Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• dqdb

nagyúr

válasz Karma #24 üzenetére

Dettó :B Egy nyelvész igazán elmagyarázhatná, hogy miért extra és nem extázis.

A másik általam nagyon utált jelenség az -e helytelen használata. A nem-e hallatán rosszul tudok lenni (ezért ismerősöknek be is szoktam szólni), de írott formában a mondat közepén kötőjel nélkül, önmagában árválkodó e betű is siralmasan tud kinézni. Fórumokon sajnos már szinte örülni kell annak, ha egy ilyen mondatot sikerül nyelvtanilag helyesen leírni, de többször hallottam műveltnek számító közszereplők szájából is helytelenül ... A -ba és -be használata -ban és -ben helyett már szóra sem érdemes :U

A nem-e amúgy tud helyes is lenni: ha csak ennyiből áll a visszakérdező mondat, hogy "Nem-e?". Amint van állítmány a mondatban, azonnal rossz helyen van a -e.

proci985: inheritencia, jaj :O Ha szaknyelvben nincsen rá magyar szó, akkor vagy használja az angolt eredeti formában, vagy használja a magyar fordítását, de semmiképpen sem átferdítve. Emlékeim szerint ezt a szót már 15-16 éve képesek voltak öröklődésre fordítani (középiskolásként egy Turbo C++-t bemutató könyvben olvastam), így még azt sem lehet mondani, hogy nem alakult ki rá a terminológia.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés