Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#101) cami][us válasza Gargouille (#100) üzenetére


cami][us
senior tag

Én azt gondolom az MS akkoriban még nem volt akkora, bármelyik riválisnak lett volna még rá lehetősége, hogy áldozzon a saját rendszerének térnyerésére

Ez már a 80-as években eldőlt, hála az IBM bénázásának. Irónikusan az árcédula volt a döntő tényező (amivel jött a jobb szoftveres támogatás), aztán a 90-es évek végén már sarcolással is próbálkozott az M$.
Egy jobb világban Kildall rendszere terjedt volna el, de most már mindegy. Sem a 90-es években, sem most nincs valódi verseny.

Azon pedig nem kell csodálkozni, hogy ha egyszer valamit évtizedek óta megszoktak és megtanultak az emberek, akkor számukra azt komfortos használni, ha nincs valami nagyon erős kényszer, akkor miért váltanának?

Ha a win32 api nem sérül komolyabban, akkor bármilyen szart megvesznek az M$-től, mert nem a legtöbben szart se tudnak a rendszerükről (az alternatívákról még kevesebbet), de azt tudják milyen programokat akarnak használni. Ezért is lett a Windows RT bukta.

(#102) Soderes válasza Gargouille (#100) üzenetére


Soderes
aktív tag

Elöljáróban leszögezném nagy részével egyetértek, amit írtál.

Persze ehhez a dominanciához kellettek azért a szoftver fejlesztők és hardver gyártók is.

Letették a voksukat az elején egy gyártó mellett és a többire nem fejlesztettek. Ez is volt az oka, hogy a többi OS-t egyszerűen elfelejtették userek vagy meg sem ismerhették. Lévén semmire nem jó egy olyan OS, amire nincs se drivert, se szoftvert.

iMac pedig nagyon ritka volt és nagyon drága. Nem tudta az itthoni felhasználók ingerküszöbét megütni. Persze akkoriban már mindenki Win nyomult. Bár emlékeim szerint nem nagyon született róla hosszabb cikk a szaklapokban. Néha volt szó róla itt-ott. Akkoriba sok ilyen lapot olvastam.
Hogy ez tudatos volt itthon a sajtótól? Nem tudom. Elég balkáni körülmények voltak akkoriban itthon. Adott valami terméket egy bolt vagy gyártó tesztre és ha nem írtál róla jót, akkor jövő hónapban már nem jelent meg az újság.

Azt sem tudjuk mennyire volt tudatos a gyártók térfél választása.
Gondolom komoly lobbi tevékenység ment. Meg ezek azok mozgása bizonyos számlákon.

[ Szerkesztve ]

(#103) Donki Hóte válasza Gargouille (#100) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A 90-es években gyakorlatilag semmiféle másolásvédelme sem volt az akkor járatos WIN telepítőkészleteknek. Így másolta boldog-boldogtalan, telepítette mindenki, használta mindenki, megtanulta mindenki, megszokta mindenki.

Nem kellett nagyon reklámozni, terjedt, mint a gaz. A Windows is sokat profitált a kiterjedt használatból, rengeteg felhasználói visszajelzést kaptak, fejlődött maga az OS, meg a kapcsolt szoftverek is (excel, word). Szép lassan a Windows mindent maga alá gyűrt, a Windows NT oprendszer már lehetővé tette a gépek hálózatba kötését, az otthoni hálózatok is a 2000-es évek elejétől már áttértek a Windows rendszerre.

De fogalmazhatunk fordítva is, a Windows NT tette lehetővé, hogy az átlag családok is otthoni hálózatot építhessenek, korábban a Novell Netware nemigen volt megfizethető az átlagemberek számára.

A Windows térnyerését látva a játékgyártók is elkezdtek túlnyomórészt Win alapon fejleszteni, szóval kevés olyan dolog maradt, amire nem tette rá a Microsoft a nagy szőrös mancsát.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#104) fatpingvin válasza Donki Hóte (#103) üzenetére


fatpingvin
őstag

"De fogalmazhatunk fordítva is, a Windows NT tette lehetővé, hogy az átlag családok is otthoni hálózatot építhessenek, korábban a Novell Netware nemigen volt megfizethető az átlagemberek számára."

bárcsak lett volna a 2000es évek környékén olyan ingyenesen elérhető oprendszer aminek a kernelét fordítani se tudod network stack nélkül...

[ Szerkesztve ]

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#105) bambano válasza Donki Hóte (#103) üzenetére


bambano
titán

Igen, a windows nt tette lehetővé, hogy családok otthoni hálózatot csináljanak. Főleg, ha nem vesszük figyelembe a linuxot meg a windows for workgroups-ot, meg a freebsd-t, meg a többit.

Oké, elhiszem, hogy DecNetet nem használtak otthon.

Egyébként a vicc az, hogy az otthoni hálózatok egyre inkább kezdenek áttérni a linuxra. A médiaszerverek, virtualizációs cuccok többségében linux vagy freebsd alapúak és nem windowsok.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#106) consono válasza bambano (#105) üzenetére


consono
nagyúr

Igen, ezen a téren nagyot bukott az MS. Volt a Home Server koncepciója, ami megszűnt, mert senkit nem érdekelt (mert a sima Windows is tud szerver lenni, kicsiben, ami otthonra elég). Az sem tett jót, hogy volt egy halom SMB sérülékenység...
Persze az meg még többet számít, hogy egy NAS-ba ha nagyon sarkítok elég egy 1 magos ARM proci fél giga RAM-mal és megfelelően beállított Linuxal teljesen sól elketyeg. Persze a több itt is jobb.

"In God we trust. All others must bring data"

(#107) Donki Hóte válasza bambano (#105) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Igen, a windows nt tette lehetővé, hogy családok otthoni hálózatot csináljanak. Főleg, ha nem vesszük figyelembe a linuxot meg a windows for workgroups-ot, meg a freebsd-t, meg a többit.

De ha a játékokhoz úgyis Windows kellett, ami már önmagában is tudta az akkoriban az otthoni hálózatoktól elvárt funkciók 95 %-át, akkor egy átlagos család miért bajlódott volna más rendszerek telepítésével :U

A linux akkor is pont olyan volt, mint most, mindenki beszélt róla, mindenki kipróbálta, mindenki dicsérte, aztán senki sem használta :(

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#108) Soderes válasza Donki Hóte (#107) üzenetére


Soderes
aktív tag

Mert még túl bonyolult volt. Megrémisztett engem is, mikor először megláttam.
GUI hiánya és még sorolhatnám.

De mondom itt jön képbe, hogy a szoftver cégek nem fejlesztettek rá. Se Mac-re, se OS/2, se bármi másra. Csak Windows.

A játékokból szinte semmit sem portoltak.
Szabvány á tették fejlesztők a DIrectX-t és most már látjuk anélkül is van út OpenGL, Vulkan. Lásd. Steam Deck

[ Szerkesztve ]

(#109) Gargouille válasza Soderes (#108) üzenetére


Gargouille
őstag

Igen, nekem is hasonló emlékeim vannak. Talán az Ubuntu volt az első olyan disztribúció, ami valóban emészthető volt egy átlagos felhasználónak is.

Ahogy többen is írták, a Windows sikeréhez az kellett, hogy jókor volt jó helyen és annak idején - ezt nem vitatnám el - jól meglátta benne az MS a jövőt, jó irányba kormányozta a szekeret (nem a szakemberek felé ment, hanem a hozzá nem értőket célozták meg) és rálépett a gázra. Aztán a többi már valahogy organikusan jött hozzá, a szoftverfejlesztők, a hardverek és egy idő után öngerjesztő lett valahogy az egész folyamat.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#110) Egon


Egon
nagyúr

Azt kell megérteni, hogy az átlagember miképp viszonyul az OS-hez.
Szerintem a definíció nagyjából az, hogy "az OS az a szükséges rossz, aminek a betöltődése elveszi az időt a Minecraft-tól/Fortnite-tól/Doom-tól/Excel-től/böngészőtől stb." (nem kívánt törlendő). Magyarán nem igazán érdekelnek senkit sem a fícsörök, csak a megszokás és a kompatibilitás.
Btw az MS mindent elkövet azért, hogy ezzel kapcsolatban megutálják az emberek, mégsenem megy a leszokás. A Win95 idején mindenkit rászoktattak az egerezésre, egy ideje meg próbálnak visszaszoktatni a billenytűzet-kombinációkra. Az Office Ribbon menüje is kezdetben elég sok anyázásra adott okot (remélem a felelősök csuklottak is rendesen), de a kedvencem a Win7-ben még meglévő kis négyzet a képernyő jobb alsó sarkában, amire kattintva bejött a desktop: azt ugyebár a Win10-ben sikerült egy 1 pixel "széles" csíkká "fejleszteni"... :W Hogy tegyem az etetőjébe, aki ezt kitalálta... :((

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#111) CPT.Pirk válasza Gargouille (#109) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ubuntu... Ma már inkább kerülendő asztali téren, de mikor toppon volt, akkor a 2008-as Ubuntu 8.04 masszívan az XP előtt járt minden téren. Emlékszem fősulin a kollégák körülálltak és áll leesve nézték a compiz effektjeit, ahogy eléget meg darabokra hullott a bezárt ablak, meg ahogy a munkaasztalokat 3D asztalváltó kockával váltottad, mindezt egy dzsunka használt ThinkPad-en.
Ilyen, ott tök alap dolgokat ma sem tud a Windows.

Az is hány évbe telt, mire a bash-ben megszokott, nekünk hw fejlesztőknek meg programozóknak tök alap unixból eredő dolgokat a WSL keretében implementálták (kényszerből)... :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#112) consono válasza CPT.Pirk (#111) üzenetére


consono
nagyúr

Mondjuk szerintem azzal is jót lépett az MS, mármint a WSL/WSL2-vel. NEkem azóta eszemben sincs dual bootolni a linuxot. De melóban is, szerveren van hogy egyszerűbb WSL alatt megoldani dolgokat, mint keresgélni megoldást powershellben...

"In God we trust. All others must bring data"

(#113) CPT.Pirk válasza consono (#112) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Régebben bash for Windows-t használtam (Win7 alatt) a munkámhoz, de az meg nem volt 1:1-ben kompatibilis a bash programjainak leírásával... Aztán W10 LTSC még fogjuk rá oké volt, de aztán azóta a WSL megismerése helyett inkább teljesen elhagytam a Windowst az életemből, mármint a munkahelyet kivéve. Egyszerűen jó érzés olyan oprendszert használni, ami nem kezel úgy, mint egy dedóst.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#114) bambano válasza Donki Hóte (#107) üzenetére


bambano
titán

A hozzászólásodat úgy értelmeztem, hogy a windows nt az első, amivel otthon hálózatot lehetett csinálni, ami nem igaz.
A WfW 3.11-gyel is lehetett otthon hálózatot csinálni, sokkal korábban.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#115) sh4d0w válasza Donki Hóte (#107) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

A Linuxot ma tobben hasznaljak, mint barmikor es ehhez nem kellett irgalmatlan marketing budzse. A routered, az okosteved, a telefonod es mindenfele egyeb, nagyobb meretu okosbizbaszod Linux. A webszerverek 95%-a, a supercomputerek 100%-a - mind Linux.

https://www.coreinfinity.tech

(#116) consono válasza sh4d0w (#115) üzenetére


consono
nagyúr

Ez így van, nem is kérdés. De desktopon kb. 20 éve minden év úgy kezdődik, hogy ez az év a Linux éve lesz, aztán meg továbbra is marginális a felhasználóbázis. Most a SteamDeck dobott egy kicsit rajta, ha nagyon akarjuk, de ennyi...

"In God we trust. All others must bring data"

(#117) sh4d0w válasza consono (#116) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Nem, ezt legfeljebb a Windows-fanok varjak, nekunk meg megfelel a jelenlegi allapot - igy legalabb nem lesz tele megtobb hulyeseggel a rendszer. Az Ubuntu a Linuxok Windows-a, nem veletlenul egy ocska f0shalom, a Red Hat meg bemutatta, milyen a corporate Linux iranyvonal - nem kerek egyikbol sem, koszonom.

[ Szerkesztve ]

https://www.coreinfinity.tech

(#118) consono válasza sh4d0w (#117) üzenetére


consono
nagyúr

Én ezt eddig csak Linux fanoktól hallottam, a Windows fanokat nem érdekli a Linux, semennyire sem :D
Én mindig játszadozom az ötlettel, hogy húzok Linuxot a gépemre Windows helyett, de aztán rájövök, hogy minek. Csak azért, hogy napokat elcsesszek a belakással neki sem állok. Többet meg nekem nem ad itthon a Linux sem, mint a Windows...R meg Python Winen is ugyan olyan jól fut, docker itt is van, de fél éve rá sem néztem, a WSL is csak poénból került fel, ha kellene (meg a docker miatt).

"In God we trust. All others must bring data"

(#119) sh4d0w válasza consono (#118) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Linux-fanok nemigen emlegetik a Linux evet - mint mar mondtam, nincs ra szuksegunk. Ha megno a userbase, felmerulhetnek bizonyos igenyek, amelyek implementalasa miatt a Linux nem jobb, hanem rosszabb lesz es a Windows-hoz hasonlatossa valna. Ebbol mi nem kerunk, megfelel nekunk a status quo.

https://www.coreinfinity.tech

(#120) bambano válasza consono (#118) üzenetére


bambano
titán

Én minek mondanám, hogy majd eljön a linux éve, mikor nekem már 25+ éve eljött?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#121) consono válasza bambano (#120) üzenetére


consono
nagyúr

:) 25 éve nekem is eljött, aztán el is ment.

"In God we trust. All others must bring data"

(#122) Gargouille válasza sh4d0w (#115) üzenetére


Gargouille
őstag

Számszerűleg igazad van, de azért ez annyiból megtévesztő, hogy itt célhardverekről is beszélünk (például egy router esetében), nem általános célú számítógépről.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#123) fatpingvin válasza Donki Hóte (#107) üzenetére


fatpingvin
őstag

azért egy kicsit zokon veszem hogy ilyen lazán "senkinek" titulálsz, elég sok más júzerrel együtt, köztük a szüleimmel...

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#124) fatpingvin válasza consono (#116) üzenetére


fatpingvin
őstag

ezt a Linux évét még egyszer sem hallottam Linux júzertől. akinek ez releváns annak minden év a Linux desktop éve, így mint olyan említésre sem érdemes. ahogy sh4dow is írta, nekünk egész jól megfelel a helyzet ahogy most van, pár dolog lehetne ideálisabb de tulképp jól van ez így. az kéne még hogy a windos júzerek tömegei rászakadjanak a fórumokra.

kezdem azt hinni hogy ez csak valami cope meme a windos fanoktól.

[ Szerkesztve ]

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#125) Gave válasza fatpingvin (#124) üzenetére


Gave
addikt

Mert az nem cope meme, hogy most már a casual Ubuntu user is automatikusan Windows fan... kell gyártani fejben az ellenségeket!!!4. :U

Here? For folks like us? Wrong city.., wrong people

(#126) consono válasza fatpingvin (#124) üzenetére


consono
nagyúr

Vicces, hogy mennyire ugrotok erre :D Simán csak beírtam a Google-be most, ezek szerintem nem Windowsos oldalak:

"In God we trust. All others must bring data"

(#127) fatpingvin válasza Gave (#125) üzenetére


fatpingvin
őstag

te miről beszélsz ha szabad ilyet kérdeznem? emberek, ne szórakozzunk már, nyomorult desktop oprendszerekről beszélünk :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#128) fatpingvin válasza consono (#126) üzenetére


fatpingvin
őstag

mosom kezeim ettől, nem gondolom hogy az ilyen irányú kampányolásnak túl sok értelme lenne.

van az a vicc a három bikáról a dombon akik nézik a teheneket a völgyben... kicsit azt értem hogy a nagyöreg szintjéig illik minden felnőtt embernek eljutnia.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#129) CPT.Pirk válasza consono (#126) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem csoda, mert itt a PH!-n általában winfan trollok szokták bedobni ezt a kifejezést, azok meg általában csak annyit tudnak a "Linuxról", hogy a netmarketshare weboldalon 1.5% áll mellette. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#130) Vladi válasza consono (#126) üzenetére


Vladi
nagyúr

Vicces látni ezt az illibsi baromkodást.... tudják egyesek, hogy mivel lehet másik embereket felbosszantani, hát felbosszantják csak azért, hogy utána röhöghessenek. Igen derék...

Egyébként nekem meg pont fordítva van. Nemrég kellett w10-et telepítenem... remélem soha többé nem lesz ilyne feladatom. De legalább kicsit jobban értem, hogy miért is butul elfelé az egész társadalom.

[ Szerkesztve ]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#131) Soderes


Soderes
aktív tag

Itt sose lesz Linux éve. Nem is kell hogy legyen. Nem elvárás. Elvárás volna a fejlesztők felé, hogy még jobban támogasság az OS- t. Legalább olyan szinten, mint a Mac-et. Ne kelljen bizonyos szoftverekért a Wine- hoz nyúlni. Az Ubuntu sajnos már nem képes megújulni. De egy valami sziklaszilárdan biztos. Az OS közül a Linux van legnagyobb, és legjobb kőzössége.

(#132) fatpingvin válasza Soderes (#131) üzenetére


fatpingvin
őstag

tűpontos. erre is gondoltam a "pár dolog lehetne ideálisabb" mondatrésszel.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#133) Gargouille


Gargouille
őstag

Míg élek nem fogom megérteni ezt a "mi" meg "ti" acsarkodást a fórumokon. Emlékszem régen ugyanez ment az Amigások meg a PC-sek közt a scene-n, azzal a különbséggel, hogy akkor még jót röhögtünk rajta aztán kiültünk együtt sörözni a művház elé. Lehet itt is ezt kellene. :D

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#134) Dudoka99


Dudoka99
újonc

Minden esetre érdekes gondolat. Viszont szerintem erre a felhasználó bázis majd 80% egyáltalán nincs felkészülve. :C

(#135) Soderes


Soderes
aktív tag

Ez egy remek gondolat. Van is behűtve. :)

(#136) fatpingvin


fatpingvin
őstag

akkor irány a művház :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#137) bambano válasza Gargouille (#133) üzenetére


bambano
titán

A microsoft nagyon-nagyon sok pénzt költött arra, hogy nekem ne legyen munkám, ne legyen fizetésem.
Túlzott nagyvonalúság lenne emellett elmenni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#138) Gyuri27 válasza bambano (#137) üzenetére


Gyuri27
félisten

Olyan jóra megcsinálta a fos-át, hogy nem kell infós, rendszergazda sehova? :DDD

Amd - Radeon - Ryzen

(#139) bambano válasza Gyuri27 (#138) üzenetére


bambano
titán

fud, sco, groklaw kifejezések megvannak?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#140) Egon válasza bambano (#137) üzenetére


Egon
nagyúr

Ééééés erről mind a Windows-os júzerek tehetnek, világos.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#141) bambano válasza Egon (#140) üzenetére


bambano
titán

Nem emlékszem, hogy valahol is a windows usereket bántottam volna ezért.
Most úgy csinálsz, mintha itt a ph!-n mindig minden vita nyílegyenesen haladna :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#142) Gyuri27 válasza bambano (#139) üzenetére


Gyuri27
félisten

[link] ebben te hogy vettél részt?

Amd - Radeon - Ryzen

(#143) bambano válasza Gyuri27 (#142) üzenetére


bambano
titán

Ez volt az a blog, ahol nyomon lehetett követni az ms kontra linux csatát. Tehát a groklaw nem csinálta a fesztivált, csak közvetítette, de lehet, hogy sokaknak ebből ugrik be, miről van szó.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#144) consono válasza fatpingvin (#136) üzenetére


consono
nagyúr

De akkor a Művházba vigyük a Spektrumosokat meg a Commodore-osokat is :)
Sajnos úgy tűnik mindig polarizálódik egy, egy közösseg... Nekem meg Enterprise 128-am volt, nem tartoztam sehova sem, mindenki lesajnált :)

"In God we trust. All others must bring data"

(#145) Gargouille válasza consono (#144) üzenetére


Gargouille
őstag

Az volt aminek joystick-je volt, ugye? Az király gép volt! :DDD

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#146) consono válasza Gargouille (#145) üzenetére


consono
nagyúr

Jaja, pontosan :)

"In God we trust. All others must bring data"

(#147) sh4d0w válasza Gargouille (#122) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Szerintem az okostelefon altalanos celu szamitogep, nem celhardver, de ha nagyon melyre akarok asni, akkor a router sem az, mert azon is Linux fut (nem csak a kernel, hanem pl. csomagkezelo is, ha meg van csomagkezelod, akkor Tied a palya), meg ha nemileg meg is van nyirbalva, vagy Alpine-szeruen mas osszetevokbol raktak ossze.

Persze azt elismerem, hogy van, ami nagyjabol a sajtreszelo "szeretesenek" kategoriaja (lehetseges, de leginkabb fajdalmas), ugyanakkor meg sokaknak nem esik le, hogy a Windows nagyjabol desktop fronton tartja magat, mindenhol mashol meg nem letezo a reszesedese.

https://www.coreinfinity.tech

(#148) consono válasza sh4d0w (#147) üzenetére


consono
nagyúr

Nem esik le, mert azzal nem találkoznak közvetlenül a napi használatban. A felhő egy absztrakt fogalom.

"In God we trust. All others must bring data"

(#149) Gargouille válasza sh4d0w (#147) üzenetére


Gargouille
őstag

A mobiltelefon, router, NAS és társai bár lényegében számítógépek szintén, de nem általános célú asztali gépek, ahol szabadon megválaszthatod, hogy milyen operációs rendszert raksz fel, hanem olyan célszámítógépek, amik egy (vagy több) adott feladatra, gyárilag egy adott rendszerrel érkeznek. Ezeknél szó sincs arról, hogy a felhasználó maga döntheti el, hogy mit szeretne telepíteni rá. Tehát például egy router esetében baromira nem a felhasználó döntése, hogy milyen oprendszert választ hozzá vagy mit telepít rá, mert ott egy céleszközt vásárol készen, azt sem tudja mi fut rajta.

Én nem keverném most azt ide, hogy házilag persze fel lehet hekkelni más OS-t is mondjuk néhány fajta routerre, mint amivel kiadták, meg lehet rootolni egy telefont és rárakni egy másik OS-t. De ez egyáltalán nem támogatott, legyünk őszinték, ez a készülék "megerőszakolása" valahol.

Csak annyi az állításom, hogy ne tegyünk a kettő közé egyenlőség jelet akkor sem, amikor számolgatunk, mert így torz az eredmény. Ha például arról beszélünk, hogy melyik a legnépszerűbb oprendszer, akkor csak azok az esetek mérvadók, ahol erről maga a felhasználó dönthet.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#150) CPT.Pirk válasza Gargouille (#149) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Igazad van, de a felhasználó döntése meg nem a sajátja, mert:
-belenevelik az iskolában az egyikbe
-eleve a gépek többségére előtelepítve kapja az egyiket
-meg úgy általában, a felhasználó az egy kényelmes állatfaj, magától ritkán megy utána bárminek is, jelen esetben mondjuk valszeg nem is érdekli amíg bejön a facebook

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.