Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- DPD tapasztalatok
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen mosógépet vegyek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A fene nagy ingyenességet reklámozni, az nevetséges. Mondjuk, hogy kis réteget érint a dolog, de akkor is lesz, aki ezt be fogja szopni. Jó, nem marad oprendszer nélkül mert a régit visszarakhatja, de akkor se normális ez így. Vagy adják oda tényleg mindenkinek 1 évig ingyen és végleg, vagy ne.
bambano: hmm, akkor miről is beszélünk? Ohh. Észhez akkor térne, ha az egész cég átvonulna valami olyan területre, ahol nem tartozik az Amerikai nemzetbiztonsági törvények hatóköre alá.
Loveless: ha ennyi éve használod, már igazán megvehetnéd. Minden gondod megoldódna.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
mr_ricsi
veterán
"ha veszel uj gepet, akkor felteszed a win10-et, aktivalashoz meg felhivod az ugyfelszolgalatot es be fogjak aktivalni."
Gondolom, elég lesz csak a nevünket megmondani, mert addigra úgyis tudnak már mindent rólunk.
Egyébként komolyan: mit kell az aktiváláskor telefonon megadni? Ha win7 volt az upgradealap, akkor annak a kódját és a számlaadatait?
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
bambano
titán
az biztosan törvénytelen, hogyha kapsz tőlem egy levelet, akkor a levélben szereplő személyes adataimat a megkérdezésem nélkül kiküldd amerikai szerverekre. a személyes adataim kezelésére csak én adhatok engedélyt, senki más.
és tényleg jó tudni.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Apollyon
Korrektor
A google-t el lehet kerülni azzal hogy nem használod. Windowst viszont szinte mindenki használ. Ott nem oldod meg a gondokat azzal, hogy nem nyitod meg a böngészőt, amikor minden pisszenésről adatokat továbbít a rendszer. Gondolom és remélem ezt nem kell neked elmagyarázni, hogy miért probléma. De az sem változtat a tényen, hogy bambano, vagy akárki más hova és mikor mit ír. A tény attól még tény marad.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Noscript, meg barátai ;p De az, hogy milyen programot mikor meddig miért nyitok meg a gépemen stb. stb., a google még mindig nem látja .) ellenben a szeretett szoftveróriásod igen ;D :/ Szóval hiába próbálod terelni a témát.
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
bambano
titán
és (#136) woland_y2k:
basszus, kihagytam egy ziccert? bocs egyébként melyik cikkről van szó konkrétan?de itt vannak példák: [link] [link] [link]
a példák alapján látható, hogy a guglit se kímélem.ha megnézed a blogomat, a mostani legutolsó bejegyzésem sem kedvező a guglira nézve.
-
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Ha megnyitok egy képet, mégis miért küld adatcsomagokat róla az os, bármi is legyen az? De látod az is gond, hogy nem tudod, mivel fogalmad sincs hogy mi történik a háttérben. Ja de, azzal tisztában lehetsz, hogy az os minden tevékenységet monitoroz, és ennek folyamataként feltölt valamit egy ip-re. Ez aztán fantasztikus.
-
Apollyon
Korrektor
Bárcsak ennyi lenne, de az évekkel ezelőtt kirobbant adatkezelési botrány nem ezt mutatja.
#158: azt állítod, hogy a store miatt történik adatfeltöltés, holott nem csak erről van szó. Továbbá a win7-ben, ahol nincs store, és már elavult rendszernek is számít (ms szempontjából) minek kerül bele ilyen funkció, és ha belekerült, ki lehet-e kapcsolni?
[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
"ha megnyitok egy x megabajtos kepet vagy word dokumentumot, akkor egy par kb-os adatcsomagban pontosan milyen szemelyes adatok kerulnek feltoltesre?"
A fotók EXIF adatai például. Benne a fényképezőgép/mobil típusa, a készítés időpontja és a GPS pozíció.
Ha a gépemről -hardverazonosító egyértelműen azonosítja- felmegy 400 exif adat, ami Meizu M5-tel készült, és másik 400, ami 20-30 különböző masinával, akkor beazonosítható, hogy a Meizu a saját gépem, és a dátum&GPS alapján pontosan követhető, hogy melyik időpontban melyik helyen voltam.A google-FB-Insta irányába ez az adatmegosztás önkéntes.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Ha tisztában vagy vele, akkor nem értem miért csinálsz úgy, mintha ez az egész nem lenne probléma, holott ahogy látom te is kedveled az X-aktákat. Volt benne egy olyan rész, amikor Mulder és Scully bejutottak egy raktárba, ahol még róluk is minden adat ott szerepelt bizonyos aktákban. Valahogy ezzel is jelezni szerette volna az író a kormány hozzáállását a néppel szemben. Itt is hasonló van, a ms (is) magasról tesz az emberek személyiségi jogaira, és ez marhára nincs rendben.
-
mr_ricsi
veterán
"es mit is kezd az ms ezekkel az adatokkal?"
Ha van -vagy a jövőben lesz- rájuk fizetőképes kereslet, akkor el fogja adni.
És ha mondjuk sok válóperes ügyvéd hajlandó az ilyen adatokért jelentős összeget fizetni, akkor lesz ilyen szolgáltatása az M$-nak, és ettől nem csak a bűnözőknek kell félni."amugy ha ugy hasznalod az ms szolgaltatasokat, ahogy az ms szeretne, akkor ezek a kepek mar fent vannak onedrive-on"
Engem a M$ ne kényszerítsen semmiféle szolgáltatásának a használatára. Ha összességében hasznos a számomra, akkor igénybe veszem, de ha nem az, akkor nem akarom használni. És az a disznóság az egészben, hogy aug 26-án egyértelműen bepipáltam, hogy nem kívánok a felhasználói élmény fokozása programban részt venni, aztán 2 héttel később újra engedélyezve találom! (w7)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Apollyon
Korrektor
De látod, jössz itt a használati statisztikákkal, amikor ez csak a fedősztori, az igazi gondot meg a szőnyeg alá söpröd, aztán ha rámutatnak a turpisságra, akkor jön a "de hát a gügöl is...".
(#165) t72killer: A Snowden botrányból is volt per, és látod mi van, gyakorlatilag minden ugyanúgy megy tovább ahogy eddig. Sőt, már államilag támogatott a tevékenység. Ez a lista amit meg linkeltél elég durva egy végképp endusernek, főleg hogy ez kell hogy biztos ne legyen szivárgás, és akkor még ez sem biztosíték.
-
Apollyon
Korrektor
Már az is törvénytelen, hogy a ms adatokat küld egy szerverre, amikor megnyitsz egy átkozott jpg-t! Ez neked nem elég törvénytelen? Te beszélsz józan észről, amikor ott van a szemed előtt a nyilvánvaló és nem veszed észre?
-
t72killer
titán
Akkor rosszul fogalmaztam, arra akartam kilyukadni, hogyha az opt-out nem működik, annak jogi következményei vannak. OPT-OUT esetén a M$ vállalta, hogy nem megy ki érzékeny adat, ha mégis, akkor perelhető lenne. OPT-IN esetén a felhasználó elvben korlátlan hozzáférést biztosít a válóperes ügyvédek számára is értékes szomszédasszonyt kettyintős videókhoz, a p0rntube-history-hoz és hasonlókhoz. Ezt a felhasználó választotta a csúszkák "igen"-en hagyásával, ergo semmi alapja a rinyálásnak.
Telemetria-diagnosztika: engem annyiban érint a dolog, hogy adódnak szituk (bantusztáni adatroaming), amikor minden kB forgamazás számít $-ben és netsebességben (már amennyire a 2G-t sebesnek lehet mondani). Nem mondom, hogy ezt más oprendszerek (akár a népszerűbb linux-disztrók) nem csinálják, csak kell egy mód, ami 100%-ban blokkol minden nem-létfontosságú adatforgalmat (=csak a főnöktől érkező kiválasztott email jön át szövegformátumban). Én annyit profitáltam az adatvédelmi hisztiből, hogy mostmár minden windowsra látok erre megoldást (ill ki kell egészíteni a 3rd party progik kommunikációjának ideiglenes blokkolásával is, mint pl a vírusirtó frissítgetése stb)
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
mr_ricsi
veterán
"probald mar meg ep esszel vegiggondolni azt, hogy pontosan milyen kovetkezmenyei lennenek annak, hogy az ms eladna a userek altal feltoltott kepeket."
Nem ártana, ha elolvasnád amit írok. Sehol nem írtam olyat, hogy a fotókat adná el az M$. Hanem a fotókból kiszedett EXIF adatokból a dátum-pozíció adatokat például. Ezeknek az adatoknak a gyűjtése és eladása nem automatikusan törvénytelen, hiszen az EULA elfogadásával tudomásul vettem, hogy a M$ gyűjti, feldolgozhatja, partnereinek átadhatja, a szolgáltatásaihoz felhasználhatja, stb."meizu telefonnal meg egyebkent sem a w10-et tartanam a legnagyobb problemanak."
Véletlenül sem Meizu a mobilom. Hogy valójában milyen márkájú, az a téma szempontjából irreleváns,Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
t72killer
titán
Az elvi lehetőség megvan OPT-In esetén:
"We collect content of your files and communications when necessary to provide you with the services you use. This includes: the content of your documents, photos, music or video you upload to a Microsoft service such as OneDrive. It also includes the content of your communications sent or received using Microsoft services, such as the:
subject line and body of an email,
text or other content of an instant message,
audio and video recording of a video message, and
audio recording and transcript of a voice message you receive or a text message you dictate."Collect = lehetőség a tárolásra, elemzésre, 3adik félnek történő átadásra.
#182: Küld, annyira nem is keveset. Anno win8.1-en Horvátországban néztem nyaralás alatt, hogy akkor is pörögnek óránként a 2-300kB-ok, amikor kilőttem mindent (Metered connection be, vírusirtó ki). Tudom, hogy a M$ nagyon szeretné tudni, hogy milyen sorrendben vannak elrendezve az ikonok a modern UI-n, meg akkor is tolja a live-tile-t amikor nem kéne de azért ami sok az sok.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
és te tudod? vagy legalább azt tudod róla, amit az ms publikusan meghirdet? mert azt nyilván nem fogod tudni róla, amit titokban a háttérben kavar...
(#154) woland_y2k: "lyan kerdesem lenne, hogy ha megnyitok egy x megabajtos kepet vagy word dokumentumot, akkor egy par kb-os adatcsomagban pontosan milyen szemelyes adatok kerulnek feltoltesre?": ne olyan kérdésed legyen, amire tudod, hogy a válasz nem feltétlenül jogsértő, hanem olyan kérdésed legyen, ami a tárgyhoz tatozik. például a hangpofázós cucca miért küldi el a felvett hangokat akkor is, amikor nem hozzá beszélsz? magyarul miért hallgatózik folyamatosan? vagy a levelező kliens miért küldi el a kontaktokat?
(#161) woland_y2k: "mit is kezd az ms ezekkel az adatokkal?": tényleg, mit is kezd vele? minek az ms-nek a kontaktlista, a wifi belépési adatok, a hálózati adatok? ezek nem telemetriai adatok, ezek személyes adatok.
"amugy ha ugy hasznalod az ms szolgaltatasokat, ahogy az ms szeretne, akkor ezek a kepek mar fent vannak onedrive-on, fuggetlenul attol, hogy androidot, ios-t, vagy wp-t hasznalsz.": nem, mert az onedrive-t ki tudom kapcsolni, és akkor nem kerül fel, ezt az adatgyűjtést meg nem tudom kikapcsolni.ha az ms csak használati statisztikát készítene az adatokból, akkor miért nem kapcsolhatom ki a gyűjtését? egy csomó használati statisztikához jutna olyan országok usereitől, akiknél ez legális vagy beleegyeztek. tehát az a pár user, aki nem egyezett bele, nem oszt, nem szoroz ha tényleg csak statisztikáról van szó. de mivel nem lehet kikapcsolni, pont ez mutatja, hogy egyáltalán nem az ms termékfejlesztéséről van szó, hanem kémkedésről.
