Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Szilikát

őstag

válasz BladePocok #116 üzenetére

Noha itt offtopik, de egylapátos gépnél jól bevált a 500 gramm liszt / 300gramm víz, amiből valamennyi elpárolog, így lesz 0,75 kg kenyér nagyjából.

Ha a lisztből 5-10 % teljes kiőrlésű, illetve Graham-liszt, akkor 320-330 ml víz is szükséges lehet. Ez alá is lehet menni méretben, de probléma lehet, amikor dagasztás közben feltekeredik középen a tészta és csak forog körbe, nem gyúródik át rendesen. Ekkor egy fakanállal lehet korrigálni, hogy jobban dagasszon, illetve a vizességet is úgy hangolni, hogy ne legyen túl kemény a tészta, ami a gépet is erősebben terheli és kevésbé kelhet meg.

Hosszabb használat után a sütőtér alja korrodálhat, miután a dagasztás elején kiverhet némi sós lisztfelhőt, ami később a párásodás hatására belemaródik a horganyzott alaplemezbe. Szétszedtem, letisztítottam, de akkor már hiányos lett a horganyzott réteg, hamar ismét rozsdás lett. Noha ez csak esztétikai probléma, használatot nem befolyásolja, de legközelebb már azt csináltam, hogy alufóliával borítottam az egész alaplemezt. Nyilván nem lett volna fontos teljesen az egészet, de végül így egyszerűbbnek tűnt.

Azóta jobban is néz ki belül, pláne még arra is rászoktam, hogy a kavarás elején letakarom a sütőformát, így nem veri ki a lisztet.

A magyarban nagyon elterjed "üst" elnevezés ezekre a gépekre nagyzoló. Az üstök komolyabb méretű főzőedények, ez csak egy sütőforma.

Új hozzászólás Aktív témák