- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
zborai
csendes tag
Sziasztok,
Eddig anyagi okokból nem fordítottam időt az audió rendszerek megismerésére,ami most változni látszik.Esetleges tudatlanságomat nézzétek el,köszönöm.
Az én pénztárcámhoz megfelelő Ár/teljesítmény "házimozit" állítok össze éppen.
Vettem egy LG47LN4500 as tv-t,igényeimet(szép kép,viszonylag nagy) lefedi,pipa.
Egy Genius-SW-HF5000-em volt Magyarországon,ezt a minőséget egy aktív rendszer gondolom produkálja majd.
Most szeretnék valami minőségibb hangkeltőt/ket a tv mellé.
Nekem tetszik a Prodipe Pro 5 + PRO10S V2 szett!Először a hangszórókat majd a subot szerezném meg.Ugye a tv a képet és hangot HDMI-n keresztül kapja egy forrásból.
Ezekhez az aktív cuccokhoz nem kell külön erősítő ha jól értelmeztem.
A tv-n van 2 RC és egy Optikai kimenet.
A pc hez 3 jack a hangkártyába és külön van vezérelve a két hangszóró és a sub az okés.
Egyéb eszköz nélkül nem tudja meghajtani a leendő 2.1 emet a tv?Előre köszönöm az építő jellegű kritikát/kat.
-
flash-
veterán
monitor hangfalat keresek rockzenéhez(najo progresszív metál - Dream Theater
főleg,néha komolyzene is jöhet,
ezen kivül milyen szempontokat vegyek figyelembe hogy tudjak dönteni?mit ajánlotok?
tudtnátok segíteni?
köszi -
snipy
tag
Valóban jó a cikk figyelemfelkeltésre, hogy van jobb is.
Ám ne feledkezzünk meg a jó hanganyagról sem, mert nem mindegy, hogy xy records lemezén hallgatjuk pl a Carmina Burana-t, vagy Pierre Verany lemezről hallgatjuk...mert kijött emberünk a demóról és jééé lapozta a kottát és jééé recsegett alatta a szék és jééé ezt ő mind hallotta..."2. 200 ezer tényleg belépőszint, tisztességes boltban ennyiért egy kábelt kapsz. De nem nagyon hosszút"

-
franconero
csendes tag
Alapvetően jó a cikk. A megértésen valószínűleg sokat segítene, ha az olvasók jártak volna már egy komoly hifi, netán high-end üzletben, és hallották volna, hogy egyáltalán mi az a hangminőség, amit el lehet érni. Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer látogasson meg egy ilyen helyet!
Kár vitázni rajta, hogy mi az olcsó, és mi a drága, élethelyzettől függ.
Jómagam 20 évesen, egy fillér pénz nélkül mentem el életem első High End Show-jára, és egy csodálatos új világot ismertem meg. Akkor még saját barkácsolmányú hangfalaimat, pontosabban hangdobozaimat hallgattam egy használtan vett Videoton erősítőről. Ezek ma is jó szolgálatot tesznek a 2. lakásomban, ahol ingázás miatt keveset vagyok.
Ma már 2*20 éves vagyok, más anyagi lehetőségekkel. Az előerősítőm 2-szer annyit ér, mint a kocsim (hozzáteszem, régi kocsim van), a végerősítőm pont annyi kiló, mint a feleségem.
PC-ről hallgatok zenét, lossless formátumokban, optikai kábelen keresztül, külső DAC-kal. Az évek során egyre több jazz-t és akusztikus zenét hallgatok, mert ezek szólnak a legjobban, és nem válnak olyan hamar unalmassá, mint a pop slágerek. Egy problémám van csak: a szomszédok, akik miatt nem tudok kellő hangerőt alkalmazni. Mire 3*20 leszek, lehet ez is megoldódik...
Van amúgy aktív hangfalam is az irodában, egy pár B&W MM-1, kicsi, praktikus, és gyönyörűen szól.És hogy legyen egy kis egészséges trollkodás is:
1. A moziban a jó hang viszonylagos, nekem már nem tűnik olyan jónak.
2. 200 ezer tényleg belépőszint, tisztességes boltban ennyiért egy kábelt kapsz. De nem nagyon hosszút.
-
mcs
veterán
Most váltottam Z323ról Z523ra. Biztos vagy abban, hogy jobb a Z323? Vagy csak szerintem irritáló az 523hoz viszonyítva, ahogyan felnyomja a közép-felső mélyet az egekbe, és emiatt búg az egész összkép, ráadásul a túlhosszított reflexcsövének zöreje sem mellékes, ami miatt a levesbe eresztettem.

Meglepő módon az 523 szatelitje a magasat is tisztábban adja valamivel, bár a közép talán picit visszább van fogva.

-
tatabike
őstag
Aha, nem hallottam, soha. Mondjuk nem is tudom, mit keres itthon két szalagos egység, amit egy régi, felszámolt stúdióból mentettem ki. Szerinted mire lehetne használni, diszkógömböt forgatni esetleg...?
Gondolom, Te meg nem olvastad a cikket. Otthoni zenehallgatás volt a témája, bocs... Ja, te írtad? Akkor nem tudom, miről van szó...

(#161) CaNNa3IS Na, így már jobban hangzik. De én "régimódi" vagyok. Már ha a hagyományos CD annak tekinthető már.
-
CaNNa3IS
senior tag
-
AMDFan
addikt
"Mi volt a cikkben, hogy rá lehet mutatni az egyes dobokra a hangzáskép alapján? Na persze, túlzásokba ne essünk, még élőben sem tudsz rámutatni egy-egy dobra, hogy honnan jön a hangja, ha éppen nem nézed, mikor ütik..."
Gondolom stúdiómunkáról még nem hallottál...
Az PC-ről zenélés témát meg hagyjuk, hallgass CD-t .
-
tatabike
őstag
Na ja, majd Logitech sugárzókat meg ilyen PC-s műanyagdobozokat fogok hallgatni, naná.

Eleve amelyik cég mindenféle vackot gyárt, az egértől a golyóstollon át a kulcstartóig, attól nem fogok venni ilyesmit.Építettem magamnak (tervek alapján, mm pontosan) egy pár nyakig érő dobozt, belsejében mindenféle adott szögben terelőlapok, meg ilyenek, alja nyitott, 20 centis mélyek, meg lőttem egy Pio végfokot, tranzisztorosat, nem ilyen D-osztályú taknyot, mint manapság divat, aztán jónapot. Ha akarom, elcincereg rajta gyönyörűen a Magyar Rádió Gyermekkórusa, vagy éppen lebontom vele a házat. Sima sztereó, de nem, nem tudok rámutatni minden egyes gyerekre, hogy hol áll, mikor énekel... Mi volt a cikkben, hogy rá lehet mutatni az egyes dobokra a hangzáskép alapján? Na persze, túlzásokba ne essünk, még élőben sem tudsz rámutatni egy-egy dobra, hogy honnan jön a hangja, ha éppen nem nézed, mikor ütik... Van pár dobolós rokon, direkt kipróbáltam...

Amúgy meg hogy a mai mp3-ak hangzása megegyezik az eredeti cédéjével...hát kurvára nem. Hallgass egy gyári cédét, nem mp3-ból kiírt audió cédét, aztán meghallod. De ne az Orion DVD-vel játszd le, meg ne a lightscribe-os multi íróval a pécében, hanem egy hagyományos, lehetőleg mp3-at hírből sem ismerő, minőségi asztali cd-játszóval. Ha van füled, meghallod, miről beszélek. Ha már a zenehallgatás igényessége és/vagy igénytelensége is szóba került, már ott bukta a dolog, ha pécéről kezdesz zenét hallgatni... -
DarknessHope
senior tag
ma kipróbáltam egy nem éppen olcsó sony BT fejhallgatót... sony dr-btn200
nos a tapasztalat az hogy mivel jött egy hívásom nem igazán hallott ez már alapból elég gáz... a zenehallgatás ritmusosabb basszusos zenénél egészen jó volt elsőre aztán egy lágy hegedűszónál éreztem hogy recseg eztán figyelve más számokban is éreztem hogy valahogy olyan mintha túlerősítés miatt recsegnek... nem tudom máshoz hasonlítani csak a vlc playernél ha 100% fölé húzom a hangerőt... persze nem olyan durván de valahogy jelen volt....... összehasonlításként a saját gyári alcatel fülesemmel ezeket nem hallottam bár az is igaz hogy a recsegést leszámítva a hangzásvilága nem volt rosz olyan érzés volt mintha egy jó fülessel szar youtube letöltést hallgatnék. elég fura...
-
DarknessHope
senior tag
mostanra megtaláltam a két megfelelő topikot jó lett volna megnéznem mit linkelnek.. ez van ha az ember fáradtan későn csinálva valamit még ha nem is munka. a Sztereo BT topik sajnos halott így fülhallgató topikban is próbáltam de nem sok sikerrel eddig. amúgy lehetséges hogy durván olcsón megszerzek egy nokia bh-503-at, igy azt mondom hogy ha más nem hangos környéken telefonálni is jó lesz...
-
aszamóca
aktív tag
-
CaNNa3IS
senior tag
-
bkercso
nagyúr
"de ide is illett"
Meg a másikba se.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

-
DarknessHope
senior tag
-
CaNNa3IS
senior tag
-
aszamóca
aktív tag
-
CaNNa3IS
senior tag
hifisó sose fog arról szólni ami neked kell. arra ott a Tesco meg az Auchan.
De ha sose hallasz jó hangot akkor nem fogsz tudni mihez hasonlítani. A legutóbbin én is úgy voltam, hogy jövőre már nem megyek mert mindig kb hasonló a felhozatal. Ebben igazad van. Az hogy mi a drága az relatív. Ki mire költi a pénzét. Van aki napi 1000.- cigire. Van aki egy évig gyűjt és vesz 300k-ért egy hangsugárzót. -
bkercso
nagyúr
-
Atom Anti
csendes tag
Hangrendszer vásárlás előtt állok, így sokat segített a cikk és a hozzászólások is!

A hozzászólásokat elnézve, a kommentelők jelentős százaléka anyagi lehetőségeik miatt nem engedhet meg magának többet az alsó kategóriás hangkeltőknél, pont ezért:
Szerintem hiánypótló lenne egy részletes leírás arról, hogy kell/lehet beállítani, elhelyezni egy 30e. alatti sztereó vagy x.1-es rendszert, hogy a felvétel eredeti hangzásához legközelebbit adja vissza. -
aszamóca
aktív tag
Nekem ezekben nincs szerencsém. Egyiknél a felsoroltakból csak általam hozott lemezzel hajlandóak demózni, (ez kétszer is megesett) a másikban nem győztem kivárni, hogy rám kerüljön a sor (sor alatt értsd, valami havernak mutogattak egy monitort. negyedóra után kijöttem). Előre be kell jelentkezni, időpont egyeztetés miatt, stb stb. Valahogy olyan érzésem van ilyen helyeken, hogy ezeket a sznobizmus lila felhője lengi körbe.
Ráadásul, a profiljuk, áraik nem is egyeznek az átlagemberek igényeivel. Nem mindenki akar hányendnek kikiáltott minőséget a PC mellé. Erre valóak az áruházak polcain fellelhető csájnai cajgok, amiről írt a srác, és amire reagáltam.
A hányendsókon az utóbbit kivéve kinn voltam. Mindig ugyanazok állítanak ki már évek óta, szinte ugyanazzal a cuccal. Újdonság nem igazán van. Viszont rettenetesen túlárazott, dizájn orientált (némelyik hányadék) termékek, amik köré mítoszokat próbálnak szőni, akadnak dögivel.
Hogy lehet úgy zenét hallgatni, hogy állandóan ki-be járkálnak, balra hátul tudsz esetleg leülni, (pont sweet point
) az akusztika borzalmas, (teletömve emberekkel egy 15m2-es szoba) és mindenki csak a dájánakrált nyomja. Ebből aztán le lehet vonni a következtetéseket egy rendszer hangjáról.
Ezek a sók, mondjuk nem is ezért vannak, hanem azt a célt szolgálják, hogy felhívják a cégek a figyelmet magukra. Az ott hallottak abszolúte nem mérvadóak. Repkednek a milliós tételek, a fellengzős dumák, meg egymás rendszerének ajnározása. Egy idő után majd belefáradsz, és unalmassá válnak ezek a dolgok. -
CaNNa3IS
senior tag
-
AMDFan
addikt
-
aszamóca
aktív tag
És hol van olyan hely, ahol az egyszerű vásárló részére sok cajg van egymás mellett felhalmozva, és ki is próbálhatóak? Na ugye.

Ha valakinek meg pénze, igényei vannak, az nem így fog vásárolni, és nem is a neten meghallgatás nélkül, mert még az is lutri, hogy az otthoni akusztikai környezetben az adott hangsugárzó mit fog produkálni. -
Jamcsabi
tag
-
Ivan15
senior tag
e egyszerüen radugtam a telefonomra a Saturnban a szimpatikus hangszorokat egymas utan -nehanynak meglehetösen dobozhangja volt, ... biztosan el lettek adva azok is, mert jol neztek ki

-
bkercso
nagyúr
Miért nem a megfelelő topikban kérdezed?

-
törölt tag
60 ezer körül ott van az M-Audio BX5, de ha kicsit feljebb mész, akkor már válogathatsz is jobbnál jobb hangfalak között. Pl. 75k-ért ott a Prodipe Pro5 V2, 80k körül pedig már ott van az RCF Ayra 5, a KRK Rokit RP5, vagy a Mackie MR5 MK3. Ezeket mind meg is tudod hallgatni, például a Zaj, Friendlyhouse, vagy Hitspace boltokban. Vigyél jól ismert zenéket pendrive-on, szívesen berakják mindenhol.

-
DarknessHope
senior tag
értem... nos akkor máshogy közelítem meg a kérdést... tud valaki olyan helyet üzletet ahol lehet próbálgatni a cuccokat??.... mert azt hiszem így lenne a legegyszerűbb odamegyek és hallgatok a fülemre... aztán kiderül, hogy úgy általában több ilyen cucc alapján hogy van e fantázia ebben.. konkrétan nekem az én ízlésem szerint.... előre is köszönöm ha valaki ad tippeket....
-
VS461
tag
Csak találgatok, de szerintem itt az lehet a gond, hogy a BT által átküldött digitális jelet az átlag fej/fülhallgatóban csak egy picike, nem éppen high end cucc fogadja (gondolom, hogy valamilyen DAC áramkör). Lehet, hogy megvan a sávszélesség akár a veszteségmentes formátumokhoz is, csak nem az a leggyengébb láncszem.
Az átvitel meg nekem sima headset használatával, beszélgetés és járkálás közben (i4S + Plantronics mono, nem egy filléres valami) már néha problémás szokott lenni két szoba között - igaz, hogy panelházról van szó (utcán persze állandó a távolság a zsebem és a fejhallgatón között). Hogy az újabb BT szabványok ezen mit tudnának javítani, az jó kérdés, de nem hinném, hogy sokat. Engem halálba idegesítene, ha függne a hangminőség attól, hogy melyik szobában vagyok, és nem mehetek ki az erkélyre, mert megszakad. -
ledgeri
nagyúr
-
bkercso
nagyúr
-
ledgeri
nagyúr
Szintén (valamelyest) TTK

Én sajna ott tartok, hogy hallottam jó forrásból már kedvenc számaimat, viszont nincsen keretem saját jó forrásra, így alig hallgatok csak úgy zenét... de az előbbihez az is hozzátartozik, hogy, hogy ha a zene olyan akkor én csak annyit veszek észre, hogy szólongatnak, hogy miért álltam le, és azt veszem észre, hogy kimaradt a külvilágból 3-5 perc...

