Hirdetés
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- Kalandor: Habemus papam
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sárpac
nagyúr
válasz
Dr. Romano #199 üzenetére
Elvileg a vista már látja rendesen a 4gb ramot.
-
Dr. Romano
veterán
Sziasztok!
Valszeg nemsokára 4GB RAM lesz a gépben. Van fent XP 32bit és Vista 32bit is. XP-ben tudom hogy majd be kell kapcsoljam azt a bizonyos kapcsolót a boot ini-ben, de hogyan lehet kiiktatni azt hogy egy alkalmazás csak 1,6GB-ot használhat a RAM-ból?
Jah és Vistában is be kelle ezeket állítani, vagy ott már az alkalmazások teljesen kihasználhatják a felismerhető RAM mennyiséget?
Előre is köszi a válasz
-
Sárpac
nagyúr
Tök jó ez az iromány, de kicsit hibás lehet az elmélet.
Emlékezzünk csak vissza AGP Apertura Size és Shadow Memory stb. időszakra.
A windows xp tulajdonképpen e két dolog miatt lát csak 3,5GB ramot, ugyan is olyan AGPs rendszerekben ahol pl. adott egy 64MB videókártya és mellé 128 vagy 256MB(max 512) AGP Apertura Size a biosban, akkor ezt a területet is használhatja a win xp az úgynevezett vga memória kiterjesztésére, ha elfogyna a vga memória az alkalmazás számára.
Tulajdonképpen egy biztonsági bug hiszen windows xp 1000féle konfiguráción is futhat, ezer féle biosszal amit nem biztos, hogy alapból fel kell neki ismerni, hogy most van e AGP Apertura Size lefoglalás vagy sem, egyszerűen fenntartja ezt a helyet elkerülve az esetleges ráfutást a memória címre és ezzel összeomlást okozva. -
gecsoz
aktív tag
Windows Server 2003 -nak a 32 bites verziója SP1 -el ugyan úgy müxik mint minden más 32bites oprendszer.
Viszont!
Ha felteszed az SP2 -őt, akkor egy virtuális memória címzéssel gond nélkül kezeli a nagyobb memóriát is, és hazsnálja a 4GB, 8GB, stb memória méretelet is. Valamivel lassabban, mint a sima címzés, de legalább látja..
Szóval van erre megoldás, csak úgy itélték meg (teljesen jogosan) hogy egy sima otthoni átlag pc -t hazsnáló embernek tök felesleges, ha meg mégis kell, akkor vedd meg a drágább server windows -t
-
Ha a lapozófájlra gondoltál, azt kikapcsolhatod, de attól még nem fog 4GB-nál több ramot kezelni a 32 bites oprendszer.
Alkalmazástól, ill. felhasználótól függően 2×1GB RAM felett kikapcsolhatod, az alatt inkább ne. Googlezz kicsit a témában. Kezdésnek ez is jó: [link] (a hsz-ok közt elég sok foglalkozik a lapozófájl méretével).
-
rigo88
aktív tag
éés ha kikapcsolom a virtuális memóriahasználatot? mert ki lehet ugye..
-
doodooman
csendes tag
Ez remek, köszi szépen.
-
cizoe
őstag
válasz
doodooman #192 üzenetére
Persze, az emberek 70%a 32bites xp-t használ és semmi baja nincs ilyen téren. A 64bit előnyeit persze nem nyújtja, arra ott a Vista64 és az Xp 64bit.(bár utóbbit nem ajánlom).
A lényeg, hogy teljesítményben nem fogja vissza a 32bites rendszer. Ha munkád miatt nincs win.
-
doodooman
csendes tag
Hali!
Biztos nagyon kezdőnek tűnhet a kérdés, de sajna ehhez a 64bites témához egyáltalán nem értek.
A kérdés az lenne, hogy a 32bites xp-vel normálisan fog-e működni egy 64bites processzor?(már, ha ilyen téren van egyáltalán összefüggés) -
vkrisz82
csendes tag
szia!
faxa cikk, okosodtam belole, ment a level, ezert nem irom le ide is a kerdeseket, csak jelezni akartam remelem jo helyre ment!
köszi!bár annyi kérdésem lenne a levélen túl, valami info van vagy kell hogy inél jobb legyen a win bootolasa? tehat beirando ajanlott sorok a boot.inibe vagy akár kapcsolok amiket alapbol nem alkalmaznak?
-
[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Professional - Old logo" /noexecute=optin /fastdetect /kernel=dualkrnl.exe /3GB
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect /3GB -
bigyo75
újonc
válasz
Thunderzolee #187 üzenetére
Sziasztok. Nekem a Boot.ini -ben ez van:
[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Professional - Old logo" /noexecute=optin /fastdetect /kernel=dualkrnl.exe
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetectHogyan írjam át??Kicsit más mint a leírtak.Ha lehet,írjátok ezt át,és én csak bemásolom a régi helyére.Így biztos nem baxom el.Köszi a segítséget.
-
Nem olvastad el figyelmesen a cikket?
Benne van az "Egyéb problémák" címszónál.Először is Professional verziójú XP kell hozzá.
Másodszor Total Commandert elindítva azon a meghatón, amelyiken a rendszer van, a gyökérkönyvtárban megkeressük a boot.ini filet.
Ha nem találjuk, akkor a TC beállításainál (beállítások-->általános beállítások-->képernyő-->látszik a rejtett/system file is) teszünk egy pipát az előbbi útvonalon fellelhető négyzetbe.
Harmadszor a boot.ini filet megnyitjuk egy szövegszerkesztővel. Például Word, vagy jegyzettömb..
Aztán lehet végrehajtani ezt:"A következőképpen szúrjuk be a kapcsolót a Boot.ini file-ba (példa):
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT=''Windows XP Professional'' /3GB"Tehát a végéhez odaírjuk, h /3GB. Nagyjából ennyi.
De azért olvasd el a cikket teljesen. -
zedii
aktív tag
Üdv,
Valaki meg tudja mondani ,h hol találok olyan leírást, ami részletezi akár step1step2 formában ,h mit kell tennem ,h a gépembe vett 3GB ramot rendesen kezelje az xp! ? -
Casanova*
veterán
talátam ilyet,nemtom olvastátok-e. A 32 bites méretet meghaladó címek a Boot.ini fájl /nolowmem kapcsolója segítségével működnek, amely figyelmen kívül hagyja a memória alsó 4 GB-ját.
FONTOS! A Windows 2000 Professional és a Windows 2000 Server nem támogatja ezeket a konfigurációkat. A konfigurációk csak tesztelési célokra szolgálnak. Csak abban az esetben használja ezeket a kapcsolókat, ha a cikkben korábban említett termékek valamelyikét használja.Ezekben a termékekben a 4 GB-os memóriahangolási lehetőség 3 GB felhasználói üzemmódú memóriaterület használatát engedélyezi a programok számára. A szolgáltatás a felhasználói üzemmódú memória virtuáliscím-tartományát 0x0000000–0xBFFFFFF értékre növelheti (a felhasználói üzemmódú címtartomány általában 0x0000000 és 0x7FFFFFFF között van). A kernel üzemmódú összetevők számára rendelkezésre álló memóriatartomány 0x80000000-0xFFFFFFFF értékről 0xC0000000-0xFFFFFFFF értékre csökken. Windows Server 2003 Standard Edition rendszerű vállalati környezetben nem javasolt a szolgáltatás használata.
A /3GB kapcsoló használata a Boot.ini fájlból Windows 2000 Professional vagy Windows 2000 Server rendszerben 3 GB méretű felhasználói üzemmódú memóriatartomány rendelkezésre állását biztosíthatja. A 0x80000000 és 0xBFFFFFFF érték közötti memória azonban nem használható. Mivel a kernel üzemmódú összetevők most a 0xC0000000 és 0xFFFFFFF érték közötti memóriatartomány használatára korlátozottak, a fejlesztők tesztelhetik ezeket az összetevőket.
-
Casanova*
veterán
-
Casanova*
veterán
azt mondják be lehet állítani,hogy az 32-es xp felismerje a 4 giga ramot.. lehet tévedek..
-
Casanova*
veterán
szasztok! leírná valaki a sorrendet ,hogy kell beállítani az xp-t,hogy felismerje a 4 gb ramot.?! pls! előre is köszönöm!
-
Kbkoko
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a válaszát, beugrott a majom a vizbe, a 2gb-os modil nem ment együtt az 512mb-os modullal, ugyhogy marad a gépben egyedül.Ahogy irtátok.
DE! Egy lenovo-ban ment dulaban, legalábbis windows azt irta ki, de mindegy igazából.
vagy én nem értek vmit. -
zoltanz
nagyúr
Hát régen egyszerűbb volt a notikat bővíteni az biztos.
Én azthiszem azt írtam asztali PC vagy HTPC memória bővítés. Nem nagyon szoktam mostanában játszani családi élet, sok meló, de videó tömörítést szoktam készíteni főleg AVI -ban videóállományokat XVID (DIVX) kodekekkel, ott repkednek MPEG2 anyagoknál GB -ok úgyhogy a 2 GB memóriánál több meghálálja magát érezhetően. -
Kbkoko
csendes tag
Én elhiszem Neked, ámde tény, hogy az emlitett lenovo t61-ben müködött, hogy az egyik benne lévő 512-t kicseréltem a 2gb-ra, és elindult, és xp ki is irta, hogy ~2,5 gb van benne.
vagy ez csak egy szerencsés átmeneti állapot, amig meg nem makkan?
És 1x2gb, mert ilyenem van... -
ja, és kifelejtettem; ha már említették a dual channel módot, az is számít picit - már ha a noti tudja ezt a módot! nem jelentős ugyan különbség (sebességben) a single és a dual mód között, de azért valamennyi van. sokaknál inkább a tudat számít, hogy dual módban megy a notijában a két modul!
-
a manapság eladásra kínált notik esetében kb. fele - fele arányú a szórás, hogy 2 * 1 gb vagy pedig 1 * 2 gb kiosztásban van benne a memória. és a notik esetébe jobban átgondolandó, hogy akarjuk-e később fejleszteni, vagy sem! mondom ezt azért, mert nagyon sok notiban otthon nem is lehet/ajánlott memóriát bővíteni/cserélni, mivel rengeteg olyan típusú notebook van, ahol nem lehet simán - csak egy szabad fedlap lecsavarozásával - hozzáférni a memóriához, hanem gyakran csak az egész hátlap - vagy annak egy garis matricával védett részének eltávolításával megoldható a dolog, amivel vagy irány a szervíz, vagy megbontási engedély kérése, szóval macerás a dolog. vagy ha nem is garis szempontból nézzük, akkor is minimum hozzáértő ember végezze a memória bővítését, hiszen vannak olyan notik is, ahol az egyik modul alul van a borítás alatt, a másik pedig felül a billentyűzet alatt...stb.
aztán van még a "csak két foglalat" probléma is - enyivel kell gazdálkodni!
de, hogy a topic témához visszakanyarodjak; milyen szempontból említetted a fejlesztésnél a vista oprendszert? esetleg a 4 gb memória miatt? akkor mindegy, hogy vista vagy xp, ezekből a 32 bites változat mindegyike csak maximum 4 gb memóriát kezel! ha a notiban/asztaliban 4 gb memória van + dedikált videókari (sőt esetlegesen már + memória), akkor a vista és az xp esetében is 64 bites változat kell, hogy az összes memóriát lekezelje! -
zoltanz
nagyúr
Szerintem manapság inkább 2 GB memória az elfogadott, ha megnézük a notebook -okat. Ha valaki most vásáról asztali gépet, annak megfelel a 2 GB RAM, de hogy néz ki azt monják neki a boltban innentől nem tud fejleszteni, vagy legalább is Vista kell hozzá. Mindenki szeret előre gondolkozni.
-
Kbkoko
csendes tag
Aham.
Nem szeretm az ilyen válaszokat, mert mindig emlékeztetnek, hogy a gépeknek lelke van és bizony sokszor elég finnyásak...
amugy egy lenovoban müködött, de nem ö lesz a -remélhetőleg végleges- tulajdonos, ö nemsokára kapja meg.
max kiszedem az 512mb-ot, igy is nyerek 1,5gb-ot.
köszi a választ -
az oprendszernek semmi köze ilyen szempontból a dologhoz, ez az adott notitól, meg az abban használni kívánt két memóriától függ!
nagyon sok noti háklis arra, hogy eltérő memóriák kerülnek bele; vagy el sem indul a noti együtt a kettővel, vagy megy, csak néha fagy - illetve furcsa hibákat produkál -, de az is lehet, hogy rendesen menni fog együtt a két modullal!
a kérdésedre csak akkor kapsz 100%-os választ, ha kirpóbáltad a dolgot... -
Kbkoko
csendes tag
Akkor mi a helyzet, ha egy laptopban van 512 mb ram, és én bele akarok gyömöszölni plussz 2gb-ot. Az már tiszta, hogy ennyivel még meg tud küzdeni az xp, de ez számit-e, hogy nem párban vannak a memóriák, vagy hogy egyik nagyobb, iylesmi...
-
kreestuff
csendes tag
Jó cikk...
-
krystman
őstag
üdv.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy egyáltalán nem lehet megoldani, hogy a Tulajdonságoknál ne 3.25GB-ot írjon ki, ha nem 4GB-ot? Jelenleg 4x1GB van a gépembe.
-
AndrewTdi
addikt
Üdv! nekem csak egy gyors kérdésem van.
van most 2x1GB DDR2-m (800) a gépbe dualchannelbe, szeretném bővíteni.
A kérdés. 4x1GB legyen vagy 2x2, hogy lenne gyorsabb? -
-
Nekem-8
tag
Hy
na én betettem ezt a szépséges boot.ini cuccot. Értettem ezalatt hogy a régit átneveztem, a leírásban szereplőre az lett az új boot.ini. De boot-oláskor kidobott egy hibát hogy a hal.dll sérült vagy ilyesmi és ezért leállt a rendszer. Visszatrükköztem a régit és úgy megy tovább a gép. Kérdezném hogy lehet ezt megoldani, miért lett ez? Szeretnék 3 G memóriát használni, ha már megvettem...
8
-
bypet
tag
"Version Limit in 32-bit Windows
Windows Server 2003 Service Pack 2 (SP2), Datacenter Edition
128 GB
Limit in 64-bit Windows
2 TB"Tehát 32 bites rendszerrel is meg lehet címezni 4GB+ memóriaterületet, csak megfelelő címzési rendszer kell hozzá.
Sőt, régebbi szoftver esetén is már beépítették:
" Windows 2000 Datacenter Server 32 GB "(infók az előző hsz msdn-es linkjéből)
-
OddMan
őstag
Az alábbi linket ajánlom még olvasni!
Memory Limits for Windows Releases -
OddMan
őstag
ollie: Igazad van, a 3G kapcsoló alkalmazása önmagában még nem elég, az alkalmazásnak is támogatnia kell a 2GB-nál több memóriakezelést. Az exe fájlok fejlécében van egy "IMAGE_FILE_LARGE_ADDRESS_AWARE" bit, ha ez be van állítva, akkor az adott alkalmazás képes akár 3GB memóriát lefoglalni magának.
- 3GB_enabler2.zip
- Memory Support and Windows Operating Systems
- How to use the 4GT RAM Tuning feature -
OddMan
őstag
Windows 2003 vagy Windows 2008 Enterprise 32bit szerveren 4 vagy több GB memória mellett próbálta már valaki a PAE és a 3G kapcsolókat?
Néhány helyen azt olvastam, hogy instabilitási problémák jelentkezhetnek a PAE vagyis fizikaicím-kiterjesztés használatakor.
Azért kérdem, mert jelenleg standard verziójú szervert használok, aminek a memóriakorlátja (sajnos) 4GB-ra van korlátozva. Szóval kíváncsi lennék, hogy az Enterprise szervereknél mennyire működik jól a PAE funkció?
Gondolom a legjobb megoldás egy 64bit-es szerver telepítése lenne, de egyelőre nem jöhet szóba kompatibilitási okok miatt. -
manogumi
csendes tag
Sziasztok!
egy kezdő kérdésem lenne .
HOL LÁTOM AZT HOGY MEKKORA RAMOT LÁT AZ XP .Prof. -.m ?
a gépen 3Gram van.köszönöm a segitséget.
Attila
-
lacko22
aktív tag
Nekem olyan problémám van a 3 giga rammal xp vel hogy mondjuk a Winamp kinlódik, hol lejátsza a zenét hol csak digitális jelet ad ilyen sípolást. durva
Tetszik a leírás
Új hozzászólás Aktív témák
lo Ez a téma manapság - a 64 bites processzorok és operációs rendszerek idejében -, már elavultnak...
- Utolsó darab - 1M helyett - MacBook Pro Retina 14 M4 - 10C CPU / 10C GPU / 24 GB RAM / 1 TB - MAGYAR
- Eladó XD Design Bobby Hero Spring, Yellow laptoptáska
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/256 GB titánszürke 3 év garanciával
- Sony A7III + 28-70mm FE 3.5-5.6 Zoom objektív
- Eladó egy használt MSI RTX 3060 Ti Gaming X 8GB LHR videókártya
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest