Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7) Zoz


Zoz
őstag

Az 5 db Alliance IC bár valóban CMOS technológiával készült SRAM IC, de azok a cache memória a proci részére.
Az a bizonyos CMOS memória ezen a modern lapon már nem látható, a chipsetbe van integrálva. Eredetileg egy Motorola MC146818 (vagy azzal kompatibilis) IC, amely összesen 64 bájt memóriát tartalmaz, ennek egy része az automatikusan frissülő dátum/idő, a maradék szabadon felhasználható. Ezt használták fel az IBM/AT-nél a beállítások tárolására. Ekkor még ez volt az egyetlen CMOS memória a gépben, így sokáig CMOS SETUP néven futott az ezek beállítására szolgáló program, így ragadt meg a köztudatban, hogy a CMOS = BIOS beállítások.
Az eredeti Motorola IC-nek később kijöttek továbbfejlesztett változatai, 128 bájtos memóriával, illetve az elemmel és órajel generátorral egybeépített változatai, pl a jól ismert Dallas "kockák". Ezek még Pentium alaplapokon is előfordultak, aztán vált elterjedté, a CR2032-es megoldás, aminél minden más a chipsetbe van integrálva.

És mindezzel egy idős a CMOS Rest jumper is! Ami ott van a képen látható alaplapon, az a 4 tű, ott kicsivel az aksi felett!
Normál állapotban a középső kettőn pihen a jumper *, a törléshez pedig az egyik szélső pozícióba kell átrakni (ha nincs meg az alaplap leírás, akkor kipróbálja mindkettőt az ember :) ). Két szélső lábra köthető külső elem, anno lehetett kapni tartót ceruzaelemekhez, amit rá lehetett kötni az alaplapra, ha megdöglött az alaplapi aksi.
Amikor áttértek a CR2032-es megoldásra, onnantól nem volt szükség külső elem csatlakoztatására, ekkor változott a ma ismert 3/2 tűs formájúra a CMOS Reset jumper.

* egyes alaplapoknál nem tölti az aksit, ha nincs ott középen a jumper

Szóval teljesen felesleges volt az aksit levágni a jelszó törléshez, csak használni kellett volna jumpert :)
Persze ettől függetlenül egy ilyen régi aksi megérett a kukázásra, még ha a képen látható GP nem is annyira szétfolyós mint a hírhedt Varták.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.