-
t72killer
titán
"kulon vannak adatok, amit maga a rendszer gyujt, meg kulon vannak adatok, amit xy szolgaltas igenybevetelevel gyujt az ms."
Így van. A "widows as a service" mániával elmosódott a határ, az adatvédelmi nyilatkozatból kiadhattak volna külön egyet a natúr OS-re, külön egyet a szolgáltatási részre. Elég egyértelmű, hogy egy email-szolgáltatás kontaktokat tárol, a onedrive pedig elfelejtés helyett tárolja az oda feltöltött adatokat - ez a funkciója.
-
mr_ricsi
veterán
"nincs ilyen - exif adatok gyujtese, tovabbadasa harmadik felnek - az eulaban, ezt csak te magyarazod bele. vilagosan le van irva, hogy pl helyadatokat hogyan gyujt az ms es azt hogyan ossza meg harmadik fellel. es az eula amugy sem irja felul a torvenyeket."
Ha a Windows Képnézegetője kap valami webes funkciót, akkor az M$ értelmezése szerint szolgáltatásnak minősül, és joga lesz adatokat gyűjteni. Pont ugyanúgy mint az androidos Zseblámpa app, ami telepítéskor mindenhez hozzáférést kér, de csak hónapokkal később érkező frissítés után kezd adatokat lopni, amikor már mindenféle vizsgálat becsületes alkalmazásnak minősítette.(#182) "a szerkesztesre: a kulonbozo szolgaltatasok letiltogatasa, meg kulonbozo okositok hasznalata elott mondjuk nem artana megnezni, hogy metered connection eseteben mennyi adatot kuld a rendszer."
A onedrive gond nélkül frissítette magát, és a reklámcsempék is frissültek. 8MB-ot forgalmazott 1 óra alatt. Nagyon úgy néz ki, hogy a metered beállítás csak a win és driver frissítéseket állítja le, de az M$ telepítésű progikra nem hat."nem, nem kuldi el a felvett hangokat, ha nem hasznalod a cortanat."
Telepítés előtt és után mindent tiltottam az Adatbiztonságban. Ezután megadtam a Wifi jelszót. A Netre kapcsolódás után megjelent néhány új engedélyezett szoftver az Adatbiztonságban, például bekapcsolt állapotban a Diktáló.Aztán: Telepítéskor mindent letiltottam, majd telepítés után az Adatbiztonságban is. Aztán egy drivertelepítés után nem indult. Javítással újra kellett telepítenem. A javító telepítés során nem lehetett semmiféle adatvédelmi beállításhoz hozzáférni, de szinte az összes biztonsági beállítást visszatette "megengedőre". A telepítés tehát működő netkapcsolat mellett, teljesen megengedő beállításokkal ment le, hiába tiltottam meg korábban mindent.
Aztán: Miért jelent meg 1 hónapja a w10 telemetria a w7-ben is? És valamelyik frissítés miért állította be, hogy részt kívánok venni a felhasználói élmény fokozása programban, amit én telepítéskor letiltottam? A W7 támogatása nemsokára megszűnik, új funkció nem kerül bele. Milyen élményfokozás céljára gyűjtötték a használati adataimat?
Aztán: Egy fotó megnyitásakor hogyan keletkezik 10kB körüli adat? A nyitott kép mérete, felbontása, kódolása, tartalmazott-e színprofilt, melyik progi nyitotta meg, és mennyi idő alatt jelenítette meg a w10, ez mindössze néhány byte-nyi statisztikai adat. A 10 kB 5-6 gépelt oldal. Ennyit nem jelentettek annak idején egy egész Beatrice koncertről sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkVision IPS LED Full HD Monitor 22 " T22i-10
- T14s Gen4 27% 14" FHD+ IPS Ryzen 7 PRO 7840U 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- ZBook Studio G3 27% 15.6" FHD IPS i7-6820HQ M1000M 16GB 512GB ujjlolv gar
- Asus 19V 1.75A (33W) 4.0x1.35mm gyári új töltő
- Hibátlan - Western Digital WD Red SA500 1TB 2.5" SATA SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest