Hirdetés

Aktív témák

• nordican

tag

válasz horusz- #135 üzenetére

Hátha korábban nem pont te írtad volna (97+101), hogy nem tapasztaltál ilyen hibákat, akkor azt mondanám, te vagy az én emberem. Küldtem is neked képeket, úgyhogy nem egészen értem a dolgot.
    Azóta több helyről is azt a választ kaptam, hogy a porszemek tükröződését lehet látni a képeken. Tény, hogy a korábbi Kodak gépemnél is jelentkezett a hiba, csak ott szinte minden képen volt 5-6 kör is, a Sony meg kb. minden 10. képen, és max. 2-3 kör. Bár épp egyik este sikerült 3 képet csinálnom és mindegyiken ot figyelt egy-egy kör. Lehet, hogy ez géptől is függ? A Sony azt írta, hogy kompakt gépekre jellemző, bár azt nem, hogy tükörreflexes gépnél nem fordul elő.
    Engem csak az idegesít, hogy másokat miért nem idegesít a jelenség és hogy nincs rá valami szoftver vagy valami beállítással nem lehet elkerülni. Mindenről lehet olvasni, de erről a szerintem leggyakoribb hibáról sehol sem, pedig biztos, hogy mindenkinél jelentkezik. Két dolgot tudok elképzelni:
    1) Az emberkék nem figyelik meg a képeket elég alaposan. Előtte a Kodak gépemnél nekem sem tűnt fel, csak most visszanézve a képeket, fogom a fejemet.
    2) Kevesen használják beltéren vakuval a gépet. Én télen vettem, és így egy jó ideig szinte csak a lakásban fényképeztem.
    Elég fura mindkét állítás, de másra nem tudok gondolni. Ja, egyébként, ha használom a zoomot, nem jellemző a probléma.
    A nappali fotós problémádat nem tudom megerősíteni, nem írtad, hogy milyen időben készítettél képeket. Szép napfényes időben nagyon jó képeket csinál a gépem. Borongós időben az ember kisebb záridőt használ, és ha mozgásban van a téma, akkor könnyen bemozdulhat. Ez velem is megesett, csalódott is voltam kicsit, de ilyenkor inkább több képet csinálok, aztán biztos lesz közte jó is.
    Ami meg tény, hogy a Sony-nak nem erőssége a benti fotózás (bár nem tudom, hogy van-e olyan gép, amit kifejezetten erre a célra készítettek volna). Szerintem nem véletlen, hogy ilyen tesztképeket nem talál az ember az interneten. Erről is írtam, csak nem válaszolt rá senki.
    Na, én ennyit tudtam hozzátenni a dologhoz, ha rájössz, hogy mit lehet csinálni a gabonakörökkel :), akkor azt nagyon szívesen venném.
    Még valami, hátha valaki megerősít. Azt vettem észre, hogy bizonyos esetekben (úgy tapasztaltam, hogy fekete vagy fehér háttér esetén) a vaku irgalmatlan hamar feltöltődik, kb. 2 mp alatt. Az a pukkanás is elmarad, amit egyéb esetben hall az ember. Van erre valami magyarázat vagy ezt eddig mindenki tudta? Csak kíváncsi vagyok. Példa: Tegyétek a falhoz a gépet, kb. 2 cm-re és fotózzatok vakuval. Tudom, hogy nem így szoktunk fényképezni, inkább csak a magyarázatra lennék kíváncsi, hogy miért töltődik fel ilyenkor hamar a vaku.

Aktív témák

Hirdetés