Hirdetés

2022. augusztus 10., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7) gjon


gjon
csendes tag

Nekem egy közeli ismerősöm említette a dolgot. Ő abszolút laikus az informatika témában, de belevágott. Jelenleg 10 gépe van és nagyon jól hoz neki a konyhára. Kíváncsi voltam a részletekre, így összehozott egy üzletkötővel. Mivel ő (is) teljesen laikus volt, sok kérdésre nem kaptam választ, úgyhogy utánanéztem egy kicsit a dolognak.
A cég - ahogy fentebb is írták - angliában van bejegyezve, az Egyesült Királyság cégnyilvántartásában szerepel, bár az aktivitása nem teljesen világos [link]. A cég Gilikter Ákos nevére van bejegyezve, akiről a közösségi oldalakon (LinkedIn, Facebook) nem található szinte semmi információ.
Ahogy előttem netscaler is írta, valaki kitalált/tervezett egy speciális szervert, amivel felhő technológián alapuló grafikai számításokat lehet végezni. Ahogy utánakerestem a dolognak, ez a cég a Softeq Consulting Kft., ami magyarországon van bejegyezve.[link] Az ő közvetítésevel lehet a gépeket megvásárolni, a Money Map Calculate Cloud (MOMACC) üzemelteti és adja el a számítási kapacitást egy amerikai befektetőnek, aki aztán valamit csinál vele. Az üzletkötő nem tudta, hogy ki ez a befektető. A MOMACC célja egyébként egy 5000 gépből álló "flotta" létrehozása, jelenleg kb. 1300-nál tartanak. A szerverek egyébként Szlovákiában vannak, ha jól emlékszem Tárkányban. A számítási kapacitás értékesítéséből származó bevételt 2 hetente utalják a gép tulajdonosának, az általa megadott számlaszámra. Arra a kérdésemre, hogy pl. OTP-s devizaszámlára is utalnak-e, és ez külföldről származó jövedelemnek minősül-e a válasz igen volt, de(!), ahogy az üzletkötő mondta: a MOMACC szerződésben áll egy ciprusi bankkal, aki nagyon kedvezően biztosít számlát és egy CashCard-ot, és ez nagyon jó, mert nem jelenik meg a hazai számlámon, nem kell adót fizetni stb. Hogy ki a menedzsment, és esetleg náluk is lehet-e tájékozódni kitérő választ kaptam. Szerintem az üzletkötő sem tudta.
Kaptam hozzáférését a MOMACC oldalához, amin a gépek által termelt hozamokat lehet látni. Ez alapján jelenleg nagyon vonzó a dolog, de a struktúra szövevényes, és ami rosszabb, hogy titokzatos is. És az a ciprusi bankos szál... :N

[ Szerkesztve ]

Sötét van itt fiam Pável, világítsunk zseblámpável! | "Egykedvűen sose egyél töltött paprikát!" Konfuciusz

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.