Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#151) DeFranco válasza CPT.Pirk (#150) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Most ez megint darázsfészek lesz, de péntek délután van:

meg úgy általában, a felhasználó az egy kényelmes állatfaj, magától ritkán megy utána bárminek is, jelen esetben mondjuk valszeg nem is érdekli amíg bejön a facebook

Amúgy miért kötelező mindenkinek utána menni mindennek is? Én azért nem linuxozok, mert baromi körülményes a windowshoz képest utánajárni bárminek is, és elhiszem, hogy ha elmerülnék a szubkultúrában akkor tudnék magamra szedni annyi tudást és helyismeretet hogy könnyebb legyen, de nekem nem ez a célom.

Utána kell menni a biztosításnak, utána kell menni a villanyszerelésnek, utána kell menni az adóbevallásnak, utána kell menni a gyerek különórájának, utána kell menni a helyes étkezésnek, utána kell menni a hétvégi kirándulásnak, utána kell menni a tömegközlekedés aktuális "az okozott kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük" változásainak.

A "felhasználó állatfajnak" a linux nélkül is naponta tucat dolognak kell utána mennie, és azért csináltunk magunknak civilizációt, hogy ne kelljen mindenkinek magának feltalálni, hogy hogy szereli vissza a lovaskocsi kerekét, meg hol ássa meg magának a kutat, hanem vannak erre cégek eszközök és termékek.

A linux ebből a szempontból nem jó termék, mert nem teszi oda az user sejhaja alá a megoldást a problémáira, ennek több oka van amit te is ismersz. Van benne a közösségnek felróható elitizmus, objektíven a kiritkus tömeg hiánya, meg a decentralizáltság maga, de a "felhasználó állafajnak"' csak az jön le a végén, hogy ha beírja a keresőbe, hogy "start menu reset after update" akkor arra kap 10 első oldalas találatot, amiből 4 ms hotline, 3 stackexchange meg 3 reddit és ebből 7-ben ott van a megoldás, ha meg beírja hogy "ubuntu taskbar stuck" vagy akkor meg kiad 10 fórumot amiből 6-ban azt sem érti miről van szó (és nézzen utána az alapoknak) 4-ben meg elküldik a kérdezőt az előbbi 6-ba.

Na itt borítja fel a "felhasználó állatfaj" a klaviatúrát, mert ő nyomtatni akar, meg fészbukizni meg elindítani azt a rohadt spotifyt nem linuxot tanulni. És ez nem azért van, mert lusta, rest, gyöpös, egybites, hanem azért, mert megvan a maga gondja és megküzdött aznap 10 fontosabb dologgal, most éppen használni szeretne egy eszközt mindenféle kultúra meg paradigmaváltás nélkül.

Akarjuk hogy eljöjjön a linuxévi? Tessék kiszolgálni a felhasználót úgy, mintha hülye lenne és nem elvárni hogy felnőjön hozzánk, mer akkor linuxévinéni nem gyün.

[ Szerkesztve ]

(#152) bambano válasza Gargouille (#149) üzenetére


bambano
titán

"Tehát például egy router esetében baromira nem a felhasználó döntése, hogy milyen oprendszert választ hozzá vagy mit telepít rá": tehát például egy desktop pc esetében baromira nem a felhasználó döntése, hogy mit rak rá, azt használja, amivel a boltban megkapta a gépet.

tehát akkor a különbség az, hogy?

szerk: az, hogy a felhasználó maga döntsön, mit használ, a felhasználók derkékhadát adó otthoni userek esetén ugyanúgy nem igaz a desktopon, mint a routeren.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#153) Gyuri27 válasza DeFranco (#151) üzenetére


Gyuri27
félisten

Mert a win 10 hajnalán meg nagy updatekor mikor jön a gond csöstűl akkor aztán nem kell keresni. Mert az ms-től kijönnek és megcsinálják amit elbasztak.
Legutóbbi: nem nagy dolog egy sima 300 mega körüli frissités leseggelte a vasat. Nehezen is ment fel, akkor éreztem, hogy gond lesz. Majd a sokadik inditás, inditás hellyreállítás és egyéb hiabaelhárítás után se indult a gép. Akkor boot pen majd utolsó frissítés eltávolitás. Majd az azutáni frissités felrakás. Kb 3 óra némi ideg valamennyi spangli és b@zdmegolás után megint ment.
Kíváncsi lennék mit csinálna egy átlag user. Vagy amikor van egy 0x-es error kódod és bogarászd ki mi baja és a lehetséges 10 hibaelhárítási folyamatból egy se segít.
Szóval igazad lenne ha ilyenek nem lennének azon az oldalon.
Az is külön vicc, hogy ssd gépre van órás frissités ami fegja a vasat netet és még újra is indul és nézheted a kéket még 20 percig.
Csak hár amit szoktunk mondani. Minden fasza ami amerikai és minden szar ami csehszlovák.
De mi azért tudjuk, hogy ennél árnyaltabb a kép.

Amd - Radeon - Ryzen

(#154) CPT.Pirk válasza DeFranco (#151) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Munkámból adódóan nem vagyok átlagos user, nekem nagyon sok mindent kellett msfn-ről meg hasonló fórumokról kiderítenem Windows kapcsán, az nekem nem elég, hogy bejön a facebook. Mindez folyamatosan megvolt hosszú wines pályafutásom alatt a 3.1-től kezdve.

Hasonló módon vagyok Linuxok esetén is, de ott nekem van pl. az Arch Wiki, benne válasszal azokra a kérdéseimre is, amiket még fel sem merültek bennem.

Egyébként röviden, nem érzem kritikusnak amit írsz, mert pl. ha odaraksz valakinek egy Linux Mintet, akkor tök magától értetődő benne minden, jobban mint egy W11 esetében. Pl. nincs benne olyan kettősség, mint Windows esetében a régi meg az új vezérlőpult, fele cuccal itt, fele cuccal ott.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#155) Syl válasza CPT.Pirk (#154) üzenetére


Syl
nagyúr

Amilyen tempóval halad a Microsoft, szerintem ez a "régi vezérlőpult - új rendszerbeállítások" téma marad még vagy tíz évig :DDD

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#156) bambano válasza DeFranco (#151) üzenetére


bambano
titán

"Én azért nem linuxozok, mert baromi körülményes a windowshoz képest utánajárni bárminek is,": szerinted a windowsos dolgoknak nem körülményes utánamenni?
hint: DE.
csak a winfanok nem számolják bele azt a munkát, amit évtizedek alatt belefeccöltek a windows marhaságainak kikerülésébe. aki linuxos, annak sokkal nagyobb erőfeszítés a windows, mint neked a linux. mert a linux legalább logikus és kézreáll, ott van minden, ahol elsőre gondolnád.

"A linux ebből a szempontból nem jó termék, mert nem teszi oda az user sejhaja alá a megoldást a problémáira": de, odateszi. csak ha windowson csiszolt aggyal próbálod a megoldást keresni, akkor nem ott lesz. ha linuxos szemlélettel próbálod, akkor meg ott lesz.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#157) Gargouille válasza CPT.Pirk (#150) üzenetére


Gargouille
őstag

"Igazad van, de a felhasználó döntése meg nem a sajátja, mert:"

Értelek, de azért ez már - szerintem - olyan kifacsarása a dolognak... nyilván érted, amit írtam. Persze, hogy a user egységsugarú és a többség valóban nem képes egy Windows-t sem feltelepíteni. A különbség ott van, hogy az adott eszközön supportált-e, hogy magad válassz hozzá operációs rendszert, vagy pedig nem. Legalábbis én erre gondoltam. :)

Ha egy nagyon hülye analógiát akarnék keresni, akkor ez olyan mint a cserélhető elemes/akkus eszközök. Amelyikbe szabványos elem való (mondjuk AA méretű), annál tudsz választani, hogy milyen márkájú elemet vagy akkut raksz bele. Amelyiknek meg speciális kialakítású, abba csak a saját gyári speciális akku fog belemenni, ezeknél nem tudsz szabadon választani, hogy milyet raksz bele.

Az megint egy más téma, hogy ha valaki amúgy ért az elektronikához, akkor házilag át tudja barkácsolni...

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#158) consono válasza bambano (#156) üzenetére


consono
nagyúr

Dehogy logikus! Egy elmaradott valami, csak 1970 óta megszoktuk a hülyeségeit... Majd ha a Windows is 50 év fölötti lesz, majd az is logikus lesz ;]
A viccet félretéve, én semmivel sem érzem logikusabbnak a Linuxot, mint a Windows-t, vagy az OsX-et, csak másnak. Meg hát mi is az a Linux, ami olyan logikus? A kernel? Vagy a shell? (Melyik? Én Linuxon, meg Mac-en is bash-t használok, de ha akarom Windowson is tudom. Akkor mindhárom OS végül is logikus?) Mert gondolom nem a GUI...

Az igazság ott van, abban, amit mondtál: "mert a linux legalább ... kézreáll". Te azt szoktad meg, más meg a Windowst.

"In God we trust. All others must bring data"

(#159) bambano válasza consono (#158) üzenetére


bambano
titán

nekem nem logikus, meg nem áll kézre, mikor a wordben, az excelben meg a böngészőben a keresés és a csere shortcut más. volt ilyen windows meg office.

másrészt meg ha azt nézzük, a windowsos applikációk *mindegyike* túldíszített. túl sok felesleges funkció, agyonbonyolított környezet, shortcutok, stb. minek?
a word tervezés szempontjából egy alapvető tévedés.

én még emlékszem, a norton editor eredeti verziója valami 38 ezer párszáz byte volt. belefért a .com formátum 64k-s limitjébe. nem 64 mega, pláne nem 64 giga, kilo.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#160) bambano válasza Gargouille (#157) üzenetére


bambano
titán

de válasszuk már külön azt, hogy elméletben cserélhető az oprendszer attól, hogy mi a valóság. persze, desktop pc-n elméletben cserélhető az oprendszer. gyakorlatban meg:
1. az ms időnként fenyegetéssel rávesz gyártókat, hogy ne adjanak ki linuxos drivert a perifériájukhoz
2. ha ez a periféria a vga, akkor elég súlyos is lehet a következmény
3. az ms zsarolással, pénzügyi manőverekkel rávesz gyártókat, hogy kizárólag windowszal áruljanak pc-t, se üresen, se linuxszal. a gép megvásárlásával kifizeted az ms adót.
4. az ms lobbival rávesz kormányokat, hogy csak windowst használjanak mindenhol és csak az kerülhessen az iskolákba
5. az ms brutális pénzeket fizet reklámra és antireklámra, cégeket tart azért, hogy félelmet gerjesszen a linuxszal szemben

stb.
na ezek után az userek zöme, aki nem informatikus, valóban szabad választással választja ki a windowst? és mivel az ms folyamatosan ezt csinálta, már lassan 40 éve, a hálózati hatás egyre jobban érvényesült az idők folyamán, így semmi másnak sem volt esélye ellene. ez kb. az a szint, mint a választás a kádárizmusban. a helyi párttitkár beállt a szavazófülke ajtajába, így ha nem arra akartál szavazni, akit a párt jelölt, nem tudtad anonim módon megtenni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#161) consono válasza bambano (#159) üzenetére


consono
nagyúr

Én is emlékszem, valahol még meg is van :) Mint ahogy a Chi Writer is... De az a világ elmúlt, kár rajta keseregni.
A kritikád egy része jogos, de ha megnézed Linux alatt pl. a Libre Office ugyan olyan túldíszített, mert egy szoftverrel lőnek szép minden felhasználási módra. A Firefox, Chrome, Edge is ugyan olyan minden platformon, nem "egyszerűbb" Linuxon sem. Windowson is vannak azért egyszerűbb, célszoftverek (notepad :D). És ha elindulok a felhasználóbarátabb desktop környezetek felé, ugyan úgy megjelenik a csicsa Linuxon is, mint, Windowson, vagy Mac-en.
Kicsit nagyon elkanyarodtunk az eredeti témától már. :D

"In God we trust. All others must bring data"

(#162) bambano válasza consono (#161) üzenetére


bambano
titán

A libreoffice-t sem szeretem...
ha nagy ritkán táblázatot kell kezelni, akkor gnumeric.
ha bármilyen komolyabb dokumentumot kell írnom, akkor vi és LaTeX.
a többi az csak bohóckodás.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#163) Gargouille válasza bambano (#160) üzenetére


Gargouille
őstag

De két külön dologról beszélünk. Én nem arról beszéltem, hogy egy felhasználó a tudása alapján mennyire képes önállóan dönteni, hanem arról, hogy az eszköz amit használ lehetővé teszi-e, hogy szabadon válasszon rá az ember operációs rendszert.

Értem amit mondasz és nem is vitatkozom vele, csak másról beszélünk. :) Én ha beledöglök sem fogok tudni például Windows-t telepíteni a Mikrotik routeremre alap operációs rendszerként, ahogy fordítva is igaz más eszközökre. Annyit állítottam, hogy az ilyen eszközökön futó OS-eket ne számoljuk már hozzá az asztali gépekhez vagy notebookokhoz, szerverekhez amiknek a túlnyomó többségén magad választhatod meg, hogy milyen OS-t raksz rá.

Nyilván attól, hogy ott a választási lehetőség még nem biztos, hogy megvan hozzá a tudásod, hogy élj vele, de ez egy másik kérdés.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#164) bambano válasza Gargouille (#163) üzenetére


bambano
titán

az volt az állításod, hogy ha egy eszközön nem tud az user oprendszert cserélni, akkor ne számoljuk bele.
a routeren nem tud. pedig gyakran lehet.
a desktopján nem tud.
tehát vagy beleszámolom mindkettőt, vagy egyikset se.
a világon az összes számítógép 80%-án linux kernel alapú rendszer fut. ez az ms-nek biztosan fáj.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#165) DeFranco válasza CPT.Pirk (#154) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Amit írsz, mind a te szubjektív megélésed, ezeket nem vitatom, de nem a te helyzeted az általános, és nem ez alapján kell következtetéseket levonni a "felhasználó állatfajra" vonatkozóan.

Nem érzed kiritkusnak, mert benne vagy, szakmádból vagy érdeklődési körödből adódóan kiismered magad, így neked nincs ott az a küszöb, amiről írtam. Attól még hogy te nem érzékeled, az bizony ott van, és bár téged természetesen nem tántorít el, mást igen.

Ezt orvosolni véleményem szerint úgy lehet, ahogy leírtam, ha erre képes lesz a "linux" akkor lesz lehetőség arra, hogy szélesebb körben penetráljon az átlag userek gépein win helyett.

(Azt hogy a mint hogy logikusabb a winnél, azt nem szeretném itt és most megvitatni, mert a hsz-emnek nem ez volt a témája. Lehet logikusabb, lehet a felhasználó szempontjából jobb is, nem ez volt a kritikám tárgya.)

@Gyuri27: "Szóval igazad lenne ha ilyenek nem lennének azon az oldalon."

Ez érvelési hiba, a felhozott példád nincs összefüggésben azzal, amit írtam. 0 day issue mindenhol van, természetesen erre nem lesz konyhakész megoldás, ezt viszont nem is írtam.

Amit írtam, az annyi, hogy egy átlagos user átlagos problémájára hogyan, milyen efforttal talál megoldást. Outlierek vannak, én is szenvedek pár dologgal win alatt, de nem mindegy, hogy 20 problémából 18-at, vagy 2-t oldok meg 5 perc utánajárással.

(#166) bambano válasza DeFranco (#165) üzenetére


bambano
titán

"Amit írtam, az annyi, hogy egy átlagos user átlagos problémájára hogyan, milyen efforttal talál megoldást.": tekintsük átlagos usernek azt, aki a júzerek legnagyobb részhalmazában van benne. A példa kedvéért vegyünk 1000 usert.

Az 1000 userből van 1 vagy kettő, aki penge a linux desktopból. Van mondjuk 10-20, aki penge windows desktopból.
és van nagyjából 979 darab user, akinek, ha nem pontosan ugyanúgy van minden, mint tegnap, felhívja az ,,embert'', másnéven vérpistikét, és megcsináltatja vele a problémáját.
tehát az userek elsöprő többsége pontosan ugyanolyan erőfeszítéssel tudja megoldani a problémáját, akár windows, akár linux. nulla erőfeszítést tesz.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#167) CPT.Pirk válasza DeFranco (#165) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem így van, sok más emberrel volt dolgom, mert egyfolytában jártam supportálni Windows usereket családi és ismerősi körben, akiknek a tudása kimerült facebook és youtube használatban. Ilyenkor gép takarítás a feltelepült bloatware miatt, alap fájlkezelés magyarázása meg hasonlók zajlottak le, gyakran virkereséssel együtt. Ezek a dolgok nem magától értetődőek.

Hasonlóan szerény tudású usereknek adtam Debiant illetve Linux Mintet a, mindkettő tud automatikusan frissíteni, azokat a gépeket utána magára lehetett hagyni, a user boldogan használta őket és nekem is kevesebb jelenésem volt így náluk.

Egy kicsit úgy érzem, hogy régen próbáltál népszerű asztali Linuxot élesben.

bambano: latex meg vi... Jajj, azoktól mi fiatalok sikítófrászt kapunk. :DDD

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#168) Gargouille válasza bambano (#164) üzenetére


Gargouille
őstag

"az volt az állításod, hogy ha egy eszközön nem tud az user oprendszert cserélni"

Nem ez volt az állításom, te akarod így szándékosan félreérteni. :)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#169) Gyuri27 válasza bambano (#166) üzenetére


Gyuri27
félisten

És valódi. Ha nem ott van az ikon vagy másként néz ki már gond van. :DDD
De hogy vissza kanyarodunk: ha 12 rendszerigénye is ilyen humánus lesz mint a 11-nek illetve lesz rendes védelem akkor itt sokan fognak linuxozni. Mert itt havonta nem fognak 5-10 eurót kifizetni meg win 11-12 képes gépre se lesz (már most sincs) pénz.

Amd - Radeon - Ryzen

(#170) consono válasza CPT.Pirk (#167) üzenetére


consono
nagyúr

Pedig a vi szerintem is jó, ha csak minimális szerkesztés kell. Scripteket én is abban írok :)

"In God we trust. All others must bring data"

(#171) DeFranco válasza CPT.Pirk (#167) üzenetére


DeFranco
nagyúr

OK

elfogadom az álláspontod, nem értek vele egyet és úgy érzem elbeszélünk egymás mellett, de mindent leírtam amit fontosnak tartottam, és minden tiszteletem mellett nem szeretnélek meggyőzni az igazamról :R

(#172) bambano válasza Gyuri27 (#169) üzenetére


bambano
titán

előre rettegek a naptól, amikor megjön a linux desktop éve...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#173) Gyuri27 válasza bambano (#172) üzenetére


Gyuri27
félisten

Nem tudom mi lesz. Azt tudom, hogy felénk a régi vasakkal a 10 is szenvedés. Ráadásul ugye 7-ről 10-re váltás se sima. Mert a mezei user el van benne veszve. Ha innen nézzük nekem mindegy mivel szopok.

Amd - Radeon - Ryzen

(#174) Vladi válasza DeFranco (#151) üzenetére


Vladi
nagyúr

"meg úgy általában, a felhasználó az egy kényelmes állatfaj, magától ritkán megy utána bárminek is, jelen esetben mondjuk valszeg nem is érdekli amíg bejön a facebook"
1991-ben ültem be az első informatika órámra. A nagylányom 3. osztályos és van már informatikája, ez azt jelenti, hogy érettségiig 10 éven át volt informatika órája.

Úgyegyébként mi a szart csinálnak ott??? :W

Én pedig azért nem windózozok, mert baromi körülményes a linuxhoz képest utánajárni bárminek is, és elhiszem, hogy ha elmerülnék a szubkultúrában akkor tudnék magamra szedni annyi tudást és helyismeretet hogy könnyebb legyen, de nekem nem ez a célom.

(#172) bambano:

Én nem félek. netbsd már be van készítve. :P

[ Szerkesztve ]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#175) DeFranco válasza Vladi (#174) üzenetére


DeFranco
nagyúr

és én nem nézlek téged ezért egységsugarú együgyű hülyének ;)

(#176) Vladi válasza DeFranco (#175) üzenetére


Vladi
nagyúr

szép mentés. ;]

a rossz hír az, hogy a háztartásomban a linux userek osztódással szaporodnak. 2 leányom iskolás lett, kaptak használt laptopot és linuxmintet. Néha azt tanulgatjuk. Azért az operációs rendszert - gyereknyelven: óperenciás rendszer - elmagyarázni nem volt egyszerű történet. 4 barbi kellett hozzá. :DD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#177) Hieronymus válasza bambano (#160) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"1. az ms időnként fenyegetéssel rávesz gyártókat, hogy ne adjanak ki linuxos drivert a perifériájukhoz"
Várj egy kicsit. Kinek kell és miért fenyegetni a hardvergyártókat, hogy ne adjanak ki driver támogatást Linuxhoz?

A Startcounter szerint a desktop kategóriában az idén átlépte a Linux felhasználók száma a fantasztikus 3%-os álomhatárt. A júniusi 3.07%, jelentősen múlta felül az egy évvel korábbi 2,42%-t.

Vajon melyik gyártónak kell fenyegetés ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyja a marginális igényt?!

"3. az ms zsarolással, pénzügyi manőverekkel rávesz gyártókat, hogy kizárólag windowszal áruljanak pc-t, se üresen, se linuxszal. a gép megvásárlásával kifizeted az ms adót."

Szerinted Németország régi tartományaiban mennyi gépet adnak el Windows nélkül?
A kereskedőnek mindegy, mert Windows nélkül akár magasabb is lehet a gép eladási ára.
A külön logisztika és csomagolás többlet költségét figyelembe kell venni.
A vásárlók döntő többsége egy működő gépet akar, amin a megszokott programjai működnek. Pont.

"5. az ms brutális pénzeket fizet reklámra és antireklámra, cégeket tart azért, hogy félelmet gerjesszen a linuxszal szemben"

Nem tudom eldönteni, hogy szándékos hazudozás vagy vagy beteges képzelgés.
A Microsoftnak miért a Linuxtól kellene félnie?

Miért rettegne a desktop kb 3%-os elterjedtségtől? Komolyan kérdezem.
Az operációs rendszerek elterjedtsége júniusban.
Android 40%
Windows 29%
IOS 17%
OSX 9%
Crome OS 2%
Az összes többi a Linuxszal együtt 3%.

Szerinted az MS annyira hülye, hogy a legjelentéktelenebb konkurenciájának felszámolására költ?
Volt idő amikor ennek a piacnak a 98%-t birtokolta. Nem a Linux nyomta le másodhegedűssé.

"...valóban szabad választással választja ki a windowst?"

Mi között tudna szabadon választani a felhasználó? A felhasználónak egy célja van. Működjön a hardver és szoftver. Például az alaplap gyártóktól kérhetted, hogy ne AMI biosszal szállítsák le neked az alaplapot, mert neked az nem tetszik.
Na ugye. Az emberek a legtöbb esetben nem választást igényelnek, hanem jól működő rendszert.
Összehordasz itt hevet - havat. Hozzá alaptalan rágalmat.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#178) DeFranco válasza Vladi (#176) üzenetére


DeFranco
nagyúr

na ugye milyen hatékony, ha van rendes support? ;]

(#179) Vladi válasza Hieronymus (#177) üzenetére


Vladi
nagyúr

"A felhasználónak egy célja van. Működjön a hardver és szoftver. Például az alaplap gyártóktól kérhetted, hogy ne AMI biosszal szállítsák le neked az alaplapot, mert neked az nem tetszik.
Na ugye. Az emberek a legtöbb esetben nem választást igényelnek, hanem jól működő rendszert."

igen... aztán vehet megint 80.000-ért telefont, mert "elavult". Mostmár ez az igény is felmerül.

(#178) DeFranco:

Az asszony w10-et akart. megkapta. De közöltem vele, hogy windowst nem szupportálok. :P

[ Szerkesztve ]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#180) bambano válasza Hieronymus (#177) üzenetére


bambano
titán

Mindig elfelejted azt a tényt, hogy ma van egy helyzet, aminek a kialakulása egy hosszabb folyamat volt, és ezen *folyamatban* elkövetett disznóságoknak *sem* lehet megbocsátani.
Ma már nem kell az ms-nek komolyan küzdenie a linux desktop ellen, sőt, a szervereken se. A szerverpiacot egyszerűen elbukta, a desktop piacot megnyerte. De ehhez több évtizednyi maffiamódszerekkel végrehajtott nyomulásra volt szükség.
Attól, hogy most nem csinál az ms lejárató kampányt a linux ellen, régebben még csinált, és azt most sem lehet szó nélkül hagyni.

"Nem tudom eldönteni, hogy szándékos hazudozás vagy vagy beteges képzelgés.": nem kell elfogadnod a véleményemet, viszont ami alapján én erre jutottam, azt te is elolvashatod a neten.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#181) Hieronymus válasza bambano (#180) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Mi lenne ha nem új érveket húznál elő, van másik alapon.

"Mindig elfelejted azt a tényt, hogy ma van egy helyzet, aminek a kialakulása egy hosszabb folyamat volt, és ezen *folyamatban* elkövetett disznóságoknak *sem* lehet megbocsátani."

Ne csináld már.
Az első Windows 1985 végén jelet meg. Az első Linux 1991 szeptemberében. A Linus majdnem 6 év hátrányból indult. Na ez volt az a hosszabb folyamat, amit a Linux sohasem volt képes behozni.
Nem kellett ehhez disznóság, Csak te gondolod azt.

A Szerver piacot megnyerte a Linux. Sőt a "gonosz" Microsoft még Linuxot és támogatást is nyújt az ügyfeleinek. De ennek nincs hatása a desktop piacra.

"Attól, hogy most nem csinál az ms lejárató kampányt a linux ellen, régebben még csinált, és azt most sem lehet szó nélkül hagyni."

Ez továbbra is a te fixa ideád. Most adott ki a Microsoft Linux telep-tési útmutatót a Windowshoz. Nagyon gonosz egy cég ez a Microsoft.

"ami alapján én erre jutottam, azt te is elolvashatod a neten."

Eddig eszembe sem jutott ilyennel tölteni a szabadidőmet. Ha konkrét dolgot linkelsz bele olvasok. A kedvedért.

Miért nem lehet elfogadni azt a tényt, hogy a Linux nem a desktop szintjén optimális. Nagyon jól teljesít ahol csak a számítási teljesítmény számít. A routertől, a szerverig. A UNIX volt az alap. Nagyon jó rendszer volt, de az sem a felhasználóbarátságáról volt híres.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#182) bambano válasza Hieronymus (#181) üzenetére


bambano
titán

"Mi lenne ha nem új érveket húznál elő, van másik alapon.": minden érvet elmondtam már itt. keress rá a groklaw szóra a keresőben.
"Az első Windows 1985 végén jelet meg.": vagyis nagyjából 16 évvel a unix után (ha már azt állítod, hogy a linux az unix.) és majdnem másfél évvel azután, hogy a linuxok grafikus rendszerének az eredetije megjelent.

"Nem kellett ehhez disznóság, Csak te gondolod azt.": sosem fogjuk megtudni, disznóság nélkül mire mentek volna. Jó eséllyel most nagyobb lenne a verseny a desktop piacon, lenne os/2, stb. Nem csak én gondolom, az sco pert is emlegettem már, de nem vagy hajlandó befogadni. Az ms arra játszott, hogy jogi módszerekkel elhitesse a cégekkel, hogy aki linuxba fektet, annak nincs biztonságban a befektetése.

"Most adott ki a Microsoft Linux telep-tési útmutatót a Windowshoz.": az egész wsl(2) arról szól, hogy sok fejlesztő azt gondolja, hogy gyorsabb a fejlesztés, ha a fejlesztési gépen ugyanaz a környezet fut, mint a végleges rendszer, ezért az ms becsinált, hogy elmúlik a desktop monopóliuma, ha a fejlesztők linux desktopra váltanak. ezért rakott linuxot a windowsba.

"Miért nem lehet elfogadni azt a tényt, hogy a Linux nem a desktop szintjén optimális.": miért kellene bármiféle hamis állítást tényként kezelni és elfogadni? SEMMI baj sincs a linux desktoppal. És ha a világot nem veri át az ms a "csak windows desktopra" mítosszal, akkor ezt most sokkal többen gondolnák így. Másrészt lehet, hogy a linux desktop is jobban tetszene az embereknek, ha több támogatást kapott volna az elmúlt 20 évben, mióta az ms fikázza.

Mellesleg baromira rossz ajtón kopogtatsz, ha nekem be akarod magyarázni, hogy a linux desktop nem jó, aki a 0.98-as kernel óta meg a 0.98-as slackware óta, még a debian születése előtt, már linuxoztam. Mondjuk előtte sco volt a gépemen, azt szégyellem kicsit. Az akkori melóhelyemen meg DecWindows volt.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#183) Polllen válasza Hieronymus (#181) üzenetére


Polllen
nagyúr

2010 környékén volt téma, hogy miért nem lehet windows nélkül számítógépet venni, illetve aki így vette, de elutasítja az EULA-t, az miért nem kap refundot.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#184) Hieronymus válasza Polllen (#183) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Tisztázzunk valamit.
Ha valaki csak elutasítja az használati feltételeket, nem jelenti azt, hogy a gép teljesen életciklusában garantált a Windows használatának elkerülése.
Nem biztosítható vagy drága a Windows használatának lehetetlenné tétele. Marad az alap kérdés, miért nem vett Windows nélküli gépet a felhasználó. Kisebb a választék és drágább is lehet a gép.

A Nagy OEM gyártók, a gépekhez felhasznált OEM vagy hasonló licenc feltétellel biztosított Windowst, fillérekért kapják a Microsofttól. A Windows nélkül gyártott notik esetében a végfelhasználói ár azonos a Windowszal szállítottal. A magyar piacon nem feltétlenül. Mivel a mai gépeken már nincs Windows jelzés, trükközni lehet eladáskor.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#185) Donki Hóte válasza bambano (#162) üzenetére


Donki Hóte
veterán

És ez vi, vagy a latex tud olyat, hogy hálózatban (akár VPN-en) megosztva, egyidejűleg többes hozzáféréssel lehet velük korrektúrával dokumentumot szerkeszteni?

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#186) Hieronymus válasza bambano (#182) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

""Az első Windows 1985 végén jelet meg.": vagyis nagyjából 16 évvel a unix után (ha már azt állítod, hogy a linux az unix.) és majdnem másfél évvel azután, hogy a linuxok grafikus rendszerének az eredetije megjelent."

De ennek nem sok köze van a PC-hez. Az UNIX szerver - karakteres terminál felállásra lett kifejlesztve. Pontosan ezért alkalmas mai is a szerver oldali rendszerhez. Grafikus felületet nem tartalmazott.
Nem volt rá szükség.
Bár ezt neked is tudnod kelletne.

"Jó eséllyel most nagyobb lenne a verseny a desktop piacon, lenne os/2"

Uram Isten!
Az OS/2, IBM - Microsoft közös termék volt. A negyedik generáció után dobták dobták a termékvonalat. Nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Bár sok tekintetben megelőzte a korát, nem váltotta le az NT vonalat. 2006-ig kapott terméktámogatást.

"az ms becsinált, hogy elmúlik a desktop monopóliuma, ha a fejlesztők linux desktopra váltanak. ezért rakott linuxot a windowsba."

Szóval nem arról van szó, hogy megkönnyítik a fejlesztők életét?
Értem becsináltak, mivel már csak 97%-át birtokolják a piacnak. Ezt te sem gondolod komolyan.

"Mellesleg baromira rossz ajtón kopogtatsz, ha nekem be akarod magyarázni, hogy a linux desktop nem jó.."

Esetleg az értő olvasás készség bevetése nem lenne káros.
Én nem azt írtam, Hogy a Linux desktop nem jó. Azt írtam, hogy nem optimális megoldás, az átlag felhasználók számára. Ezen az elfogultság és/vagy hazudozás semmit sem változtat.

Kértem egy linket, ami legalább látszólag korrekt módon támasztja alá az összeesküvés szintű elméleteidet.

Nem kaptam meg. Csak ugyan azt a semmit pepitában ismételgeted..

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#187) bambano válasza Donki Hóte (#185) üzenetére


bambano
titán

Ha többes hozzáférés alatt azt érted, hogy egy időben ketten megnyitják ugyanazt és mindenki látja a másik gombleütéseit, akkor ilyet a vi nem tud. De nem kötelező vi, használhatsz bármilyen editort, ami sima ascii kimenetet produkál. Mivel a latexnek nem feladata a szövegszerkesztés, értelemszerűen az sem tud ilyet és nem is fog soha.

Mivel a tex forrás ascii, mint egy c programkód, gitbe vagy svn-be berakhatod, így a közös szerkesztés megoldható. Korrektúrázás, ütközések feloldása pont ugyanúgy lehetséges, mint egy program forrásnál.

De én is kérdezek: az ms word tud olyat, hogy normálisan kinéző dokumentumot ad ki magából, ami minden gépen ugyanúgy néz ki?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#188) CPT.Pirk válasza bambano (#187) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Tud persze, csak exportálj pdf-et a fájlból és az jó lesz. :D

Amúgy ezek a témák, hogy mi volt az OS/2 idején meg hasonlók, ma már semmit nem jelentenek. El kell fogadni, hogy felnőtt azóta több új generáció, más igényekkel.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#189) Polllen válasza Hieronymus (#184) üzenetére


Polllen
nagyúr

Ez egy 12-15 éves történet, nem kell megszakérteni. Már réges-régen megvannak a bírósági ítéletek is... ;)

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#190) bambano válasza Hieronymus (#186) üzenetére


bambano
titán

"Nem kaptam meg. ": írtam, hogy groklaw.
próbáld meg mellétenni a tényt, hogy létezik a gugli.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#191) Hieronymus válasza CPT.Pirk (#188) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A nyomtatás PDF-be jobb megoldás. További előnye, hogy nem változtatható a dokumentum tartalma. Engedélyt sem lehet adni hozzá.

Amúgy a kolléga szeret gáncsolós kérdéseket feltenni. Ha bejön, akkor jó.
Nyilván a visszafelé kompatibilitás nem egyértelmű, mint ahogyan minden más program esetében sem.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#192) bambano válasza CPT.Pirk (#188) üzenetére


bambano
titán

Szerintem meg jelentenek, mert most nem azért van 3% alatt a linux desktop részesedése, mert a linux nem jó, hanem azért, mert meggyőzték az átlag usert, hogy nem jó és veszélyes.

így azután az átlag user ki van szolgáltatva az ms kényének-kedvének, és nem azt kapja, amit szeretne, hanem amit az msnél megszültek a hegyek. Kapja sorban a ui váltásokat, a növekvő gépigényt, az erőszakos verzióváltást, és a topic eredeti témája szerint az előfizetési díjat.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#193) Donki Hóte válasza bambano (#187) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Ha többes hozzáférés alatt azt érted, hogy egy időben ketten megnyitják ugyanazt és mindenki látja a másik gombleütéseit, akkor ilyet a vi nem tud.

OK, akkor a vi nem alkalmas komoly dokumentumok szerkesztésére, nálunk nem ketten, hanem adott esetben huszonketten nyitnak meg és szerkesztenek egy dokumentumot, az MS Word gond nélkül tudja ezt :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#194) bambano válasza Donki Hóte (#193) üzenetére


bambano
titán

oké, akkor a vi helyett használsz mást (szerk: pl. Etherpad-et), ami erre alkalmas.
az msword viszont nem alkalmas tisztességesen kinéző dokumentumok készítésére, az lesz a dokumentumban, amit 22-en összeírtatok, de legalább rondán :)

mondjuk kétségeim vannak afelől, hogy hány cégben nyitnak meg egyszerre 22-en egy dokumentumot, egy rakás kkv-ban összesen nincs ennyi dolgozó a külsős takarítónőt is beszámítva. biztos vagyok benne, hogy a 97:3-as piaci részesedési arányban nem ez a funkció volt a véres döntő kard :P

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#195) Gyuri27 válasza bambano (#194) üzenetére


Gyuri27
félisten

22 word license mennyibe is kerül? Mondjuk 22 darab 365.

Amd - Radeon - Ryzen

(#196) bambano válasza Gyuri27 (#195) üzenetére


bambano
titán

illetve mennyibe kerül, hogy pont az elmúlt néhány napban floodoltál szét a felhőket...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#197) CPT.Pirk válasza Donki Hóte (#193) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ez szépen hangzik, de az alatta lévő onedrive még mindig küzd problémákkal pedig nem ma vezették be, időnként létrejönnek duplikációk ugyanabból a fájlból ez miatt... És vannak más hibái is.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#198) sh4d0w válasza Donki Hóte (#193) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Fájdalmas tény lehet, hogy a vi szövegszerkesztő, a Word meg nem, mert kiadványszerkesztő. Csak annak meg rossz.

https://www.coreinfinity.tech

(#199) Gargouille válasza bambano (#194) üzenetére


Gargouille
őstag

"msword viszont nem alkalmas tisztességesen kinéző dokumentumok készítésére"

Csak a kíváncsiság végett, tudnál mutatni egy "tisztességesen kinéző dokumentumot", hogy az hogyan néz ki?

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#200) Juhaszatti válasza Polllen (#183) üzenetére


Juhaszatti
addikt

Ma pedig ott tartunk, hogy a laptopok 80-90%-án semmilyen előtelepített OS nincs. Szaküzletben dolgozom, több száz gépet adunk el havonta. 4 opció van:
- Gyárilag Windowsal vesz gépet
- Gyárilag Linuxal vesz gépet
- OS nélkül veszi a gépet, és azt telepít rá otthon amit akar
- Opcionálisan mi telepítünk rá neki egy Windowst, vagy valamelyik Linux disztrót

A gyárilag Windowsos laptop arányaiban elég kevés, a gyárilag Linuxos pedig marginális. Létezik, de ritka mint a fehér holló.
Az esetek többségében OS nélkül veszik, vagy opcionálisan választanak Windows telepítést. Ez utóbbi napi szintű, de Linuxot telepíteni eddig összesen 2x kellett, mióta ezzel foglalkozom.

(#201) CPT.Pirk válasza Juhaszatti (#200) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ilyenkor MS fiókos telepítést csináltok, vagy lokális fiókosat? Utóbbit már eléggé megnehezítette az MS...

Annak amúgy örülök, hogy helyileg telepítitek az OS-t. Sajnos a bolti gépek gyakran bloatwarrel vastagon előtelepítve kerültek az amúgy 0 informatikai tudású userhez, én meg kaptam a telefont, hogy most vették a gépet de lassú, tudnék-e vele valamit kezdeni... :)

Az egyik ilyen csúcs eset azt hiszem egy HP csoda volt, Win7-tel meg 4GB rammal. Annyi bloatware volt benne, hogy 1GB ram használatot önmagában összehoztak azon túl, ami az OS-nek kellett.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#202) Juhaszatti válasza CPT.Pirk (#201) üzenetére


Juhaszatti
addikt

Van erre egy alaposan kigyomlált telepítőnk. Automatikusan létrehoz egy lokális User fiókot, a hálózathoz való csatlakozást is átugorja, pedig a 11 Home alapból már igényelné a netet telepítés közben. Teljesen bloatware mentes.
Microsoft fiókkal meg majd összeköti a user, ha akarja.

Sajnos a gyári Windowsos gépeket maguk a gyártók is előszeretettel szemetelik tele a saját "support", vagy keretprogramjaikkal.

(#203) Gargouille válasza CPT.Pirk (#201) üzenetére


Gargouille
őstag

Egyik multi ügyfelünknél csak HP gépeket használnak, gyárilag mind így jön. HP az ebből a szempontból katasztrófa, pedig maguk a gépek egyébként jók.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#204) sh4d0w válasza Gargouille (#199) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Tessek

Hajra Word...

https://www.coreinfinity.tech

(#205) Donki Hóte válasza Gyuri27 (#195) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Nálunk legalább 1500 win+office liszensz lehet, pedig nem vagyunk annyira nagy cég :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#206) Gargouille válasza sh4d0w (#204) üzenetére


Gargouille
őstag

Most tényleg csak a vicc kedvéért Word-ben megpróbáltam reprodukálni, nagyjából 7-8 percet szántam rá, nyilván ha megkeresném ugyanazt a betűtípust meg minden térközt ugyanúgy állítanék be, akkor megszólalásig ugyanaz lenne:

ha kell átküldöm szívesen docx-ben. Igazából nem tudom mit akartál demonstrálni pontosan, hogy a Word-ben nincs felső meg alsó index? Vagy nincsenek benne a görög ABC betűi? Esetleg nem állítható soron belül betűnként a pozíció, vagy mi az az iszonyatos hiányosság, amit nem tud a Word és amiért annyira béna, hogy használhatatlan? :)

[ Szerkesztve ]

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#207) bambano válasza Gargouille (#206) üzenetére


bambano
titán

Ez kilométerekre van az "ugyanaz"-tól.
És nem csak az elütésekre gondolok (LaTeX Will). A második paragrafus nálad balra zárt, a latexben kiegyenlített. A latex math módban nem az alap fontokat használja. A sorköz sem egyforma.

Pontosan erről beszéltem, a word usereknek elég az, amit te csináltál.

Másrészt a latex egy rakás dolgot megcsinál automatikusan, úgy, hogy a kimenete elfogadott formájú lesz. Harmadrészt a latex akkor lett igazán népszerű, amikor a windows és a word még nem tudott magyar karakterkészletet, a latex meg kezdettől fogva igen.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#208) Gargouille válasza bambano (#207) üzenetére


Gargouille
őstag

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#209) Gyuri27 válasza bambano (#207) üzenetére


Gyuri27
félisten

Word tud már szövegből pdf majd ugyanabból a pdf-ből szöveget?
Mármint, hogy ne egy lefosott, lehányt kilóméterkő jellegű legyen? :DDD

Amd - Radeon - Ryzen

(#210) Donki Hóte válasza bambano (#207) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A második paragrafus nálad balra zárt, a latexben kiegyenlített.

Na, itt kezdtem röhögni :P

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.