(#44) AMDFan megélve! (csak dobbal..)
Cikkhez Ha lesz még további, akkor a hangfal tájolásokra is kitérhetnél, mert nem mindegy az sem....
(#105) aszamóca csatlakozom PL LED izzó stb...
(#110) bkercso 55 másodpercnél hány Hz-van? mert onnantól nem hallok semmit normál hangerőn, ha meg maxra nyomom a hangot akkor1:03 ig hallom, és mozgolódik a hangszóró......

(#127) Buster17 kételkedem a kijelentéseddel kapcsolatban (mozi...)
-
DarknessHope
senior tag
tehát ha már úgyis eljutottunk oda hogy mp3-at halgatunk még ha 256-320kb/s ost akkor már elvben mindegy hogy vezetéken vagy nem vezetéken visszük át? mert akkor elvben lehet olyan jó hangszóró meg olyan jó chip a telefonban hogy érjen annyit mint egy jó vezetékes füles... konkrétan nokia bh-503-at nézegetem egy ideje e-bay-en. volt itt egy logout teszt is hogy egészen jó... de kipróbálni sose tudom hogy ez kinek mit jelent... sőt még egy BT headsetet se próbáltam csak valami más vezetékes nagy fülest...az mondjuk elég rossz volt már pár méter után éreztem hogy olyan sistergés jött bele háttérzajként mint a rádióban...
-
Jamcsabi
tag
-
bkercso
nagyúr
Kerti munka közben rádióhallgatásra jó lehet... Szerintem.
-
DarknessHope
senior tag
ide kapcsolódik így kíváncsi lennék a véleményetekre... Vezeték nélküli elsősorban Bluetooth technológiával mennyire lehet jó minőséget elérni? mi a korlát? van valami továbbfejlesztése? pl két BT antenna vagy 4.0-val jobb átviteli sebesség stb
-
CaNNa3IS
senior tag
-
Pete55555
addikt
-
Buster17
addikt
-
CaNNa3IS
senior tag
-
Jamcsabi
tag
-
Buster17
addikt
Nekem a 4ezer forintos teszkós 2.1-es hangfal belépőszintnek pont elég is volt.
Ilyen térben igénytelen vagyok, de nekem csak az a lényeg, hogy legyen "szép" mély.
-
pakriksz
őstag
-
törölt tag
Érdekes cikk,még érdekesebb megállapításokkal.Én csak egy komolyabb hibát véltem felfedezni benne,még pedig azt,hogy az ezekből a rendszerekből kijövő végeredményre valami kifejezőbb és találóbb szót és/vagy szavakat kellene alkalmazni. Mert,hogy az sem nem zene,se nem hang az biztos
Peace. -
bkercso
nagyúr
-
ronson
őstag
Nem, de mindegy is, mert ez Teinuro. Nem minden Genius ami préselt lemez dobozos.
De sajnos nem lett meg, mert az eladó törölte a megrendelésemet az ebay-en, hogy nincs raktáron. Volt is nagy csodálkozás, mert én azt hittem, ha valamit ott veszek, akkor az oldal szabályzata szerint azt köteles prezentálni az eladó.

-
pakriksz
őstag
-
VS461
tag
Nemrég próbálhattam ki egy 500 dolláros Bose 2.1-et. Impresszíven szólnak a filmek belőle, le is kellett venni a hangerőt a Feláldozhatók 2 csatajeleneteinél. Társasház, ugye. Tényleg jól szól. Aztán kipróbáltam veszteségmentes AC/DC, foobar2k, UDB DAC kombóval, csak kíváncsiságból, minden hangeffekt nélkül. Uhh... mintha a Young fivérek és Brian Johnson a ruhatárból hallatszanának be, és csak a bassz meg a dob lenne a stúdióban. Csak egyetérteni tudok a cikkíróval. Nem az 5000 forintos kategória, de ez sem teszi alkalmassá zenélni. Az otthoni Scythe Amp és Kro Craft Speaker plusz USB DAC keresztbe lenyeli, minden hangszer szépen megszólal. Pedig ugye, nem egy audiofil szett...
-
Ph895
csendes tag
oké, köszi, próbálgatom majd. Amúgy úgy hallom, hogy nem jön énekhang a mélynyomóból, de amennyire meg tudom állapítani hangszer sem, szóval nagyon rossz nem lehet. Azt viszont képtelen vagyok megmondani, hogy pl.: a dob az énekes mögött van-e vagy sem. De gondolom az már egy másik történet...
-
Jamcsabi
tag
-
bkercso
nagyúr
-
Ph895
csendes tag
-
bkercso
nagyúr
Nem aggódnék emiatt. De ha nem hallod jónak a sztereóképet, a mélynyomó felől szólnak a hangszerek, akkor fordítsd a szubot a fal felé (10-20 cm-re attól) és tegyél a falra falvédőt, vagy takard le a mélynyomót egy pólóval. Vagy fordítsd kanapé felé stb. A méyl hangok ugyanis egyenletesen töltik be a szobát, mert nagy a hullámhosszuk, és emiatt nehezen is nyelődnek el.
-
Ph895
csendes tag
Köszi, de ennél kicsit bővebb válaszra lenne szükségem. Sajnos amatőr vagyok, de így ezt a Logitech 2.1-et sokkal jobbnak hallom, mint a korábbi stereo hangszóróimat. Viszont szerentém elkerülni vagy legalább csökkenteni a cikkben említett problémákat (énekhangot hallhatunk a mélynyomóból, mono hangzás, túl hangos 50-100 Hz-es tartomány), szóval egy kicsit bővebb választ kérnék. (ha ez számít akkor főleg skandináv vagy délamerikai metált hallgatok illetve magyar rockot).
Köszönöm. -
bkercso
nagyúr
Frequency sweep-pel, vagy hallgatsd össze a rendszert egy jobb fejhallgatóval.

-
Ph895
csendes tag
A cikkiro mit ajanl arra az esetre ha valaki elkovette azt a buncselekmenyt, hogy 2.1-es rendszert vett 2.0 helyett, hogyan allitsa be a hangerot, stb.-t, hogy mersekelje a tragediat? Logitech cucc.
Koszonom. -
ceia
őstag
(#22) b. Nem igazán tetszik a 2.1, de a T3-mat bevállalnám én is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#23) AMDFan: Az a 100Hz jó lesz 60-nak is, de az alatt tényleg hirtelen esik. Éppen most próbáltam ki, az 50Hz-et is adja, de azt már csak kb. fél hangossággal, mint a 60-at.Soundforge-ban generáltam 0dB-es színuszjeleket, úgy teszteltem. Már régóta használom a T20-at, de még most is ledöbbenek, amikor egy-egy mélyebb mormogást kiad
(#25) lezso6: Hát azért a "gally" jelző egy kicsit túlzás szerintem, ahány tesztet olvastam róla, mindben dícsérték a hangzását. De ahány fül, annyiféle.. Mindenhol azt írták, hogy közép és magas tartományban kiváló, mélyben pedig meglepően jó a méreteihez képest. Én ezzel értek egyet. Nem tudom, te talán az új, v2 (fekete) változatot tesztelhetted, arról köztudott, hogy már nem olyan jó mint az első széria. Nagyobb a doboza, ovális a reflex csöve, és gyanítom, hogy az elektronikában sem minden ugyanaz.. Az enyém v1-es és ennek nem túlzott a mélyvisszaadása, sőt, nekem fullra rá van adva a mély hangszín, a magas pedig majdnem 3 óránál van. És most kapaszkodj, ha filmet nézek, még egy kis szoftveres mélyet kap A KMPlayertől
-
bkercso
nagyúr
-
Buci21
addikt
-
aszamóca
aktív tag
-
CaNNa3IS
senior tag
-
AMDFan
addikt
-
Buci21
addikt
-
aszamóca
aktív tag
Másfelől nem hangfal, hanem hangdoboz, hiába falazik mindenki.
Nos öntsünk végre akkor tiszta vizet abba a bizonyos pohárba!
I. A hangfal, (open bafle) az akusztikai rövidzárlat kiküszöbölésére létrehozott, legegyszerűbb hanglesugárzást javító eszköz, ami egy "valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró(ka)t" takar.
Működési elve (az alsó mély frekis sávban adódó óriási méretek) miatt nem, vagy igen ritkán használatos.
Egy 50Hz-es hang lesugárzásához pl. λ= c/f= 340m/s /50Hz= 6,8m "fal" kellene! Ekkora méret be sem fér a szobába, és alatta az átvitel 6dB/oktávval meredeken esik.
Tehát otthon az emberek 99,9%-nak nincs hangfala.II.A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak. Tehát a mély-magas-sugárzó, nem egyenlő a mély-magas-hangszóróval! Sugárzó akkor lesz a hangszóróból, ha beépítik egy hanglesugárzást javító eszközbe.
III. Hangsugárzó (gyűjtőnév) alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hanglesugárzás javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test. Tehát a hangdoboz (hangláda) mindössze egy (üres) hanglesugárzást javító eszköz, ami nem egyenlő a komplett hangsugárzóval.
-
Ivan15
senior tag
-
bkercso
nagyúr
-
Ivan15
senior tag
-
bkercso
nagyúr
-
AMDFan
addikt
Én értem, hogy te már mindent tudsz, de mit gondolsz, az aki egész nap a kommersz rádiós zenéket hallgatja egy bögreszettről háttérzeneként, az mikor fog rájönni arra, hogy milyen élmény elmenni egy nagyzenekari koncertre, vagy mikor fog rájönni arra, hogy a zenei értéket nem a populáris szemetek közvetítik? Talán ha korábban elkezd valaki jobb minőségű rendszeren zenét hallgatni, akkor nem kell neki 15 év, hogy erre rájöjjön. Nekem pl. elég volt ~4 év.
Nem felesleges ragozni, hogy kinek milyen hifi cucc megfelelő, mert MINDEN zene jobban szól egy jobb rendszeren. Az egy égbekiáltó baromság amikor valaki azt mondja, hogy XY zenére elég egy 10 ezres akármi is, csak szóljon. Marhaság...
-
törölt tag
Az az utolsó fotó a cikkben nagyon gagyi. Lifestyle, hehe. Hiába az óriási dobozok, ha közel vannak a falhoz, ráadásul semmi csillapítás nincs se közel, se távol. Lesz ott hupligenerátor meg hanghullamosás - így kell komoly mérnöki munkát tartalmazó drága szobadíszt előállítani.
Másfelől nem hangfal, hanem hangdoboz, hiába falazik mindenki. Főleg az araszszor arasznyiak és a kétarasznyiszor kétarasznyiak.
Aztán beszélhetnék még arról is, milyen végtelenül egyforma, átlátszó, primitív tákolmányokat hív a döntő többség zenének úgy négy tizedesig vagy tovább. Többnyire inkább showműsorok, amiknek végképp semmi köze hozzá. Az igazi árnyalatok az akusztikus hangszereknél kezdődnek, meg persze a komolyzenénél. A többi legfeljebb kutyát hajigálni jó, legalábbis egy életkor felett. Szerencsésebbeknek korábban, nekem vagy tizenöt év kellett hozzá még az iskolák után. Így aztán majdnem felesleges ragozni, kinek milyen hifi cucc megfelelő.
-
rbalint88
veterán
különböztessük meg a zenehallgatást a háttérzaj generálástól. arra tényleg elég egy 5000Ft-os hangkeltő is. új cuccból egy minőségi házimozi vagy hifirendszer nem sok 200ezerért. egy bizonyos szintig ennél olcsóbban nem hangminőségben kapsz feltétlen rosszabbat, hanem szolgáltatásban tud kevesebbet, leginkább házimozinál. autóból is a világ boldogabbik felén egy új golf nem státuszszimbólum, hanem második autó, szóval lehet rá mondani, hogy belépőkategória. 5-15milla közötti pénzt el lehet verni rá, 7misiig tekinthető kb belépőkategóriának. az, hogy az emberek 95%-ának az igényeit tökéletesen kiszolgálja, az nem azt jelenti, hogy ez luxus, hanem azt, hogy ez az elvráható szint, tehát belépőkategória. egyfajta minimum referencia. mondhatni itt válik el a szart a májtól.
-
aszamóca
aktív tag
Az emberek különböző igényekkel, pénzmaggal rendelkeznek. Ezért nem kell csodálkozni ha valakinek 200 a belépőkategória. Ha van rá pénze, igénye vegye meg. Ha csak igény van, de pénze nincs, akkor az kellemetlen, mert be kell érnie egy olyan készülékparkkal, ami kompromisszumokra kényszeríti, és soha nem lesz elégedett vele. Nálam félmillás monitorok vannak, és elégedetlen vagyok, mert ami tetszik az a milliós kategóriában leledzik, és tudom hogy ez számomra elérhetetlen, így én is kompromisszumokra kényszerülök.
Az olcsóbb kategóriánál is sokan vannak így, tehát csak a ráfordított összeg más. -
Xero
nagyúr
-
aszamóca
aktív tag
-
mekker
őstag
Sajna én nem vagyok mélyebben jártas a hangtechnikában, de szerintem az is nagyon fontos egy számítógépes hangrendszernél, hogy milyen szoftveres tweak, meg hangkártya áll mögötte. Például a telefonomon is van egy ilyen Dolby Digitalos szoftveres
csodahangbeállítási mód és hihetetlen, hogy mennyi a különbség egyazon készülék hangzása között, ha be- vagy ki van kapcsolva. Ugyanígy hangkártyáknál is, van egy Logitech Z506 5.1-em és egyszerűen ramaty volt, ahogy gyárilag be volt állítva már maga az egyes hangszórók hangereje is és egy kis szoftveres cókmókkal mennyivel hallgathatóbb lett a cucc (hát ha végre eljutok odáig, hogy veszek egy tisztességes hangkártyát hozzá..), meg persze a másik, hogy milyen a doboza - meg X.1 esetén az elhelyezésük.Amit most tudtam meg az egyik kommentből, hogy a 200ezer Ft számít a belépőszintnek a hangrendszerek terén. Akkor ezek szerint mondjuk egy 10-15 millió Ft-os autó is belépőszintnek számít, mert lehet kapni 150 millióért is kocsit, vagy ez most honnan jött?
Azt hittem, hogy olyasmi a belépőszint fogalma, hogy egy olyan kategória, amire már érdemes beruházni, de könnyen megfizethető..Aki már 100ezrekért épít hangrendszert, az azért teszi, mert ez az élete, egy átlag ember számára már egy 50-100 ezres rendszer se olcsó, de valakinek már 5000 Ft is lélektani határt képez..hol van ettől a 200ezer? -
bkercso
nagyúr
-
aszamóca
aktív tag
-
rbalint88
veterán
Nekem alapvetően tetszett a cikk, egyet is értek vele.
Amit viszont pár írástudatlan/funkcionális analfabéta kommentelő nem képes felfogni: ÚJONNAN 200ezer nem sok egy sztereó rendszerért. az tényleg a belépő kategória alja. Kijön belőle két minőségi doboz, egy minőségi erősítő, előfok, normális, nem űrtechnikás hangszórókábel és szintén normális, nem űrtechnikás jelkábel. Aktív rendszer esetén a szükségtelen hozzávalók nélkül, de ugyanez a felállás. Használt cuccból nyilván össze lehet legózni sokkal olcsóbban.
Nekem a kényelem miatt házimozi erősítő lett, egy Onkyo TX-SR608, újonnan volt 120e, gépről kapja optikán a jelet, a hangszórók Canton Fonum 300 (zárt kialakítás, 3 út 10"-3"-1" átmérővel) -használtan volt 50e, Cordial 2x2,5mm2 hangszórókábellel. Az én igényeimnek teljesen megfelel, élvezhető, részletes a zene, viszont annyira szerencsére korlátolt a rendszer, hogy ne kezdjek el belebuzulni a kütyüzésbe. Kb ezt jelenti egy belépő rendszer. -
lezso6
HÁZIGAZDA
-
donmackó
addikt
-
aszamóca
aktív tag
-
donmackó
addikt
-
bkercso
nagyúr
-
lezso6
HÁZIGAZDA
-
aszamóca
aktív tag
-
aszamóca
aktív tag
-
bkercso
nagyúr
-
törölt tag
Szerintem viszont ha valóban a felvételre vagyok kíváncsi, nem is stúdiómonitoron fogom hallgatni. A stúdiómonitornak az a feladata, hogy minden disznóságot az orrod alá dörgöljön, "közelebb mikrofonoz", mint ahogy a valóságban voltak a mikrofonok, a felvételt egy kritikusabb szemszögből mutatja feléd. Egy jó hifi rendszer is legalább annyira semleges hangképet szolgáltat, ugyanúgy ott vannak a részletek is, csak nem tolakodóan, órákig lehet hallgatni.
-
törölt tag
Nem tudom milyen árkategóriában gondolkodol. Például itt egy távvezérlésű az ajánlottak közül: Microlab Solo 6C
-
Kasya
nagyúr
-
opr
nagyúr
Akkor -ha jól értem- egy ilyen rendszer felépítése annyi, hogy:
két hangfal, mindkettőnke a seggéből kilóg egy delej vezeték, meg kapják a jelet mondjuk egy sima jack-aljzaton (mindkét hangfal külön-külön) és kész?Hangerőszabályzás hogy van megoldva ebben az esetben? (valahogy kétlem, hogy csvargatni kell a potit mindkét hangfalon, és reménykedsz, hogy végre eltaláltad hogy egyenlő legyen)
Távirányítás megoldható?
Sorry, nagyon kezdő vagyok, jelenleg van egy ősi Pana sa-ak44-es minihifim, de szegény már kezd öregedni, (és ez egyre inkább érződik) így lassan ideje nézelődnöm, hogy mennyit kéne félrerakjak, hogy tudjam pótolni.
Sok dolog nem érdekel, lehessen számítógépre kötni, szóljon szépen, ne menjen rá a gatyám is, lehessen távirányítani, lehetőleg nem valami gagyi vezetékes távirányítóval.

-
donmackó
addikt
-
deuscreator
csendes tag
-
Rayyy
senior tag
Pont 3-mal feljebb írtam... akkor nem csak nekem tetszik. -
deuscreator
csendes tag
Immár 8 éve zenélek zenekarban, néha van pöcsölés saját ötletekkel (oda-vissza küldözgetés a hangmérnöknek) és én is piszkosul meguntam a "színezett" hangzást. Én ezt vettem, erre volt keret: http://www.friendlyhouse.hu/m-audio_studiophile_av_40_mk2.html
Mellbevágóan máshogy szólnak a dolgok, egyenletes hangkép, nincs kiszínezve és nem értek egyet azzal, hogy emiatt kényelmetlenebb lenne hallgatni. Épp' hogy pont azt hallod, amit a zenész rárakott a lemezre, ahogyan nálunknál sokkal jobb fülű hangmérnökök megkeverték a számokat. Szerintem ezért (is ) érdemes stúdióhangfalban gondolkodni otthon is.
Amit írtam abszolút belépő szint, a mélyei ennek megfelelően lehetnének erősebbek, de legalább amit tud, azt szépen, pontosan hozza..
-
aszamóca
aktív tag
-
gghrtz
őstag
-
Rayyy
senior tag
Nekem ilyenem van: M-Audio AV-40, Altec Lansing 2.1-ről váltottam le és már nem is vennék többet 2.1-et. Tipikus példája szerintem a cikknek, mert abszolút belépő szintű, de már Genius/Logitech-nél többet adó modell. Viszont az is igaz, hogy legközelebb már kicsit többet fogok rászánni, mert például összeszerelésben ez a kategória még hagy kívánni valót maga után.
-
tomazin
veterán
-
priti
addikt
Átfogalmazva ne egy drága végerősítőt vegyél két drága 3 utas hangfallal passzív hangváltóval, hanem hat darab drága végerősítőt vegyél két aktív hangfalban a kétszer 3 útnak külön egyesével, aktív hangváltással, aztán lepődjél meg, hogy qrvasok pénzért jobbat kaptál a relatíve olcsó passzívnál.
De úgy lepődjél meg, mintha passzív hangfalas rendszerből nem kapnál sokkal jobbat sokkal több pénzért ugyanúgy...
De induljunk ki abból, hogy hülye vagy és ezért passzívból nem is kapsz jobbat több pénzért, mert biztosan egy képzetlen techbuzi vagy, aki nem ért hozzá csak a pénzt költi és képtelen végfokhoz illő hangfalat választani és elcseszi a külön-külön egyébként jó minőségű komponensekből álló rendszer hangját. Az aktívban ezt a választást milyen jó, hogy elveszik a hülye vásárlótól, mert legalább jól megoldják helyette az illesztést ugye és ez ezér' tök jó, szóval azért jó igazából, mert hülyéknek való, olyanoknak, akik beveszik, hogy a HiFi az nem qrva drága így is, meg úgy is. Olyanoknak, akik elhiszik, hogy az olcsóbb az nem ugyanúgy szarabb az aktívból is, mint a passzívból pedig ugyanúgy szarabb. Attól mert egy hangfal aktív vagy a studio benne van a nevében még bazira nem biztos, hogy több végfok van benne, sőt az sem, hogy aktív a hangváltás. Na mindegy. Aki vett egy 80k-s aktív kétutas kettős erősítésű studio monitort az nem vett olyan szart, mint aki vett 20k-ért egy mikrohifit az Auchan-ban. Ja. Hatalmas konklúzió. Mér' kell mindig szubjektívre fogni a hangtechnikát? Mér' kell mindig beleszeretni valamibe ami szól valahogy és utána azt imádni? Mindenhol minden cikkíró, aki hangtechnikáról ír kivesz valamit. Az egyik csöves buzi, a másik aktív buzi a harmadik passzív buzi, ilyen HiFi meg olyan HiFi, de tiszta gépszíj azonnal onnan, hogy hallott egy jót valahol és elkezdte költeni a pénzt.(#35) ronson
UFF, bölcset szóltál nagyfőnök. +1

-
flash-
veterán
egy ilyen aktív 2.0 hangfal monitorokhoz(amikről a cíkkíró írt) milyen hangkártya az ajánlott hogy ne az legyen a gyenge láncszem?
egy Asus Xonar D1 szintű már tökéletes-teljesen kiaknázhatóvá válik általa egy ilyen 2.0?vagy ennél drágább kategóra kell?
-
donmackó
addikt
Szerintem a saját magad által összerakott quadrofon cuccnál nincs jobb. Én is magamnak csináltam a kondiktól a vezetékekig és élvezem a hangját (mások szerint is isteni hangja van).
Amúgy jó cikk csak kicsit szerintem túlárazott a cucc.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
Nem döntöttél jól.
Egy Microlab Solo 6C-vel sokkal jobb hangminőséget kaptál volna sztereóban hasonló áron.(#60) Ivan15:
Ez a készülék nem kapható az országban. -
Ivan15
senior tag
Van meg egy nagyon jo minösegre kepes fadobozos 2.0-as aktiv-hangszoro, kedvezö aron: SpeedLink SL-8144-BK Impact. Vegre egy hangszoro kedvezö aron ami nem dum-dum/bum-bum, hanem ugy szol, ahogy kell: termeszetesen
-
csongi
veterán
Jo kis iras lett!! De ne feledjuk hogy hiaba van sok milios cucc,ha nincs hozza ful.
mindenki maskepp hall. -
gghrtz
őstag
Edifier C2X Nekem ilyen 2.1-em van. Nem szoktam zenet hallgatni annyira, inkabb filmezek, de szerintetek ennek jo karakterisztikaja? Egyik baratom nagyon dicserte, es jol dontottem szerintem.
-
dhstyle
tag
+1 a szívemből szóltál , hangtechnikusnak tanulok rengeteget megy a témázás a minőségről stb. itthon nyilván nem engedhetem meg magamnak a studiókörülményeket , de a kis végfokomra kötött hangszorókról szoló zenétől is kiráz a hideg ha jó a zene
és ez nem azon fog múlni , hogy most losslessbe hallgatom , vagy épp mp3ba.. 
-
aszamóca
aktív tag
Hát, vannak érdekes hozzászólások, és érdekes megállapítások is a cikkben.

-
Akos1994
aktív tag
Emberek,nem arról van szó,hogy akkor most mindenki vegyen többszárezerért hangfalszettet mert az a jó.
Egy régi jobban sikerült,de mára lenézett videton (pl. prelidium,ami egy az egybe az egyik neves angol polcsugárzónak a liszensze alapján készült) és egy régebbi jól párosított erősítő össz-vissz 20-30 (max. 40) ezer.
Páréves Tannoy F2-t 40k-ért vettem, egy Denon PM255UK-t pedig 20k-ért. Aztán rájöttem,hogy mekkora ereje is van 2×30wattnak ha az valójában annyi. És,hogy mennyire jó is tud lenni egy ilyen,és mennyire nem a minél több basszus számít. -
drkbl
őstag
Despacio: The 50,000-watt sound system designed for discerning audiophiles
Legendary audio engineer John Klett built an immense rig. -
Buci21
addikt
-
ronson
őstag
-
Buci21
addikt
-
ronson
őstag
-
lezso6
HÁZIGAZDA
De attól hogy sokat költ, nem fogja állandóan bütykölni. Én anno rááldoztam egy nagyobb összeget belépő hangrendszerre, jól meglepődtem, és azóta csak hallgatom. Max akkor "bütykölöm" ha esetleg más helységbe kerül, s ez kimerül az elhelyezésben és a rajta lévő szobakompenzáció-pöckök beállításán.
A cikk egyébként nem arról szól, hogy mindenki vegyen százezres cuccokat, hanem arról, hogy a puffogó bögreszettek lehet jóval értelmesebb hangú 2.0-t is venni, ugyanazon az áron. És a valódi belépő szint 6 számjegy környékén kezdődik, nem mi találtuk ki.
(#48) Vicoo: A volt ebben még anyag inkább úgy igaz, hogy akkor még nem volt annyi tucatszar. Ma már van.
-
Vicoo
senior tag
Én is mindig mondom hogy a stereo kell zenére. Nekem a harminc éves videoton erősítő+hangszóró kombináció tökéletes. Nem értek hozzá, de remélem erre igaz hogy "ebben még volt anyag."
-
Buci21
addikt
nekem 4670 file van betöltve a muzsikalejátszóba, természetesen FLAC és 320-as MP3. Vegyesen van itt minden, én is ilyeneket hallgatok. Őszintén, egy bakelitet keresnék, csak nincs pénzem lejátszóra... tele van a polc bakelittel ><
nekem is vidijeim vannak, DC2040A, és egy marantz sr 810 hajtja őket. Ő a kedvencem, a kinti nagy vidikre rátettem, és ahhhh

-
ronson
őstag
-
Buci21
addikt
-
AMDFan
addikt
-
CaNNa3IS
senior tag
Talán jobb hasonlat, hogy aki mindig csak az ablakot tisztogatja de kevésbé azzal a céllal, hogy élvezze a kilátást. Ezzel szemben a másik lehet kicsit homályosabba ablakon de élvezi és bámulja a tájat. :-)
Szerintem aki hajlandó használt dolgot megvenni az 200k-ból hallgatható rendszert tud építeni.
Akár egy aktív sub-bal is és akkor lehet akár 2.1 is pl. mozihoz. -
myckie2
őstag
-
AMDFan
addikt
"Szóval a tökéletes hangzás hajhászása, inkább technikai hobbi, mint sem a zene tökéletes megértése."
Pár mondatban kitértem a hifizésre is mint hobbira. Nem az én világom. Pont emiatt ajánlom az aktív rendszereket. Egyetlen kábellel rá tudod kötni a számítógépedre és hallgatod. Ennyi. Ha ez neked "technikai hobbi" akkor más világban élünk.
"Szóval biztos, hogy van olyan lenézett ismerősöd, akit a szaron hallgatva is, sokkal jobban szórakoztat a zene mint téged."
Nem nézek le senkit. Miért nem lehet megemlíteni azt, hogy ha valaki szaron hallgat zenét? Ez egy tény. Az is tény, hogy ha valaki komolyabb hangrendszeren hallgat zenét, akkor idővel nagyon kitágul a zenei látóköre.
-
lezso6
HÁZIGAZDA
-
bkercso
nagyúr
-
lezso6
HÁZIGAZDA
Az lehet, hogy nagyon megy a techbuziság is, erre a cikk is kitér, de azért csak jobb egy apró repedt, torz és homályos ablak helyett egy nagyobb, kristálytiszta üvegen át szemlélni a zenét. Persze lehet az előbbin is látni valamit, de a részletekben lakozik a lényeg, amit egyébként nem látsz.
(#37) Novai: Pont ezt írtam, hogy nem igazán lehet mérni. Pár jobb számérték miatt a franc vesz drága dobozt.
Nem nézni, hallgatni kell, utána dönteni, ezt már millióan leírták. -
Novai
tag
-
Pete55555
addikt
Tetszik a cikk, személyes véleményem nekem is, hogy zenehallgatásra sokkal jobb egy 2.0, mint 2.1-es rendszer. Nekem is genius 1250- esem van, én meg vagyok vele elégedve nyilván nem lehet összehasonlítani egy komolyabb cuccal, de jobb, mint egy hasonló árú 2.1.
-
ronson
őstag
"Nagyon nagy sajnálatomra azt látom, hogy a körülöttem lévők döntő hányada nagyon silány minőségű eszközökön hallgat zenét. Kezdve a gyári telefonhoz csomagolt fülhallgatótól a tescós fejhallgatón át, a media marktos 2.1-es hangszórókig. Mindezek közül az olcsó 2.1-es rendszerek azok, amik igazán alkalmatlanok a zenehallgatásra."
Ezzel az a baj, míg a hifista, vagy audiofil szopik a technikával, sokszor elégedetlen, addig lehet, hogy aki a teszkós szaron hallgatja a zenét, az pedig folyamatosan élvezi és szórakoztatja.
A zenének ez a célja, hogy szórakoztasson, érzelmeket váltson ki az emberből és nem az, hogy minél szebben szóljon. Ezt ne felejtsük el.
Szóval biztos, hogy van olyan lenézett ismerősöd, akit a szaron hallgatva is, sokkal jobban szórakoztat a zene mint téged.
Szóval a tökéletes hangzás hajhászása, inkább technikai hobbi, mint sem a zene tökéletes megértése.
-
bkercso
nagyúr
"aktív rendszer esetében a hangszórókhoz méretezett megfelelő erősítő van a dobozban."
Erre nem vennék mérget, hogy ez általános gyakorlat. Részt vettem ilyen fejlesztésekben (igaz, nem stúdió-, hanem színpadi hangfalakéban). Inkább attól jobb az aktív, hogy jobb a damping, nincs hangváltó a hangszóró és az erősítő között. Meg az intermodulációs torzítás is kisebb az erősítőkben, mivel kisebb sávszélességű jellel dolgoznak.
A fázismeneten tényleg sok múlik! (Ezért is szeretem a szélessávú Visaton FRS8-aimat
)!A kegyenlítettséghez még annyit, hogy ez közeltérben tud igazán érvényesülni (kb. 1 m-en belül ülva a hangfalhoz), a diffúz hangtérben a lakótérakusztika ebbe komolyan beleszól.
2.1-es műanyagdobozos borzalmakhooz meg egy jó tuning lehet, ha asztalossal készíttetünk vagy készítünk 2-3-szor nagyobb fa dobozokat és azokba tesszük a hangszórókat. A mélynyomónak zárt doboz is mehet, ha nem tudunk méretezni.
Az elektronikák tuningjáról is lehet olvasni, elsősorban a gagyi elkókat kell minőségiekre cserélni (pl. Yageo). -
bkercso
nagyúr
"A mélyek minőségéről pedig ne is beszéljünk, még ennek a mélynyomója is borzasztóan pontatlan, búgós, brummogós méllyel "örvendezteti" meg a használóját. Ennek az oka az, hogy közel sem lineáris a frekvenciaátvitele, a mély tartományban igen durva kiemelései vannak."
Nem csak a frekvenciamenet a gond, hanem az impulzusátvitel is. A gagyik azért is brummognak és kenik a mélyeket, mert nincsenek megfelelően csillapítva. Hosszan csengenek le a mélyek, mikor már rég nem kellene szólniuk; nincs megfogva a hangszóró. Ha fellazított 100%-os pamut háztartási vattával félig-teljesen megtöltjük a mélynyomót (ehhez ki kell venni a hangszórót, nem a csövön át begyűrni), az csodákra képes!Amúgy én is 2.1-en hallgatok zenét, de minden komponens saját készítésű, és a fejhallgatós lánc mellett is meg vagyok vele elégedve. Tehát nem a technika a rossz, hanem a kivitelezése; elvből nem kell elvetni a 2.1-et.
De tény, hogy se PC-s, se házimozi cucc nem szokott igazán alkalmas lenni zenehallgatásra. Akkor már inkább a 30-40 éves készülékek használtan.Az átviteli görbéken látható mélyemelés tényleg mellbe vágott! Ezeken a gyári izéken nem lehet beállítani a mélynyomó relatív hangerejét? Hiszen ez az elhelyezéstől is függ; nyilván lejjebb kellene venni, ha a mélyládát a sarokba teszem az asztal alá, mintha a szoba közepén áll, mert előbbi esetben sokkal jobb a hatásfok a tölcsérhatás miatt (és hullámosabb a frekimenet).
Másik megj., hogy a hangszórók átmérőjét itthon inkább cm-ben szokás megadni. 1" = 2,54 cm.

-
Xero
nagyúr
Számítógépről, azért digitális kimeneten ki lehet zavarni komolyabb minőséget is.

-
darthdenes
tag
Jó az írásod, de nem értek egyet az árképzéseddel. Újonnan kis túlzással is a csillagos ég a határ még belépő szintnél is. Belépő szintű monitor hangfal tesztet olvastam 150 ezer körüli összegért. Hát ez nem gyenge.
Használt piacon, hogyha az ember tudja mit kell keresni és a saját igényeivel valamelyst tisztában van sok kincset lehet találni nem nagy pénzekért.
Nem kell messzire menni, kezdő stereo rendszer hangfalának tökéletes Videoton Preludium (figyelni a membránszélt!!!!!)hangfalak 20-30e körül. Ha szétment a membránszél annál jobb, mert akkor te intézed a javíttatást és megfelelő emberhez kerülvén (Shalafi v. H2000)jobb lesz mint újkorában és tartósabb is. Minimális váltó tuning hozzá és kiváló dobozaid vannak. A doboz hangszórói azok a Vifák amelyek a 80 években több hifi tesztet is megnyertek a Heybrok HB1ben.
Erősítőnek meg Sony, Technics stb vonalon érdemes elindulni. Nagybátyám pér éve fillérekért vett egy Sony erölködőt ami kb 30éves, "A" osztályos és megdöbbentő dinamikája de a súlya is. Felső kategóriás cd lejátszók 10-20 ezer között bőven található a vaterán, mert a stereózást ne 128kb/s mp3 kezdjük. Még nem próbáltam, de média lejátszón vagy pcén keresztül esetleg valamilyen veszteségmentes tömörítésű audio anyaggal is lehetne próbálkozni,és akkor nem kell cd player. Tehát 50 ezer körüli bekerülési költséggel kis időráfordítással már egy jó szeteró rendszert össze lehet hozni kezdőnek. -
lezso6
HÁZIGAZDA
A hangfalaknál nem igazán lehet mérni, így marketingelni sem a minőséget, csak a design meg a számok játszanak, így az olcsó szarokhoz vannak szokva az emberek. Pedig itt is van feljebb van árban a normálisabb kategória. Ahogy a TV-nél is a rendes belépőszint 80-100 környékén kezdődik, a hangfalaknál is így van. Csak itt sokkal nagyobbak a különbségek, ami gyakorlatilag leírhatatlan. Ha meg is próbálom, kb azt kell elképzelni, hogy egy alap bögreszett az egy agyontömörített 320x240 videónak, egy normálisabb genius 2.0 már DVD minőségnek, a valódi belépő kategória pedig egy fullHD Bluray filmnek felel meg. S efelett még van 4k (közel millás), 8k (sokmillás), 3D (5.1, 7.1), IMAX (egyedi csodák), stb.

-
Vansboy
csendes tag
Jó cikk, de engem kicsit 'sokkolt', hogy szerinted a 60 - 200 EZRES hangszórók belépő szintűek. Értem, hogy mindenkinek más az ízlése/pénztárcájának vastagsága,de én nem vennék 200 ezerért hangfalat/szettet.
-
lezso6
HÁZIGAZDA
-
freeapro
senior tag
Ha jó nektek a számítógépről az mp3, akkor soha meg ne hallgassátok mit tud egy csöves erősítő minőségi lejátszóval, különben a gatyátok is rá fog menni

-
AMDFan
addikt
Ő azokra az "aktívokra" gondolt amelyiknél csak az egyik oldali hangfalban van az erősítő. Annál tényleg másképpen szólhat az egyik oldal mint a másik. De ott szerintem ez a legkisebb probléma. A komolyabb aktívok pedig oldalanként vannak erősítve, tehát mindkét dobozt be kell dugni a kettőhúszba

-
lezso6
HÁZIGAZDA
Az én "adam klón" behringeremnél kívül van az erősítő, konkrétan a hangfal hátuljára van csavarozva. De nem hiszem, hogy annyira beleszólna, hiszen az Adam csodákban is belül van, mégis etalonok.
Szerintem a T20-nak csapnivalóan gally hangzása van, ahhoz képest, hogy két utas.
Akkora a "magasmély" kiemelése van, hogy csontra letekert basszussal is búg, a magas tartomány nem igazán részletes, a közép talán valamivel jobb az átlagnál. -
Szatyor95
senior tag
Tanulságos írás, remélem ezzel már meg tudom győzni kedves ismerősöm, hogy nem, a kékfogas 2.1 maximum 5.000Ft-ért nem jó vétel, és nem szól jól.

Egy ponton tudnék vitába szállni csak az írással, az árazással. Tény, hogy mindenkinek más a rossz, és a jó, de ~70 kiló egy hangfalpárért... Alig jönne ki egy havi fizumból.
Egyelőre marad a jó kis Genius SW-HF 5000, anno 25k-ért ajándék volt a hangjához képest. -
AMDFan
addikt
"Csodálkozom, hogy a cikkíró visszatért 3 utas álló hangdobozok + erősítőtől a Genius 1250X-hez !?
Nekem is volt, szerintem csapnivalóan szól. Nálam Creative T20 vátotta"Az a 3 utas hangfal egy újan 17 ezer forintos JVC cucc volt. Borzalmas hangja volt. Az 1250X szebben-jobban szólt. A T20-al az a baj, hogy 100Hz alatt halott.
-
b.
félisten
-
ceia
őstag
Én azért nem kedvelem az aktív hangdobozokat, mert az a doboz, amelyikbe az erősítő van beépítve, másképpen szól. Kisebb az űrtartalma, de talán még lényegesebb, hogy a benne lévő elektronikai panelek, rosszabb esetben tarfó.. stb. miatt más az akusztikája. Ezt egyszerű módon, egy kis külső dobozkában elhelyezett erősítővel el lehetne kerülni!
Csodálkozom, hogy a cikkíró visszatért 3 utas álló hangdobozok + erősítőtől a Genius 1250X-hez !?
Nekem is volt, szerintem csapnivalóan szól. Nálam Creative T20 vátotta. Már csak ez is egy minőségibb kategória. Vannak Heco hangdobozaim is Sony hifi erősítővel, de csak ritkán használom, annyira bevált a kis Creative szett. 
-
Satyricon
addikt
Nagyon jó a cikk, érdekesnek találtam. Ha lenne rá pénzem, tuti lecserélném a Z-5500-am! Pedig nagyon szeretem!

Szerk.: Am én ha vennék, tuti Klipsch-et, vagy Edifier-t vennék! Igaz nem tudom 80.000 Ft körül lehet-e venni Klipsch hangfalat, beépített erősítővel

-
Xero
nagyúr
Jó írás, bár van egy észrevételem.
A stúdió dobozok sajátossága a legtöbb esetben a színezetlen hang reprodukció. Ez azért sok esetben nem túl pihentető zenehallgatást eredményez. Nem is erre lettek kitalálva. Volt alkalmam nem egy ilyen megoldást meghallgatni (50e-1m kategóriában) és számomra nem voltak túl kellemesek. Nyilván akinek ez megfelel, vagy ezt igényli, annak valóban jó út lehet, de a hagyományos hifi láncokat azért elég ritkán tudja igazán kiváltani.
Gép előtt ülve mondjuk nekem elegendő egy harman/kardon kis 2.1-es megoldás, lévén alig foglal helyet és relatív korrektül szól. Viszont ha tényleges zenehallgatás a cél, ott már átszalad a jel a szobai erősítőbe és az álló falakra.

Mondom még egyszer ez csak egy halk észrevétel, és ettől még az írás korrekt.

-
hemaka
nagyúr
En egy Edifier R1600T-t vettem anno es bar kicsit tobbe kerult, mint amit eredetileg szanni akartam ra, de azota is imadom a hangjat, elvezet hallgatni a sok vacak utan.
-
dlaj
őstag
pdev1811 Köszi az ajánlatot, jó vicc volt!
AMDFan neked pedig a remek írást. Hosszú hónapok után végre sikerült eldöntenem, hogy min szeretnék zenét hallgatni. Beszerzek egy Mackie MR5-öt.
Egy jobb fajta hangkártyát még ajánlhatnál hozzá! -
Sanchez638
addikt
pfúú, nekme van 2db Videoton hangfalam, meg egy Videoton RA6363S bőven megfelel...
-
Ndruu
MODERÁTOR
Úgy látszik csak a magyar oldalon szerepel rosszul az információ, az angol oldalon például jó.
-
Kasya
nagyúr
Tetszett!
A vegszo pedig szivembol szolt
-
AMDFan
addikt
-
Ndruu
MODERÁTOR
-
pdev1811
tag
Star-Technology ST-SP200T

-
Buci21
addikt
-
AMDFan
addikt
"az emberek többsége nem azért hallgat 2.1-es "médiamárktos" hangszórón zenét mert igénytelen. Ami nálad elfogadható minőség egy átlag embernek bőven a luxus kategória és teljesen felesleges."
De igen, ugyanannyiért vagy minimálisan többért lehet kapni sokkal igényesebben zenélő sztereót. Az igénytelenség szót nem muszáj pejoratív értelemben venni, igen mindenki igénytelen valamiben. És? Attól még le lehet írni nem? Honnan tudná valaki, hogy van sokkal jobb is hasonló árban amíg nem próbálja ki? Egész egyszerűen elharapózott ez az egész mélnyomós őrület egy olyan szintre ami már elképesztően igénytelen "zenét" eredményez. Ha pedig ilyenen hallgatnak az emberek zenét, akkor zeneileg is igénytelenek lesznek. Ez egy körforgás. Ha valakinek annyi a zenehallgatás, hogy munka közben szóljon valami zaj, akkor pedig ez a cikk nem nekik szól és kész.
Buci21: Nem volt rossz ötlet. 25-ért nem hiszem hogy kapsz bármit ami hasonló minőséget hozna.
-
Buci21
addikt
üdv!
Szóval akkor azt mondod, nem volt jó ötlet venni egy pár Videoton DC2040A-t és egy Marantz SR810-es erősítőt 25 ezerért összesen? Nekem tetszik a hangjuk, kíváncsi lennék mi az a komplett cucc ami hozni tudja őket minőségben. A hangkártya egy Audigy platinum, a hangja ezerszer jobb az integráltnál, komolyabb hangkártyám és hangcuccom pedig sosem volt még.
PS: az új hifi és régi zenében új dolgok megtalálása teljesen igaz, baromi jó élmény volt nekem is. Amúgy én lazább zenékről tértem át durvábbra, szóval TCS és Nirvana és társai után kaptam rá a mathcore műfajokra, végre van ereje a cuccnak kitolni az eszeveszett dobokat és a finom cinek sem mosnak (a régihez képest)
-
daninet
veterán
Egy kicsit tévhitben vagy, az emberek többsége nem azért hallgat 2.1-es "médiamárktos" hangszórón zenét mert igénytelen.
Ami nálad elfogadható minőség egy átlag embernek bőven a luxus kategória és teljesen felesleges. Sokaknak a zenehallgatás kimerül annyiban, hogy munka közben zajt csinál a háttérben a rádió, vagy este vacsorához a TV helyett berak valamit (de ez már ritka).
Másik oldalról meg vagyunk "mi" akiket kifejezetten zavar, ha valaminek kiegyensúlyozatlan a hangja. Annó mikor a házimozim építettem (front és center hangszóróim sajátok) filmeket hagytam félbe, mert egyik másiknak nem tetszett a hangja, nem volt jó a beállítás stb (agyamra mentem a családomnak ez miatt
)
Én mindkét oldalt megértem, de ez miatt teljesen felesleges kategorizálni, te mondjuk valami másban vagy igénytelenebb, másnak meg az a fontos (egy példa pl a telefonos vagy kiskompakt gépes fotózás lehet a dslr-ekkel szemben) -
Dominó85
addikt
Ha már Logitech Z523, akkor Z323. Sokkal szebben szól, mint a drága társa.

-
AMDFan
addikt
-
törölt tag
Érdekes cikk de egy dolgot ne felejtsünk el. Mindennek az anyagi vonzatát! Egy megfelelő hangsugárzóhoz, megfelelő erősítő is dukál ezen két dolog már magában 100-150.000Ft.
-
sz_abika
addikt
Na ezt biztos elolvasom, mert ha már sztereóról ír valaki, napjaink 2131.1 rendszerek helyett, az rossz nem lehet

De perpill még egy beadandón dolgozom..
-
Novai
tag
20-30 ezres 4" colos sztereó hangfalak bőven jók szoktak lenni
-
Novai
tag
nem tudom mi az oka, de a sztereót én is sokkal jobban kedvelem mint a 2.1-et
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- A Capcom szerint a Pragmata még csak a kezdet lehet
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- E-book olvasók
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Bittorrent topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- 100.000 ft tól elvihető RÉSZLETRE Lenovo Pro 7 16IRX9H 4090
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 - Alza élettartam garancia
- Palit GeForce RTX 4070 Ti SUPER GamingPro OC WHITE 16GB - Alza garancia 2027.11.10 - BESZÁMÍTOK
- PowerColor Radeon RX 7900 XTX RED DEVIL OC 24GB - Garancia - BESZÁMÍTOK!
- Új, Gamer félgép - GIGABYTE B650 EAGLE AX + Ryzen 7 7800X3D + Corsair 2x16GB DDR5 6200MHz
- HP EliteBook 830 G6 13,3" i5 8365u, 16GB RAM, 128GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Fibocom L850-GL WWAN 4G LTE mobilnet kártya
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3626, 100% Akkumulátor
- OUTLET DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2667v4 (8c/16t, 3.2/3.5GHz), 128GB RAM, 4x1G, áfás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

) az akusztika borzalmas, (teletömve emberekkel egy 15m2-es szoba) és mindenki csak a dájánakrált nyomja. Ebből aztán le lehet vonni a következtetéseket egy rendszer hangjáról.