- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- ldave: New Game Blitz - 2025
Új hozzászólás Aktív témák
-
rgt
újonc
1997-ben szűnt meg az utolsó kézikapcsolású telefonközpont, de ma már nehéz ennek utánajárni, mert akkorra több távközlési társaság létezett, és mindegyik csak a magáét tartja számon. A nagy ünneplés tényleg '96-ban lehetett, Olcsvaapátiban és Kömörőn megszűnt a Matáv két utolsó kézikapcsolású központja - de utána még egy évig működött valahol másutt (tán Emitel területen?) néhány - ezeket szép csöndesen szüntették meg.
Budapesten nem a várban volt legtovább kézikapcsolású központ, hanem az 1950-ben frissen a városhoz csatolt településeken (az uccsó asszem Csömörön, azaz a XVI. kerületben). A fővárosban ugyanis kétszer vezették be az automata központokat: először 1928-ban (tehát nem a 40-es, 50-es években, hanem még előbb), majd másodszor Nagy-Budapest létrejöttekor, hiszen egyazon hálózatban nem működhetett egyszerre automata és kézikapcsolású központ is.
A várbéli központ másért nevezetes: a hétjegyű hívószámok bevezetésekor szűnt meg működni, az ott lévő 7A/1-es központot már nem érte volna meg átalakítani. Viszont odaköltözött a Telefónia Múzeum, úgyhogy a jó öreg Rotary-központ máig működik, és a telefonszámok még ma is hatjegyűek :) -
villamos
őstag
Bocs, tényleg off -ba kellett volna.
Ez a mai ilyen nap, valamiért mindenkibe bele akarok rúgni...
Amúgy a cikk jó! -
villamos
őstag
Én elolvastam az első pár mondatot, és a következő jutott az eszembe: kagyló a WC-ben, és a tengerparton van! A telefonokon kézibeszélő található...
-
ByB
addikt
Most éppen egy Volvo pályázatra készítek telefont, itt a gombok ésszerű minimalizálása a cél, de utána, én is a görgő felé veszem az irányt. Engem az SE P990i rendszere fogott meg, hogy mennyire jó használható, illetve a Logitech V500 egere (Red Dot díjat kapott!), mindenesetre szeretnék egy olyan rendszerrel előrukkolni, ami minden eddig mobilnál jobban használható, meglátjuk...
A cikksorozatod pedig remélem, hogy folytatódik!
area_51 - Íme a link a telefon terveimhez - [link] -
Troy.
addikt
Azért itthon még befigyel egy Nokia 2110 -es.
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
burgatshow #16 üzenetére
Valamikor olvastam is az újságban, (talán 95-96) hogy nagy ünneplés mellett leszerelték az utolsó kézikapcsolású központot... No majd utánanézek pontosan. Viszont nekem is volt szerencsém egyszer ilyennel telefonláni. Nem is sokkal előbb, 93 vagy 94 környékén Pénzesgyőrből kellet Zircre telefonálni. Tekertem a kurblit rendesen, mire bejelentkezett a kórház (ugyanis ugyanaz a készülék szolgált segélyhívásra is) mondtam a csókának, hogy telefononálni szeretnék.
-''Ja, akkor tesék még tekerni, majd csak felveszi a központ''
Úgy emlékszem valami cikkből, hogy Budapesten a várban volt legtovább kézikapcsolású központ. De hogy pontosan meddig is? (Na már látom, hogy erről is kellene írni egy cikket... -
burgatshow
veterán
Számomra a cikk után a hanyadtesést az okozta, hogy a '90-es években itthon még mindig volt kapcsolótáblás elosztóközpont. LOL. Nem csoda, hogy Mo. mindig köböb 15-20 évvel van lemaradva....
-
Oldmobil
aktív tag
Többen kértétek a folytatást, de ezzel még várnék egy kicsit, mert az a helyzet, hogy pár éve már nem követem szorosan a telefonokat, nincs olyan rálátásom a dolgokra.
Bog!
Köszi a két hírt, nagyon érdekesek! (meg a kiemelést is) Egyébként mióta kipróbáltam egy iPod kezelését, végül is elég elképzelhetőnek tartom, hogy akár a HTC, akár a Samsung megoldása életképes lehet. Tényleg érintésérzékeny felület kellene. Itten tapizom a notebook tapipadját, és rendesen jó lenne valami hasonló scrollozós dolog mobilra is.
Vamp!
Jót kérsz, sok dolgot szeretnék én is tudni. Ha nem is pontosan a mobilkészülék részletes belső felépítését és működését, de a hálózat dolgait, a, hívásfelépítés, a regisztrációk menetét ill. néhány egyéb érdekességet lehet hogy betervezek.
Köszi a bíztatást!
A görgő egyébként nekem a P800-on jött be nagyon, azon is ötirányú van. Normál telefonon nem használtam tartósan a megoldást. Lehet, hogy azokon nem is kell annyit görgetni, hogy megérné... -
róland
veterán
Érdekes, míg a számítástechnikában ma szinte egyeduralkodó a görgős megoldás az egereknél, addig a mobiloknál nem tudott elterjedni. Én is szerettem volna venni annak idején egy Sony J7-et, de alig lehetett hozzájutni. (Kitűnő formaterv, eltalált szoftver, jó ár = a sikeres készülék receptje.) Egy dolog zavart, hogy mindig balkezes telefonnak éreztem a Sony görgős készülékeit.
Felvetetted az érintésérzékeny felületeket. Valószínű vennék egy olyan telefont, aminek mindkét oldalán van egy-egy érintésérzékeny felület, és azokat a Sony görgős megoldásához hasonlóan lehetne használni, esetleg konfigurálni, hogy melyik oldal mit vezéreljen. (ByB, alkoss egy ilyen koncepciójú készüléket! SE kitűnő alap ilyenre.) -
Vamp
senior tag
Grat a cikkhez, ismét hiánypótló írás született!
Szeretném kérdezni, hogy nem tervezel esetleg írást a mobiltelefonok felépítéséről? Hogy s mi végzi bennük a számítást, milyen memóriát raknak a modellekbe, miféle szoftver dolgozik bennük stb...
Azért érdekelne (gondolom nem vagyok egyedül), mert PC-ről és társairól mindenhonnan folyik a rengeteg anyag, arról viszont foglalmam sincs, hogy képes a telefon bárhonnan hívást kezdeményezni, ahol lefedettség van, mi érzékeli a töltöttségi szintet, hogy lehet szoftverhibás a készülék stb...
Boldog Karácsonyt! -
Bog
HÁZIGAZDA
Szeretnék gratulálni, remek írás.
A jelen és a közeljövő kapcsán két dolgot említenék még meg:
1. HTC Artemis (P3300) és a rajta levő trackball. [link]
2. A Samsung optikai joystickja [link]
Én a magam részéről a még mindig Sony Z5 jog-dial gombját tartom a tökéletes megoldásnak, amely nem csak görgethető és benyomható, hanem előre és hátra billenthető is volt, ezzel 5 irányú navigációt tett lehetővé. -
Jégkokó
veterán
Tényleg nagyon jó cikk lett
De gondolom majd még folytatódni fog az ujabb telefonokkal is -
Destroyer
csendes tag
Jó a cikk, Gratula
A családba volt 1db Ericsson GH198 a kihajtható antanával aki utazot mindig az vitte magával kb30 deka töbletet
Nem egy mikro darab volt eggyik sem lehet, hogy a régen orosz tevezőkkel dolgozttatak
Érdekes belegondolni, hogy az a nagymenő, aki ma bankkártya vagy gyufásdoboz méretű
telefonnal villog, az 7-9 éve még ezzel a féltéglával küzdött! -
Oldmobil
aktív tag
ByB!
Örülök, hogy tetszik a cikk! Hát megnéztem a koncepcióidat, az iPhone képével már összefutottam valahol, de hát a több is hanyatesés.
Ráadásul szinén SonyEricsson rajongó lennék, így különösen tetszenek...
Tényleg nagyon sok lehetőség van a mobilokban. Főként az érintésérzékeny felületekkel lehetne játszani. (Na ezért is tetszenek a telefonjaid...) Nagy szívfájdalmam, hogy a görgős kezelés nem terjedt el, mert ez a megoldás szerintem nagyon megkönnyíti a kezelést. Manapság hagyományos görgő helyett már touch-os megoldások lesznek, de ha jól van mögéírva a szoftver, akkor nagyon kényelmesen lehet használni.
Jó munkát a két új darabhoz és főként sok sikert!
[Szerkesztve] -
Oldmobil
aktív tag
Shim!
Ha időm engedi, egy több részes általános mobiltelefon-történeti cikk következne. De érdekes az egyes márkák fejlődése is. Tervezek egy-egy retro tesztet is.
S.J.M.!
A mail telefonokról sajnos nem tudok annyit, ezért sem vállalkoztam a folytatásra. De ha van kedve velekinek, akkor írja meg bátran a folytatást!! -
ByB
addikt
Gratula, nagyon jó az írás! Mostanában én is igen sokat foglalkozok a telefonok kezelőfelületével, a koncepcióim kapcsán. Szerintem borzasztóan sok kihasználatlan lehetőség rejtőzik még a mobilokban ilyen téren. Az elkövetkező két telefonommal pont ezeket a lehetőségeket szeretném bemutatni...
üdv
Bence -
S.J.M.
senior tag
Nagyon jó a cikk. Csak egy dolgot hiányolok belőle hogy a közelmúltba vége lett, lehetett volna még írni a következő fejlődést a Chocolate mobilt vagy a mai menükről is szót ejteni.
-
Yushchenko
őstag
GH198 az volt a jó telefon
Szívemhez nőtt, az első mobilom volt
-
Shim
őstag
Újabb remek cikk, grat. Milyen témákat tervezel még átvenni? Esetleg egy-egy márka fejlődése?
Új hozzászólás Aktív témák
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Parfüm topik
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Nintendo Switch
- Kétmotoros tereproller, ami nem lett túl drága - Ausom L2 Max Dual
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10S 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Precision 5560 i7-11850H 16GB 512GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest