Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
Šolaire
veterán
Én most olvastam el. Maximális tisztelet érte

-
frem1790
őstag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Á, nincs itt hiba senkiben: kinek a pap, kinek a papné.

Egyébként meg tényleg változik a korral az ízlésünk. Nagy filmgyűjteményem van és pontozom őket, mit érdemes idővel újranézni, mit nem. A napokban kedvem szottyant elővenni egy nyolc éve általam nagyon felmagasztalt darabot és háááát.... nem azt láttam amit anno.
Bocsánat a kitérőért! -
GypsFulvus2
őstag
-
frem1790
őstag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Elismerem tényleg erősebb sztoriban a Witcher. Engem viszont pont a szabadság érzése fog meg ezekben a játékokban: jövök, megyek, intézkedek. A Skyrim-ben is majdnem a végére maradt a főszál.

-
GypsFulvus2
őstag
válasz
frem1790
üzenetére
Engem a Witcher kicsit jobban megragadott, főleg a történetközpontúsága miatt. A TW 2 pedig narratíva szempontjából pedig minden videojátékok királya, szerintem legalábbis. E miatt nekem a 3. rész kicsit kevésbé, jön be - a sandbox felépítés óhatatlanul megtöri a történet feszességét. Ez utóbbi szerintem a TES sorozatok legnagyobb hiányossága is.
-
frem1790
őstag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Feltétlenül beszerzem! Igaz így visszafelé haladok, de már mindegy.

Skyrim megvolt, Obliviont most nyúzom - nagyon tetszik - következő lesz a Morrowind.
Egyébként az első két Witchert fullra játszva azt mondom, hogy nagyon ütősek, de a TES eddig megismert két része azért nálam egy picit magasabb osztályzatot kapott. De erre mondják, hogy ízlések és pofonok. Aztán meg még ott lesz a Witcher harmadik rész, csak legyen majd egyszer időm nekiülni... -
Piszkos-Fred
aktív tag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Jaja, a déli részén mindenképpen, északon inkább szavanna jellegűnek kellene lennie.
#szerk: bár manapság az ESO-ban nehéz sorsa van a trópusi dzsungeleknek
(Bár Black Marsh-beli Murkmire bemutatkozó videójában a dzsungel elég jól nézett ki a tavalyi quakecon prezentációban) -
GypsFulvus2
őstag
válasz
Piszkos-Fred
üzenetére
Na ott qva nagy dzsungelnek kéne lennie, égig érő fákkal, és fakorona szinten lévő településekkel.
vajaskifli: Szívesen!
-
Piszkos-Fred
aktív tag
válasz
Piszkos-Fred
üzenetére
"Valenwood nincs még"
Bocs, hülye voltam a minap
Természetesen Valenwood nagy része benne van (kvázi a teljes AD sztori le is fedi), Elsweyrre gondoltam, az ami nincs még egyelőre. -
törölt tag
Köszönöm mindenkinek a kimerítő válaszokat!

-
GypsFulvus2
őstag
válasz
Piszkos-Fred
üzenetére
Akkor minden a legnagyobb rendben. Már csak meg kell élni a 6. részt. Én a Witcher világát is imádom, tehát nekem kvázi mindegy, melyikük az aktuális Istencsászár. Az biztos, hogy főleg a mellékküldetések minőségének és kidolgozottságának terén fel kell kötniük a gatyát, ha Geral bácsit le akarják taszítani a trónról. Ez a trón is relatív, mert eladásokban a Skyrim még messze veri a Witcher 3-at. Persze nem is telt még el annyi idő, de az időarányos összhasonlítások alapján nem érheti el a Skyrim szintjét.
-
Piszkos-Fred
aktív tag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Mióta B2P-re váltott és tele van mindenféle extráktól mentes skinekkel meg petekkel, mountokkal, stb, azóta komoly összegeket hoz a játék a ZOS-nak és a Bethesdának (mint kiadónak). Konzolon - bár csúszott egy évet a premier - nagyon sok példányt adtak el (ez amúgy is jellemző a TES sorozatra, az eladások 70%-a konzolon történik). A mikrotranzakciós petek, mountok, skinek meg minden nem havidíjas MMO-nál a bevételi forrás nagy része, azzal tartják el magukat kvázi, és itt is nagyon jól fogynak ezek. Arról nem is beszélve, hogy a DLC-k opcionálisak, és azokért is nagyjából 15-20 eurós díjat fizetünk ki negyedévente - már aki akar.
Attól nem kell tartani, hogy a singleplayer látja a kárát, mert
A), két külön stúdió fejleszti a két játékot, Zenimax ONline Studios és Bethesda Game Studios és csak az anyacég - a pénzeszsák - a közös, a Zenimax Media, illetve a kiadásért mind a két esetben a Pete Hines féle Bethesda Softworks felel,
B), a Skyrim több mint 20 millás eladása (és ez még a leakciózott legendary kiadás előtti szám) miatt már abban a percben elkezdték a fejlesztését papírvázlatokon, amikor kijött az utolsó 1.9-es peccs
C), a Witcher 3 letaszította a trónról a Skyrimet az openworld fantasyk világában, amely trónra lehet, hogy felül most a Fallout 4 (de legalábbis megpróbálja), de az a trón a TES sorozaté. A cél adott, a TES VI-tal megmutatni, hogy ki az Úr
Szóval most Todd és a BGS összerakta a Fallout 4-et, de ahogy az megjelenik, a csapat fele ráfókuszál a TES VI-ra, a maradék fele meg csinálja a Fallout DLC-ket, kiegeket, nevezzük bárminek. Tippre 2017-18-ra meg jön az új TES.

-
GypsFulvus2
őstag
válasz
Piszkos-Fred
üzenetére
Akkor mi is ezt fogadjuk el ténynek.

Ha majd sok év múlva mindez bekerül, talán én is elcsábulok egyszer... Remélem, azért nem hal ki a játék addig. Nem örültem volna neki, ha a TESO messzahangzó anyagi sikert arat, de csak azért, mert akkor lexarnák a további single TES részeket. Azt viszont szeretném, ha fennmaradna, és tűrhető (nem átütően nagy) folyamatos bevételt produkálna a Bethesdának.
-
Piszkos-Fred
aktív tag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Hát, mivel ott állok nap mint nap az Interregnum idején Cyrodiilban, ahol folyik a harc széltében is hosszában, és ahol látom mi van és mi nincs, ezt fogadom el ténynek. Nuku dzsungel. És látva fejleményeket, ebből nem is lesz Septim megérkezésééig.
Valenwood nincs még, de a terv az, hogy mindegyik megérkezzen. Aztán majd meglátjuk. Most Orsinium jön három hét múlva (november 2), aztán Colovia/Kolóvia (Anvil és Kvatch), Murkmire (Black Marsh), Clockwork City (Morrowind) hármas valamelyike, mert ezekről már van félhivatalos pletyka. (Illetve jön a Tolvajok Céhe és a Sötét Testvériség, bár ezek önállóan fognak érkezni, nem hiszem, hogy új tartományhoz csapják őket).
-
válasz
Piszkos-Fred
üzenetére
No, jó-jó, hát vannak olyan hangok is, amelyek szerint Tiber Septimnek helye van az Eight Divines mellett.

Egyébként nyilvánvalóan voltak ilyen jellegű intézkedései is, amikor a Birodalom stabilizálása, a városok, környező királyságok közötti kereskedelmi utakat egyengette, ám ezeket a hívei által készített leírások valamelyest felnagyították érzésem szerint. A legenda ugye arról szól, hogy nemcsak kiirtotta a dzsungelt (ami egyesek szerint nem az általunk dzsungelnek hívott trópusi, szubtrópusi esőerdőt jelent, hanem simán csak vadont), hanem megváltoztatta Cyrodiil éghajlatát is. Ez már szerintem több, mint mondai túlzás. Azt, hogy Cyrod területe erősen erdős volt, azt Morro-ból tudjuk, bár Obliban ez már csak Cyrodiil déli részére jellemző.
TESO-ra jellemző módon ezt a "sorját" ennyivel oldották meg egyébként: IS CYRODIIL A JUNGLE? "Fordítási hiba, nem is volt szó dzsungelről."

Gyps: dehogy, a hideg kiráz az MMO gondolatától is. Nincs az a hangulat, ami ellensúlyozná ezt a viszolygást.
Egyébként Novigradban kalandozok, 83. óránál járok a Witcher 3-ban, miután sikeresen rábeszéltél a szériára. Plusz a Jég emlékezete közepén. 
-
GypsFulvus2
őstag
válasz
Piszkos-Fred
üzenetére
Hát a lore pont úgy van összerakva, hogy ezekre a kérdésekre ne tudjunk egyetlen igaz és precíz választ adni.
A jelenleg elérhető források alapján Tiber lehetett egy bölcs és jóindulatú félisten, de lehetett egy nagyon intelligens és szültett vezető, ám csaló szerencsevadász is. Az biztos, hogy az Ayleid háborúk után nagyrészt őserdők (nem feltétlenül dzsungel, az nyilván csak délen) borította Tamriel nagy részét. Az is biztos, hogy valamikor a 1E 300-600 között Resdayn / Dwemerth területén a Dwemerek komoly erdőirtást, urbanizációt, útépítést végeztek. Aztán 1E 668-ban a Vörös-hegy kitörés utáni "kis jégkorszak" nyilván a vegetációt is megtizedelte. Sokkal később, a Thrassian járvány 1E 2208 (az, hogy pontosan mennyi idő telt, itt már kérdéses a első Dragon Break miatt) idején Cyrodiil nagyon durván elnéptelenedik, nyilván a vegetáció visszahódíthat területeket, főleg, hogy közvetlenül ezután következik a War of Righteousness , s vele a káosz. Itt megint van egy szilárd pontunk: a leírások szerint Colovia vidéke civilizált vidék volt a háború kitörésekor, míg a Niben-völgy termékeny terület, ahol nagybirtokokon mezőgazdasági termelés folyt (tehát ekkor itt nem volt dzsungel). A háború azonban kiszélesedik, a központi hatalom összeomlik, és évszázados káosz következik, ami bőven elég, hogy az őserdő visszahódítsa a területet. Hogy ezután a Reman-dinasztia alatt mi volt a helyzet, arról gőzöm sincs, mindenesetre I. Remantól Potentate Savirien Chorak meggyilkolásáig volt 700 évük viszonylagos békében, nagyjából ép központi hatalom alatt hogy megint civilizálják a vidéket. A gyilkosság ugyebár 2E 430-ban volt, és ezután megint káosz és háborúk jöttek, meg a Knahaten járvány, míg 582-ben elérkezünk a TESO-ig. Szóval elvileg egy civilizált, mezőgazdasági termelésre berendezkedett világnak volt 150 éve arra, hogy a természet és az őserdők ismét előre törjenek, ám a helyzet annyira ezért nem volt durva, mint War of Righteousness és a Thrassian járvány után. Ennyit tudtam hirtelen összeszedni Tamriel paleobiogeográfiájáról. 
Szóval ezt a kérdést nem lehet eldönteni, Tiber bácsi meg csak még ez után 250 évvel érkezett. Hogy most 680 és 854 (Tiber első megkoronázása) között volt e ideje az őserdőknek visszahódítani a területeket, illetve Tibernek volt ideje/kedve ezzel vesződni, ennek eldöntését rád bízom.
Nem tudom, hogy a TESO kiterjed-e már Valenwood-ra is, vagy sem; mert ott viszont hétszentség, hogy dzsungelnek kell lennie.
És hát igen,
Damon Hill...
-
Piszkos-Fred
aktív tag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Persze, világos, sok benne az önfényezés és a túlzás (főleg, hogy az első kiadást maga Septim rendelte el és szóratta szét a Birodalomban), de nem nagyon van más támpont abból az időből. De ha nagy része kamu is, akkor melyik része az vajon?
- Csak az, hogy Talos/Septim a gólemmel irtotta ki a dzsungelt, vagy már az is, hogy dzsungel volt egykoron Cyrodiil közepén? Mert értem én, hogy egy népet meg lehet vezetni központi propagandával, de az első kiadást elolvasó Imperialok és a környező nemzetek emberei közül jó páran azért csak emlékeztek arra, hogy volt e dzsungel vagy sem. Elfekről nem is beszélve.Tudom én, hogy lerágott csont ez, meg valahol felesleges is a téma, csak emlékszem, hogy az ESO-ra várva nagyon bíztunk benne, hogy végre látjuk a dzsungeles Cyrodiilt és majd milyen frankó lesz összehasonlítani az Oblivionban látott területtel, erre kvázi ugyanazt kaptuk meg, pár ezer év eltéréssel és ennek megfelelően X városok hiányával, stb. de nagyjából azonos domborzattal. Amely nem volt rossz, sőt, így is nagy élmény volt az első pár hétben Cyrodiil - de ez a dzsungeles téma azóta is elő-előkerül (oké, most éppen én hoztam de, de akkor is...), és van némi hiányérzete az embernek. Még akkor is, ha dzsungel/nem dzsungel döntésben szerepet játszottak a PVP gameplay elemek és a motor/technika is, sőt, inkább ezek...
De hát ezért jó a TES sorozat, rengeteg kérdés van, amelyre a válaszokat sosem fogjuk megtudni, köztük ugyebár a kultikus legnagyobb kérdéssel, miszerint hova tűnt
damon hilla dwemer nép?
-
GypsFulvus2
őstag
válasz
üzenetére
Hát, sajnos én ezt nem nagyon fogom megcsinálni, mivel idegenkedek az MMO játékstílustól. Egyszer kipróbáltam a TESO-t, de halálra idegesített, hogy mindenféle faszik rohangálnak össze-vissza, közben néha fel-felszikráznak.
Biztos jó játék annak, aki elvan az MMO-kkal, de nekem ez egyszerűen nem jön be (nem is beszélve arról, hogy a steam rendszert is alapból elutasítom, privacy szempontjából számomra vállalhatatlan). Ez után csak az marad, hogy majd, ha kijött a TESO minden kiegészítője, akkor majd megint belevetem magam az Imperial Library-be. Addigra talán a Jorus által említett "sorjákkal" is kezdenek valamit.Fred: A Pocket Guide -al óvatosan: az ugye propaganda, sok csúsztatással, túlzással, sőt félreimformálások is vanak bennük. Ugyebár, fényezni kellett a jó öreg Tiber-t.

Frem1790: Köszi szépen! A Morrowindet ne hagyd ki, az Overhaul 3.0-val már mai szemmel is aléggé szép, és sztem a legjobb TES játék.
-
Piszkos-Fred
aktív tag
"de azért dzsungelnek nem mondanám."
Pocket Guide Első kiadása mondja/ta, nem én
Illetve, van az a pletyka, hogy Talos "kivagyiságból" takarította el a Cyrodiili dzsungelt, hogy megmutassa az elfeknek, "igen, én az ember, az uralkodó erre is képes vagyok". (No meg persze a Légió utálta a sűrű erdős terepet és nehezebben is mozgott benne, mint egynémely környező nemzet katonája, így amikor Septim végre elfoglalta a trónt, akkor a katonái felé érzett tisztelet és megbecsülése jeléül nekiesett és kiírtotta a dzsungelt Cyrodiilban - amely dzsungelnek az ESO idején még ott kellett volna lennie a Nibenay öböl környékén). #szerk: sőt, olvasni olyan pletykát, hogy ezt is a Numidium segítségével csinálta, mivel ugyebár a saját dragonborn vére miatt tudta működtetni.Ami a loret illet, igen, szerencsére az esetek nagy részében illeszkedik és tartják magukat a történetekhez (Bethesda ellenőrzi is ezeket, a podcastokban szokták is mondani, hogy szabad kezük van, de a sztoriban és a design egyes részeinél egyeztetnek - lásd Imperial City vagy a most készülgető Anvil, Kvatch környéki Kolóviai területek), de voltak benne olyan furcsaságok, amelyeket csak "erőszakkal" tudtak bele- és/vagy megmagyarázni.
-
válasz
üzenetére
Ez jelenleg is szerepel az írásban, a 8. oldalon 2E 582-től. Persze nem teljes részletességében, de ahogy a többi TES játék esetében is, itt is csak néhány mondatban foglaltuk össze a történéseket.
Piszkos-Fred: azóta a hivatalos lore része lett, legalábbis annyiban mindenképp, hogy a Wiki-oldalakon úgy módosították a Timline-t, hogy a TESO szereplőinek/alakjainak készítettek előtörténetet, és azt bepasszintották a 2. Era történései közé. Ez többé-kevésbé jól sikerült, de van, ahol sorjás kicsit a sztori, ha jobban elmerül benne az ember.
Cyrodiil települései egyébként jórészt az 1. Era alatt jöttek létre, azt megelőzően pedig Ayleid városállamok terpeszkedtek még az 1. Cyrodiil-i Birodalom megalakulása előtt (Alessia). 1E 904-ben már az Arénáét építik Imperial Cityben - 2.600 évvel a TESO eseményei előtt. Tiber Septim volt az, aki újraegyesítette a birodalmat az interregnum után, és nyilván volt némi kupi, de azért dzsungelnek nem mondanám. -
Piszkos-Fred
aktív tag
válasz
üzenetére
Azt azért vedd figyelembe, hogy az ESO története az nem igazán a hivatalos TES lore része (non canon - ahogy manapság divat fogalmazni, lásd SW univerzum), még akkor sem, ha illeszkedik hozzá és próbálja nem megkavarni az eddig megismert hátteret (bár Cyrodiil domborzatánál ez már bukott, mert eddig az volt az egyik hivatalos álláspont, hogy maga Septim "alakította át" egy dzsungelből azzá, amit az Oblivionban láttunk, most meg, még Septim előtt már olyan a tartomány, mint majd később - bár erről is ugyebár van magyarázat, miszerint tévesek voltak a feljegyzések, a fele sem volt igaz, stb.).
De, direkt ezért lett kiválasztva egy olyan idősík - az Interregnum -, amiről nem született eddig írásos feljegyzés, azon kívül, hogy háború volt, káosz, és fejetlenség, valódi sárkányvérű uralkodó nélkül (mert azokat meg legyilkoltatták a kedves trónkövetelők). Na ezt a korszakot unta meg később Tiber Septim, és vágott rendet, amelyről viszont már van rengeteg sztori és feljegyzés. Viszont, mivel az Interregnum mindezek miatt egy vak folt a TES lore térképén, kiváló terep lett egy kapcsolódó, de mégis önálló játék számára, lásd az ESO.
"Zenimax Online Studio is an MMO shop,” said Hines. “They’re making an Elder Scrolls MMO and that is 100% unrelated to the single-player series"
-
törölt tag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Szia!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy azok az események amit a The Elder Scrolls Online mesél el, azt is feldolgozzátok? Én nem játszom a TESO-val, de néhány cikkben tök érdekes dolgokat olvasok, például:
"A lore-őrültek imádni fogják a sztorit: bár a nagy része egyedül is megoldható, van benne néhány nagyszabású rész, amihez csapat kell (például az Aréna), ráadásul ahogy kibontakoznak a történet részletei és Molag Bal terve, egyre inkább kapcsolódik majd a többi Elder Scrolls játék alapjaihoz, de nem spoilerezem le a dolgot.
" Forrás: Ipon
Köszi a válaszod, előre is! -
frem1790
őstag
Gratulálok ehhez a hatalmas történelmi távlatokat átfogó írásműhöz! Az "igazi" történelemnek is nagy rajongója vagyok, de ez az írás felveszi a kesztyűt bármelyik a mi létsíkunkat leíró történelmi művel! Érdekes, hangulatos, szépen illusztrált, szóval le a kalappal. Egymás után olvastam el ezt és a Császári Könyvtár köteteit - külön köszönet a Morrohun csapatnak a kiváló munkáért - és most lenyűgözve ülök a monitor előtt. A Skyrim-el már játszottam, az Oblivion-t most kezdtem, a Morrowind-től eddig idegenkedtem, de ezek után mindenképpen be fogom szerezni.
Kiváló játékok születtek, teljes körű háttértörténettel, azaz háttértörténelemmel és mindezt gyönyörűen összefoglaltátok magyarul. Nem tudok mást mondani: Ez jó mulatság, férfi munka volt! -
BioNiCMaN
addikt
Ez nagyon kemény cucc.

-
Freeman007
senior tag
Hát ez nem semmi olvasmány, le a kalappal, hogy ilyen szépen összeszedtétek a történetet. Nemrég kezdtem játszani a Skyrim-mel, jó volt elolvasni mellé a háttértörténetet. Ezer köszönet a szerzőknek

-
nagy.laurent
tag
Nagyszeru osszefoglalo, le a kalappal!
Tudom, mar regi cik, de most vettem meg a napokban a Skyrim Legendary Editiont es sajnos nem volt erkezesem, most pedig mar idom jatszani az elozo jatekokkal, szoval nekem nagyon jol jott. -
válasz
Kareszovics
üzenetére
Hány oldal egyébként nyomtatóspan verzsönben?
-
Kareszovics
addikt
Mivel papírról "könnyebben" olvasok, mint monitorról gondoltam egyet és itt munkahelyen nekiláttam kinyomtatni. Meg se néztem hány oldal, kontrollcéenter...
Még szerencse, hogy főnököm már lekoccolt, mert alaposan beszívtam volna, ha meglátja mit tol kifele a masina.

-
szabod
senior tag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Pont ma olvastam újra és fel is jegyeztem. 3. oldal Középső Merethic Éra 1. bekezdésének a végénél: "orsimer (az orkok ősei, Hogh Rock-béli őshazájukból szétszóródtak Tamriel kontinensén)"
-
GypsFulvus2
őstag
Oké, felveszem velük is a kapcsolatot. Köszi szépen. Azt nem tudom pontosan, hogy milyen szerzői jogvédelmi izébigyók tartoznak ahhoz, hogy először itt, a logout-on publikáltuk, de majd megkérdezem kalandort.
Amúgy megcsináltam a változtatásokat és hibajavításokat, amiket írtatok a fórumban, köszi mindeninek a javaslatokat.szabod: Nem emlékszel véletlenül, hol láttad azt a Hogh Rock - High Rock elírást? Azt is javítanám, de nem találom.
-
genndy
addikt
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Fejlemény MorroHun ügyben: idézem Brendát:
"Történelmi Tudástárral kapcsolatban: megnéztem, tényleg remek munka (én is ezer éve terveztem már így lefordítani/összeszerkeszteni az UESP és a TIL ide vonatkozó részét). Egy nagy szívfájdalmunk van vele, hogy nem a mi Elder Scrolls Lapjainkon született... Nem akarják a tisztelt szerzők esetleg nálunk is közzétenni? Igaz, itt nem saját cikként szerepelne, cserébe viszont szívesen betennénk a hírekbe, milyen nagyot alkottak, és talán több érdeklődő is rátalálna."
Ez a 'Kérdések a magyarításról' topikban volt, úgyhogy szerintem írjatok oda, kérdezzetek ott nyugodtan, és lesz megoldás.
Ja, és persze nyugodtam menjen a dolog közvetlenül, hatékonyabb az, mint mondjuk rajtam keresztül, ez véletlenül alakult csak így. -
teppik_amon
tag
Nagyon jó, részletes írás. Tiszta szívből mondom hogy KÖSZÖNÖM SZÉPEN! Ez valóban egy hatalmas hiányt pótló, régen megírásért kiáltó MŰ.

-
deter
aktív tag
Talán a legjobb helyen teszem fel akkor a kérdésemet. Habár már jó ideje, megvan Morrowind, Oblivion és nem régiben beszereztem a Skyrimet is, de eddig nem kezdtem bele a sorozatba. A kérdésem a különböző részek között folytonosság, vagy átfedés van? Tehát, ahhoz hogy élvezzem az utolsó három részt, szükségerűen kell az előzőekkel is játszanom? Tehát a részek önállóan is megállják a helyüket? Vagy hasonló kontinuitás van közöttük, mint például Mass Effectnél?
üdv_
deter -
Dhampir
félisten
válasz
bLaCkDoGoNe
üzenetére
Lehetséges, hogy a "Tőrsuhatag" eredeti nevén is gáz. A magyar elnevezések általában sokkal jobbak.

-
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Köszi a választ (illetve válaszokat, a többieknek is), és értem a dilemmát, jobban belegondolva én sem tudnék egyértelműen határvonalat húzni, hogy mit érdemes és mit nem lefordítani. Az biztos, hogy helyszínneveket semmiképpen, ez a "Tőrsuhatag" például nekem is erős.
-
Piszkos-Fred
aktív tag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Ha majd kesz lesz a vegleges verzio, es kell nektek majd esetleg egy "allando" hely pluszban, akkor csak szoljatok, es nagyon szivesen felrakom az elderscrolls.hu-ra, akar letoltheto formatumban, akar cikkent, akar csak egy linkkent, ahogy nektek megfelel.
-
genndy
addikt
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Gondolkozom rajta hogy megcsinálom a nevek fordítását, és abban kértem segítséget. Tehát végül is a 'Skyrim magyarítás'ban dobtam fel a kérdést, meg a linket.
Szóval inkább csak áttételes volt a dolog. De lelkesek voltak, többen is mondták hogy ránéznek majd a cikkre. -
GypsFulvus2
őstag
-
genndy
addikt
Terjesztettem az igén a morrohun oldalon is

-
genndy
addikt
Nem a vanilla, de a modok között nem is fogod megtalálni. Data/Menus ebben van jó csomó fájl.
99%, hogy a BTmod, mert én is most ránéztem a sajátomra, és pont ugyanilyen. A csíkok meg az irányjelző kerete nagyon jellegzetes. A vanillában pl. az életerőcsíkok bal oldala egy plecsniben végződik. -
válasz
BomiBoogie
üzenetére
-
Duree
veterán
Júj,ez aztán remek munka,csak gratulálni tudok.
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Igen, igen, így világos, valamiért csak tulajdonnevekre gondoltam, de persze a helyek, népek és általában a köznevek miatt nem lehet végig angolul. Jó a példád.
-
GypsFulvus2
őstag
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Amennyire tudtuk, angolul is hagytuk a kifejezéseket. De pl. az már tényleg faramuci módon hangzana, ha mondjuk ősszellem helyett ancestor spirit szerepelne a szövegben. Vagy a "Mágus Céh" kifejezés is határeset. Milyen kifejezésekre gondolsz konkrétan?
-
Megoldásnak jó lett volna, csak ugye célszerű, ha a magyar megfelelőként ugyanazt használjuk, amit a CsK-ban, vagy az eddig magyarított TES játékokban is használtak, illetve, amit a készülő Skyrim magyarításban fognak. Ezt összeszedni meglehetősen sok idő lett volna, plusz a Skyrim magyarítás még nem jelent meg, tehát némi utánajárást igényelt volna elkérni tőlük a kifejezéseket. Ugyanakkor idővel össze lehet rakni egy efféle szószedetet.
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Értem én, de épp azt mondom, hogy a legegyszerűbb, ha minden név angolul marad.
-
GypsFulvus2
őstag
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Megincsak hol húzzunk határt? Marukhathi Selectives, vagy Marukhathi Kiválasztottak? Esetleg Maruk Kiválasztottjai? Ha viszont így fordítjuk, akkor miért nem Alessiai Rend? Egyikünk sem műfordító, és sok gondot okoz ez egy átlagos, vagy annál jobb angol tudással rendelkező, de nem fordításból élő embernek.
genndy: Igen, ez volt az eredeti terv, de nem maradt már elég erő a megvalósításához.
-
genndy
addikt
válasz
bLaCkDoGoNe
üzenetére
Valahol írják, hogy leginkább a kereshetőség miatt hagyták angolul (ha bárminek jobban utána akarnál nézni, angol oldalakon tudnád megtenni igazán, akkor viszont nem érnél sokat a magyar lefordított változattal).
Kicsit csikorgós, ez igaz
Elegáns megoldás lehetett volna lefordítani, majd zárójelben jelezni az eredetit, de az még rengeteg munka - rákeresgetni a magyar megfelelőre, beírni, de az eredetit is meghagyni stb. -
GypsFulvus2
őstag
válasz
bLaCkDoGoNe
üzenetére
Ez egyszerűnek tűnik, de valójában az egyik legfogósabb problémánk volt végig. Az egyik véglet az, amit mi csináltunk, hogy nem fordítottuk le a speciális kifejezéseket. A másik véglet az, amit a Morrohun Team csinál, akik mindent lefordítanak. Ők nagyszerű munkát végeznek, és minden tiszteletet megérdemelnek, de szerintem ez az út is zsákutca. Hülyét tudok kapni az olyan tulajdonnevektől, magyarításoktól, mint pl. Nyugalm, vagy Tőrsuhatag. Ez már az érthetőség rovására megy. Amikor ezeket olvastam, hosszú időbe telt, mire leesett, hogy Wayrest és Daggerfall a két név, amelyet így fordítottak. Ez az az utca, amelybe semmiképpen sem akartunk befordulni. Először próbálkoztunk részleges magyarításokkal, pl, Birodalmi Város. De pl. az Elder Council-t hogyan fordítanád? Idősek Tanácsa? Vének Tanácsa? Erről valamilyen falusi, öreg földművesek gyülekezete jutna eszembe. Hát a Summerset Isles? Nyár Szigetek? "Nyárnyugta Szigetek" (brrr)? Azt vettük észre, hogy ha elindulunk ezen az úton, akkor nem tudjuk hol a határ. Nincs olyan határ, ami egyértelmű lenne. Ha lefordítod a Birodalmi Várost, vagy Az Alessiai Rendet, akkor onnan következik Nyugalm meg Tőrsuhatag.
Haas is ezt mondta,a mikor lektorálta a szöveget: az első napon küldött egy üzenetet, hogy szerinte fordítsuk le ezeket a kifejezéseket, majd két nappal később stornózta, mert ő is érezni kezdte a problémát. Igaz, javasolt egy feladást amit végül lustaságból nem csináltunk meg: egy angol-magyar szójegyzetet a szöveg végére. Azokkal a magyarításokkal,amelyeket a Morrohun csapat készített. Ezt elkezdtem, de nem fejeztem be, mert két hónapja írtuk már a szöveget, és őszintén szólva a végén már szabadulni akartunk tőle. Ha bárki megcsinálná ezt, nagyon hasznos lenne. Ez a probléma egyébként mindenhol jelentkezik, minden fordító is beleütközik, lásd a közelmúltból a Jon Snow -Havas Jon; Winterfell - Deres példát. Az első egyértelmű és szinte magától értetődő, az utóbbi viszont az én megítélésem szerint már erőltetett. Amikor a könyvsorozat fordítót váltott, lett is ebből magyarázkodás és bonyodalom.
Számtalan olyan angol szó és kifejezés van, amelynek jelentését megértjük, az agyunkban megjelenik róla egy kép, de pontosan lefordítani mégsem lehet. Mi ezt a dilemmát a legkényelmesebb módon oldottunk fel, inkább nem húztunk határt, és nem mentünk bele az erőltetett magyar kifejezések zsákutcájába: meghagytuk az eredetit. Egyértelmű, hogy ez pedig magyartalan; egy irodalmi igényű szövegben nyilván nem maradhatna így. -
válasz
bLaCkDoGoNe
üzenetére
Ezen nem keveset lamentáltunk Gyps-szel, mert mindkét véglet rosszul hangzott volna, aztán a köztes megoldás - legalábbis a mi szánk íze szerint - ez lett, amit olvashattok. Persze mindez ízlés kérdése, de szerintem nagyon nem hangzik jól Elder Council helyett a Vének Tanácsa, esetleg Felső Tanács, ahogy a Birodalmi Csatamágus Iskola is erőltetett az én szememben. Bár fontosnak tartom megjegyezni, hogy én szívem szerint mindenhol az angol eredetit hagytam volna meg, igaz, engem a magyarított Oblivion-nal a világból ki lehet kergetni, tehát mondhatni nem vagyok semleges e kérdésben.

-
batai15
félisten
Tetszetős! kötelező olvasmány

-
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Én kb. az ötödénél tartok, és tényleg nagyon tetszik amit csináltatok, egyetlen észrevételem illetve kérdésem lenne: van annak valami különösebb oka, hogy sok kifejezésnél illetve névnél meghagytátok az angol elnevezést, holott szépen magyarítható lenne? Ilyenekre gondolok, hogy: Alessian Order, Alessian Doctrines, Elder Council, Imperial College of Battlemages, Amulet of Kings, stb. Ezeket kicsit "csikorgósnak" éreztem a szövegben ("Alessia lelke az Amulet of Kings vörös gyémántjának részévé válik").
-
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Fejből nem tudom, nagyon régen tettem fel az Oblit, de este megnézem.
-
GypsFulvus2
őstag
válasz
Piszkos-Fred
üzenetére
Köszönöm a magam és Jorus nevében is!
Jó érzés, ha az ember nem hiába dolgozik valamin. Persze önmagában is jó érzés volt létrehozni (főleg befejezni
), de azért az az igazi, ha minél több emberhez eljut. Most hét közben késő esténként érek haza, de hétvégén megcsinálaom azokat a kisebb javításokat is, amelyekre felhívtátok a figyelmünket.
Mondjuk nem tudom, manapság mennyire valós az igény a lore iránt. a Skyrim topicjában pl. többen is unalmas sallangnak tartották. Sajnos a TES egyre inkább elmegy a puszta hentelés irányába, ami a játékmenetet illeti. Nyilván a modern korok igényeihez igazodnak, hisz a Skyrim kelt el a legnagyobb példányszámban. -
Piszkos-Fred
aktív tag
Viccelsz, ez a legkevesebb
10-15 eve mar, hogy kellett volna egy hasonlo kaliberu attekintes, mert - legyunk oszintek - a TES vilaga nagyon sok jatekos szamara meg manapsag is ismeretlen, es erthetetlen. Ennek feloldasaban segit a fenti nagyszeru iras, igy hat ez a minimum, hogy minden platformon terjeszteni kell 
Hiaba az ev szerepjateka a mindenkori resz, a lore olyan gazdag es szerteagazo, hogy sajnos egyuttal ez mar negativumkent hat ingame a jatekosra, hiszen leszamitva az adott TES resz kulcs karaktereit, nincs tisztaban sok jatekos a hatterrel, az ok-okozatokkal, esetleges utalasokkal, amelyekkel tele a jatek, a parbeszedek, a konyvek, stb. Na ez most valtozhat, csak at kell olvasni a cikket.
-
genndy
addikt
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Mert a BTmod alapból így néz ki. A Darnifiedet meg állítgatni kell hogy ilyen legyen. Más az iránytűje is, máshogy írja ki a helyet, ahol vagy, stb. Én biztos nem a Darnifiedet piszkálnám, ha olyan kell mint a BTmod, hanem rögtön azt raknám fel.
Továbbit inkább az általános Oblivion topikban. -
BomiBoogie
MODERÁTOR
-
genndy
addikt
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Biztos hogy nem a Darnified. Szerintem BTmod.
-
genndy
addikt
PiszkosFred kihírezte a cikket a www.elderscrolls.hu -n is.
-
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Nemsokára végzek a melóval, és már indulok is az arany színű nyugati partok és Anvil irányába.

-
Piszkos-Fred
aktív tag
Hja, ezert is volt eroltetett a "szarmazasa ismeretlen, de lehet akar isteni/hercegi is" vonalat magyarazatkent elovezetni anno. Egy buta/hibas script volt, ami vizsgalta a jatekost, de nem vizsgalta az npcket, es szerencsetlen Mankar felvette magara, ha mar hozza kerult

"It is unknown how Mankar Camoran was able to wear the Amulet of Kings, since only those of Dragon blood can wear it. However, it is said in the Making of Oblivion Documentary, that Mankar Camoran is descended from another line of Princes, and is trying to claim Tamriel for them. This may provide insight as why he can wear the Amulet of Kings."
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
Olyan hangulatot keltetek itt, hazaérve mindjárt neki is állok, én ugyan csak az Obliviont ismerem és próbáltam, bár nem szeretem, ha moddolgatni kell, max. egy UI, de a hangulat miatt lehet, hogy ismét belevágok, most már a könyveket is olvasva.

-
válasz
Piszkos-Fred
üzenetére
Hogy mi az igazság, nehéz lenne kideríteni (több okból is ugyebár
), de amit tudni lehet, az az, hogy a 3. Éra 200-as éveinek közepe táján (II. Cephorus uralkodása alatt) Haymon Camoran, a Valenwood-i Camoran dinasztia leszármazottjaként joggal pályázott az akkoriban félig-meddig független (Tiber Septim eltakarította az Aldmeri Dominiumot a királyság területéről) Valenwood trónjára eleinte békés eszközökkel, majd a jól ismert dúlásával. A The Refugees tanúsága szerint Haymon Camoran-nak született egy fia, akit Mankar Camorannak neveztek el. Ugyanakkor a történetírók elbeszélései alapján tudjuk, hogy Haymon Camoran bosmer volt, ahogy gyermekének anyja is (lásd The Refugees). Emellett azt is tudjuk, hogy az utód az anya rassz jegyeit örökli, tehát, még, ha Haymon altmer is volt, a bosmer anyától származó utód nem lehetne altmer.
Az pedig tény, hogy Mankar Camoran altmer, így ha a fentieket elfogadjuk, kijelenthetjük, hogy az Oblivion krízis alatt felbukkant Mankar Camoran nem lehetett Haymon fia, és nem csörgedezik királyi (hercegi) vér az ereiben. Ez esetben pedig kijelenthetjük, hogy kvázi semmit sem tudunk róla.
Genndy: az összes kép moddolt játékból van, tekintve, hogy mind Varla, mind Gyps, mind az én játékaim azok.
Az Alduinos kép TES Wikiről van, csak nekimentem kicsit Gimppel. 
-
genndy
addikt
Most megint végigfutottam a cikket, és iszonyú jók a képek! Varlaisarannak külön

Ezzel kapcsolatban:
- Mehrunes Dagonról nem látta még ilyen jó közelit. Meg az összes portré nagyon jó lett.
- Alduinról is piszok jó az a pirosas kép. Az pontosan honnan van?
- Kis hiba: a Masser és Secundás kép egyértelműen modolt játékból van: a két hold a Föld és a Hold. Az eredeti játékban azért nem azok
(hanem a Mars és a Triton
) -
Piszkos-Fred
aktív tag
válasz
Piszkos-Fred
üzenetére
Rosszul fogalmaztam. Az ekko eredeterol nem tudni sokat, csak azt, hogy az Amulet of Kings megalkotasakor kerult elo, es lett az Alessia-Akatosh paktum szimboluma. Viszont az ekko korabban is letezett, es ez a dragako szarmazik a Hercegektol, ezert az Amulet of Kings hordhato Hercegi (a dragako szarmazasa miatt) vagy Isteni (az amulet keszitese) szarmazasu emberek eseteben. Es Mankar Camoran allitolagos Herceg leszarmazottsaga (es nem feltetlen sarkanyverusege, sorry) okozhatta azt, hogy felvehette az Amulet of Kings-t.
De a lenyeg, hogy bug volt
A tobbi mar csak mese es tuzoltas... -
Piszkos-Fred
aktív tag
Volt olyan magyarazat is, hogy Mankar Camoran ereiben is Daedra Hercegi ver (ezaltal o is sarkanyveru, de hogy melyik Herceg leszarmazottja lenne, nem tertek ki ra) csorgedezik, es ezert tudta hordani az amulettet.
Mindez persze mar cska utolagos belemagyarazas, egy apro(?) hibaba... Bar elnezve a csaladjat, nem lenne meglepo, hiszen a legtobb nagy uralkodo olyan vervonal leszarmazottja, akiknek volt nemi titkos vagy publikus bizniszuk egy-egy unatkozo Istennel vagy Herceggel. -
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Kiderült egyébként, hogy ez egy bug. Camoran csak azért veszi fel, mert épp nála van, és mert - a bugnak köszönhetően - bármelyik NPC felveheti, csak a játékos nem.
-
genndy
addikt
válasz
bLaCkDoGoNe
üzenetére
A 'Nyomtatóbarát változat' szerintem tabletes olvasáshoz kiváló. Nem kell lapozgatni se, csak görgetni.
-
Piszkos-Fred
aktív tag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Hat igen, onjelolt hamis istenek kegyetlen berencei - a klasszikus vicc alapjan -, meg a medvet is addig verik, amig zsirafnak nem vallja magat

Ez a szep a TES univerzumban, hogy az esetek 90%-ban nincs altalanossagban vett jo, vagy rossz cselekedet, egy-egy elokerulo kodex vagy fejlegyzes a multbol 180 fokban tudja megvaltoztatni az addigi igaznak hitt dolgokat. Nektek koszonhetoen immaron magyarul is bele tud minden kedves jatekos melyedni a kisse kaotikusnak tetszo, de egyebkent roppant szorakoztato TES lore-ba.
Ha mast nem is, csak a 3E torteneteit ha atfutja az egyszeri jatekos, maris jobban kepbe kerul es megerti, micsoda erok es fondorlatok, szandekok mozgatjak az esemenyeket a hatterben.
-
GypsFulvus2
őstag
válasz
Piszkos-Fred
üzenetére
Kíváncsi vagyok, hogy a Ministry of Truth épületében, egy-két barátságos Ordinator társaságában is ez lenne-e a véleményed...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
bLaCkDoGoNe: Hát a kekszboxszal sajnos nem tudunk mit kezdeni. Ez egyike a számos oknak, amiért nem vagyok nagy barátja a konzoloknak.
-
Piszkos-Fred
aktív tag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Most akkor elárulták Nerevart, vagy sem...?
A kerdes inkabb az, ki az, aki nem...

-
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Ez is egy jó terv, bár jómagam pl. Xboxon játszom, ahol nem lehet modokat használni sajnos.
Én most bepakoltam egy Readability olvasási listába az összes oldalt, és esténként tableten elolvasgatom majd - kérdések is ezért hiányzoznak még, mert nem sikerült feldolgozni az infókat, de ami késik, nem múlik!

-
GypsFulvus2
őstag
válasz
bLaCkDoGoNe
üzenetére
Az attól tartok szerzői jogi aggályokat vetne fel, hisz a brand a Bethesda tulajdona. Arra gondoltunk viszont, hogy mod-ként hozzá lehetne adni a Skyrimhoz (vagy akár az Oblihoz is) játékbeli olvasható könyv formájában (nyilván képek nélkül). Viszont ehhez le kéne fordítani angolra is (csak úgy van értelme vesződni ezzel, ha nem csak magyar ajkú olvasókhoz is eljut). Ehhez egyelőre nem fűlt a fogam, de hosszabb távú tervben benne van.
Amúgy meg, senkinek semmi kérdése?
Azt hittem, tele lesz majd a topic olyan kérdésekkel, hogy;...de én még mindig nem értem, hogy amikor a Dwemerek..." "Most akkor elárulták Nerevart, vagy sem...?"
stb.
-
Köszönet mindenkinek a gratulációkért, örülünk, hogy tetszik az írás, forgassátok, lapozgassátok, használjátok!

-
bLaCkDoGoNe
veterán
Hú srácok, valami észbontóan kiváló munkát tettetek le az asztalra.

Valamilyen e-könyv formába nem szeretnétek önteni ezt a tudást, hogy barátságosabban lehessen fogyasztani? -
kromatika
veterán
köszi.jó írás.tetszett.
-
genndy
addikt
Gratulálook ehhez íráshoz!
Hatalmas mennyiségű munka, utánajárás, szerkesztés - minden elismerésem a tiétek! Nagyon jó, olvasmányos összefoglalás, amihez remek kiegészítésként szolgál az összes kép. Megyek is vissza olvasni.

-
GypsFulvus2
őstag
Köszönjük!
Egyébként van ilyen tervünk, hogy Varlaisaran kolléga segítségével (aki tapasztalt modder) könyv formájában is megjelentessük a Skyrim és / vagy Oblivion játékokban, modként. Csak ahhoz nyilván célszerű lenne angol verziót is csinálni, a fordításnak nekiállni pedig egyelőre még nem volt nagy kedvem... -
Nunder
őstag
Elképesztően jól sikerült munka, remek szöveghasználat. Olyan érzésem volt, mintha a játékban emeltem volna le egy polcról. Le a kalappal, gratulálok a két szerzőnek.

-
ericssonfan2
tag
Remek írás, köszönet érte!
Külön gratulálok a nyelvi, nyelvtani, stiláris és helyesírási igényességhez, ritka ez már manapság!
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
Kedves tőled, de nem az én érdemem az írás, hanem GypsFulvus2 kollégáé és társaié.

-
morsim
csendes tag
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Gratulálok, remek írás! Jó volt olvasni.
-
szabod
senior tag
Másodjára olvasom, átrágva minden egyes mondatot. Találkoztam pár kisebb elírással (pl Hogh Rock), újra át kéne olvasnom, hogy megtaláljam ezeket. Viszont a 13. oldalom a 3E 404 kétszer van leírva. Majd jelzem a többi elírást is ha megtalálom.
-
Piszkos-Fred
aktív tag
Muszaj volt regisztralni, hogy elmondhassam, kivalo lett az iras, hatalmas respekt es gratulacio erte. Legszivesebben kotelezove tennem mindenki szamara, aki TES jatekokkal akar jatszani.

-
Dhampir
félisten
Beleolvasgattam. Eleinte némi fentartással, mert tartok a Gyűrűk ura ötleteinek visszaköszönésétől, de ez mégiscsak más világ, még akkor is, ha újat már nem lehet kitalálni e Nap alatt, hiszen átnevezett és kibővített eredetmítoszok között bolyongunk naponként.
Ez nagy munka volt eddig, és igencsak érdekes olvasmánynak bizonyul. Köszönet érte!

-
GypsFulvus2
őstag
Köszi, az észrevételek jogosak. Beszúrom majd ezeket a változtatásokat.
Amúgy meg, te is látod, hogy ez inkább egy annales jellegű anyag. Ezért aztán rengeteg dolog nem kerül benne kifejtésre, többek között az általad is említett, játékok nevét is adó Elder Scrolls témakör. Egyszerűen azért, mert meglepően kevés említés történik róluk, illetve az események folyásába közvetlenül nem szólnak bele.
Ez is egy olyan téma, amit ki kellene még fejteni. Az eredetmítoszok és a belőlük kifejlődött vallási rendszerek, azok szimbolikája megintcsak komoly téma ( a redguardok rendszere különösen zseniális szerintem). Hasonlóképpen mi csak a egy-két mondatban érintjük a sárkánykultusz - sárkányháborúk -dragonborn problémakört. Ez különösen problémás, mert láthatóan két különböző dolgot próbáltak egyesíteni annak érdekében, hogy a Skyrim története koherens legyen. A korai játékokban a Thu'um és az Akatosh - Dragonborn császárok két teljesen eltérő mítosz volt, míg a Skyrimban ezt megpróbálták egybegyúrni - ám számos ellentmondás maradt. Aztán ott vannak a rohadtul ellentmondásos történelmi személyiségek, mint Tiber Septim, Voryn Dagoth, Barenziah stb.
Szóval bőven van még mit megírni. -
e=mc²
őstag
Gratulalok, szep munka!
-
teeem
aktív tag
Fú, most így reggel felborzolt a cím, mindjárt nekiesek, köszi!

-
szabod
senior tag
Zseniális munka!
Köszönet érte mindkettőtöknek!
-
Lenry
félisten
vége.

többnyire megírtátok, amit én is terveztem, de szerencsére hagytatok nekem is pár fehér foltot, így nem hozom fel hibának, hogy kimaradtak pl a teremtésmítoszok, a sárkánykultusz meg úgy en bloc a Tekercsek

egyetlen hiányzó mondatot viszont belefűznék, mert anélkül csak lóg a levegőben a sztori: az Igazság Minisztériumának otthont adó meteor rövid sztorija: be akart csapódni, Vivec megállította, de az ő eltűnésével a meteor ott folytatta a röppályát, ahol anno megállt. apró dolog, de a negyedkor rengeteg eseménye kapcsolódik a Vörös hegy kitöréséhez, ezért én fontosnak tartom.
1E 700 A Tribunal (chimer/dunmer nyelven: Almsivi) létrejötte - az Almsivi nem dunmer szó, hanem rövidítés. Almalexia, Sotha Sil, Vivec.
18 oldalon ennyi "hibát" fedeztem föl, szóval mondhatni tökéletes lett az írásotok, gratulálok. én észre sem vettem, ahogy telt az idő és haladtam benne.

-
HeZzZ
senior tag
megvan az olvasnivalóó
nagyon kösz, és gratula a nagy munkához! 
-
LÁZ
addikt
Gratula, lesz mit böngészni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ASTON117
tag
Az Amulet of Kings nem elpusztítja a közönséges embereket hanem leesik róluk. Az Oblivionba megpróbálod felvenni mindig leesik.
Csak úgy mellesleg:

-
norbi0604
aktív tag
válasz
GypsFulvus2
üzenetére

-
GypsFulvus2
őstag
válasz
norbi0604
üzenetére
WoW-szerűnek nem mondanám, legfeljebb annyiban, hogy mindkettő RPG. A The Elder Scrolls sorozat 1992-ben kezdődött el az Arena című játékkal. Azóta 5+2 játékot adtak ki. Mindegyik Single Player. Ez évben tervezik kiadni a TES Online játékot is. Mindegyik játék irgalmatlan mennyiségű lore-t, olvasnivaló könyveket, háttérinformációt tartalmaz. Ehhez hasonlóan gazdag lore háttere valószínűleg csak a Forgotten Realms világnak van. E világ történeti hátterét próbáltuk "röviden" összefoglalni..

Arra sajnos itt nincs lehetőség, hogy teljes bemutatót írjunk azok számára is, akik még sosem hallottak erről a sorozatról. Az ugyanis nem 54 oldalas doc file lenne, hanem kb 800. Alsó hangon. De nézd meg a belinkelt videókat, és némi fogalmat nyersz e játékok stílusáról. -
hoffman_
nagyúr
válasz
norbi0604
üzenetére
Az Elder Scrolls franchise háttértörténete, amelyet a készítők hoztak létre, és nem mellesleg helyeztek el a játékban story és könyvek formájában.
GypsFulvus:
Most, hogy belemélyedtem, az előző hsz-m karcsúnak érzem, lenyűgöző munka lett, hihetetlen profin összeszedtétek, és a képekkel iszonyat hangulatos lett, kívánja az olvasást.
-
norbi0604
aktív tag
Jéézus..
Most elnézést a debil kérdésért de miről szól ez a röpkének nem mondható "könyv"? Kb semmit nemértek belőle. Ez ilyen wow szerű dolog? 
-
Angyom
tag
Nagyon régóta vártam már egy iselymit, örök hálám Nektek! Állok is neki olvasni, kényelmesen, az ágyból

-
hoffman_
nagyúr
Nagyon patent lett, ilyesmit vártam, mindenképp megolvasom! Ha már ingame nem tettem meg, tudod, hogy sosincs időm könyvtárazni, mert sietek

És persze köszi a rengeteg munkát mindkettőtöknek

Nem kicsit jött meg a kedvem megint végigkódorogni Cyrodilt, de most luxus lenne erre szánni 3-400 órát sajnos.
-
keIdor
titán
Nekem is megvan az olvasnivaló, ezer köszönet.

-
GypsFulvus2
őstag
Jorus nevében is köszönöm az elismerő szavakat! Nem, mondom, hogy nem érzem úgy, mintha hájjal kenegetnének...

Ha hibát találtok (akár helyesírás, akár tartalmi), szóljatok és javítom. Bármiféle észrevételt, kérdést, megjegyzést, vitát, szívesen fogadunk! Remélem, ez másnak is meghozza a kedvét az irogatáshoz, mert rengeteg olyan téma és történet van a TES-ben, amit ennél sokkal bővebben ki lehetne fejteni. Ráadásul sok olyan történet van, amit a Bethesda írói szándékosan többértelműen, ellentmodásokkal teli módon írtak meg. A kedvenceim Lord Nerevar, Tiber Septim, meg Potema sztorijai. Ezekről bőven lehetne majd vitatkozgatni. Szóval ne fogjátok vissza magatokat! -
Skynet258
veterán
Fú gyerekek, minden elismerésem a tiétek, ez baromi nagy meló lehetett, én imádom, amikor az emberek el tudnak menni ennyire fanatik irányba.
Este ágyból kényelmesen egy Nexus 7-esen ez kiváló élmény lesz, ezért pedig köszönet nektek!

-
Kareszovics
addikt
Na ez nem lesz egyszerű, de hajrá!

Köszi a cikket, olvasatlanul is azt mondom parádés lesz.

-
Balrog
tag
Nagyszerű cikk lett. Elismerésem!

Mindig is érdekelt az Elder Scrolls lorja. Pl.kik voltak a Dwemer-ek és hova tűntek, és leginkább, hogy miért járnak a macskák két lábon és miért beszélnek.
Megvolt az esti olvasnivaló. Köszönöm.
-
törölt tag
Ez igen!

-
Dr. Romano
veterán
Szép munka. Anno mi is ilyen durván beleástuk magunkat Ynev történelmébe, mikor még Mágusoztunk.
-
westcoastog
veterán
Ez jó, úgyis oblivionozok, nem árt tisztában lenni a területtel.

-
Rozzo
tag
Ezt valaki végigolvasta? Én majd késöbb, de elsőnek szépnek tűnik.

-
CSiPet2
tag
Köszönet az esti olvasmányért!
Na essünk neki... -
törölt tag
Hehe, szintén még a szemezgetési fázisban vagyok, előreláthatólag megvan az olvasnivaló estére. Remekül összeszedtétek az infókat, talán a TESO miatt hamarosan aktualizálodik megint a sorozat.
-
Neil Watts
veterán
Kegyetlen mennyiségű infó, minőségi, igényes tálalásban. Grat, köszönet érte. (Félreértés ne essék, most vagyok kb a mű háromnegyedénél)

Üdv. core2
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Remek áron dobozos új Asus Tuf Gaming FX507VV/i7-13620H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 4060 144Hz garancia
- 24"-os Philips 246V Full HD monitor akciÓÓ!
- 14"-os 5.gen core i5 Dell notebook kiárusítás! AkciÓÓ
- Dobozos ÚJ Lenovo Legion 5 2.5K OLED i7-13650HX 32gb ddr5 1 TB RTX 5070 Garancia
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(Bár Black Marsh-beli Murkmire bemutatkozó videójában a dzsungel elég jól nézett ki a tavalyi quakecon prezentációban)
" Forrás: 

)![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Azt hittem, tele lesz majd a topic olyan kérdésekkel, hogy;