Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Manka76
senior tag
Nekem az 1TB simán megy. A méret nem függ az áram felvételtől. Esetleg kezelni nem tudja.
[Itt esetleg nézd meg] -
ddmb
aktív tag
blkid - locate/print block device attributes
Csak megjeleníti a block deviceokat. Jó lenne, ha mindkét partíciónak (ext4, ntfs) adnál label-t. Az NTFS esetében egyszerű: Windowsban is el tudod nevezni, meghajtóra jobbgomb, aztán Properties, aztán a General fülön beírod a kívánt címkét. Az ext4 esetében már nehezebb lesz ha nincs neki. Egy rendesen felszerelt UNIXban van e2label progi, de a routerben nincs. Úgyhogy legjobb lenne újraformázni az mke2fs progival, méghozzá így:
mke2fs -L valamilyen_ext4_label -t ext4 /dev/sda<X>
ahol <X> = 1 vagy 2 vagy ... Ezt az fdisk -l kimenete fogja megmondani, legalul látni fogod mindkét partíciódat. Amelyik a Linux filesystem, azt formázd újra, és annak használd a nevét. Nekem így fest az fdisk -l kimenete:
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 6 4095 4090 16M Microsoft reserved
/dev/sda2 4096 915825663 915821568 3.4T Microsoft basic data
/dev/sda3 915825664 976746234 60920571 232.4G Linux filesystemTehát ha én újra szeretném formázni az ext4 partíciómat, akkor ezt kéne kiadnom:
mke2fs -L entware_stuff -t ext4 /dev/sda3
Mielőtt megformáznád a vinyót umountold a deviceot az umount progival:
umount /dev/sda3Aztán ha nem akarsz bajlódni a visszamountolással, akkor indítsd újra a routert, az meg bemountolja autmatikusan a partíciókat.
A PuTTY használata meg egyszerű: elindítod, beírod, hogy a Host Name mezőbe az 192.168.1.1-et és Open. Felhasználónév az admin, a jelszód meg a routerbe a jelszó.
--
Pár nap múlva új vinyót kötök a routerra, egy nagyobbatEzt a meglévő vinyót először Windows alatt particionáltam, és hagytam helyet az ext4-nek, ezért rondít az sda1. Viszont ha először UNIX alól fdisk-kel megpartícionálod az egészet úgy hogy hagysz az NTFS-nek is helyet, amit aztán Win alól fogsz megformázni, akkor már csak sda1 és sda2 fog létrejönni. Az új vinyót majd úgy fogom csinálni
-
ddmb
aktív tag
remek, nekem is ugyanígy van
nekem ez a blkid kimenete:
/dev/sda3: LABEL="entware_stuff" UUID="6ccf268b-51cd-4341-8831-72a083939405"
/dev/sda2: LABEL="backup_data" UUID="78CAE11ACAE0D582"Azért jó label-t adni a partícióknak, mert akkor mindig ugyanoda fogja bemountolni az /mnt alá:
[admin@RT-AC86U-5CC8 /mnt]# ls /mnt
backup_data entware_stuff
Lépj be a routerre ssh-val UNIX alól, vagy pl. PuTTY-val Win alól, aztán add ki a kövi parancsot (az ssh-t engedélyezni kell az Admin / System részben, nekem LAN+WAN-ra van állítva):entware-setup.sh
Először valamit megkérdez, nyomj neki egy y-t, aztán meg kiválasztod az ext4-es partíciót. Leráncigálja a netről a megfelelő dolgokat, és ha kiír valami error üzenetet, akkor próbáld meg reboot-tal újraindítani a routert. Egyébként le kéne mennie szépen. Úgy tudod letesztelni, hogy kiadod az opkg commandot, és ha kidob egy hosszú helpet, akkor jól dolgoztál
Aztán első lépésben nyomj neki egy opkg update parancsot, majd ezeket:
opkg install transmission-web transmission-daemon-openssl
opkg install ca-bundle ca-certificates
/opt/etc/init.d/S88transmission start
Ezután elérhető lesz a Transmission a kövi címen:
http://192.168.1.1:9091 -
ddmb
aktív tag
-
ddmb
aktív tag
Mar egy ideje Transmission van a routeromon, korabban volt Download Master is, de letoltesem az atlag 15Mega korul volt mindketto eseteben, akarmit is csinaltam....
A feltoltesem meg gyalazatos. Sebesseget nem tudok mondani, csak feltoltott GB-ot.... ami inkabb csak kB vagy par MB.. nagyon gyakran 0. A routerre kotott vinyo raadasul sokszor sleepbe megy. Ha rajossz valamire hogy tudnank a feltoltest rendbe rakni, ird meg lecci.
-
ddmb
aktív tag
Bridge mód azért jó, mert nekem egymás mellett van a 2 eszköz, így az egyiket szinte teljesen lebénítjuk, és a másikra hagyjuk, hogy az intézze a hálózati funkciók lebonyolítását. Nem zavar be az ONT-nek a wifije, talán a fogyasztása kisebb, ha csak modemként működik. Meg nekem, aki felügyelem a hálózatot, csak 1 eszközre kell bejelentkeznem (az ASUSra), ráadásul 1 hoppal kevesebb lesz a packetok útja. Az ASUS nem egy kliens lesz a ONT mögött, hanem maga közvetlen kilépés az internetre, és ebben az esetben az internet-szolgáltatód a routernak osztja ki az IP-t nem pedig az ONT kapja. Ha külső hálózatból akarod elérni a routert akkor okos-ONT mögül talán el sem éred... bár ebben nem vagyok biztos. Szóval van pár előnye
Ha lenne ASUS AC86U router aminek a bemenete optika, akkor olyat vettem volna, így különálló ONT-re se lenne szükség
-
ddmb
aktív tag
Nekem is ONT mögött van a router, az első dolgom volt bridge módba rakni. Neked miért van szükséged routed módra?
Én csak azt sajnálom hogy az internetszolgáltatómnak nincs a kínálatában sima átalakító... ha lett volna azt választom. Vagy nem is létezik ilyen eszköz? Tehát 1db optikai bemenet és 1db ethernet kimenet. Nekem az lenne az ideális megoldás.
-
ddmb
aktív tag
Nem vagyok expert a témában, viszont ha a sagemcom modemként üzemel akkor nem csoda hogy nem éred el a management címen. Ugyanis akkor tényleges "modem" és nem egy router ami többek között modem módot is tudja
Még egy ilyen kérdés: az ASUSnak be lett állítva gateway címként a SAGEMCOM management címe? Vagy miket állítottál be, miután bekötötted a modem mögé az ASUSt? Miután bekötötted az ASUSt, rá lehet egyáltalán etherneten vagy wifin csatlakozni a SAGEMCOMra?
Új hozzászólás Aktív témák
ph Jól felszerelt, de olcsónak semmiképp sem nevezhető routert villantott az ASUS.
- EA Sports WRC '23
- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Revolut
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gyúrósok ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest