Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• FTeR

addikt

válasz sh4d0w #115 üzenetére

a dolog úgy nézki, h amikor megesett a dolog (már jópár éve), akkor levontam magamban a következtetést az akkori hiradások alapján, nagy viták voltak akkor is.
    mindig csodálom azokat, akik ezer éves linkeket elő tudnak varázsolni, ez sosem ment nekem.
    poor me

• Gregorius

őstag

válasz sh4d0w #110 üzenetére

NTLDR támogatja a HPFS-t???
    Öööö az XP-s loader már nem. Az NT4 még támogatta. Win2k passz.
    Az meg hogy az ntldr mit támogat és maga az OS mibe gányol bele az két külön dolog. A Win2k is lelkiismeret-furdalás nélkül belegányolt az NTFS4-es partíciókba (NTFS5-öt csinált belőlük), tönkretéve ezzel az NT4SP3- rendszert, mégse mondanám, hogy nem ismerte az NTFS4-et.

Fogalmi zavarok tisztázása érdekében: mivel a lilonak teljesen mindegy, hogy milyen filerendszer van alatta, mert filerendszer nélkül működik, ezért a lilo filerendszer független bootloader.
    Egyáltalán nem teljesen mindegy. Olyan fájlrendszer kell alá, hogy a benne lévő kernel image pont ott legyen, ahol azt előre megmondták neki. A személyre szabott primitív fájlrendszer-illesztője annyi, hogy megadott fix pozícióra megy.

Kicsit belegondolva, szerintem linux alá nem tudsz olyan fs drivert írni, ami online transzparens módon pakolgatja a fileokat egyrészt azért, mert a legtöbb fs driver optimalizáltan rakja le a fileokat, tehát nincs indok a mozgatásra.
    Az NTFS-nél is ezzel hülyítették a népet annó. Az is csinál a háttérben dinamikus fájlmozgatást, például amikor bad sector kerül elő a lemezen, akkor az egész tartalmazó clustert kiüríti.

a futtatható fileokat nem betölti a ramba a linux hanem mmap-pel fér hozzájuk, és ha közben elmozgatod a file-t, akkor
    Azt a kernel image-et gond nélkül elmozgathatom, amit nem töltött be. Több is lehet ugye.

• FTeR

addikt

válasz sh4d0w #90 üzenetére

link adósdiban nem vagyok jó. nem szoktam minden cikknek amit olvasok elmenteni a linkjét.
    de ez egyébként sem egy olyan dolog, ami 1 tényt közlő cikk alapján eldönthető. csak feltünő, h puszipajtások, aztán vmi elkezd nem tetszeni az ms-el kapcs és a végén kikötnek a linuxnál. oraclenél ez élesen látszódik (ms elkezdte a saját db-jét ajánalni az oracle helyett, fél évre rá az oracle a win helyett elkezdte a linuxot), ibm-nél egy kicsit árnyaltabb volt a dolog.
    mint írtam vitathatatlan előnye a linuxnak, h bárki a magáénak tekintheti.

#91 nem terelem a dolgot. vmiért úgy éreztem, h ide illik. a kernel hw-vel érintkező részére gondoltam.
    mint írtam ez nem egy olyan dolog, amit próbáltam. szeretek a témában olvasgatni.

#92 nem kell, h 3rd party legyen. sok ilyen apró dolog leszedhető az ms oldaláról is.
    ha megfigyelted, akkor leírtam, h miért is nem feltétlen jobb ez a megoldás. ha neked tetszik, akkor jó neked. de ezt nem látom olyan dolognak, ami eldönti, h melyik rendszer jobb.
    linuxban még a GUI is 3rd party, szal ebbe inkább nem mennék bele.

szerk: én is egyből kikapcsolom az ofisz vágólapot. de ez is egy olyan téma, amiben nem magamból indulok ki.

[Szerkesztve]

• FTeR

addikt

válasz sh4d0w #77 üzenetére

fél évvel azután jött a dolog, h felrugtak vmi nagy egyezményt. az ibm adatbázisával ugyanúgy szembement az ms.
    az oracle sem akkor lett linuxos, amikor megjelent az mssql, hanem amikor hirtelen nagy piaci részesedést ért el.

#76 lsd. #78

Új hozzászólás Aktív témák