- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
static00
csendes tag
Sziasztok!
Audio-Technica AT-LP60XBTBK-val van valakinek tapasztalata?
[link]Mi lehet alternatívája még?
Köszönöm
-
tomriddle74
tag
Továbbra is csak a semmi?
-
tomriddle74
tag
Nos, azt hiszem a topik bekerült a halott kategóriába.
Sajnálom. -
tomriddle74
tag
Sziasztok!
Csak hogy kicsit életre keltsem a topikot, gondoltam megosztok néhány gondolatot. Sokan keresnek lemezjátszót. Többek közt én is, de én mondjuk a harmadikat, mert kettő már van eleve, de a lényeg. Szerintem a lemezjátszó vásárlásnál a legfontosabb, olcsó kristálymechanikus tűvel szerelt cucc kizárt. Sem régi sem új ne jöjjön szóba. Ha használtban gondolkodik valaki, akkor a legfontosabb, motor legyen rendben, karlift, tűnyomás állítás, antiskating. Ha ezek megvannak, akkor már nagy baj nem lehet. Én mondjuk azonnali tűcserét javaslok, és ha van rá lehetőség akkor pick up cserét is, bármit mondjon az eladó fél. Persze ott van még az erősítés kérdése is, de illik felkészülten belefogni a lemezjátszó vásárlásba. De azt gondolom, ezek az alapok. Érdemes lehet mélyebben belemenni a témába. -
sixpak
nagyúr
sziasztok. Jobb topikot nem találtam, remélem azért valaki tud segíteni.
Egy kissé koros, de kiválóan működő Denon erősítőre hogyan tudnék rákötni egy öreg Fischer lemezjátszót?
A lemezjátszó hátulján egy 16V kábel van, gondolom az erősítőnek kéne meghajtania, viszont a Denon nem rendelkezik ilyennel. Van valami más lehetőség?
Komoly terveim nincsenek vele, csak a gyerekeimnek szeretném megmutatni, hogy mi volt a cd előtt.
Kösz. -
donpe
aktív tag
Jó lenne, ha itt a ph-n lehetne társalogni a lemezjátszókról, mert elég kezdő vagyok a témában. Szóval jó lenne, ha feléledne a topik. Most is sok kérdés izgat. Pl. a NAD-ot úgy vettem, hogy a kábelezése jobb minőségű RCA-kra van cserélve. Viszont nincs hozzá föld kivezetés és nem tudom, hogy gyárilag volt-e. Jelen állapotában elhelyezéstől függ, hogy gerjed-e. Tehát úgy kell a polcon elhelyezni a riaa-t és az erősítőt, hogy ne búgjon. Ez mennyire normális? Mit lehet vele tenni?
-
donpe
aktív tag
Hát ez a topik elég halott. Végül amit jelnleg hallgatok, az egy DUAL CS435-1 és egy NAD5120-as lemezjátszó. A DUAL-ba szereztem egy belevaló gyári dual hangszedőt, a NAD-ba most érkezik egy Ortofon 2M Red.
phono előerősítő - Cambridge Audio Azur 540p.
A NAD szerintem jobban fog szólni. Most egy leharcolt hangszedő van benne, de így is elég jól szól. A DUAL - teljesíti a feladatot. -
donpe
aktív tag
válasz
Vakegérke #28 üzenetére
Húú, köszönöm!!!
Az a baj, hogy én sem vagyok otthon a témában. Amin felnőttem, az egy Akai lemezjátszó volt a Cleopátra erősítővel, aminekvolt phono bemenete (talűn RIAA korrketora is?).
Most pedig fejhallgatózom, csöves erősítőkkel de DAC-al. Szóval szeretnék visszatérni az analóg technikához, csak nem igazán vagyok otthon a bakelit témában... -
Vakegérke
félisten
Tessék, itt a szíj.
Ami pedig azt illeti, nem vagyok guru, de úgy tudom, hogy az előerősítő a lényeg. Van RIAA korrektoros is."Mi is az az RIAA korrekció? Megpróbálom röviden és tömören összefoglalni... Ha lehet... A mesterlemez vágásához használják. A lényege hogy a mély hangok amplitudóját csökkentik, a magasakat kiemelik. Ezáltal csökken a barázda szélesség (hiszen a mélyhangok dupla, vagy még több helyet foglalnának el), így egy oldalra több információ (zene) fér el. Ezzel a megoldással a tű és a pick-up sincs akkora igénybevételnek kitéve, ami a kopás miatt nem elhanyagolható. Ezt a korrekciót kell a lejátszáskor visszaállítani (korrigálni). Az a jó korrektor amelyik képes a felvételi görbe tükrözésére."
Forrás -
Vakegérke
félisten
Semmi extra.
Vízszintes elhelyezés az első.
A második teendő az, hogy feloldod a lejátszókar zárját, hogy szabadon tudjon mozogni. A végén az ellensúlyt addig tekered, míg a kar középállásban lebeg. A tűvédő természetesen ne legyen rajta. Told el a kart a lemez elejének és végének megfelelő állásba. Ha elmozdul onnan, állíts az antiskating tárcsán, ha van. Sokak szerint a kettes érték megfelelő.
Most jön a súly beállítása. Vidd a kart a tárolási pozícióba, és rögzítsd. Az ellensúlyon lévő skálát nullázd le, de az ellensúly ne mozduljon el. Tekerj annyit az ellensúlyon, hogy 1,5 grammot mutasson a skála, kész is vagy.
Ha mégis vergődne a tű lejátszásnál, tekerd fel az ellensúlyt 2 grammra. -
donpe
aktív tag
Sziasztok!
Fel kéne rázni ezt topikot. Én most vágok bele a lemezjátszózásba egy DUAL CS-435-1-es lejátszóval. Keresnék valakit, aki segítene helyesen beállítani a lejátszót.
-
Happy89
újonc
Üdvözlök Mindenkit!
Nagyon remélem, hogy még van olyan aki figyelgeti ezt a topicot, és segít a kérdéseim megválaszolásában!
Mostanság kezdett komolyabban foglalkoztatni a vinyl-ről történő zenehallgatás. Nincsenek lemezlovas ambícióim, csak saját szórakoztatásomra szeretnék lemezeket illetve lemezjátszót beszerezni. Az erős elhatározás még nem született meg bennem, mert jelenleg az élményen kívül semmi sem áll a "pro" oldalon, viszont annál több a "kontra" oldalán. Többek közt az aggaszt a legjobban, hogy szűkös anyagi kereteim miatt nem tudok 50, 100 ezres csodákra szert tenni, sajnos 25e körül van a plafon. Márpedig én úgy tudom, hogy minél komolytalanabb a berendezés amin pörgetem a vinyl-t, annál rövidebb az élettartama a lemeznek. Részemről ez nagy visszatartó erő, mert a lemezeket nem gyűjtés céljából szeretném beszerezni, hanem ha már ennyit kifizetek értük, szeretném hallgatni is azokat, lehetőleg minél többször. Rossz érzéssel raknám fel minden egyes alkalommal a lemezeket tudván hogy minden egyes lejátszásnál romlik a minősége. Szeretném megkérdezni nektek milyen tapasztalatod van a lemezek minőségromlását illetően. Azt szinte felesleges megkérdeznem hogy megéri-e gyűjtögetni egy komolyabb technikára, mert a válasz egyértelmű. Az viszont érdekelne, hogy saját szórakoztatásomra megfelel-e a fentebb említett általam megfizethető kategória. Nem tudom kinek milyen/mennyi tapasztalata van az olcsóbb kategóriákkal, és ha nem vagyok pofátlan, esetleg ajánlanátok-e gyártókat, akik ilyen kategóriában is minőséget alkottak. Tisztában vagyok azzal, hogy ebben a kategórában ami ér valamit az használtan férhető hozzá, az újabb USB-s hiper-szuper kütyük annyira nem nyűgöznek le.
Nézelődtem már aukciós oldalakon és egyéb használt műszaki cikkeket árusító oldalon, egy két másik fórumba is belenéztem. Azt tapasztaltam, hogy ami a fentebb megjelölt árkategóriában népszerű mint gyártó, az az AKAI, DUAL, Pioneer. Nos ezek modelljeit szemügyre véve, (lehet hogy nem a legjobb tanácsadó, de azért mégiscsak mint "bútordarab" is jelen lenne a lakásban) kinézet alapján is szortíroztam egy kicsit. Ami nekem bejön az az AKAI gyártótól az AP-100c, AP-206C, valamint a Pioneer PL-516, bár utóbbiból eladót még nem találtam. Olvasgattam a technikai alapokat is, és javítsatok ki ha rosszul tudom, de az S-alakú kar a legfainabb, ami az AKAI modelleknél megvan, viszont a DUAL modellekben általában nincs. Tud valaki hasznos információkat adni a lemezjátszó választás terén? Esetleg van-e valakinek tapasztalata az fenti modellek valamelyikével?
Az számomra nem egyértelmű, hogy szíj vagy direkt (ezen belül is esetleg dörzshajtású) hajtású készüléket vegyek-e. A direkt hajtásnál ugye szokott lenni stroboszkóp ami segít a tányér megfelelő fordulatszámának tartásában, de ugyanezt a szíjhajtás esetében nem tudom hogyan oldják meg. van valakinek erről információja? Ha esetleg szíjhajtásost veszek, akkor nem fog nekem összevissza nyávogni?Segítségeiteket előre is köszönöm! Remélem lesz aki olvassa még ezt a topicot!
Üdv,
Tamás -
zoltanz
nagyúr
válasz
TheReMiXeR #21 üzenetére
Hangfalban kapsz jobbat olcsóbban, erősítő is kicsit drága.
-
TheReMiXeR
senior tag
Úúú de nagy itt a segítőkészség.
Én még mindig tartom a véleményem, vatera.
Egy jó hazai gyártású AKAI direct meghajtású lemezjátszó, egy olcsó phono bemenetes erősítő, 1 pár hangfal igény szerint.
Ha a fater elkezdene hifizni, majd lecserélgeti az elemeket...
Példák :
bakelit [katt]
erősítő [katt]
hangfal [katt]
-
banhammer
veterán
Eltűnt egy hozzászólásom?
Bocsi, elfelejtettem kiposztolni...
-
ArchElf
addikt
válasz
banhammer #16 üzenetére
Nincs sok pénzem - nekem kellene a faternak ajánlani valamit, amit hazsnálni is tud, és hajlandó kifizetni... Csakhogy én sajna nem értek ehhez (de még én vagyok a családban az egyetlen, aki esetleg tud segítséget szerezni neki).
Amúgy - őszintén - engem ez a lemezjátszós/hifis téma nem különösebben izgat.AE
-
baluka26
veterán
Hifi topikba is körbekérdezhetsz, szerintem
-
banhammer
veterán
Google a barátod!
Mondták már neked?Szerintem érdemes a nagyobb nevű márkák közül választani.
Használtat nem vennék, ki tudja mennyire vannak széthajtva, a motor mennyire öregedett el, a fej mennyire eltekergetve (mert az se mindegy, hogy a hangszedő fej mennyire erősen nyomódik a barázdába).
-
TheReMiXeR
senior tag
Helloka!
Én a megjelölt célra a vaterán néznék szét, de vennék hozzá hangfalat és erősítőt is 50ért.
A meglévő cókmókra nem igazán köthető egy "régi" lemezjáccóA választás az ízlések és pofonok. (mindenki más "márkára vajazik")
A téma igazi "retro" téma, tehát át kell szellemülni egy kicsit hozzá...
Én kimondottan valami ősrégi technikát választanék. Akár egyben hifi tornyot...
Pláne, hogy az ősöknek más igényeik vannak...Üdv.atika
-
ArchElf
addikt
válasz
Winner_hun #7 üzenetére
Őőőő, montam, hogy nem zeneszerkesztésre és DJ-zésre kell, csak zenét hallgatni:
- elővenni és feltenni a lemezt
- hallgatni
- átfordíani
- hallgatni
- eltenni a lemeztSzal semmi DJ, meg szerkesztés :
mod: Köszi az ajánlást, élek vele
AE
-
Winner_hun
félisten
Esetleg itt?
Zeneszerkesztő és DJ topic
Amúgy TheReMiXeR jutott eszembe hogy esetleg őt kérdezd meg. -
ArchElf
addikt
-
vhunor
őstag
Milyen árkategóriában gondolkodsz?
-
dabadab
titán
A lemezjatszoknak nem sima line-outja van, ahhoz meg kell egy eloerosito meg egy RIAA-korrektor.
Hifi erositokon szokott lenni kulon phono-bemenet, illetve van egy-ket hangkartya, aminek szinten van phono bemenete. -
ArchElf
addikt
Pop up the volume
AE
Új hozzászólás Aktív témák
lo Szóval próbáltam keresni a fórumban, de nem találtam megfelelő - élő - tematikus bejegyzést (talán winner majd kisegít...
- Új 2K Gamer PC R7 5700X/RTX 5060 Ti/32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- BENQ ScreenBar Plus Computer Monitor Light
- Kedvező ár! Lenovo E460 laptop (14/i5-G6/8GB/128SSD)
- Kedvező ár! Lenovo Thinkpad E580 laptop (15,6FHD/I5-G7/8GB/128SSD/Magyar)
- Gyári ergonomikus monitor karral 31,5" 4K UHD HDR10 monitor 32UN880-B
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest