Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#51) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Azon fog múlni, hogy az otthoni usert rákényszerítik-e az előfizetésre. Most minden otthoni Windows törhető legfeljebb 2 perc alatt, és ez egészen biztosan szándékosan van így az MS részéről már a kezdetektől fogva. Ha ez megváltozik, akkor bukás lesz a dolog, legalább is otthoni szinten biztosan.

Céges szinten valszeg menni fog, most ennek az előfizetéses modellnek éljük a korát, ahol többnyire apránként, de összességében többet fizetsz ugyanazért.

Látva a W11 sikertelenségét, nem csoda, hogy az MS az előfizu modell felé néz, aztán majd szépen rákényszeríti a cégeket a váltásra aztán dőlni fog a lé nekik.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#52) bambano válasza Hieronymus (#50) üzenetére


bambano
titán

Kormányzati szinten a vendor-lock-in egy nagyon durva kockázat. Mint az itt offtopic energiaellátásban a földgáz.
A szándékosan pocséknak tervezett, terv szerint implementálhatatlan fájlformátum szintén kockázat, másrészt monopolisztikus törekvés.

Az pedig, hogy mindenki ezt ismeri, köszönhető többek között annak is, hogy a politikusok egy rakás pénzért elindították a tisztaszoftver programot és annak előnyeiből "részesültek" is (senkinek ne legyenek kétségei, az ms corp nem azért rúgta ki a fél ms hu-t, mert mindent jogszerűen csináltak). Az, hogy súlyos milliárdokat fizet a kormány az ms-nek a tisztaszoftverért, az az érték-áramlás megcsúfolása. A helyes eljárás az lenne, hogy nem 5 milliárd, hanem legyen mondjuk 10 vagy 15, és ennyit fizet az ms azért, hogy az iskolákat elárasszák a hulladék ms szoftverrel és kineveljék a következő generáció ms vásárlót.

Az igaz, hogy az ms office kimondatlanul is "szabvány". Ez is a szokásos ms módszerrel lett "szabvány", megvették a szabványosítási testületet. Az pedig, hogy az újabb office formátumokból nem lehet szabványt csinálni, mert sértik a formátumot, nem érdekelt senkit.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#53) cami][us válasza Syl (#46) üzenetére


cami][us
senior tag

Szinte már hiányzott. ;]

(#54) Hieronymus válasza bambano (#52) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"A szándékosan pocséknak tervezett, terv szerint implementálhatatlan fájlformátum szintén kockázat, másrészt monopolisztikus törekvés."

Gondolom, csak megalapozott dolgokat írsz. Szóval jelentsed fel azonnal ezeket.

"A helyes eljárás az lenne, hogy nem 5 milliárd, hanem legyen mondjuk 10 vagy 15, és ennyit fizet az ms azért, hogy az iskolákat elárasszák a hulladék ms szoftverrel és kineveljék a következő generáció ms vásárlót."

Helyes. Továbbra sem a valódi, a mindennapi életben használható ismeretanyagot adjunk át a gyerekeinknek. A hagyományokat minden áron meg kell őrizni.
Meg kellene érteni mindenkinek. A Microsoft Office szoftvercsomagjától csak akkor lehet megszabadulni ha.

Egy mentés - visszatöltés szinten teljesen kompatibilis megoldással rendelkező program készül.
A fejlesztők fizetett alkalmazottak, a gyártó cég garantálja a szoftver karbantartást évtizedes távlatban.
A biztonsági réseket időben korrigálják.
Nem játszik amőbát a cég és nem szaporodik. Osztódással sem. Open vs. Libre.

Azt meg el kell felejteni, hogy sok ember csak lelkesedésből fejleszt ingyen szoftvert. Azok az idők már elmúltak. Valamivel fizetni kell érte. Ha nem pénzzel, akkor ???

A kormányzatoknak és cégeknek is ingyenes?! Döntéshozóként százszor meggondolnám a felhasználását. Túl magas lehet az ár.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#55) BoB válasza consono (#45) üzenetére


BoB
veterán

Nem csak Android, az iOS is Debian alapú, nem tudtad? [link] ;]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#56) bambano válasza Hieronymus (#54) üzenetére


bambano
titán

"Gondolom, csak megalapozott dolgokat írsz.": természetesen.
a fájlformátum szabványosítása körüli görénységeket megírták anno, értelemszerűen nem történt semmi, hiszen az ms pénzével és lobbierejével álltak szemben.

"Továbbra sem a valódi, a mindennapi életben használható ismeretanyagot adjunk át a gyerekeinknek.": ez a döntés arról is szólna, hogy mi legyen az életben használható döntés. ha végre egyszer valaki elszánná magát, hogy teljesen és ésszel véghezvisz egy átállást, attól kezdve az ms tudás lenne az értéktelen, életben használhatatlan tudás. Fél is tőle az ms, szabotálja is mindenhol, nehogy kiderüljön, hogy van valódi alternatíva.

Az se igaz, hogy nem lehet változtatni. Az igaz, hogy minél tovább vagy bezárva az ms ökoszisztémába, annál nagyobb költség a változás, de annál több védelmi pénzt fizetsz ki összességében. Például nálunk is egy ideig balos közlekedés volt. Átálltunk? át. Európában orosz gáz volt. Vendor-lock-in? az. átálltak? át. mi nyilván nem állunk át, hiszen pont ugyanúgy jön a dokumentum a nokiás dobozban a gázért, mint az ms cuccokért.

A linux alapú oprendszerek támogatása semmivel sem rosszabb, mint az ms cuccoké, sőt. csak ingyen van. az osztódásról meg annyit, hogy volt egy kis irodai programcsomag, a staroffice. a gyártóját, a StarDivision Gmbh-t, jó szándéktól vezérelve, megvette a Sun. Majd egy cégnek, amelyik görénységében messze lekörözi az ms-t, fontos volt megvenni a sunt, és tönkretenni mindent, amit a sun jófejségből, hozzájárulásból csinált. a jávát, az irodai csomagot, a mysql-t, nagyjából mindent. így lett az openoffice-ből libreoffice, a csontvázát odalökték az apacsnak, a hudsonból jenkins, a mysql-ből mariadb. Jól láthatóan nem működik az az út, hogy opensource-ből closed source.

Másrészt meg miért is kellene ingyen fejleszteni? Ha annak a pénznek a 15%-át, amit az ms monopólium felárra költünk, ráköltenék opensource-ra, ott is lenne kánaán. ja, ott egyébként is van. SzSzI mond valakinek valamit?

A debian mindenkinek ingyenes. Én is meggondoltam ezerszer, hogy melyiket válasszam, mindig a debian nyert és soha a windows.

Szerintem meg azt kellene elfelejteni végre, hogy egy rakás ember kőkemény fizetésekért fejleszt szoftvert, azt a nagy szoftvercégek (ms érezze magát megszóllítva) eszement pénzekért árulják, és te, mint végfelhasználó, megveszel egy szabad szemmel is jól látható összegért egy ekkora shit halmot. És ez rendben van, el van fogadva, a szoftver eula szerint as-is, és még soha senki nem balhézott sehol, mert borzalmas pénzekért hulladékot kap. és most már otthonosan érezheted magad az új autódban is, mert abból is szoftverterméket csináltak az elmúlt pár évben, vagyis pont ugyanakkora hulladék, mint a windows.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#57) sh4d0w válasza Hieronymus (#54) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

"A Microsoft Office szoftvercsomagjától csak akkor lehet megszabadulni ha.
Egy mentés - visszatöltés szinten teljesen kompatibilis megoldással rendelkező program készül."

Az megvan, hogy meg az MSO sem ennyire kompatibilis onmagaval?

https://www.coreinfinity.tech

(#58) consono válasza BoB (#55) üzenetére


consono
nagyúr

:DD erről eddig lemaradtam, de akkor ma is érdemes volt felkelni!

"In God we trust. All others must bring data"

(#59) Hieronymus válasza sh4d0w (#57) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Csak annyira mint a többi program. A visszafelé kompatibilitás, megöli a fejlődés lehetőségét.

A mai 64 bites programok nem működnek az Intel 8088 processzorain.
De a mai 64 bites rendszerek az emuláció - emulációjába képesek futtatni az XT-re írt programokat.Jobb esetben, leginkább sehogy.

A kompatibilitás, a közeli fejlettségi szinten álló programok esetében várható el. A legjobb esetben a mai office program felolvasni képes a régi dokumentumot, de menteni már nem.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#60) Hieronymus válasza bambano (#56) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Például nálunk is egy ideig balos közlekedés volt. Átálltunk? át. Európában orosz gáz volt. Vendor-lock-in? az. átálltak? át. mi nyilván nem állunk át, hiszen pont ugyanúgy jön a dokumentum a nokiás dobozban a gázért, mint az ms cuccokért."

Ez így csúsztatás. keveredik a szezon a fazonnal.
A balos közlekedés átállítása is magyaros történet volt. Két lépéses átállás volt. Az országban és Budapesten nem azonos időben történt az átállás.

Az emlékeim szerint amúgy tévedsz. A nokiás doboz nem az MS-hez kötődik. A magyar MS részleg bűne az volt, hogy hagyott beékelődni azt a közvetítő céget amelyik hasznot fölözött le az iskolák megrendeléséből. Magán az üzleten csak kára volt a Microsoftnak.
Ezért ma is fújhatsz a Microsoftra, de azt tudtod kell, a magyarok oldották meg okosban a problémát. :(((

Az MSO és a gáz között egyetlen nagy eltérés van. Putyin nem zárta el az Office csapot. Ki kellett fizetni az átállás költségét az érintett EU országoknak. De az el nem zárt gáz is nagyon drága. Nokiás teherautók is felvetődhetnek ez ügyben.

"A linux alapú oprendszerek támogatása semmivel sem rosszabb, mint az ms cuccoké, sőt. csak ingyen van."

Naa. neked igen, de nem mindenkinek.
SUSE, Red Hat, ... szerver változatok ingyenesek. Csak a terméktámogatásért kérnek pénzt. nem is keveset.

Mondjuk a SUSE esetében tiszta az ügylet az ingyenes változat ellenértéke a szoftver tesztelés. Éveken keresztül használtam. Egy új géppel viszont nem barátkozott meg. Nem volt megfelelő a RAID kötetek támogatása. Akkor búcsúztam el a Linuxtól.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#61) Egon válasza bambano (#36) üzenetére


Egon
nagyúr

Érdekes a jogértelmezésed.
A hivatkozott jogszabályok nem szövegszerkesztőről, hanem iratkezelő rendszerekről/szoftverekről rendelkeznek.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#62) cami][us válasza Hieronymus (#59) üzenetére


cami][us
senior tag

Csak annyira mint a többi program. A visszafelé kompatibilitás, megöli a fejlődés lehetőségét.

(#63) Soderes válasza consono (#45) üzenetére


Soderes
aktív tag

bambano írta tutit : "azért annyi köze van, hogy a debianból nyúlták le a csomagkezelés meg az alkalmazásbolt ötletét." plusz még dobjuk ide a kernelt is.
Pingvin helyett Droid.
Igazából lehetne egy Elementary OS is. Észre se vennéd, ha nem lenne oda írva.

Amikor leásol az Android mélyére, akkor tudod meg hogy mennyit nyúltak a Linux-okból.

(#64) sh4d0w válasza Egon (#61) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Szerintem ez eleg egyertelmu:

"39. § Az ISZ támogassa a szabványos dokumentumformátumok, a nyílt forráskódú programok használatát."

https://www.coreinfinity.tech

(#65) consono válasza Soderes (#63) üzenetére


consono
nagyúr

Nekem nem rémlik Debian-os alkalmazásbolt , de bevallom Debian utoljára valamikor a 90-es években volt a gépemen. Ott jó esetben apk-val, rosszabb esetben forrásból telepítettem programokat... Na, ilyen nincs a drodban, az biztos :) Ellenben Elementary-m most is van, hidd el nem keverem össze (még az Elementary-m sem az OSX-el, amire hasonlítani akar).Arról nem is beszélve, hogy Droid alkalmazásai a közelmúltig csak java-ban íródtak, de abbahagyom, fölösleges...

"In God we trust. All others must bring data"

(#66) bambano válasza Hieronymus (#60) üzenetére


bambano
titán

"Ez így csúsztatás. keveredik a szezon a fazonnal.": nem, nem az.
Egy példa volt arra, hogy valami ami eddig így volt, az úgy lett, miközben nagyon sok mindenkit érintett. Merugye azt mondani, hogy lecserélem a szerveremen az oprendszert, nulla jelentőségű. De azt mondani, hogy minden magyar közigazgatási windows user szokjon át linuxra, az van az a nagyságrend, minthogy jobbra tartson mindenki az úton.

"A nokiás doboz nem az MS-hez kötődik.": az igaz, hogy a nokiás doboz az eredeti jelentésében nem az ms-hez kötődik, ahogy a dokumentum sem. De mindkettő átment egy jelentésváltozáson, és ma már a vesztegetési pénz elfogadásának jelképe. Egyébként ms-hez kötődik, mióta az ms megvette a nokiát :P

Az ms.hu-nak nyilván voltak bűnei, ha az ms.com elzavarta a fenébe őket.

A gáz jó példa. Mindkettő egy erős kiszolgáltatottság eszköze. Elzárja, nem zárja, olyan mindegy, árat emelhet, változtathat, stb. Például az is egy rakás költség, hogy az ms cserélgeti a felhasználói felületet, Mancika meg pánikrohamot kap, hogy nem ugyanoda kell klikkelni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#67) sh4d0w válasza consono (#65) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

apt lesz az es most is az a dpkg frontendje. Persze telepithetsz mindenfele GUI-s eszkozt, de terminalbol gyorsabb, plusz ott hasznalhatod a nala-t, mint frontendet. Az apt csak egy szalon tolt, a nala tobbon, egyebkent meg minden opcioja, kapcsoloja ugyanaz, mint az apt-nak.

https://www.coreinfinity.tech

(#68) bambano válasza Egon (#61) üzenetére


bambano
titán

A második jogszabály beszél irat-archiválásról.
Az első azt mondja, hogy minden állami intézmény köteles nyílt és szabványos fájlformátumokat használni (tehát ez kötelesség) és törekedni kell a szabad szoftverre.

Mivel (ha tisztességesen megnézzük) az ms-nek nincs nyílt, szabványos fájlformátuma, ezért azt tilos használni a határozat szerint. Vagyis minek használnál ms cuccot, ha az alapértelmezett mentési formátum nem felel meg. Ha lo formátumban kell menteni, miért ne használnál lo-t?

És nem, a docx és az xlsx nem nyílt, szabványos formátum, mert szabványos xml csak az lehet, ami xml, és ezek nem xml-ek. Felesleges ms faq-ot linkelni, attól, hogy az ms erről hazudik a pénzügyi érdekeinek megfelelően, ezek nem lesznek szabványos formátumok. Ez egy olyan országban, ahol nem merülhet fel a nokiás doboz, magától értetődik, csak nálunk nem érti meg a jogász (jobb felől üt, nekem fütyöl...).

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#69) bambano válasza consono (#65) üzenetére


bambano
titán

a debian repository szemléletében és technológiailag azonosan egyenlő az alkalmazásbolttal.

apk pont van droidon :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#70) wjbhbdux


wjbhbdux
veterán

/s

(#71) Hieronymus válasza bambano (#56) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Érdekes dupla.

[ Szerkesztve ]

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#72) Egon válasza sh4d0w (#64) üzenetére


Egon
nagyúr

Ez annyit jelent, hogy ha mondjuk kapsz egy elektronikusan aláírt pdf-et, akkor azt képes legyen megnyitni az iratkezelő szoftver, tudja iktatni, betenni egy workflow-ba stb.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#73) Gyuri27 válasza CPT.Pirk (#51) üzenetére


Gyuri27
félisten

Na de mitől is sikertelen?

1: bughalmaz.
2: felesleges alkalmazások, háttérfolyamatok futtatása feleslegesen.
3: mindent is akarok (ahelyett, hogy több verziót hoznék ki belőle).
4: túlzott tukmálás.
5: még a budira is követ és megnizi a végeredményt is.
6: mesterségesen magas gépigény.

Lehetne még sorolni. Azt meg azért ne várja az ms, hogy 2023-ban egy béta os-ért rajonganak az emberek miközben elég szép összeget fizetnek ki érte.
Persze megtalálták a megoldás. Havis win 12. Reméljük ennek a gépigényét még magasabbra teszik. Miközben még nagyobb bughalmaz lesz és mégtöbb mindenbe belelát, rád tukmál majd.

Nem rég újraaktiváltam volna egy kulcsot. A telefonos support remek. Félnapi küzdés után egy magyarul alig beszélő supportossal sikerült valamennyit beszélni. Aki persze nem oldotta meg a problémát. Utána bármikor hivtam őket automatikusan az xbox supportra dobott.

A tanulságot vonja le mindenki maga.

Amd - Radeon - Ryzen

(#74) consono válasza bambano (#69) üzenetére


consono
nagyúr

apt, ahogy Sh4d0w már kijavított :) Látszik, hogy rég volt, mostanában jegyet kell felvennem telepítéshez. Itthon meg elkurvultam és GUI-t használok :)

"In God we trust. All others must bring data"

(#75) Egon válasza bambano (#68) üzenetére


Egon
nagyúr

1. Egyáltalán nem (csak) archiválásról beszél a BM rendelet, már a címéből is lejön:
a közfeladatot ellátó szerveknél alkalmazható iratkezelési szoftverekkel szemben támasztott követelményekről
2. A kormányhatározatok nem jogszabályok (csak a törvények és a rendeletek azok).
3. A határozat csak annyit ír elő, hogy az állami szervek egymás közötti kommunikáció során kötelesek "nyilvánosan hozzáférhető, korlátozás nélkül alkalmazható,
nemzetközi szabványügyi szervezet által elfogadott szabványra" épülő formátumot használni, a nyilvánosan elérhető doksijaikat is ilyen formátumban kell közzétenniük, valamint be kell tudniuk fogadni mondjuk odf-et is. Mivel a Word egy ideje tud pdf-et is előállítani, szerintem nehéz belekötni a kérdésbe.

Persze a határozat címe egyértelműsíti, hogy a jogalkotói szándék eredetileg az volt, hogy függetlenedjenek az MS-től, és pl. a Libreoffice irányába tereljék a közigazgatást, ugyanakkor szerintem beszédes, hogy a nem állami vállalatok, amelyek megtehetnék, hogy váltanak, zömében továbbra is MS Office-t használnak (pedig sokan közülük 10 fillér megtakarításért vállalnák akár a felmenőjükkel folytatott szexuális viszonyt is...), aminek nyilván oka van - és ez az ok nem az MS kenőpénze, ez egyértelmű.
Lehet ezen sajnálkozni, meg akár köpködni is, de tény: az MS Office olyan szinten vált kváziszabvánnyá, és olyan szinten elterjedt, minthogy "A" világnyelv az angol. Lehet hogy utóbbit könnyebb lenne megváltoztatni... ;]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#76) Soderes válasza consono (#65) üzenetére


Soderes
aktív tag

Nem felesleges. Folytassuk nyugodtan.

90-es évek Debianja teljesen más mai hoz képest, már ott sem kell rég terminálból telepíteni. Meg van vagy kb. 20 GUI . Szebbnél szebb.

Elementary OS annyira nem ismerem . Nem tudom mennyire Out-of-box. De mintha rémlene egy beszélgetésből, azt hiszem bacsis mondta nekem, mert ő ilyen helyen dolgozik, hogy egyre több új tabletre Elementary raknak.

Félreértés ha azt hiszed nekem bármi bajom van az Androiddal.
Egyszerűen ráakartam világítani, hogy közel sem hasznavehetetlen a Linux, ahogy átlag user gondolja. Csak nem tudják.

Majd akkor elkezdek az Android irányába is hözöngetni, ha a Google elkezdi pénzért adni az OS-t.

(#77) consono válasza Soderes (#76) üzenetére


consono
nagyúr

Azt szerintem már senki nem mondjam, hogy hasznavehetetlen a linux, pont pl. a Steam Deck bizonyította be, hogy igen is lehet létjogosultsága a "desktopon" is, ha eléggé mögé állnak. Az nem igaz szerintem és ahogy látom mostanában még nem is lesz, hogy a Linux 100%-osan ki tudja váltani mindenkinél a Windowst.

A Google amúgy ugyan így korlátozza a droidot, ha bele gondolsz pl. a Huawei nem használhatja. Meg nem is adja ingyen, csak azt a telefon árában kifizetjük. Ez nem mai cikk, de itt 2.5-40 dollár /készülék árról beszélnek: [link]. A lényeg ez: "Countries like the UK, Sweden, Germany, Norway, and the Netherlands will see the highest fees, and devices with higher-end capabilities will likewise require higher fees. According to the publication, Handsets with a pixel density higher than 500 PPI would have to pay a $40 fee to license Google’s apps. 400 to 500 PPI devices would pay a $20 fee, and devices under 400 PPI would pay $10. In some countries, for lower-end phones, the fee can be as little as $2.50 per device, The Verge claims. And tablets are on a different pricing schedule."

Persze ez nem előfizetés, mint ahonnan a beszélgetés indult...

"In God we trust. All others must bring data"

(#78) Soderes válasza consono (#77) üzenetére


Soderes
aktív tag

Ezért is kezdtek a gyártók alternatív megoldás után nézni.
Ez tipikusan az a helyzet, hogy azért kerül többe egy új sportcipő, mert rajta van a Nike embléma, de ugyanott gyártják a neve nincs cipőt is, ami fél áron van.
Bár azon elgondolkozhatna Google, hogy mi van a Torvalds és a Linux közösség egyszer százalékos részesedést kérne minden eladott Android-ból a kernel miatt. Ott lenne vége a Google-nek.
Persze ilyen sose fog előfordulni.
Véleményem szerint csak idő kérdése, hogy a Google konkrét pénzt kérjen az Androidért.

Nem tudom mikor volt utoljára Linux disztro a gépeden, de mára a Linuxok pariban vannak a Windows-al minden szinten. Eddig multimédiában volt lemaradásuk, de ez kezd eltűnni DirectX ide vagy oda. Elenyésző, amit parancssorból kell megoldanod.
Nem lesz persze olyan sose, hogy mindenkinek megfelelne a Linux. Nem vagyok naív. De szaros 3%-nál többet érdemelne.

[link]

(#79) PDA_FAN


PDA_FAN
tag

Arra, hogy egy szoftver bevezetése megfelelő support nélkül mennyire problémás, álljon itt egy vidám kis példa:

Tizensok éve kitört egyes állami szektorokban a spórolás igénye, és lecserélték a Ms Office akkor aktuális verzióját OpenOffice-ra. Az OO akkor már tudott olyat, hogy az alapértelmezett fájlformátum Ms Office legyen. Ez a beállítás nem történt meg, így a szorgos kis irodai hangyák rendre küldözgették szerte a nagyvilágba az odf-eket. A fogadó oldalon meg vagy meg tudták nyitni, vagy szaladgáltak fűhöz-fához, hogy vajon már megint mit küldött a bíróság e-mail-ben...? Akkoriban a Ms Office még az opendocument szabványokat csak messziről ugatta, és az azt kezelő verziók csak később jelentek meg.

Azoknál a vállalatoknál, ahol résen voltak, ott feltették az OO-t a Ms Office mellé, de voltak olyan helyek, ahol a vállalati policy nem engedett ilyet. Ezeken a helyeken vagy felkerült "kalóz" eljárással az OO néhány gépre, vagy a helyi szerencsétlen informatikus végezte a fájlkonvertálás nehéz testi munkáját.
Mindaddig ez tartott, amíg egyrészt az Ms Office fel nem fejlődött az odf kezelésére, másrészt alább nem hagyott a nyílt forráskódú szoftverek használata, mondván, hogy nincs hozzá support :-(

(#80) CPT.Pirk válasza Gyuri27 (#73) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nekem nem kell mondanod, már az MS fiók kreálásának erőltetését sem vette be a gyomrom, egyedül azért van egy amúgy nem használt email címre létrehozva, mert különben elbuktam volna az eredeti Mohjang-os Minecraft accountomat...

A többi meg tök alap, a mai világban a lényeg, hogy gyorsan tolj ki valamit, aztán menj a következő projektre... Mit gondolsz, egy vacak telefonban miért van több ram, mint egy átlag laptopban? :D Nem azért, mert olyan jól optimalizálták a progikat meg az OS-t rajta. :N

Egon: valahogy mindig előjön az office téma, most még a szokásos, fullos Photosop nélkül nincs élet jöhetne még ide. :D Eljutottunk oda az utóbbi években, hogy az MSO lett inkompatibilis a LibreOffice-al. Történt ugyanis, hogy csak az MSO legújabb változata ismeri az odf fájlok aktuális verzióit, amit jó ideje az LO használ alapértelmezés szerint.
Persze lehetne venni új 2022-es office-t amibe már betették ezt, de az én cégem sem frissít a 2019-es MSO-ról, mert az pénzbe kerül.
Használjuk a cégnél az LO-t is mert pl. a Calc sok dologban jobb és kényelmesebb mint az Excel, már csak azzal is, hogy a cellák animálásával nem lassítja a munkát. Ezért így az alakult ki, hogy bizonyos dolgokat MSO-ban, egyebet meg LO-ban csinálunk... Egyik korábbi cég meg ahol dolgoztam, az telepített LO-t az ügyfeleknek és kész, nem használtak egyáltalán MSO-t. Az ügyfeleknek meg mindegy volt, mivel nem került pénzükbe az LO, használni meg faék egyszerű.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#81) Egon válasza CPT.Pirk (#80) üzenetére


Egon
nagyúr

Félreértésben leledzel. Nálunk is hasonló van, LO és MS Office is telepítve van, sőt: nem az alapértelmezett egyik MS szoftver sem, pofázik is mindig a Word meg a többi, hogy nem ő az alapértelmezett, akarom-e hogy az legyen stb.
2017-ben, amikor ide jöttem, még időnként használtunk LO-t. Pár éve már egyáltalán nem. Teljesen kiváltani nem tudja az MS Office-t, két szoftvercsomagot használni, üzemeltetni stb. meg felesleges (nálunk legalábbis).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#82) CPT.Pirk válasza Egon (#81) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Igények kérdése, én egyszerűbb szöveges doksikat meg komplikáltabb számításos táblázatokat szoktam csinálni, arra nincs miért pénzért MSO-t venni, főleg az Excel lassúsága miatt inkább csak hátrányt jelent a használata.

De amúgy nálunk még a kizárólag MSO-t használó kollégáknál is van LO, mert az LO Draw-jára nincs alternatíva az officeban és egyéb programok sem működtek annyira jól. Elfér az LO a gépen...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#83) GreatL


GreatL
őstag

Gémpasszhoz járhatna.

Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Voda Samsung Galaxy A54 | Pocketbook Inkpad 3 Pro

(#84) consono válasza Soderes (#78) üzenetére


consono
nagyúr

Évente rá szoktam nézni, hol tart, de desktopon 5-6 éve nem használtam, mert melóban kénytelen vagyok, otthon meg zenélgetem, meg játszom is a gépen, azért nem. Ha meg nem használom folyamatosan, nem az igazi...

"In God we trust. All others must bring data"

(#85) Rive válasza Soderes (#78) üzenetére


Rive
veterán

Nem tudom mikor volt utoljára Linux disztro a gépeden, de mára a Linuxok pariban vannak a Windows-al minden szinten.

Aláírom, hogy elvi szinten ez már megvan, de pl. nekem az opensuse stabilitásban most tart ~ ott, mint anno a '98: félévente újratelepítés, mert vagy a frissitések vagy valami program miatt előbb-utóbb mindig elkezd tüdővészes módra köhögni, köpködni :(

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#86) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Igazából ha lenne PS Linux-ra már rég nem szórakoznék a Win-nel...

Mert ezenkívül egyszeri user netezik a gépen, akinek munkára kell az meg kifizeti.

De alapvetően a laptop/pc ipar hanyatlóban, nem véletlen akarja az MS lerántani a letapadt fitymát is a piacról...

De van itthon egy erősebb HP gépem tartalékba, lehet feldobok rá egy Ubuntu-t és elkezdek kísérletezni.

[ Szerkesztve ]

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 93999 FT - ingyen szállítással

(#87) fatpingvin válasza icemad (#41) üzenetére


fatpingvin
őstag

ez teljesen egyértelmű volt, így ezt a bizalmat megelőlegeztem, hogy erre nem kell reagálnom, látom kicsit elhamarkodtam :)

de akkor lássuk: kinek és mire kéne ez az interkompatibilitás? a mellékelt ábra tanúsága szerint nekünk nem :)

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#88) fatpingvin válasza Syl (#46) üzenetére


fatpingvin
őstag

van ami sose változik :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#89) CPT.Pirk válasza Graphics (#86) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

1-2 hete jött róla hír, hogy a PS már megy a böngészőből. Még csak a funkciók egy része megy ott, de a hírek szerint idővel teljesre akarják ezt csinálni.

*Mondjuk amúgy a PS az pont nem az egyszeri user területe. :N Az egyszeri user az játszik meg böngészik meg filmezik.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#90) Graphics válasza CPT.Pirk (#89) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Azért írtam, hogy ezenkívül. :)

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 93999 FT - ingyen szállítással

(#91) consono válasza CPT.Pirk (#89) üzenetére


consono
nagyúr

HA innen nézzük, az egység sugarú usernek akkor már tényleg jó lehet a Linux, csak nem azt szokta meg.

"In God we trust. All others must bring data"

(#92) fatpingvin válasza consono (#91) üzenetére


fatpingvin
őstag

kimondtad a kulcsszót, megszokás.

valószínűleg én is biased vagyok ugyanis soha nem volt windowsom, teljesen idegen az a workflow ami annak a használatához kell (bongészőt valszeg én is meg tudnám rajta nyitni de akinek csak ennyire kell a számítógép annak úgyis mindegy.)

azzal viszonmt nehéz mit kezdeni amikor valaki a saját megszokását illetőleg hozzá nem értését téveszti össze azzal hogy mi mire használható/alkalmas.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#93) bambano válasza consono (#91) üzenetére


bambano
titán

máris magyarázod, miről szól a tisztaszoftver program és miért nem ez a helyes árazás.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#94) Soderes válasza Rive (#85) üzenetére


Soderes
aktív tag

Vannak ilyen disztrok, amik nekem se tetszetek.
Sokat próbáltam én is ki még leragadtam a Solus-nál.

Zorin : Tetszetős, de sokat eszik és furcsa hibái vannak
Xubuntu : Nem volt meg az az érzés, ami nekem kell.
AntiX : túl fapad
Ubuntu : Számomra kicsit lassúcska volt anno.
Manjaro : Nagyon jó, keveset eszik, de túl bonyolult

Lehet váltanod kellene másra.

Graphics : Ma már ez nem probléma. Wine és mehet fel a PS.

[ Szerkesztve ]

(#95) Soderes


Soderes
aktív tag

Visszatérve a Microsoftra. Most fogjuk megfizetni annak az árát, hogy ingyenes volt a váltás anno 7.-röl meg 8.-röl 10-re és a filléres licenc kulcsokat.

Csodálkoztam is annak idején milyen gáláns az MS, hogy ingyen adogat 10-est. Múltban meg arany áron volt a Retail bármelyik termékére.
Be kell valljam kicsit lassan kapcsoltak a srácok mire rádöbbentek, hogy ez egy profitorientált cég. :D

Gondolom előfognak állni megint valamivel zsarolni az embereket:
Nem lesz új DIrectX a WIN 12-ben vagy bizonyos feature fizetni kell. De azon se lepődnék meg, ha hirdetések lennének beintegrálva, ami csak bizonyos havi pénzmag ellenében kapcsolnak le.

(#96) Graphics válasza Soderes (#94) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Oké, de hardveresen mennyire használja ki jól Wine-on keresztül a hardvereket?

Mindegy, majd rátesztelek :D

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 93999 FT - ingyen szállítással

(#97) consono válasza Soderes (#95) üzenetére


consono
nagyúr

Egyelőre csak egy pletykáról van szó, elég lesz elméleteket gyártani akkor, ha kiderül, hogy igaz :) A Windows 11 kapcsán is már ezt vizionálták sokan... Az MS meg okos, nem a Windowson akar keresni, azzal megcsinálta a platformot, a többi szoftverét akarja eladni.

bambano: sajnos ezt most nem értettem

"In God we trust. All others must bring data"

(#98) Rive válasza Graphics (#96) üzenetére


Rive
veterán

Ha valami egyszer hajlandó elindulni (és fut is hibamentesen), akkor igazából nagyon jól.
És tényleg egyre több dolog fut.
Szóval ez egyre kevésbé gond. A Wine jó.

... csak az alaprendszerrel jön egy olyan érzés, mintha konstans bétateszt menne, kényszeres fejleszthetnékkel megáldott nyughatatlan kockák keze alatt ;]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#99) CPT.Pirk válasza Graphics (#96) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Az eléggé HW igényes Cyberpunk meg Starfield tök ugyanúgy fut Linux alatt, mint Windows alatt. Közben egy normál asztali disztró alap ram fogyasztása meg megáll 4..600MB-nál szemben a kb. 3GB-tal ami egy Windowsnak kell önmagában.

Ez, és a háttérben futó processzek jóval csekélyebb mennyisége meg akár elég jelentős különbséget is okozhat pl. lapotpokban, ahol kb. 300k alatti gépnél mindössze 8GB ramot kapsz. És még örülni kell, hogy manapság már kikoptak a Windowszal árult de csak 5400-as hdd-vel szerelt laptopok a boltokból... Természetesen család tágabb körében vettek pár ilyen gépet, aztán hozták hozzám, hogy csináljak vele valamit mert lassú... Sigh. :DDD

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#100) Gargouille válasza Soderes (#44) üzenetére


Gargouille
őstag

"Mindenki Windows használ, mert annak idején a 90 években, olyan mértékű brutális pénzt költött a Microsoft marketingre itt hazánkba is, hogy mindenből ez folyt. Konkrétan bizonyos szaklapokat fizetek, hogy 8-10 oldalon/havonta csak evvel foglalkozzon. Teljes oldalas hirdetések napilapokban, tv hirdetések. Esély se volt arra, hogy az emberek megismerjék a IBM OS/X vagy a későbbi Mac OSX-t vagy a Linuxot. A szaklapok nagy része nem is foglalkozott velük. Így nagyon az átlag fogyasztó nem is tudta őket hova tenni."

Akkoriban az átlagembernek lövése sem volt az informatikáról, azt sem tudták mi az, hogy operációs rendszer, szaklapokat meg pláne nem olvastak. Ez a kockák privilégiuma volt. Nem volt internet - mármint abban a formában, ahogyan ma ismerjük - sem, max betárcsázós modem és BBS-ek, amik az átlagnak megint csak rakétatudomány lett volna. A unix/linux max egyetemi/főiskolai körökben meg a szakmában volt ismert, az átlagembertől ez elérhetetlenül távol volt. És legyünk őszinték, ha írtak is volna róla többet, akkoriban nem is volt olyan "felhasználóbarát" mint manapság, nem sokat tudott volna kezdeni vele egy átlagember.

Az IBM-nél pedig szerintem te az OS/2 warp-ra gondoltál, ami szintén ígéretes volt, egyszer 386-oson én is kipróbáltam, de se szoftver nem nagyon volt hozzá, sem egyéb, így csak érdekesség maradt.

A DOS meg a Windows volt igazából az egyetlen olyan lehetőség, ami az átlagember rendelkezésére álltak és a legtöbb elérhető szoftver is, amiket akkoriban egy átlagember használt (játékok, irodai programok, tervező programok stb.) is ezek alatt futottak. Ráadásul ez volt az egyetlen olyan, amihez találtál a szomszédban egy ismerőst, aki segített benne. Leginkább ez az oka a térnyerésnek.

Én azt gondolom az MS akkoriban még nem volt akkora, bármelyik riválisnak lett volna még rá lehetősége, hogy áldozzon a saját rendszerének térnyerésére, megszólítsa vele a hozzá nem értő széles rétegeket. Az MS ezt akkor felismerte és megtette, mások nem. Emlékszem még a szomszédokban is tolták a Windows 95-öt. :DDD

Azon pedig nem kell csodálkozni, hogy ha egyszer valamit évtizedek óta megszoktak és megtanultak az emberek, akkor számukra azt komfortos használni, ha nincs valami nagyon erős kényszer, akkor miért váltanának?

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.