Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mistake767

csendes tag

válasz robekri #194 üzenetére

Régen jártam erre...
    Ami a cikkhez képest változott - szab.tam kollégától vettem egy egyedi proci hűtőt:
    http://hardverapro.hu/apro/uj_miniatur_aluprofil_hutobordas_blue_green_metal/hsz_1-50.html
    (kb ilyen csak más színben).
    Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján jó választás volt. Hosszabb idő amig "felfűtődik", és gyorsabban leadja, mint a gyári venti nélküli megoldások.
    Ráeresztettem Linx-et is anno - nem tudok már pontos értékeket mondani, de kb 4 órás teszt után sem kapcsolt le a túlmelegedés védő. (és azért hétköznapi használatban nem melegszik annyira).

Illetve - mivel az igp sebessége hagy némi kivánnivalót maga után - vettem egy ASUS Radeon HD7850 videókártyát. Ezen DirectCUII-es hűtés van, hőcsövekkel, 2 ventivel.
    Ami miatt ezt választottam - ha nézel google képeket: a hűtés bordázott része túlnyúlik a kártyán, ami szellőzés szempontjából elég frankó. A 2 ventiből a nagyobbikat kikötöttem, a kisebbik - amelyik a túlnyúló bordákon fúj keresztül, pedig szoftverből le van lassítva valami 10%-ra.
    Tudom ezzel borult a teljesen passziv kialakítás, de sajnos ekkora kártyához már kellett némi rásegítés :(

Viszont többórás Skyrimezést max grafikával, moddolt feljavított effektekkel, stb, elvitt zokszó nélkül.
    Se a proci, se a kártya nem kapcsolt le túlmelegedés miatt - bár tény, hogy nem volt hideg a gép felett :D

Azóta is így használom a gépet - most kb a monitor elektronikának a "zaja" (mikor tök fehér a kép) - a leghangosabb a konfigban :)

• mistake767

csendes tag

válasz VIC20 #185 üzenetére

Ilyen hosszhoz már minőségi (értsd drága) kábelek kellenek.
    Melóhelyemen pár esetben kell ilyen messziről bekötni usb-s nyomtatót és a mezei usb kábellel ugyan felismeri a nyomtatót, de pár megás pdf/word doksit már nem tud kinyomtatni. Miután kicseréltük minőségi kábelre megszünt a nyomtatási probléma.

CRT monitoros időkben találkoztam olyannal, hogy 3-4 méternél már nem tudott 100Hz-et áttolni és remegett a kép. LCD korszakban már nem próbáltam ilyesmit.

• mistake767

csendes tag

válasz VIC20 #181 üzenetére

Smart response akkor kell / akkor jó, ha a normál winchesteren van a rendszer - ilyenkor a gyakran használt file-okat átmozgatja az ssd-re.
    Ha az SSD-re telepited a rendszert akkor felesleges a smart response.

Tegnap telepítettem újra egy gépet:
    32Gigás SSD-re felment a win7@64bit, driverek, segédprogik, firefox, összes windows frissités, etc,
    kikapcsoltam a hibernálást, levettem a biztonsági mentésnek fenntartott helyet 1%-ra, és a virtuális memóriát is 1 gigára állítottam (8 giga fizikai memóriá mellett nem hiszem, hogy 10gigás swap file-ra lenne szükség),
    így maradt a 32 gigából 17 giga szabadon.

Ha a játékaidat, sok helyet foglaló progikat a normál winchesterre teszed, akkor nyugodtan használd az SSD-t rendszernek. Gyorsabb mintha rendszer a normál vinyón+smart response.

• mistake767

csendes tag

válasz szab.tam #172 üzenetére

"valószínű azért csak annyira, mert nyúlfarknyi hosszúságúak voltak a tesztek."
    /nod, az alap tesztek kb 4-8 percesek.

"alapos kiválasztással egy igen rossz hűtőt szemeltél ki erre a célra. szerintem."
    Alapos kiválasztással semmit nem kaptam, (tiszta balkán - ha nem pesten laksz, fizesd a futárt, meg várj napokig a szállításra) gép meg kellett hétvégére, így kisebbik rosszként választottam egy hűtőt, ami volt a boltban, és ami nem drága, addig amig valamilyen módon nem szerzek jobbat.
    Kellett valami amivel elindul a gép, és kiszolgál addig, amig szerzek németből egy nofant, vagy szab.tamot megfűzöm, hogy nézzük meg az ő kínálatát. ;)
    Csak aztán annyira megörültem, hogy a biosban beállított 90 fokos riasztás nem jött, 1-1 óra játék után sem, hogy gondoltam leírom a tapasztalatokat.
    Végülis volt értelme - sokat tapasztaltam arról, hogy milyen reakciókra számíthatok másoktól és kaptam pár értelmes hozzászólást-kérdést is, amiből látom mik érdeklik az embereket.
    Ha túlteszem magam a trollokon és lesz miről cikket írni, biztos, hogy jobb lesz :)

Valakinek az is probléma volt, hogy most akkor miért passziv ha mégis van a gépben venti - azt az egy ventit azért hagytam benn, mert tisztában voltam vele, hogy ez nem passziv üzemre tervezett hűtő és ha kánikulában mégis bekövetkezne az a 90 fokos riasztás, akkor se süljön ropogósra a cucc - ettől még normál szobahőmérséklert, normál felhasználás mellett kivan kapcsolva...

Visszatérve az alulfeszelésre az roppant érdekes és fura adatokat hozott eddig.
    CPUID CPUZ-vel mért adatok:

Bios auto-ra állítva minden:
    Idle-windows 1600 Mhz - 0,9V
    Load-prime 3800 Mhz - 1,164V

Bios CPU V-core 1,030V
    Idle - 1,032
    Load - 0,984 - itt már hibázott az intelburntest.

Bios CPU V-core 1,040V
    Idle - szegény CPUZ nem tudta normálisan kijelezni, így folyamatosan ugrált 1,032 és 1,044 között
    Load - 0,996V - itt már egész sokáig kellett teszteni, de végül kijött a hiba itt is.

Bios - 1,045V
    Idle - 1,044V
    Load - 1, 008V

Miután ezt találtam a legstabilabbnak, ezt használom, de érdekes, hogy terhelés alatt kevesebbet fogyaszt vagy mi?

Van ezenkívül a biosban egy dinamikus feszültségcsökkentő opció is - ez olyan, hogy a beállított értékkel csökkenti az aktuális feszültséget (ami ugye változik a processzor terhelésétől függően).
    Bios dinamic Vcore: -0,155V (ittmost az egy minus jel)
    Idle - 0,744V
    Load - 1,032V

Bios dinamic: -0,165V
    Idle - 0,732V
    Load - 1,020V

Bios: -0,180V
    Idle - 0,708V
    Load - kékre fagyott a windows...

Itt valóban dinamikusan, a terheléstől függően változott a feszültség, de nem tudtam elérni a fixen beállított 1,045V-ra állított, terhelés alatt mért 1,008V-ot.
    Mivel a fix V-core és a dinamikus csökkentés nem megy egyszerre ezért maradtam a stabil 1,045-ös beállításnál.

Szóval egészen kusza ez az egész, de mivel megtaláltam azt az értéket, ahol még nem hibáznak a tesztek és mégis kevesebb hőt termel a processzor, így elkönyveltem a program hibájának és nem álltam meg kibogozni a dolgot.

• mistake767

csendes tag

válasz szab.tam #167 üzenetére

Ahogy a képeken is látszik CPUID Harware Monitor és Coretemp 1.0 RC3 programokkal mértem a hőmérsékletet.

De írd le, hogy milyen programmal mérjek, mivel teszteljek, milyen tesztet, mennyi ideig futtassak és ha jösz, ugyanezeket megcsináljuk a te hűtőiddel is. (ja 24 órás tesztet nem fogok futtatni, mert egyedül nem hagyom a gépet, hétvégén meg ugye azért nem, mert használni szeretném :) )

Nem tudom a cm-et fel lehet-e elforgatva feltenni, de arra a kis időre már mindegy is kb...

• mistake767

csendes tag

Hmmm - sosem gondoltam volna, hogy ekkora port kavarok fel.
    Gondoltam érdekes lehet, hogy mit tudok megvalósítani gyári alkatrészekből és ez talán érdekel másokat is... dehogy ennyi nyiltan vagy rejtetten fikázó, lehülyéző hozzászólást kapjak...

Akit esetleg érdekel, jövő héten szab.tam kollégával (nagy) hűtőtesztelgetős délutánt tervezünk - megnézzük, hogy az általa tervezett-gyártott hűtőkkel milyen eredményeket kapunk a konfigommal.

• mistake767

csendes tag

válasz hcl #77 üzenetére

2-3 évente úgyis cserélem a full konfigot, addig vígan kibirja.
    Utána meg kitudja, lehet oda fejlődnek a barebone pc-k, hogy egy 10x10x10-es kocka szintén passzivban elég teljesítményt ad ;)

• mistake767

csendes tag

Mégegyszer: Igen, Tudom, hogy egy lassú ventivel is már sokkal alacsonyabb hőfokokat érhetek el, DE az már nem passziv üzem, holott ez a projekt lényege.

Amúgy bios is és coretemp is bevan állítva, hogy sikitson ha a proci eléri a 90 fokot, ez eddig (2 hét alatt) még sosem fordult elő.

Másrészt az, hogy időnként 85 fokra felugrik a proci, az nem azt jelenti, hogy 24/7-ben ilyen hőfokon megy - meló és család mellett néha csak hétvégén van időm játszani.
    Windowsban pedig mint emlitettem 35 fok körül van csak.

A procin kívüli alkatrészek elhasználódásával kapcsolatban: a táp passzív üzemre lett tervezve, olyan alkatrészek felhasználásával, amik birják a magas üzemi hőmérsékletet (bár nem hinném, hogy az undervoltolt procim olyan sokat fogyasztana),
    a gigabyte honlapján pedig direkt kiemelik, hogy "High Temperature Protection: GIGABYTE uses All Solid Caps (Capacitors) and Low RDS(on) MOSFETs which are rated to work at higher temperatures, providing up to 50,000* hour component lifespan."
    vagyis annak is birnia kell a magasabb hőmérsékletet. (egyébként olvastam valami külföldi tesztet, ahol megemlítették, hogy a tesztelt z77-es alaplapok közül a gigabyte volt a leghűvösebb)
    (megj.: és aki vízhűtést használ annak sincs hűtve az alaplapja...)

Találtam itthon egy konnektorba dugható fogyasztásmérőt:
    windows/net/film: 35-40 watt között,
    diabloban: 66 watt,
    skyrim: szörnyű 71 watt !

A leendő videókártyával kapcsolatban:
    A 7750 teljesítményét kevésnek érzem a tesztjeit olvasgatva.
    A 7770 valószínűleg megdobja a hőmérsékleteket, de elvileg Lucid Virtuval totál kikapcsolható a kártya amikor nincs rá szükség, ha pedig igen, akkor benyomom (esetleg szoftver vezéreltre állítom) a ventit a gép tetején mert a játék hangja mellett nem fogom hallani úgyse. (egy 14-es venti pedig már kelt akkora légmozgást, hogy ne süljön meg semmi).
    Persze biztosat majd akkor tudok mondani, ha meglesz a kártya, de reményeim szerint nem olyan tragikus a kép, mint sokan lefestik.

Szab.tam - olvastam a cikkedet a rev 1-es CM690-ről és direkt odafigyeltem a ház kiválasztásakor, de a 690 II-nél már nincsenek ilyen extra design elemek (azon a képen ahol a prociborda közelről van lekapva látszik, hogy a venti után már a külső hálóborítás jön egyből).
    Most nincs fenn az oldala a háznak - olyan rácsot, amit mutattál hol kapok egyébként?

• mistake767

csendes tag

válasz Viktor77 #35 üzenetére

WoW Screenshot: nem ígérek semmit, mert már komoly undoron van DS-ből, legutóbb is csak a teszt miatt loggoltam be. De legközelebb vasárnap lesz guildes raid, ha van még elő boss és nem felejtem el, csinálok neked screenshotot.

• mistake767

csendes tag

Köszi a reakciókat.
    Mivel elég sok kérdés felvetődött igyekszem megválaszolni mindet, ha valaki kimaradt, szóljon és pótoljuk.

Végigjártam én is a "szamárlétrát": mint egyre nagyobb méretű ventik, egyre lassabban 7V-, 5V-ról hajtva, hdd-nek egyedi zajelnyelő tárolási mód szerkesztése (még azt is kipróbáltam, hogy 4 madzagról lógott a winyó :D), aztán az Antec ház is jó drága volt mikor még annó megvettem, és valóban egyetértek, hogy kevés-lassú ventikkel jobb hőmérsékletet és halk gépet lehet építeni, de én teljesen passzíva akartam.
    Mindenkinek más a bogara.

Kb fél évente kiszoktam fújni az otthoni gépparkot kompresszorral, és ha nincs ami beszívja a házba a port, akkor ez bőven elég idő...
    (amúgy aki ventis házat szeretne - az említett CM házban minden nyílás előtt van porszűrő gyárilag).

Perpill "legnagyobb" hangja a monitornak van, ha sok a fehér a megjelenített képben - gondolom ez az a bitzaj, amit említettetek.

Eddig kb 250e volt a gép, de ebben benne van egy hivatalos win7 is.

A kapcsolóhoz: bementem a legközelebbi elektronikai alkatrészeket forgalmazó kisboltba, vettem kb 50 forintért 3 csatlakozót (venti-alaplap-gomb), egy régi tápról levágtam a megfelelő színű kábeleket (nézzen ki már normálisan a végeredmény), és összeforrasztottam a cuccokat. Akit érdekel részletesebben írjon privit és megküldöm a részleteket.

WoW-ot Firelands és Dragonsoul raidekben teszteltem, 10man HC-ban. Recountot is linkelnem kellett volna? ;)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés