- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- gerner1
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
még agyalok, hogy rámtör-e a graf o'mánia, és megírom blogban vagy sem.
de a dolog lényege, hogyha kellően kicsire veszed a vizsgált rendszert, pl. németország, akkor lehet tartós gazdasági növekedésről beszélni. az export kimegy az országból, másvalaki problémája, hogy hova. hirtelen teremtődik pénz a semmiből, szintén mvp, hogy honnan, ami meg bejön a vizsgált rendszer határán.
ha nagyobbra veszed a rendszert, akkor is egy darabig működhet a dolog, pl. eu. ezzel csak azt éred el, hogy később fullad be az egész. de amikor már nincs mvp, minden probléma a te vizsgált rendszeredhez tartozik, mert mondjuk eljutottál a bolygó méretig, akkor ott kiderül, hogy nincs tovább.
akkor van export, ha máshol van import. mert az anyag megmarad (anyag itt egy olyan valami, amire fizetőképes kereslet van, mindegy, hogy fizikai tárgy vagy szolgáltatás). tehát globálisan az exportok és importok összege egyenlő. következésképp az ehhez tartozó pénzmozgások összege is nulla (ha pozitív, amikor nálad bejön a pénz és negatív, amikor tőled kimegy). így azoknál az országoknál, akiknél tartós importtöblet van, ott tartós kereskedelmi pénzhiány is van, vagyis kénytelen hitelt felvenni, amitől meg csődbe megy.
ezért globális szinten nincs végtelen gazdasági növekedés, és mindenki gazember, akinek a külkereskedelmi egyenlege pozitív. a másik fontos megállapítás, hogy ha már ennyire idióta gazdasági környezetet teremtettél magadnak, ami kb. olyan baromság, mint az mlm, akkor legalább legyél te a piramis tetején. legyél te a legnagyobb gazember, akinek a legtöbb a külkereskedelmi egyenlege (--> legjobb a kereskedelmi pénzekből származó egyenlege is).
-
lapa
veterán
lejártam... azért annyira nem aggódnék, valószínűtlen hogy bármi jelenleg is él ott. ha megnézed hogyan működik az élet általában, akkor látod hogy akarva akaratlan mutálódik, terjeszkedik, egyértelmű, látható. szóval kevés szól a jelenlegi jelenlét mellett, na.
szóval akkor nem baj ha megöllek, úgyis meghalnál?
ha megnézed a grafikonokat nem tízezer évekről, hanem évtizedekről van szó. és igen, semmi baj. hirtelen eltűnik félmilliárd ember élettere, kicsit összekuszálódik az időjárás és alig lesz termény, el-elerodálódnak a korábban biztonságosnak hitt területen lévő lakhelyeink... szerintem ne is folytassuk. ott az internet, a statisztikák nyilvánvalóak. co2, metán, a változás sebessége tagadhatatlan. a tudósok között széleskörű konszenzus van arra vonatkozóan, hogy lényeges befolyásunk van erre. nem kell elhinni.
-
bambano
titán
a fajok kipusztulása természetes folyamat. ha indokolatlanul siettetjük, az a mi hibánk, de nélkülünk is végbemegy.
egyébként ez az egész klímaváltozás túl van hájpolva. definíció szerint amikor nagy mennyiségű jég van a bolygón, az a jégkorszak. tehát most egy jégkorszak vége van. mit csináljon ilyenkor egy jól nevelt bolygó? melegszik. nem az ember hibája, hogy melegszik a klíma, az ember max. annyit tesz hozzá, hogy nem 100 ezer év alatt fog felmelegedni, hanem 80 ezer év alatt.
és igen, fajok kipusztulnak. ez természetes jelenség. akkor is kipusztultak, amikor nem volt ember.
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
azért ahhoz korábban kell felkelnie a zemberiségnek. meg azért arrafelé elég kevéske élő dolog van a mai ismeretek szerint. szóval inkább a marsi semmit lenne jó rombolni, mint egy láthatóan is létező bioszférát.
nem tudom egyébként mire gondolsz. baktérium-szennyezésre vagy ilyesmire?
-
lapa
veterán
a rendszer határa az istenné válás, amikor minden anyag-, energia- és információigény korlátlanul kielégül. kevés árpádot nézel szerintem.
ha megússzuk az elkövetkező 50-70 évet nagy orraesés nélkül nyilvánvalóan kilépünk egy interplanetáris szintre, ahol már nem csak a földet tudjuk gátlástalanul lerabolni. de már most is megy a nagy filozofálás, hogy 30 éves távlatban tríciumot kaparjunk a holdról haza fúziós üzemanyagnak.
-
lapa
veterán
inkább az van, hogy az emberek igényeit egyre magasabb szinten elégíti ki a rendszer. a gazdaság addig növekszik, amíg az emberek további látens igényeket hajlandóak kielégíteni (vásárolni) a szabadidejük rovására (merthogy végtére azzal hasonlítják össze a munkáért kapott pénzt). nyilván a heti 40 óra kicsit rugalmatlanná teszi a dolgot, de ismerek olyat, aki csak 4 napot dolgozik.
ettől függetlenül az összes érték előteremtéséhez a föld minden esetben véges erőforrásait használjuk (a mi munkánkhoz is), szóval eléggé vége lesz ennek, de nem azért mert belterjesen kereskedünk a bolygón.
-
bullseye
addikt
Nagyon tetszik a videó. Egyáltalán nem demagóg, teljesen hiteles, hogy a saját gondolatait osztja meg, és remek megoldásokat mutat fel.
Ja, és külön örülök Jézus belekeverésének, mert azt a történetet mindenki tényleg helyiértékén kezeli az adott kor szokásai alapján.
-
Иван
őstag
Azt mondtad, az anyagmegmaradás törvénye miatt nem nőhet a gazdaság egy idő után. Dehogynem. A tercier és a k+f szektorról még nem hallottál? A hozzáadott értékről? Nem mindegy, hogy 1 kiló vasból stoptábla lesz, vagy hi-tech orvosi műszer.
Ez egy teljesen értelmetlen érv. Anyag nem lesz, de ahhoz hogy az értéke és teljesítménye nőjjön az embereknek, a gazdaságnak és a világnak, nem feltétlenül kell több anyag.
-
bambano
titán
anyagmegmaradás törvénye. egyszerű fizikai elv, amit a kőbunkó közgazdászok nem kívánnak figyelembe venni, mivel felborítaná az összes közgazdasági elméletüket.
az anyagmegmaradás törvényének a következménye, hogy csak addig létezik növekvő gazdaság, amíg a vizsgált rendszer határait szűken értelmezed. Mihelyst tágítod vagy eléred a lehető legtágabb határt, a bolygót, azon nyomban lehetetlenné válik a növekvő rendszer.
-
bambano
titán
ha érti, az sokkal nagyobb baj, mert ekkora sületlenséget még a zeitgeistben meg a többi hasonló mellébeszélésben sem hallottam.
ja és persze 12 évesen profin idéz, megfelelő mondatokat, szerzőkkel, egyebekkel. sokkal hihetőbben hangzik, hogy valaki a szájába adta a mondatokat, mert ő még nem büntethető.
"mivel előfordulhat hogy nincs igazam": ezt meg se láttam tőled
-
Huma
addikt
Mint mondtam, ennél sokkal hihetetlenebb dolgok is vannak a világon. Nem kell rögtön mindent és mindenkit leírni. Lehet, sőt érdemes szkeptikusnak lenni, de ha zsigerből elutasítasz és csalásnak titulálsz minden kicsit is furcsának tűnő dolgot akkor már régen rossz.
(#20) Motion_Blur:
Aha. A jobbaknak...(#22) Mr X:
És? Nem kell asztalosnak lennem, hogy tudjam ha egy asztal rossz. (pl az egyik lába rövidebb 5 centivel) -
Jim-Y
veterán
Ú mennyire érződik a hangsúlyon, hogy betanult szöveg .. :S
-
Huma
addikt
Nem, nem hallottam róla semmit. Viszont nem szokásom élből lefikázni senkit mivel előfordulhat hogy nincs igazam és utána meg égne a pofám.
Max annyit írtam volna, hogy a kiscsaj valószínűleg egy betanult szöveget mond el amit a szájába adtak és fingja sincs az egészről. A lényeg a valószínűlegen van. Mivel lehet, hogy egy nagyon okos kislány aki utánajárt a témának. -
Huma
addikt
Nem tudhatod mivel találkozott mivel nem ismered. Lehet, hogy egy 160-as iq-jú zsenipalánta aki érdeklődik a téma iránt.
Persze tény, hogy valszeg igaza van a kételkedőknek, de nem kellene élből mindent és mindenkit lefikázni. Ennél százszor furcsább és hihetetlenebb dolgok is vannak a világban.(#9) Peat
:
Hát azért van némi igazság benne. A bankok eléggé kihasználnak mindent és mindenkit. Persze más sem szent. A vállalatok és egyebek pont ugyanolyan lelketlen kizsákmányolók mint a bankok. -
Peat;)
veterán
Tipikus olyan kreálmány mely visszaél a mai emberek tudásszintjének folyamatos elsorvadásának tényével és a többszereplős felelősségi szintet a mai divatnak megfelelően elsősorban a bankok irányába löki át. Itthon is ez megy és a nép imádja, ráadásul az hogy egyre rosszabb a helyzet azt is csak az bizonyítja hogy a bankok véres bosszúja van folyamatban és csak azért működnek hogy tönkretegyék az embereket és országokat, mi másért...még egy kis vallásos hasonlat is és kész a tutkó recept. Ennyi kell a népszerűséghez ma a nép nagyobb hányadánál a legtöbb nemzetnél. A kiscsajt ebben a videoban nagyon csúnyán szellemi kurvának használták, én elvből nem linkeltem volna be. Nem illendő olyan tartalmat megosztani amiben tudatlan gyerekeket használnak ki, a szüleiknek nagy gratuláció.
-
Armahun
addikt
Úgy tűnik apa megnézette vele a zeitgeist-t.
-
Huma
addikt
Itt mindenki mekkora agytröszt. Honnan tudjátok, hogy a kislány csak betanulta a szöveget és tényleg nem érti hogy miről beszél? Ismeritek?
-
Иван
őstag
Dehogy érti, már az első 2 percben látszik, hogy betanulta a szöveget. Én is pont így szavaltam verset hatodikban...
Új hozzászólás Aktív témák
lo [link]Most már csak a felnőtt lakosság egy részével kéne valahogy megértetni,és máris sinen lennénk a megoldás...
- Autós topik
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Politika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- One mobilszolgáltatások
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Óra topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + Új RTX 5060 Ti + Új 16-32GB DDR5! GARANCIA/SZÁMLA!
- Razer Book 13 4K+ TOUCH I7 eladó
- HP 2x8 Gb DDR4 2666 Mhz RAM
- Félgép eladó/ Intel i9 9900 / Asus Prime Z390-A / 64GB DDR4 / 500GB Samsung 980 /
- Xiaomi Redmi 9T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest