Hirdetés

2024. április 13., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) opeter87


opeter87
senior tag

Nagyon jó, igényes, összeszedett cikk. Grat :R

[ Szerkesztve ]

(#2) norbi123


norbi123
csendes tag

"hisz minél szűkebb a rekesz, annál kevesebb rész éles a képből, így könnyen kiemelhetünk részleteket a képünkön."
A rekesz szűkülésével nő a mélységélesség. Tág rekesznél van kicsi mélységélesség.

(#3) Jeanne d'Arc

Sokat tanultam, tök jó cikk! :):)

iPhone felvásárlás előfizetéses is!

(#4) kovee01


kovee01
tag

Igényes összefoglaló írás, gratulálok!!! :C

Kérdezz bátran, szervizben is dolgozom, ha tudok segítek! kovee01 felhasználónak 41 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

(#5) Švejk


Švejk
őstag

Valami eszméletlen űbermájer-vagány-király cikk lett! :C :R
Hihetetlen sok fontos információ, hihetetlen képekkel! Én ilyet még a fényképezőgépemmel se tudnék produkálni, nemhogy egy telefonnal...

(#6) GIJoe


GIJoe
addikt

Jó cikk :R Cuki a macsek a végén :K

[ Szerkesztve ]

(#7) haxiboy


haxiboy
veterán

Érdekes cikk volt, szépek a képek. Köszönöm :R

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#9) KillHates


KillHates
nagyúr

Nagyon jó cikk lett, tényleg jól összefoglalja a fényképezés alapjait. (A többit meg úgyis később sajátítja el az ember) Annyit hozzáfűznék, hogy a mobiltelefonok "doboz" kamerájában nincsen fizikai rekesz (vagy blende), csupán nand szűrő ami egy LCD szerű lemezke ami el tud sötétedni. Sajnos így elég behatárol a mélységélességgel való játék.

GIJoe: Te, ez nem egy kutya? :U

Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...

(#10) Polarstar


Polarstar
nagyúr

Háromszoros Hurrá Wa2x-nek! :C

Ahogy a gépek fejlődnek - úgy kerül előtérbe a technika ezekkel is egyben.
Tanulni mindig érdemes.

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#11) tcp


tcp
tag

"A szűk blende előnye a jó mélységélesség (DoF: Depth of Field) elérése is, hisz minél szűkebb a rekesz, annál kevesebb rész éles a képből, így könnyen kiemelhetünk részleteket a képünkön."

ezt újra kellene gondolni így ugyanis kicsit félreérthető, zavaros. A szűk blendénél (pl f8) ugyanis pont, hogy nagy DOF-ot kapunk, a nyitott blendénél (mondjuk f2) kapjuk a kicsi DOF-ot.

Főleg azzal együtt félreérthető, hogy előtte a Luminákat dicséred, hogy milyen jók este a tág blende miatt.

Tehát tág blende (pl f2) tökéletes sötétben, cserébe kicsi a mélységélesség, így pl DSLR-en 1.4-es blendével eláll simán az a helyzet, hogy a szemek élesek az orr meg a fülek már kívül esnek az élességen (tehát mégis muszáj rekeszelni, és ezzel együtt ISO-t növelni, vakut használni, hiába hangzik jól az f1.4-es objektív)
Szűk blende (kis nyílás): nagy mélységélesség, de cserébe kevesebb fény jut be, hosszabb záridőt, magasabb ISO-t vagy vakut igényel, és este még úgy sem biztos, hogy menni fog vele a fotózás.

"A rekesz a telefonoknál nem állítható vagy csak külön programmal." -- igazából a telefonokban sőt gyakran a nagyon olcsó fényképezőgépekben nincs hagyományos, állítható rekesz (tudomásom szerint a mobiloknál egyikben sem, de ez ügyben lehet, hogy tévedek), tehát a rekesz állítására valójában lehetetlen. Létezik mégis két trükk rá, az egyik egy elektronosan vezérelhető ND szűrő használata, a másik pedig puszta digitális (szoftveres) játék, ez az amikor a gyártó nem engedi, mégis léteznek appok, amik azt állítják, hogy velük működni fog. Pont ezért van az, hogy egy igazi rekesszel rendelkező gépen f2 és f8 között durva mélység élesség változást fogsz tapasztalni, az ND szűrős vagy szoftveres megoldás viszont inkább csak a bejutó fény mennyiségére van hatással (mintha az objektív elé tennél egy sötétebb üveget) a mélység élességre viszont nem.

[ Szerkesztve ]

(#12) #90933760 válasza tcp (#11) üzenetére


#90933760
törölt tag

SE-nál az összes Xenonos telóban volt blende szerűség ami csak vakuzáskor működött, igaz az nem pont ez. De volt benne valami legalább. Többinél nem tudom.
A telókban szoftveres mind szerintem, az olcsó digi gépekben van ND, de még a kicsit drágább komolyabbnak kinéző gépekben is sokszor ND van csak. Nem tudom jelenleg hogy van, már rég nem foglalkozok ezekkel, régen is csak hobbi szinten nyomtam.

[ Szerkesztve ]

(#13) davidfun


davidfun
tag

Sony Xperiában a motivum programok közül melyik lehet az aminek leghosszabb a zárideje? vagy tud valaki appot hosszú záridőre mondjuk villám fotózáshoz?

(#15) bajaki


bajaki
őstag

Eddig csak átfutottam a cikket, de már most látom, hogy rengeteg hasznos információt tartalmaz a számomra. :)

:R

(#16) #90933760 válasza davidfun (#13) üzenetére


#90933760
törölt tag

Nekem még a zárt rendszeres telóim voltak, de ott az Alkonyati tájkép volt a leghosszabb 2mp. Viszont nem volt fókusz. Aztán az újabb telefonomban már csak 1mp volt...
De alkonyati tájképpel nem tudtam villámot fotózni, mert moslék lassan reagált a gomblenyomásra, hiába exponált 2 másodpercig ha fél perccel a villám után kezdi el.

Volt egy BestPic vagy mi a bánat, ami 8 vagy 9 képet csinált. Olyankor felturbózódott a sebessége és gombnyomásra rögtön megcsinálta. Azzal tudtam. Az is 2mp ha jól rémlik, de a teljes képsorozatra értve, tehát képenként 1/5 másodperc. Elég szokott lenni, mert cserébe feltolta az ISO-t. Ami nem éppen jött jól a zaj miatt. De ez se működött mindenhol rendesen, a K telókban jó volt, a C-nél már szenvedés volt, a W-nél meg lehetetlen olyan lassan készültek el a képek.
Jól működött, csak még fattyú koromban voltam olyan balfasz a mocskos üvegen át fotóztam. Valahol el kell kezdeni....
[link] Ez azt hiszem 2mp-sel készült azért égett be így. Éjjel volt.
[link] Ez már egy későbbi, itt már kinőttem a gyermekbetegségekből. 1/10 ISO200 tuning driverrel. Sajnos a telefon szám szerint nem jelezte ki, csak nyomkodtam a gombot és na most vagy jó lesz vagy nem módszerrel.

[ Szerkesztve ]

(#17) tcp válasza #90933760 (#12) üzenetére


tcp
tag

igen, az ND filteres megoldást általában inkább fényképező gépekben használják, a mobilokban pedig jellemzően semmi sincs csak szoftver, de ha jól tudom, akkor valamelyik nokiában is volt (nem az új lumiák közül), talán az N8-ban

(#18) MongolZ


MongolZ
addikt

A cikk nagyon jó összefoglaló, nagyon igényes, gratula hozzá!
többen is megemlítették előttme, hogy telefonon sok beállítás egyszerűen nem tehető meg, apróság, de ez van.
Ami nekem nagyon furcsa, az a végén a bátorítás, hogy szürkületben/hajnalban fotózzunk telefonnal...

(#19) davidfun válasza #90933760 (#16) üzenetére


davidfun
tag

Köszi

(#20) Polarstar válasza tcp (#17) üzenetére


Polarstar
nagyúr

A-ha! N8 - 808. :R

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#21) MongolZ válasza #90933760 (#16) üzenetére


MongolZ
addikt

Azt remélem tudod, hogy villámot nem 2 mp-es záridővel szoktak fényképezni, és nem úgy, ahogy te leírtad :)

(#22) 0xmilan válasza davidfun (#13) üzenetére


0xmilan
addikt

Nem ismerem az Xperiákat, de gondolom az éjszakai, ha van ilyen.
Ahogy a cikkben is szerepel az is megoldás, ha manuálisan állítasz ISO 100-as érzékenységet (vagy amelyik a legkisebb) és állványról lövöd 2 mp-es önkioldóval / időzítővel. Így kapod a lehető leghosszabb záridőt.
Ha ilyen véletlenszerűen bekövetkező eseményhez kell, mint pl. villám, akkor a time-lapse programok is segíthetnek, amik adott intervallummal, pl. 3 másodpercenként folyamatosan lövik a képeket.
Camera FV-5-ben van külön lehetőség záridőt állítani. Ott megadhatsz sok másodpercet is, de az már nem "valós fotó", hanem az élőképből dolgozza össze, szóval nem is max. felbontásban készül, hanem általában a max. videófelbontásban, nekem pl. 720p.

(#23) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr

Nagyon jó cikk, a képek elképesztőek :Y Igényesen össze van szedve minden fontos, és érthető módon. :R

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#24) tcp válasza MongolZ (#21) üzenetére


tcp
tag

attól függ. villámot vagy villám kioldóval fotózik az ember (ilyet lehet venni, és lehet barkácsolni is:) ), vagy hosszú záridővel, és általában átmenetes filterek használatával, esetleg az objektív egy részének kitakarásával készülnek, főleg, ha a képen nem csak villámok hanem mondjuk város is lesz. Azok a képek, amiken úgy néz ki, mintha egyszerre tucatnyi villám csapódott volna a városba a hosszú záridős filterezős megoldást használják (vagy összerakják több expóból utólag, ez is megoldás persze ;))

[ Szerkesztve ]

(#25) Sz7Cs


Sz7Cs
aktív tag

Köszönjük, hiánypótló cikk, hasznos és érdekes !
:R

(#26) #90933760 válasza MongolZ (#21) üzenetére


#90933760
törölt tag

Tudom, hogy nem azzal szoktak, a tag írta hogy azzal akarna fotózni, meg is mutattam miért nem lesz jó. De egy telefonban sok választás amúgy sincs. Bár nem tudom a mai okosizék miket tudnak már.

(#27) Ursache


Ursache
senior tag

hihetetlen! grat a cikkért, sokat tanultam belőle, köszönöm!

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#28) htom127


htom127
tag

+ 1 gratula

" Bazinga !"

(#29) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

A cikk jó, de a nyomtatási felbontás táblázatban van némi pontatlanság, mert nem határozza meg, hogy milyen minőség mellett. A fotólabor minőséget általában 300 DPi vagy magasabb értékben adjuk meg, ahova A4 mellé már 3508x2480 pixeles felbontás kell minimum (ez 8.6 megapixel). Ha az A3-hoz elég lenne a 8 megapixel, akkor nem lenne értelme a 24 vagy akár 36 megapixeles fényképezőgépeknek (a 60 megapixeles középformátumról nem is beszélve). Az A3 mellé 300 DPi esetén már illik a 17.4 megapixel minimumként.

A táblázatod sokkal inkább a poszter vagy plakát minőségnek felel meg, mely egészen alacsony DPi értékekkel operálhat, de ezeket papír fényképként kézbe véve már eléggé haloványok.

--

Magához a témához hozzászólva egy személyes véleménnyel:

Fotósként én úgy gondolom, hogy az ember mindig válasszon célszerszámot, ami persze lehet akár mobiltelefon is és jelentheti azt is, hogy az adott feladatra a kisebb, egyszerűbb szerkezet sokkal jobb. Egyik eszközt sem tartom alacsonyabb vagy magasabb rangúnak, csak azért, mert többet vagy kevesebbet tud. De úgy gondolom, hogy aki ennyi időt és energiát belefektet a fotózásba, az csak korlátozza magát azzal, hogy nem ragad inkább igazi fényképezőgépet. Persze nyomós érv lehet az, hogy a mobil mindig nálad van, de ma már nem csak egy hatalmas DSLR géppel lehet kiváló minőségű fotókat készíteni, a MILC piac tele van jól sikerült gépekkel amik elég aprók ahhoz, hogy bármikor veled legyenek, de ott vannak azok a prémium kompaktok, mint a Sony RX100 vagy a Fujifilm X20, amik közel DSLR minőséget hoznak és tényleg apró kompaktok, ráadásul nagyjából egy frissen kiadott felső kategóriás prémium okostelefon áráért elérhetők.

Én fotósként szeretek mobillal is fotózni, de nagyon sokszor korlátoz. Verőfényes napsütésben simán hozza egy kompakt fényképezőgép minőségét, de gyengébb fényviszonyok között már átesik a hasznavehetetlen vacak kategóriába, pedig egy rendes gép még simán boldogulna.

Az olyanokról nem is beszélve, hogy a klasszisokkal nagyobb dinamika, klasszisokkal jobb magas ISO teljesítmény, klasszisokkal jobb manuális vezérlés, dönthető LCD, cserélhető objektívek, optikai kereső vagy EVF, vakupapucs, vezeték nélküli vaku vezérlés, egészen korrekt videózási lehetőségek, mikrofon bemenet, stb mind mekkora lehetőségeket adnak egy mobilhoz képest.

Nem lebeszélni akarlak a mobilról, de ezt már múltkor is mondtam: Vannak annyira jók a fotóid, hogy szerintem egy rendes géppel sokkal jobban ki tudnál teljesedni. Egy apró MILC gép meg szintén könnyen magaddal hurcolható, nem kell feltétlenül DSLR-ben gondolkozni.

BTW a cikk jó volt és alapos, ráadásul olyan írta aki nem csak tudni véli hogyan készíthetők mobillal jó fotók, hanem tényleg kihozza a maximumot a telefonból. :)

(#30) toronyhaz


toronyhaz
aktív tag

Köszönöm az írást.

Legalább rájöttem hogy magamtól sem vagyok olyan ostoba a fényképezéshez.

90%ban én is így fotózok.

De mindig lehet újat tanulni.

Üdv

(#31) vinibali


vinibali
őstag

sokat tudtam a fotózással kapcsolatban, de ez a cikk nagyon érdekes volt így is.
köszi :)
hol készült a 7.oldalon lévő "kalandparkos" kép?

BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/

(#32) Joci93


Joci93
senior tag

Ez aztán jó cikk lett, gratulálok. :R

Esetleg valami jó kamera programot Google Play-ről tudsz ajánlani? :U

Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.

(#34) tcp válasza Stauffenberg (#29) üzenetére


tcp
tag

"Ha az A3-hoz elég lenne a 8 megapixel, akkor nem lenne értelme a 24 vagy akár 36 megapixeles fényképezőgépeknek"

A nagy megapixel számnak azért nem csak az az értelme, hogy nagy nyomathoz kell, és ha nem akarunk akkorát nyomtatni, akkor felesleges.
Előny még, hogy egyrészt így crop esetében is tudsz nagy nyomatot készíteni (egy 18 megapixeles gépnél egészen komolyan croppolhatsz, és még mindig marad A4-hez elegendő felbontású képed), másrészt a képek leméretezése nyomtatás előtt igen jót tud tenni a képnek például képzaj szempontjából.

(#35) Ygg


Ygg
senior tag

Szép, részletes, összeszedett cikk.
Gratulálok.
Ha lesz időm, végigolvasom, sokszor csak a telefon van nálam, és nem mindig jók a képek,
hátha tanulok valamit :).

(#36) Wa2x_ válasza Stauffenberg (#29) üzenetére


Wa2x_
veterán

Köszönöm neked! :) Mindig elgondolkodtatsz, én meg még mindig őrlődöm, hogy mi legyen...

________________

Köszönöm mindenkinek, remélem tudtam segíteni nektek, ezért is hoztam össze ezt a cikket! :)

[ Szerkesztve ]

..: Old Honda's never die - they just get faster :..

(#37) Wa2x_ válasza Joci93 (#32) üzenetére


Wa2x_
veterán

Én a Camera360 -at, a Pro HDR Camera-t és a Camera FV-5-ö5 használom. De a Samsungok gyárija is nagyon jó, így sokszor használom az is.

..: Old Honda's never die - they just get faster :..

(#38) Wa2x_ válasza tcp (#11) üzenetére


Wa2x_
veterán

Lehet, hogy zavaros lett, bár én helyesnek vélem, amit írtam, de majd megpróbálok korrigálni rajta. Köszi!

[ Szerkesztve ]

..: Old Honda's never die - they just get faster :..

(#39) andaxin76


andaxin76
aktív tag

Jó lett a cikk nagyon.Akinek családja van tényleg figyeljen oda ,mert a feleségem már 1 hete nem beszél velem :))
Minden éjjel 3 ig a gép elött ülök :-)

Nikon D3100/Lg G2 fotózás okostelefonnal: https://www.facebook.com/szakeephotos

(#40) Wa2x_ válasza vinibali (#31) üzenetére


Wa2x_
veterán

Bükön, Kristály Torony Kalandpark - itt dolgozom a nyáron. :)

..: Old Honda's never die - they just get faster :..

(#41) Blyan


Blyan
félisten

Na, milyen profi lett valaki... :D

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#42) Wa2x_ válasza Blyan (#41) üzenetére


Wa2x_
veterán

Igen, vállalok portfóliót is! :DDD

..: Old Honda's never die - they just get faster :..

(#43) Stauffenberg válasza tcp (#34) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A crop egy dolog, azért az nem olyan jellemző, hogy valaki ezért vásároljon hatalmas felbontású vázat, hiszen ha egy fotót cropolsz, akkor annál jobban előjönnek az objektív optikai gyengeségei. A Nikon D800E-hez (van egy ilyen nálunk, ismerem a jószágot) például meg lehet nézni a Nikon által kiadott listát az ajánlott objektívekről... az átlagos áruk 3000 dollár körül van.

Ennél azért olcsóbb ha vásárolsz egy nagyobb gyújtótávolságú objektívet a kissé "hagyományosabb" felbontású vázadhoz.

Lényeg viszont az, hogy érdemes lehet frissíteni a cikkben lévő listát, mert hacsak nem posztert akarunk nyomtatni, akkor azok a felbontások elég gyengék. Fotólabor minőségű (minimum 300 DPi) nyomathoz azért illik legalább a 10 megapixel.

(#44) Wa2x_ válasza Stauffenberg (#43) üzenetére


Wa2x_
veterán

Kizárólag otthoni nyomtatásra gondoltam, tehát magunknak, a családnak.

..: Old Honda's never die - they just get faster :..

(#45) zack


zack
nagyúr

Remek cikk lett! Grat! :C Én is a Pro HDR Camera-t használom. :)
Szerintem ebben a kategóriában must have. :K

De hogy én is hozzátegyek valamit, ajánlok mellé egy progit: Perfectly Clear for Android

Ez azoknak lehet fontos, akik nem akarnak utómunkázni,1-1 sötétebb arc, vagy részlet miatt. Remek program! :K

Samsung Galaxy Z Flip5 256GB Platinum Silver (online exkluzív) <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3

(#46) Blyan válasza zack (#45) üzenetére


Blyan
félisten

Pfej, de nem szeretem ezt. Kijelzőn jól néz ki amit csinál, de normál méretben nézve szerintem csak ront a minőségen.

Igaz, én a szifonos változatot használtam.

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#47) Stauffenberg válasza Wa2x_ (#44) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Az otthoni fotónyomtatás is 300 DPi-nél kezdődik, amit te adtál meg a táblázatban A4-hez az ennek csaknem a fele, 170 DPi körül van. Ez az érték legfeljebb plakátoknál, posztereknél elegendő, amiket eredendően kellően távolról szemlélsz ahhoz, hogy a szemed ne tudja már megkülönböztetni a pontokat.

(#48) F.B.I.


F.B.I.
veterán

Nagyon sokat fotózok melóban, monoton, unalmas témákat de ez a cikk a napomat is feldobta és a kedvemet is meghozta, újra! Köszönöm! :R

Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!

(#49) butyek


butyek
senior tag

Hihetetlen jó cikk :R
Én ugyan nem fényképezek, max ha valamire emlékezni kell, de ez még engem is lekötött. Gratula :)

&ρID with 10^100. Honor 6 H60-L04

(#50) >Deego..


>Deego..
senior tag

Köszönöm.
Számomra nagyon hasznos cikk volt.

" Agyalok és cselekszem, de nincs az az isten hogy feladom és lefekszem " ...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.