- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
didyman
őstag
Legelső helyen azt szeretném megemlíteni, hogy ezek a gyárilag felkent valamik sose voltak olyan folyékonyak, mint az első jöttment paszta, amit boltban megkapsz. Ezek mind kolloid, majdnem szilárd állagú keverékek, a gyurmával tudnám összemérni (amikor felkenik, vélhetően sokkal folyósabbak). Hővezetőképességük elég gyatra, mert jellemzően vastagon kerülnek alkalmazásra, a hűtő meg nem képes a felesleget kitolni maga alól.
A chip körüli fólia csak amiatt van ott, hogy a fém bordától védje a hordozóra tett alkatrészeket, zárlatot előz meg. A púpossága nem zavaró, ilyenné válik, ahogy öregszik, a hűtést nem tudja rontani, ahhoz túlságosan lágy. Érdemes visszarakni, de úgy, hogy a chip-et ne fedje (szintén asus lapnál volt ilyen is)
Az eredeti pasztát leszedni számos módon lehet, én wd40-nel szoktam, ez szó szerint megoldja a dolgot, pillanatok alatt lejön róla.
Újrakenni a hagyományos fehérrel szoktam, amit fillérekért lehet kapni akármilyen elektronikai boltban (azért, mert abban a filmszerű rétegben, amire szükség van, kiválóan vezet hőt, elég jól nedvesít, lágy és általában 5-10 év múlva is folyós lesz), de ha valaki másra esküszik, a kemény, sűrű pasztát akkoris kerülje, mert ezek a hűtők általában nem tudnak akkora erővel (helyesebb nyomást mondanom) nyomulni, mint a CPU vagy a VGA hűtője.
-
shtml
őstag
Köszönöm!
Közben kitaláltam az angol megnevezést és mit ad Isten, tényleg van ilyen bejegyzés: heat transfer coefficient.
A lényeg az, hogy a hőátadási tényező szilárd és folyékony (ide a gázok is beletartoznak) anyagok között értelmezhető és jelentős mértékben meghatározza a folyékony anyagban létrejövő konvekció, vagyis befolyásolja a folyadék áramlása, turbulenciája. A hőátadási tényező nem egy olyan, az adott anyagra jellemző tulajdonság, mint pl. a hővezetési tényező, ehelyett inkább egy adott berendezés (tipikusan hőkicserélők) jellemzője.
-
KMT
addikt
A hőátadás során egy anyag adja át a hőjét egy másik (más halmazállapotú) anyagnak.
hőáram= hőátadási tényező (alfa) * felület * deltaTA hővezetés az anyagon belül történik. Gázok esetén rendezetlen részecske mozgások által, fémekben szabad elektronok, vagy rezgések által, folyadékok/nemfémes anyagok esetén pedig rugalmas elemi hullámok által.
hőáram= -hővezetési tényező (lambda) * felület * dT/dx (gradiens)Szóval két különböző folyamat, ezért más a tényezők neve is.
A hővezetési tényező angol neve thermal conductivity, hőátadásét nem tudom.
-
Az egyértelmű, hogy a fémek jó hővezetők, tudtommal egyenessen arányos az áramvezető képességgel (réz, alu esete). A folyadék is jó hővezető (paszta is az), lásd a vízhűtés, vagy olaj stb...
Legrosszabb a légnemű (más szilárd anyagot nem nézve, nem rakunk kerámiát a proci és hűtője közé)...még rosszabb a vákum
Mondjuk az űrben nem kell hűteni, ott fűtenek, ott a kozmikus sugárzás okoz gondokat...Szumo kicsit hüleségeket írt....
Én is írhatam volna felületi egyenetlenséget, ha ragaszkodunk a szakkifejezésekhez... -
shtml
őstag
Köszönöm a linket, ebből is tanultam.
Meg tudnád adni nekem a szó angol megfelelőjét? Teljesen most sem világos a hővezetési és a hőátadási tényező közti különbség, legfőképp azért, mert nem tudom, mi mit jelent a képletben. De az is jó lenne, ha te elmondanád ezt. Előre is köszönöm.
Szumo azonban a "fémek hőátadási tényezőjéről", sőt azok kiegyenlítéséről írt, amit fizikailag továbbra is értelmetlennek látok.
A többi teljesen egyértelmű és szerintem mindenki tudja itt a fórumon. De nem lehet elégszer hangsúlyozni a paszta hatásmechanizmusát, ezzel elkerülhetők a súlyos hibák, legfőképp a túl vastagon felvitt paszta.
-
r-chee
őstag
Én is egyetértek, hogy évente többször is újra kell pasztázni a cuccokat. Nekem a legdurvább pasztázásom eddig a 8800GTX-emé volt, mikor a hőpadok helyére is azt nyomtam. Ráment másfél, 5ml-es fecskendőnyi paszta
. De legalább javultak a hőfokok
.
-
SirRasor
addikt
Jó cikk, érdemes erre felhívni az emberek figyelmét, én is csak nemrég tudtam meg, hogy nem árt a dolog.
-
KMT
addikt
Szumo tényleg rosszul írja le a dolgokat.
"a paszta szerepe, hogy azokat a mikronnyi réseket kitöltse ami a két felület között keletkezik, a minél nagyobb hőátadási felület elérésének céljából"
Azért kell kitöltenie a réseket, hogy ne levegő legyen ott, ugyanis annak tényleg rossz a hővezetési tényezője. Semmiféle hőátadási felület növekedés nem lesz, ugyanis a proci termeli a hőt, annak meg állandó a felülete.
Természetesen a fémek hővezetési tényezőjét sem befolyásolja semmilyen paszta. -
Valahol van igazad benne, de a legtöbb hűtő nincs felpolirozva, némelyik domború, némelyik procikupak se százas, sokan kupaktalanítanak is...
Szakmáról csak annyit: a legtöbb emebernek itt nincs szakirányú végzettsége, nekem rendszergazdai van + van egy pár elektromos szakmám...
Különben ezeket a chipeket felületszerelési technológiával készítik....
Ja és hol van ezen a fém? Itt műanyag vagy kerámia van....
A chip környéke műanyag, amin az SM ellenállások vannak, a chip pedig kerámia...Ha mos elkezdeném ellemezni egyetemi szinten, az szerintem teljesen hülyeség lenne
-
Elmör
őstag
Tetszett a rövidke írás és elkezdtem olvasni a topikot. Ezen az íráson megakadt a szemem: Ha működés közben nem elég magas a hőmérséklet, akkor nem olvad meg eléggé az ezüstös paszta és marad nagyjából úgy, ahogy beszorítja a hűtő hidegen. Ez azért rossz, mert hiába vezet jól az ezüstös paszta, a fém felületek nem érintkeznek elég nagy felületen egymással, így romlik a hűtés hatásfoka. --- Ezek szerint nálam ez lehet a gond? Mármint nincs gondom a procimmal (E8400- 3,6GHz), de feltűnt, hogy sokszor alapon a CPU csak 24-25 fokos (20fokos szoba, 27-es alaplap) ugyanakkor a magok meg 40-44 fokosak. Aztán amikor elkezdem terhelni a procit, akkor már jobban csökken az arány 40-42 fokos proci a magok 52-53 fokosak. Ezt mértem Everest Ultimate-el és PC Probe-al is! Ahogy írták sokan, én is lecseréltem fél év után a pasztát a hűtőn (HyperTX2) és előtte nem volt ekkora különbség! Először csináltam, szóval lehet sokat tettem rá?
-
Male
nagyúr
Az a rózsaszín szabályos négyzet alakú lapka eredetileg... gyárilag kizártnak tartom, hogy így tették volna fel... főleg hogy még fehér paszta is volt ott.
Aztán persze lehet, hogy így képen rosszul analizálom...
(Nem lehet, hogy ez volt az ASUS "hibás" sorozata, amiknél a védőfólia is a hűtőn maradt? Nem tudom már melyik lapok voltak érintettek, de talán ez is... aztán a nakkerben vagy ASUS-éknál már javították, és azért néz ki így.)
-
shtml
őstag
A cikk nem a pasztázás elméletével és fizikájával foglalkozik, hanem - mint címéből is kiderül - az újrapasztázás fontosságával. E szempontból pedig irreleváns az, amit írsz, mert olyasmit kérsz számon a szerzőtől, ami nem is volt célja az írásának. Úgy érzem, kicsit le kellene szállnod a magas lóról, nem kellene 1. osztályos könyveket emlegetned.
De ha már ezt teszed:
"mert a paszta nem csak a hézagok kitöltésére való, hanem a két fém hőátadási tényezőjének a viszonylagos kiegyenlítésére."
Magyarázd el, miképpen egyenlíti ki a paszta a két fém hőátadási tényezőjét? Egyáltalán mi az a hőátadási tényező? Én nem ismerek ilyen fizikai fogalmat.
"A chip tokozásától függően lehet műanyag, vagy fém, és ha azok az alumínium, vagy réz hűtéssel összeteszed, akkor a hőtágulás miatt más más torzuláson mehetnek végbe."
Miféle torzuláson megy át a hűtő vagy a CPU-kupak a hőtágulás miatt? A hűtő kupakkal érintkező része semmilyenen - a sík felülelete továbbra is sík marad, nem torzul - AlCu hűtőknél sem, mivel a réz hőtágulása kisebb az alumíniuménál. A kupak sem torzul, mert csak egy ragacs rögzíti a tokhoz és a ragacs elég rugalmas, főleg ha felmelegszik.
Egyébként az írás jó lenne, csak szerintem nagyon szakmaitlan...
Ezt inkább nem kellett volna írnod.
-
jerry311
nagyúr
Egyszer újrapasztáztam a cuccokat, javult 5 fokot az egész. Eleve alig melegedett, most még annyira sem. Ha alap órajeleken járatja az ember a rendszert, akkor teljesen felesleges vacakolni az újrapasztázással.
-
szumo
senior tag
Megjegyzés!
Ha már a hűtésről írsz, érdemes legalább egy 1. osztályos elektrotechnikai, vagy/és anyagismereti könyvet fellapozni, mert a paszta nem csak a hézagok kitöltésére való, hanem a két fém hőátadási tényezőjének a viszonylagos kiegyenlítésére.
A chip tokozásától függően lehet műanyag, vagy fém, és ha azok az alumínium, vagy réz hűtéssel összeteszed, akkor a hőtágulás miatt más más torzuláson mehetnek végbe, de a paszta által megnövelt érintkezési felület csökkentheti ezt.
A résekre, pedig nem úgy kell gondolni mint nagy lukak (kivétel néhány extrém eset). Mivel minden anyagnak van egy jellemző felületi érdessége, ha agyon van polírozva akkor is!
Amikor a megfelelő felületek egymásra kerülnek akkor a paszta szerepe, hogy azokat a mikronnyi réseket kitöltse ami a két felület között keletkezik, a minél nagyobb hőátadási felület elérésének céljából. Tehát azért kell a paszták nem túlzott használata, hogy ne az tartsa el a két felületet egymástól.Egyébként az írás jó lenne, csak szerintem nagyon szakmaitlan, de legalább rámutat a paszták használatának/újra használatának fontosságára.
-
balees
tag
Én is ugyanezt a sz@r alaplapi ventit cseréltem le egy hasonló Zalma passziv bordára, meg a Gef7600GS gyári "biturbó" ventijét egy VF700-ra! Nagyon megérte, sokkal halkabb lett a gép!
Tényleg szinte ragasztóként viselkedett már a paszta, úgyhogy van értelme néha ránézni!
Jó cikk! Grat! -
RAMBÓ
aktív tag
Bármilyen pasztát veszel, bozinyos idő után úgyis mind kikeményedik. Én már próbáltam sokfélét, olt benne drágább és olcsóbb is meg NO Name és márkás is. Mind megköt, úgyhogy bizonyos időközönként illő újrapasztázni. Én fél évente szoktam.
A híres "ezüstpaszták" nagy többsége egyáltalán nem tartalmaz ezüstport. Láttam már rengeteg ilyet és sokban aluminium por van, ezért is vezetik az áramot. -
törölt tag
Hmm. nekünk is itthon a családi gépben A8N-SLI alaplap van, a Chipsetet Thermalright HR-05-SLI hűti ;)
-
Male
nagyúr
Igen, látom, hogy van ott fehér is... na ez biztos nem a gyári állapot volt.
Talán az a sárga volt az eredeti... amit késöbb félig levakartak, jött a rózsaszín borzalom... majd a fehér.
Jaja, ez a típusú hűtő kb semmit nem ér, csak egy 6000-es ventivel hűt valamellyest, de úgy se nagyon, mert szinte nincs is hőleadó felület.
-
KMT
addikt
válasz
kételkedem #55 üzenetére
És az miért jobb? Az ugyanúgy etil, csak van benne pár "büdösítő" anyag.
Szerintem a benzin a legjobb. Erősebb, mint az alkohol, de a műanyagot még nem bántja, mint az aceton.
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
Thunderzolee #48 üzenetére
Köszönöm
-
Lehet tényleg ragasztó, de chipen magán, egy-két csepp paszta volt, az is szárazon, mint a kő...alig bírtam leszedni, és még a chip mellett is volt, eltartva a zalmit
Ez a hűtő egy nagy rakás...sima lemez, semmi borda...értelemesebb hűtést is találhatak volna....NF3, NF4 hűtéses alaplapok szinte mindegyike helikopter...talán még a DFI-n levő (dfi lp ut nf4 ultra-d) volt a legcsendesebb... -
perempe
veterán
válasz
Thunderzolee #48 üzenetére
Újralekvároztál?
-
Male
nagyúr
Köszi!
Gondoltam ilyesmire, de nekem nem volt... mindegy, azért összejött
...csak jó, ha ilyenre is felkészül aki nekikezd, ezért írtam le.(Veszprémi vagyok.)
Bici: Akkor nem vagyok egyedül ezzel
Szerencsére nem kellett faragnom, csak gumi lábak voltak ráragasztva....cseréltem már jópát hűtőt VGA-n is, de ilyenbe még nem futottam bele korábban... legalábbis gyári hűtővel nem.
-
Ugyanígy jártam egy Noname GF4-el is pár éve. Akkor még nem voltam túl rutinos, és én is némi műanyag faragással oldottam meg a dolgot, így a borda hozzáért egy alkatrészhez a nyákon. Nem tulajdonítottam neki nagy jelentősséget, mert egy kétlábú fekete műanyag kocka volt - később kiderült, hogy dióda volt. Azt gondoltam, ha zárlatot nem csinálok, akkor baj nem lehet. Lett baj. A hűtő szépen megolvasztotta a dióda műanyag tokját. Szó szerint lefolyt róla a fekete műanyag. Persze a vége az lett, hogy csatt... fekete kép... gép nem indul... ablak kinyit, büdös van... káromkodás... S3Trio64V+... megint káromkodás... neten fénykép keresés az elfüstölt alkatrész típusszámáma miatt... alkatrész vásárlás a kis boltban... új dióda forrasztás + új hűtő faragása... boldog használat további 1 évig...
-
Male
nagyúr
Az a rózsaszín nem azért nem akarta elengedni, mert odaszáradt, hanem azért, mert az ragasztó is egyben... ( hővezető ragasztó néven is lehetett kapni, pl Spire márkájút... ugyan ez a rózsaszín ragacs )
Az újrapasztázássl azért jó vigyázni! A múltkor egy VGA gyári hűtését szedtem le. Feltünően vastag volt a rózsaszín borzalom a hűtő alján, kb 2mm vastag... levakartam, GPU-ra paszta, majd a hűtő rá... Mintha billegne! Még jó, hogy feltűnt, mert benéztem alá, és a GPU és a borda között át lehetett látni!!! (rendesen fentvolt, többször is megnéztem... szóval nem én tettem fel roszul)
Le kellett szednem a távtartókat a hűtő aljáról, de így is éppen hogy csak elérte, mert a többi alkatrész tartotta már el a GPU-tól.
-
Hűtőpaszta vs. lekvár 3,5. rész
Bacsis után szabadon.
(Csodálom, h még senki nem linkelte be.) -
Van multiméterem, de nem lehet minden pasztáról megállapítani, hogy vezet-e, mert ami vezet, az sem mindig vezet. Elképzelhető olyan állapot, amikor az ezüst, vagy alu-oxid darabkák nem érnek össze folyamatosan, vagy olyan nagy az így adódó ellenállás, amit már nem tekinthetünk rövidzárnak - persze attól még lehet veszélyes.
Régebben próbáltam méricskélni, de 3-4 KOhm-nál kisebb ellenállást sosem mértem (rövidzár módban nem sípolt a műszer), és mégis elég volt a videokari feszültség emeléséhez. Szóval ez is relatív, mint minden más. -
Köszönöm
Én ujjal kennem fel vékonyan, rengeteg pasztám van itthon (autóvillamossági szerelőként dolgozom és használok hővezető pasztát generátorokhoz). Igaz, most thermalrightot használtam
Az a vélekedés, hogy kemény műanyag lapkával (pl. lejárt bankkártya) kell vékonyan elkenni, én mindig az alkatrészre kennem, kivéve ha kisebb a hűtő, mint a hűtendő felület.
Előtte érdemes, hacsak nem új az alkatrész, megtisztítani alkohollal, én 96%-os használok, kicsit nehéz beszerezni és könnyen elpárolog, ha nem jól zárom le az üveget.. -
^Clown
addikt
Jó cikk, gratulálok! Egy valamit hiányoltam: a helyes pasztázási technika ismertetését. Annyi mindent hallottam már, csak épp nem tudom, melyik a legjobb. Én régen pl. a paszta zacskójával kentem el a cuccot, mások pedig valamilyen kártyára esküsznek...
-
válasz
Partyface59 #41 üzenetére
Ez így van
Rég láttalak...Helyesírást átnézte asszony, remélem már jobb...
-
Partyface59
tag
Upp a korrekt Cikknek!!
A helyesírás meg ki a fa... érdekli lényeg a a történet és a tanulság!Üdv: PartyFace59
-
Prego
senior tag
válasz
rootkiller #30 üzenetére
Sztem mindegy: ha jól emlékszem a gép 4 éves. Elpárolgott a víz, és lényegében megközött. Enyhe csavaró mozdulattal lehetett csak leszedni.
-
Speed®
titán
Tudtommal az "ezüst" paszták alumínium oxidosak.
Ha ezüst lenne benne, az enyhén megdobná az árát.
Amúgy hype az egész, nagy különbségek nincsenek.
Én jópár éve a gázkészülékszerelő haveromtól kapott 250mles tégelyben leledző hőpasztát használom..és még elég lesz párszáz procira -
Croissant
aktív tag
válasz
rootkiller #30 üzenetére
mondjuk közvetlenül kikapcsolás után azért még elég meleg ahhoz, h ne merjem levenni róla könnyű szívvel a bordát, még ha akkor már nem is melegíti semmi belülről....
-
válasz
rootkiller #35 üzenetére
Volt már, hogy mostam le bordát vízzel mert annyira rászáradt a por meg miegymás. Aztán természetesen hajszárítóval küldtem meg, hogy gyorsan megszáradjon. Meglepetésként gyorsan el is dobtam
-
válasz
rootkiller #33 üzenetére
Szerintem azért annyira gyorsan nem érdemes kapkodni meg ezzel játszani, offline üzemmódban ezeket a bordákat ha forró levegővel megfújatod nagyon gyorsan felmelegednek.
-
válasz
rootkiller #30 üzenetére
Jah jó ötlet, a hajszárítóval jól föl lehet melegíteni aztán csak könnyebben lejön utánna
-
rootkiller
őstag
Multkor én is úgy jártam a sajáttal. Elötte közvetlen nem ment a gép.
Kérdés: Vajon hidegen vagy melegen van arra kisebb esély, hogy jön a bordával együtt a proci is? Józan paraszti ésszel arra tudok következtetni, hogy melegen jobb, mert pl. a matricákat ias könnyebb úgy leszedni. Mondjuk nem ismerem a paszta tulajdonságát.
-
rootkiller
őstag
Holnap du. futok a boltba pasztáért.
-
kételkedem
addikt
A tanulság még mindig az, h tesék karbantartani a gépeket! Port lefújni, néha újrapasztázni, venti tengelyét finoman beolajozni. Így lesz hosszú életű. Persze aki negyedévente cseréli a cuccot, annak mindez felesleges.
-
Prego
senior tag
Én most szedtem szét egy S478as gépet, hát amikor szedtem le a CPU bordát, jött vele a CPU is (persze retesz lezárva). Kicsit besz@rtam, de szerencsére nem tört lába.
-
Hakudoshi
tag
A sima szilikonzsírról mi a véleményetek? Én azt használom mindenhová, és eddig még semmi baj nem volt vele...
-
buherton
őstag
A legnagyobb döbbenetemre, nem tudtam levenni a hűtőt. Már azt hittem, oda van ragasztva. Ismerős a sok éves P1-est akartam szét kapni. Istennek se jött le a hűtés így kivettem hűtéssel együtt a procit.
Én nem igazán szoktam a szilikon pasztával foglalkozni, mert nekem nem tuning csúcs gépem van, ami 400W-ot fogyaszt. Inkább a kondikkal szokott bajok lenni.
-
Geffry
aktív tag
AC MX-2-t és cirkuszt a népnek!
-
Grigorisz
aktív tag
az ezüst paszta áramvezetési részével nem tudok egyet érteni... multkon cégnél behoztak egy gépet. porolás karbantartás satöbbi kellett neki. a procihőt soknak találtam. mondom újrapasztázom. na én akkor lepetéztem. egy amd athlon xp proc volt a gépben. de se a magot se a körülötte levő alkatrészeket nem lehetett látni az ezüstpasztától. le kellett mosnom róla de hibátlan volt a cucc utána is.
-
Okés, de én sem azt írtam, hogy létezik olyan eset, amikor nem kell paszta, hanem, hogy ha lenne tökéletes felületű hűtő és proci, akkor nem kellene. Mivel nincs ilyen, és nem is lesz mostanában, a felvetés csak elméleti marad.
Kiegészíteném annyival, hogy a tökéletes felületek mellé még kellene egy olyan leszorító eszköz is, ami tökéletesen egyenletesen szorítja össze a két felületet. -
shtml
őstag
Jó az írás, nem gondoltam volna, hogy ekkora hőmérséklet-különbségeket okoz az elöregedett paszta.
"Idővel csökken a hőátadó képessége, ami abban nyilvánul meg, hogy veszít a nedvességtartalmából."
Ezt inkább javítsd ki erre:
Idővel veszít a nedvességtartalmából, ami abban nyilvánul meg, hogy csökken a hőátadó képessége.
Így még értelme is van.
-
Tudom, ez természetes folyamat. De tuningnál egyrészt gyorsabb (magassab hőfokok), másrészt fontosabb is, mert ugye minden Celsius számít XD, de szerintem egy átlagfelhasználónak felesleges félévente újrapasztázni (aztán majd meglepődik, ha procicserénél a régi procival együtt jön a foglalat
, egyik haveromnál géptisztítás után (tejlesen szétszedte a gépet)) nem ment a gép, átmentem, megnéztem, első a proci volt, akartam levenni a hűtőt, le is jönn, de proci sehol. ráragadt a hűtő aljára, nem tudom, hogy szedte le,, de nem cserélt pasztát, és úgy rakta vissza (egy éves volt a pasztázás). A második pedig szinteén ugyanez a haver, második porolás, kezépbe vette a procit, és kente rajta a pasztát, olyan ügyenes, hogy ahogy fogta, egy lábát le is törte a széléről (azóta ez a P4 3000 proci már a kulcstartóm
), azóta én pasztázok neki
. Szóval taulság: pasztázni MINDIG csak rögzítés után, lezárt foglalatban szabad (S775-nél is!), és kemény plasztikkártyával kenjük szét (bankkártya, személyi, diákigazolvány, mindegy, mert nem marad nyoma, adóigazolvány nem jó, mert gyenge
). Aki nem akarja kenni, az a hűtővel nyomatja szét, én szétkenem mindig, de embere válogatja.
Bici: Ha nem bánod, belédkötnék. Ugyanis pasztát MINDIG kell alkalmazni, és bár igaz, hogy tükörsima felületnél a mellőzéssel hatékonyabb lenne a hőelvezetés, de ez nagy kockázatot jelent, előrodulhat a zárlat...erre egyébként az összes pasztázandó harveren rajta van a figyelmeztetés, csakis pasztával szabad használni (például az említett Zalman hűtő felszerelési leírása is említi.). Használjatok Titan NanoGrease (az előbb elírtam, bocsi) pasztát, az tuti nem vezeti az áramot. Olcsó (egy tubus 1.5 g) = 480-500 ft, én 5 procit tudtam vele megpasztázni, és elfogyott(de ez elég jó arány) És az, hogy túl sokat kensz rá, mára már nem számít, mert annyira szoros a hűtők rögzítése, hogy a felesleget úgyis kipréseli rögzítésnél.
-
Nekem már száradt ki gyári és külön vásárolt olcsó és drága fajta paszta is.
Szerintem is fontos néha újraragacsozni a hűtőket. Évente egyszer szerintem elég. Ennél gyakrabban csak akkor kell, ha nagyon gagyi pasztát használ az ember, és magas hőfokon mennek az alkatrészek (pl.: kétmagos Prescott proci), és sokat megy így a gép.Az ezüstös paszta - mint elöttem is írták - szobahőmérsékleten sűrű, így nem lehet tudni, hogy mikor raktál belőle eleget, vagy már túl sokat.
Működés közben, ha magas a hőmérséklet, akkor lágyabb lesz, és felveszi a végleges formáját, de ha sokat rak az ember, akkor kifolyik és zárlatot csinálhat.
Ha működés közben nem elég magas a hőmérséklet, akkor nem olvad meg eléggé az ezüstös paszta és marad nagyjából úgy, ahogy beszorítja a hűtő hidegen. Ez azért rossz, mert hiába vezet jól az ezüstös paszta, a fém felületek nem érintkeznek elég nagy felületen egymással, így romlik a hűtés hatásfoka.
Mint tudjuk, a pasztának csak a csip fém teteje, és a hűtőborda fém felülete közti egyenetlenségeket kell kitöltenie, a két fém felületnek minél több pontban érintkeznie kell - ha tökéletesen egyenletesre lenne megmunkálva a borda, és a GPU/CPU/chip felülete, akkor nem kellene paszta.
Az ezüstös pasztának akkor van értelme, ha egy alkatrész nagyon melegedik, és nincs lehetőség jobban hűteni.
Ha normális hőfokon megy az adott alkatrész, akkor szerintem fölösleges az ezüstös paszta, mert akár még rosszabb is lehet a hőleadás. -
Brezo
csendes tag
Hát azért sztem is jó 1-2 évente újrapasztázni a dolgokat, mert tapasztalatból is mondom, hogy jelentősen szárad ennyi idő alatt. Frissen vett ASUS P5Q Deluxe alaplapomon is az első volt, hogy újrapasztáztam a bordákat. Nekem valahogyan nem szimpatikusak ezek az 1mm vastag gumi ragasztó-hővezető akármik.
Az ASUS Silent Knight hűtőmhöz adott paszta volt még egy érdekes anyag számomra... szürke színű, gumis, fecskőndőre ragadós, nem szétkenhető vesződős valami. Végülis azzal raktam fel, de nem találkoztam még ilyen pasztával, de jónak bizonyul. -
elfelejtette
veterán
Hy!
Én anno az elsö PCI-E Galaxy GF7300GT 128MB GDDR3 karimmal jártam úgy, hogy az elsö héten 3x kapcsolt le túlmelegedés miatt. Leszedtem a gyári hütöt, és meglepetten tapasztaltam, hogy a GPU 1/4-én nem volt paszta. Lepucultam a gyári ragacsot, fehér Titán pasztát kentem fel, és visszaraktam a gyári hütöt. Utána vmoddolva (Vgpu: 1.23V@1.5V!) sem ment 80 fok fölé, ami nagy szám, tekintve, hogy több, mint 1 hónapig ment 785MHz-en!
Üdv. -
szurmais
csendes tag
Én is az újrapasztázás híve vagyok, levés, felken, hűvösebb.
-
Egyetértek az újrapasztázás jelentőségével, de csakis tuning esetében, szerintem egyébként felesleges, jó paszta sokáig bírja. Csakis minőségi pasztát javaslok megvásárlásra, fehérből Thermaltake, vagy Zalman-t, ezüstből csak Titan ThermalGrease járt nálam (most is ezt használom), meg vagyok vele elégedve, elég jól kenhető (de viyázni kell vele, mert nagyon "fog", ezüst marad tőle az emberkeze, nehezebben tisztítható, mint fehér társa). Ugyanilyen Zalman borda van nekem is a gépemben (esetemben Asus Silent Knight juttat rá egy kevéske levegőt).
-
waterman_
aktív tag
nem írtad, hogy az újrapasztázást úgy érted, hogy az eredeti paszta helyére kenni a boltban megvásároltat, vagy mondjuk másfél két évente újrapasztázni? mert szerintem ha egy jó minőségű pasztával vásárlás után lekened, akkor az bizony nem fog odaszáradni. ellenben azzal egyetértek, hogy a gyári paszták nagyon ramatyok. például az amd gyári processzorhűtőkön én egy alig kenhető, szürkés valamit véltem mindig felfedezni. az szerintem igen rossz minőségű valami, azt egyértelműen érdemes lecserélni. a gpu-kra is valami fehér szmöttyöt raknak gyakorta és az is az idő múlásával inkább odaragad. a legrosszabb minőségű kence pedig az északi/déli hidakon van, nekem az asus lapomról már 2-3 hónapnyi használat után úgy kellett feszegetnem a hűtőt, hogy ugyan jöjjön már le.
egy akármilyen ezüstös paszta megfelel és szerintem kiszolgálja a processzort, míg az működik. viszont hogy pár évente szétszedje az ember a gépet, annak nincs értelme, mert egyszercsak beleáll a csavarhúzó a kis áramkörökbe, vagy lepattan a chip széle, vagy valami kópéság történik.. -
John_Doe
senior tag
Eddig két asus alaplapom volt mindkettő ilyen volt, sőt a másodikat ahogy megkaptam cseréltem rajta a bordát és már akkor alig jött le róla a paszta.
Levakarhatatlanságban a csúcsot nálam az inno 6600 rózsaszín rágógumija tartja. -
eziskamu
addikt
Az ezüst pasztához hozzátenném, úgy tudom , hogy a legtöbb "ezüst" paszta, egy fikarcnyi ezüstöt nem tartalmaz. Valamint a legtöbb ilyen "ezüst" paszta nem is vezeti az áramot, maximum nyomás alatt, vagy akkor sem. De persze ahova nem kell, ne rakjunk. A másik, nem csak a száradás miatt fontos az újrapasztázás, hanem mert a gyártók eléggé pocsékul, és eléggé rossz anyagokkal pasztáznak.
-
orbano
félisten
Szia!
Az igekötőket alap szórend esetén egybeírják az igével!
üdv
Új hozzászólás Aktív témák
lo Mi is az a paszta? Hűtőpasztának, vagy hővezető pasztának hívják. Feladata, hogy a hűtendő alkatrész...
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Xbox tulajok OFF topicja
- Fűnyíró topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered - Már több mint 4 millió játékos
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Milyen NAS-t vegyek?
- Projektor topic
- További aktív témák...
- BENQ ScreenBar Plus Computer Monitor Light
- Kedvező ár! Lenovo E460 laptop (14/i5-G6/8GB/128SSD)
- Kedvező ár! Lenovo Thinkpad E580 laptop (15,6FHD/I5-G7/8GB/128SSD/Magyar)
- Gyári ergonomikus monitor karral 31,5" 4K UHD HDR10 monitor 32UN880-B
- Kedvező ár! Lenovo X1 Yoga laptop-tablet (14FHD/I7-G7/16GB/256SSD) + ceruza
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest