- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- tildy: Új élet kezdődik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
Lidiben a friss egész pisztráng 2k/kg, most láttam az újságban.
Egyebet nem tudok róla, csak láttam.
-
lapa
veterán
heston harcolt a panírral, végül az angol tudós mesélte el neki, hogy az agyunk leginkább a hangok alapján érzi ropogósnak a cuccot, konkrétan számolja a roppanásokat.
a sör meg az íz meg a szín meg az elhanyagolható alkoholtartalom gyorsabb kipárolgása mellett kis bugyborékokat is csinál, amit aztán megszámol a csonthallásod.
mondjuk tőlem a világ összes söre mehet panírnak, csak bor ne kelljen hozzá meg pálesz. de előtte amúgy küzdött a kipárolgás miatt vodkával is, sör jobb.
gondolom az is valamennyit számít, hogy a bugyborékok hőszigetelnek, mert nála is úgy jelentkezett a probléma (fish & chips, e04), hogy hamarabb főtt túl a hal, minthogy a panír ropogósra süljön.
-
Gergosz2
veterán
ilyet már én is csináltam .
A kukoricalisztes "trükköt" is már régóta ismerem és tényleg jó ropogós lesz tőle hal!
Én mindig ki akartam próbálni, hogy sör is keverek a tésztába tudni illik ha halat sütök olajban akkor nem liszt , tojás és opcionális estben zsemlemorzsa utat járom be, hanem felütök pár tojást, teszek bele kukoricalisztet és víz adagolásával egy kellően sűrű tésztát keverek belőle.Na itt jönne képbe a sör víz helyett.
Ebben úsztatom meg a halszeleteket simán de az se baj ha előtte lisztben megforgatja az ember.Eyszer láttam még egy jó ötletet amikor darált chillit és kukorica darát kevertek össze és zsmlemorzsa helyett abban forgatták meg a halat. Azt kell mondjam az sem rossz!
-
DeFranco
nagyúr
na beteszem ide is, lásd te is:
halchips:
Akkor jó, ha a kiválasztott halnak, vagy -filének van egy kis világosabb, kövérkésebbnek kinéző hasa alja (ragadozóhalból a nagyobbaknak van, pontyból szokott azért jutni) azt szépen levágod, csíkokra szeled (lehet nagyobb csík, mint a képen), megsózod, kukoricalisztben megforgatod, forró olajban kisütöd. Lehet rendesen, egész filéből is csinálni, úgy is finom, mi azt inkább máshogy készítjük, és az alsó részét használjuk fel erre.
A kukoricaliszt azért fontos, mert az nem ég meg az olajban, és jó ropogós-crispy lesz tőle a végeredmény.
Megvárod hogy kihűljön valamennyire, mert akkor lesz igazán jó ropogós.Valahol a tepertő, tintahalkarika (nem az a rágós ipari, hanem a rendes) meg a ropi között van, nem zsíros, nem rágós, igazán roppan a fogad alatt, és nincs "halíze". Egy jó mártogatóst ha összedobsz hozzá (majonézes, hagymás, salsa, ami van) azzal még jobb.
-
-
lapa
veterán
igen, hát a frissiben petrezselyem jobbabb. most experimentálba' kiraktam a nappali ablakába ikeás hosszított, rácsos aljú fémbödönt és vettem bele 2 bolti bazsalikomot meg egy fodros petrezselymet. amikor utoljára kóstoltam ez a fodros mintha másmilyen lett volna ízre, de épp ezt lehetett kapni. most megnézzük meddig élnek túl.
-
DeFranco
nagyúr
ez egy kicsit más, kicsit eltértünk a témától: itt egy kis mártásféléről van szó amit a roston sütött filére teszünk, lapa ismerőse szerint ez gremolata (vagy mi) és vágott petrezselyem, apróra vágott fokhagyma és reszelt citrom héja az alkotóelemei
ezt a roston sütött halfilére rádobod így összekeverve, és ettől jó lesz neked
mi nem szárítjuk, hanem szezonjában frissen felaprózzuk, megszárítjuk kicsit (mármint a megmosáskor rákerült nedvességet, nem ami a növényben van) és adagonként alufóliába csavarva bemegy a mélyhűtőbe. sokkal jobb, mint a szárított, sokkal intenzívebb az íze. olyan mint a friss
de amúgy igen, a koncepció ugyanaz, végül is ezzel tölteni is lehet ugyanígy
-
Gergosz2
veterán
na most olvasva kicsit pontosabban fogalmazok: tisztított halat árulnak ami előhűtött.
Ez a tuti, mert nem kell otthon vele vacakolni, csak megy rá a fűszer be a sütőbe, után lehet enni bőröstül.(#19) DeFranco
Nekem is van egy rahedli szárított petrezselymem, zöldzégzöldjém meg stb de csak a friss jó ehhez.
Nyáron úgy szoktam, hogy annyot teszek bele hogy teljesen kitöltse a hasüregét, meg 3-4 szelet citromot meg fokhagymát.
Testvérem vajat is szokott rá tenni, de én nem szeretem a vajat . -
DeFranco
nagyúr
A metro nálam a legkisebb rossz ha húsról-halról van szó (pozitív értelemben). A többi multikultiban még kevésbé bízok, ott legalább a jelét látom annak, hogy nagyjából tudják mit csinálnak.
Mellesleg megcsináltam ezt a petrezselyem-citrom-fokhagyma kombót. Nem teljesen úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva, mert sem friss, sem fagyasztott (szoktunk apróra vágva eltenni kis adagokban, jobb mint a zacskós két nagyságrenddel) petrezselyem nem volt itthon.
Kicsit keveset csináltam, és mivel a petrezselyem száraz-szárított volt, ezért felütöttem egy kis olivaolajjal. Amíg nem öntöttem fel, addig nagyon vadító illata volt, utána ezt elvesztette, kóstolni nem kóstoltam előtte, hogy az ízén tompított-e. A tanulság: ebből sokat kell csinálni, nem csak úgy megmutatni a halnak, hogy ilyen is van, hanem rendesen be kell vele kenni igényesen, úgy viszont egy teljesen új ízt ad az ételnek.
Ki kell próbálni friss (vagy legalább friss-szerű) házi petrezselyemmel, úgy lehet még jobb lesz, de annyi már most kiderült, hogy van benne fantázia.
-
DeFranco
nagyúr
Megkockáztatom, hogy ezek (lidli is talán, de a metro szinte biztos) hogy hazai, de ezt biztos meg tudják mondani. Metro-t preferálnám talán, nekem parám a frissesség, ott talán jobban forog, meg jobban elhiszem, hogy rá vannak állva a szakszerű ultrafrissáru kezelésre.
Nekem a pisztrángról mindig a Robert Downey Jr. féle Sherlock Holmes 2 ominózus jelenete jut eszembe, nem linkelem, mert kontextusból kiragadva nem üt, érdemes megnézni a filmet amúgy is.
#11 szerk: okát szüntetném meg inkább, úgy lenne az igazi... revidiálni kell pár dolgot, bár a nagy adag reggeli feketekávén kívül nem tudom hova lehetne már optimalizálni
-
Gergosz2
veterán
egyik sem volt fagyasztott csak hűtött.
A lidlben ilyen vákuum csomagolt volt kb fél kilósak voltak a csomagok.
A metroban meg annyi darabot adnak amennyit kérsz, utána vákuum csomagolja neked pultos bácsi.Mindegyik tisztított és belsőségektől mentes .
A lidlben eddig nem nagyon láttam , a Metroban szoktam mindig venni.De sok felé kapni hazai pisztrángot is, elég sok helyen nevelik őket.
-
Gergosz2
veterán
karácsony előtt a Lidlben is akciós volt ha jól emlékszem 1700 ft körül volt kilója.
Metro-ban is ennyiért szokott lenni, vagy legalább is sokszor szokott ilyen áron lenni.(#8) DeFranco
Igen az a kettő jó együtt!
Én mindig Fokhagymát meg citrom karikát szoktam a belsejébe tenni, meg ha van valami zöld akkor azt. -
lapa
veterán
reászórta - végül - hirtelensütöttre
szóval posztkormosz, csak nehezen fogalmaztam.
takszis ismerősnek folyton mondogatta a rokon, hogy igyon két felest este és rendbejön a sava. ellenállt évekig, aztán egyszer bepöccent és legurított este 2 kupicát. ahogy azt kell, 5 perc múlva telefon csörög, nulláson csepeli benzinkút vagy grill mittomén.
fú, hát mit van mit tenni, nem menni nem lehet, gondolta csak megússza. megy a nulláson, csíkosautó balról be elé, villogó fel, ajaj. na mindegy, nézi hányan vannak, számolja a pénzt, hogy hátha kiadja valahogy.
kigurulnak a csepeli parkolóba, az egész főiskola, de még tán a kr meg a tek is ott bandázik. akkor már tudta, hogy ennyi pénz nem lesz, és akkor most a viszont látásra.
valami deus ex machinával végül megúszta, de a sztori aranyos, mert én is úgy gondoltam, hogy ilyen nincs, hogy a nullásról halásznak ki. és mégis.
ettől függetlenül marha jót tett a savának az esti két feles, csak hát nem használhatja...
-
DeFranco
nagyúr
OK, csak hogy a borsómegahéját meg a hagyma fokát azt rásütötte-égette-e az állatra, vagy valahogy megoldotta, hogy azok ne égjenek pörccé? tehát hogy először ezekkel kezelem, és úgy megy grillre azokkal együtt, vagy nem-e.
mert hogy van olyan iskola, hogy ezeket nem égetjük csak jelezzük
meg persze van a rusztikus akkorjóhaégett, csak azért kérdezem, hogy akkor melyik, mert te láttad
de felcsigázott ez a citrom-fokhagyma kombó amúgy, nincs így is egekben a savam tényleg...
-
lapa
veterán
reászórta végül a só-bors-kis oliva-nagyon forró bordázott serpenyőben hirtelensütöttre az istenadta. citrom_héj_
amúgy a petrezselyem szerintem az egyik fő kulcs. még sose csináltam, de valahogy érzem, hogy az jót tenne.
de amúgy ez a fajta sügérhal szerintem minimál fűszerrel is nagyon finom.
-
lapa
veterán
hát ez, hogy látom a fejit-lábát. nekem valahogy nem olyan ebben a formában. jólvan tudom akkor lecsapom előtte a fejét, szóval egyéni szoc probléma. biztos a pontyfóbiám teszi. de vótmá, csak mánincs, mer finom lett nagyon. az citrony-rozmaringos volt, ismerőstől volt a recept.
amúgy azért is vagyok várakozó állásponton, mert nekem ez a fűszer dolog se áll össze. most pont azért örültem a diszkoszban füstöltnek, mert az legalább megközelíti élményben a füstölt halét. a füstölt hal azért nagyon magasra rakta a lécet, valahol szeretnék a simából is valami tényleg különlegeset kihozni. hozzáteszem múltkor bedobtam egy fél ilyet bőrrel lefelé kontaktgrillbe kis só-bors-vaj-lötty fehérbor-pár csepp citrom, nem kellett nagyon kínálni. majd egy petrezselyem-citromhéj-fokhagyma ízfokozó kombónak nekifutok még, jamie nemrég mesélte, hogy akarom.
@Gergosz2: hol lehet ezer-párszázért pisztrángot venni?
-
DeFranco
nagyúr
-
lapa
veterán
volt ket ilyesmi fagyott allat nalunk is. elso bal fele-file fenyogally felett lett hirtelenfustolve (kemenyfan ofkorsz) aztan ismeros kapros krumplijaval meg nemi piritott fenyomaggal talalva. krumplihoz gazdasszony huslevese volt a kocka 2 kilo csontos marhabol... a friss kaporrol sajnos lecsuszandek.
masik fele ment nagykockazva a safranyos hallevesbe, annak az alaplevebe ment a fej+gerinc meg nemi tengerizu rakpancel. nem lett olyan kremes, de 9/10.
masik valami hasonlo kombot kap majd egyszer, nekem ez az egybesutes valahogy felkeszes. de megvolt, nagyon finom, csak latni nem akarom.
-
Mercutio_
félisten
Jól néz ki, rákívántam
Sajnos kedvenc dunaparti helyünk a korábbi évekkel ellentétben már hétvégén se nyit ki, így tavaszig várhatom a frissen sült pisztrángot mandulás bundában(persze, tudom, megvan gyorsan, de az más)
-
DeFranco
nagyúr
Igen, én is meglepődtem, hogy ilyen egyszerűen el lehet készíteni, azon meg főleg, hogy maga az elfogyasztása sem akkora varázslat, mint elsőre tűnik, én is egy pislákoló kerti lámpa fényénél tanultam meg hogy ne menjen a szám tele szálkával, amikor apóséknál grillezéskor ez került az asztalra.
Előtte nagy varázslatnak hatott megenni egy egész halat...
-
Gergosz2
veterán
én is ezért szeretem az egész halat és ezért szoktam sokszor csinálni is (pisztráng ezer prászáz forintért van kilója ami szerintem nem vészes) mert gyakorlatilag sót raksz rá meg borsot, a belsejébe opcionálisan valamilyen zöld fűszert, fokhagymát meg valamilyen citrusfélét, berakod a sütőbe és kb kész is.
Pofon egyszerű és finom. -
DeFranco
nagyúr
Fromme Frösche fressen frische Frühlingszwiebeln, aber freche Frösche fressen frische Früchte.
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Egy gyártási hiba miatt nem bootolhatnak bizonyos Minisforum PC-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- 3D nyomtatás
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- ÁRCSÖKKENTÉS TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest