Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zoshi85

aktív tag

válasz patrikcoc #1121 üzenetére

Az elképzelheto hogy a régebbi boxon nincs dolbivision?
    Olyan tv-m van, de nálam nincs ilyen menü pont. Tegnap frissült a box, többek között android 12-re. [link]

• alaves

addikt

válasz patrikcoc #1121 üzenetére

Annak fontos az AFR, aki külső lejátszóként is használja a boxot. Ezért írtam a Vimu playert, mert azon bekapcsolható a képfrissítés kényszerítése az android eszköz felé és így már átkapcsol automatikusan a box (igaz én eddig is megoldottam a tvquickactions-pro-mod-al). Más app. is akkor lesz kadenciahelyes ha van benne képfrissítés kényszerítés algoritmus. Megnéztem, tehát jó az AFR és a HDR10+ is (szépen átmegy a dinamikus metaadat a hdr10+test_lake_2021_02_01.mp4 tesztvideóban).
    Azt nem tudom, hogy streaming app-oknál eddig kadenciahelyes volt-e (HBO, stb) kézi átállítás nélkül.
    A DV8519B boxon az alap beállítás az upgrade-el 4k/50Hz/4:2:2/12bit (így a HDR 10 bit is jó).

DV mosogató led = a kijelzőn végzett (display-led) feldolgozás

A kijelzőn végzett (display-led) feldolgozás
    Az erre képes képernyők azt „mondják” a lejátszónak a HDMI-kézfogás során, hogy „küldjed bátran a filmben lévő teljes Dolby Vision infót, majd én boldogulok vele!”. A tone-mappinget saját maguk is eltudják végezni, alapvetően pontosabban mint az előre rögzített értékeket tartalmazó táblázat alapján dolgozó lejátszó – hiszen a példánk alapján 750 nitre képes TV bizonyosan fel van készítve gyárilag arra, hogy pontosan max. 750 nitre kell konvertálni egy eredeti Dolby Vision színtartományt.
    A fentiek alapján értelemszerűnek tűnik, hogy a kijelzőre bízott feldolgozás bizonyosan nem eredményez gyengébb minőséget, mint a lejátszó által végzett, és sok esetben jobb megoldás is. Csak nem mindig tudjuk, hogy éppen melyik módszer érvényesül a lejátszónk és kijelzőnk párosánál. Ha a lejátszónak kell elvégeznie a feladatot, akkor pedig vélhetően jobb eredményt kapnánk a dinamikus tone-mapping használatával...
    Dinamikus tone-mapping
    Több projektor és TV is képes erre a feladatra, még ha nem is tudnak Dolby Vision-t megjeleníteni (lásd lentebb a megjegyzésünket). A módszer előnye a normál HDR10-hez képest az, hogy bár nem törődnek a Dolby Vision metaadatokkal, de képkockáról képkockára elvégzik a dinamikatartomány kijelzőhöz igazítását. Ilyenek a JVC és LG vetítői, az LG és a Sony OLED TV-i, a Sony LCD-i és a Samsung QLED TV-i.
    Rangsor
    A fenti tények alapján az alábbi rangsort lehet felálltani a különböző megoldások között (legfelül a legjobb képminőséget eredményező):
    1.Display-led Dolby Vision
    2.Dinamikus tone-mapping (ha a kijelző nem képes a Display-led Dolby Vision feldolgozásra)
    3.Player-led Dolby Vision
    4.Alap HDR10 megjelenítés

Új hozzászólás Aktív témák