Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• stringZ

csendes tag

Sziasztok!

Én a mai napig 6310i-t használok, éppen ebben a hónapban lett 7 éves (2004. áprilisában gyártották), nagyon meg vagyok vele elégedve, stabil, általában nincs vele probléma. Hadd válaszoljak a cikkíró felvetéseire/állításaira néhány mondatban.

"Oké, nem várom el a 6310i-től, hogy legyen benne Wifi, de az emailkliens is fájóan hiányzik."
    Nyilvánvaló. Wifi-n azonban nem túl biztonságos a mail-jeid nézni, főleg nem nyitott hálón (feltételezem, hogy nyitott háló volt az óvoda wifi-je és nem kérted el külön a jelszót az óvoda rendszergazdájától). Egyetlen kliens elég a körzetben, aki lefogja a jelet, a legtöbb esetben tudni fogja a jelszavad (kivéve erőltetett HTTPS esetén, pl. gmail). Egy ilyet gyerekjáték megcsinálni, nem kell biztonsági szakembernek vagy valami überhackernek lenni - egy tizenéves összeszedi percek alatt a netről, hogy és miként. E-mail-ről még annyit, hogy érdemes lenne kipróbálnod rajta egy külön telepíthető e-mail klienst, pl. az mMail Basic változatát: http://www.mmail.pl/ (ez fut 6310i-n is). Manapság néhány megabyte-os csomagot már majdnem ingyen kapsz, ami e-mail-re elég. Bár normális formátumban tényleg nem fogod tudni megnézni, csak nagyjából, hogy tudd, miről kaptál e-mailt. De erre pl. nekem nem is lenne szükségem - otthon ráérek megnézni részletesen.

"Nincs benne jegyzettömb sem: ez már tényleg zavaró. Maximum úgy lehet benne jegyzetelni, hogy megírok egy smst és elmentem."
    Menu+9 -> Options -> Day notes -> Make a note -> Memo. Persze ha nem először nyomod be, egy másodperc alatt megtehető az a 7 kattintás (Menu+9 -> bal smart -> lefelenyíl -> bal smart -> felfelenyíl -> bal smart) és már írhatod is, no persze nem betűnként, pötyögve gondoltam, hanem T9 szótárral. Én ezt használom úgy 2-3 éve, nagyon jól megtanultam használni, rengeteg szót megtanítottam neki és nagyjából olyan sebességgel írok vele, mint egy gépírni képtelen titkárnő, ami telefonnál egész jó sebesség. Nagyon hasznos, mikor pl. utazom és nincs nálam semmi, amire írni tudnék, papírra meg kényelmetlen (és sokkal lassabb) lenne. Olykor akár oldalakat (12pt betűtípussal számítva) is szoktam bele írni. Minden naptárbejegyzésbe 256 karakter fér, és ami még külön jó, hogy megőrzi az unicode karaktereket, tehát ékezetes betűk maradnak, nem úgy, mint az SMS-nél. Ezt később telefonkezelő programmal, pl. Oxygene Phone Manager-rel ki lehet exportálni a legismertebb szöveges formátumokba (txt, rtf, stb.).

Érdemes minél több billentyűkombinációt megtanulni (csak úgy, ahogy érdemes számítógépes szoftverek esetén is). Ebből néhány találomra:
    Menu+121 Hangrögzítő (2perces)
    Menu+254 Eddig beszélt percek (a szolgáltató percalapú számlázása miatt csalhat kicsit)
    Menu+4373/4372 Hívószámelküldés KI/BE
    Menu+9 naptár
    Menu+41 Ébresztőóra
    Menu+016 Sablonüzenetek (ha valaki(k)nek sokszor küldünk hasonló tartalmú SMS-t, pl. "boldog szülinapot" vagy tinik a szüleiknek, hogy "megérkeztem, minden ok" :D)
    Általában az összes menüponthoz tartozik billentyűkombináció. Az aktuális menüponthoz tartozó szám a kijelző jobb felső sarkában szokott lenni. Ezek a számok egymás után következnek, ahogy megyünk egyre mélyebben a menüben.

A 6310i ezek szerint a hosszú élettartamú termékek közé tartozik, ami azért is előnyös, mert most kezd csak igazán fontos lenni a "fenntartható fejlődés", amibe semmiképpen nem fér bele az, hogy rengeteg erőforrás, nyersanyag felhasználásával legyártanak egy telefont, amit 1-2 évig használ valaki aztán tönkremegy vagy lecseréli, mert már nem divatos. Ami kicsit felháborított, hogy mikor próbáltam hozzá új előlapot venni egy pesti mobilos boltban, azt mondták, hogy a Nokia visszarendelte az összes 6310i előlapot. Nem tudom, ez kereskedelmileg hogyan kivitelezhető, azt se, hogy igaz-e, de ha tényleg így történt, akkor igencsak undorító, vadkapitalista húzás volt.

És végül: Nem, ez nem április elsejei tréfa :P

Új hozzászólás Aktív témák