion affecting industrial power supplies and attempts to limit nitrogen emissions are also said to be issues raised by the company."

Hm... Jöhetnének akkor már ide is akár. Egyrészt itt a munkaerő is ha nem európai, akkor legfeljebb ázsiai kultúrából való, másrészt meg remélhetőleg az energiapolitikánk is marad hosszútávon ésszerűség vezérelte.

[ Szerkesztve ]

(#18) Depression válasza D55 (#17) üzenetére


Depression
veterán

"meg remélhetőleg az energiapolitikánk is marad hosszútávon ésszerűség vezérelte." :Y
Norvégiában laksz?

Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.

(#19) D55 válasza Depression (#18) üzenetére


D55
aktív tag

Nem, és nyilván azért közel sem vagyunk olyan végtelen kényelmes helyzetben, mint a rengeteg mennyiségű saját olaj és gázkitermelő hellyel rendelkező Norvégia (bár amúgy a MOL-nak is van arra felé az Északi-Tengeren valami komolyabb koncessziója ahol állítólag kiemelkedően jó helyre sikerült nyúlniuk), de azért pl. az atomerőműveiket szénerőművekre visszacserélő Németországnál sokkal átgondoltabb, megfontoltabb, az eszmékkel szemben a realitások talaján maradni igyekvő dinamika jellemző a hazai energiapolitikánkra ahogy én hallom.

(#20) tha_answer válasza Depression (#18) üzenetére


tha_answer
őstag

norvegia :DD

[ Szerkesztve ]

(#21) tha_answer válasza D55 (#19) üzenetére


tha_answer
őstag

AtOm rOsZ, nemtudtad? :D

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.