- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
"Igen igen, csak eddig az apple-t perelték agyon, mert nem tartotta be a szabályokat"
Linkelj már légy szíves olyan peranyagot, amiben az Apple nem tartotta be a törvényileg előírt garancia követelményeket és jogerősen a felperes javára döntöttek.
"Miben látod a különbséget, a mostani eset és az Olasz, Francia, holland, Német között"
Hogy azokban az esetekben a helyi törvényhozás olyan új szabályokat vezetett be, amiket az Apple más magasabb rendű jogszabállyal ellentétesnek tart és még nem járták végig a jogorvoslati lehetőségeket, tehát folyamatban lévő ügyek. Így majd csak a végeredmény ismeretében lehet megállapítani, hogy kinek van igaza és ha nem az Apple-nek, akkor sincs semmi alapod feltételezni, hogy nem fogja betartani az akkor már minden kétséget kizáróan kötelező szabályokat.
A garancia szabályozást ezzel szemben sosem vitatta az Apple."Szerinted miért perelték agyon az apple-t, mert betartott valamit eddig? Ja nem."
Ahhoz nem kell törvényt sérteni, hogy valakit bepereljenek. A törvénysértés tényét a jogerős bírósági ítélet állapítja meg, nem a vádló.
"A magyar kereskedések meg nagy ívben szarnak a törvényekre, pláne ha ekkora tételről van szó."
Akkor meg eleve tök mindegy, hogy hány év garanciát adnak, nem?
"A különbség köztem és közted, hogy Te elhiszed, hogy ezek érnek valamit, én meg előbb hiszek a HP-nek, aki ha azt mondja, hogy 3 év az három év. Ennyi röviden."
Nem, a különbség köztem és közted, hogy én nem indulati alapon állok a kérdéshez, így nem követek el személyes kételyen alapuló érvelési hibákat.
-
hallador
addikt
válasz
#54625216 #30 üzenetére
Igen igen, csak eddig az apple-t perelték agyon, mert nem tartotta be a szabályokat, nem a HP/DELL-t. Miben látod a különbséget, a mostani eset és az Olasz, Francia, holland, Német között, itt az apple be is van szarva, bátortalanabbul próbálkozik.
Ha nem érted mi a különbség aközött, hogy egy HP ad valamire garanciát be is tartja, a 3 évet, az apple 1 évet ad, annyit talán betart.
Szerinted miért perelték agyon az apple-t, mert betartott valamit eddig? Ja nem.
A magyar kereskedések meg nagy ívben szarnak a törvényekre, pláne ha ekkora tételről van szó.
A különbség köztem és közted, hogy Te elhiszed, hogy ezek érnek valamit, én meg előbb hiszek a HP-nek, aki ha azt mondja, hogy 3 év az három év. Ennyi röviden.
Nekem is vannak Apple termékeim, de annyira nem jó mint amit itt szoktak harsogni róla. Nem rossz, de nagyon messze vannak a valódi professzionális termékektől, hát ez van. -
törölt tag
Hogy a gép mit mutat, az teljesen irreleváns, a törvényi szabályok akkor is érvényesek.
Nyilván ha Németországban vetted a gépet, akkor más országokban az Apple annyi garit ad rá, amennyit akar, mert a törvény 1 napnyira se kötelezi, mivel - értelem szerűen - a törvényileg garantált jótállás csak arra az országra érvényes, ahol a vásárlás történt."És azt a HP által kijelölt szerviz javítja nem az akinek annyi köze van az Apple-hez, hogy szürke importtal behoz valamit az országba."
Magyarországon is létezik jó pár hivatalos, Apple által kijelölt szervíz, ahol a garanciális javításokat és cseréket intézik. [link]
"Ne gyere a törvényekkel, mert ki a franc akar majd békéltető testületekhez járkálni, mert a gumitörvények, amire te is hivatkozol, majd bármilyen garanciát nyúlt, nem nyújt, csak a legelvakultabb apple hívők szerint."
Ha szerinted a törvények nem érnek semmit, akkor egyetlen gyártó garanciája sem ér semmit, tehát a problémád nem Apple függő.
"Részemről akkor hiszem, ha látom. És ennyi amit mondani tudok neked."
-
hallador
addikt
válasz
#54625216 #28 üzenetére
Németországban Vettem itt 2 év van rá, de itt tudjuk, hogy nem mer szórakozni az apple.
Hogy honnan vettem? Majd várjuk ki a végét!
Magyarországon Iphone-t vett a Feleségem. Nagyon szépen félrebeszél a hivatalos oldal, sehol nincs 3 év leírva. Érdekes. Pedig 250 000 Ft felett volt.A Magyarországon vett MacBook Air 3 évet mutat? Na most megnéztem az ismerősömnél az is egy évet mutat, pedig Magyarországon vette.
Erről ennyit, akkor fogom elhinni amit írsz, ha majd 3 évet ír maga a gép is, amikor veszek egy HP EliteBookot, akkor az 3 évet mutat, nem 1-et ennyi. És azt a HP által kijelölt szerviz javítja nem az akinek annyi köze van az Apple-hez, hogy szürke importtal behoz valamit az országba.
Teljesen mindegy, hogy szerinted ez mekkora garancia! Semekkora. Ki az a hülye aki ingyen bevállalja egy "jól" meghatározott törvény alapján, majd cseréli a gépet?
1 évet ír a gép pont!
Ne gyere a törvényekkel, mert ki a franc akar majd békéltető testületekhez járkálni, mert a gumitörvények, amire te is hivatkozol, majd bármilyen garanciát nyúlt, nem nyújt, csak a legelvakultabb apple hívők szerint.
Azért majd kell nézni a tékozló homárt ez ügyben.
Részemről akkor hiszem, ha látom. És ennyi amit mondani tudok neked.
Részemről ez a téma OFF..
Kösz a beszélgetést.
-
törölt tag
" A viszonteladó meg akkor fog 3 évet adni, ha apple care van. Az meg nincs.
Erről ennyit. Innentől kezdve szerinted majd ki fog járkálni bárhova, hogy visszakapja a hivatalosan nem létező garancia után a pénzét? Na hát senki."Ezeket a baromságokat honnan veszed?
Ha a törvény szerint jár a 3 év jótállás, akkor értelemszerűen van hivatalosan létező jótállás és a viszonteladó köteles azt teljesíteni. Ha erre valamiért nem képes, akkor vissza kell fizetnie a vételárat.
Ha pedig nem teszi, akkor peres úton be lehet rajta hajtani. Ez minden termék jótállásával így van."van valamilyen viszonteladó, aki meg hát vagy vállalja vagy nem"
Csakhogy ez nem opcionális, mivel törvény írja elő.
"A gép egy évet mutat, pont. Nem 3-at. Tök mindegy innentől kezdve Te mit mondasz. Röviden ennyi!"
Magyarországon vetted?
-
hallador
addikt
válasz
#54625216 #26 üzenetére
Mi köze van az Apple-nek a magyar jogszabályokhoz = Semmi? A viszonteladónak sem sok.
A Magyaországon vett Apple gépekben is 1 év van, mert hát apple.
Ne keverd a szezont a fazonnal, az apple soha nem állt semmilyen kapcsolatban a magyar piaccal. A viszonteladó meg akkor fog 3 évet adni, ha apple care van. Az meg nincs.
Erről ennyit. Innentől kezdve szerinted majd ki fog járkálni bárhova, hogy visszakapja a hivatalosan nem létező garancia után a pénzét? Na hát senki.Ez a különbség, itt nem kell élő áldozatot áldozni, hogy valaki foglalkozzon veled, mert hát itt van hivatalos apple, Magyarországon, meg van valamilyen viszonteladó, aki meg hát vagy vállalja vagy nem.
A gép egy évet mutat, pont. Nem 3-at. Tök mindegy innentől kezdve Te mit mondasz. Röviden ennyi!
-
törölt tag
"amúgy csak kíváncsi vagyok, hogy szerinted tényleg be fogja tartani, a 3 éves gari-t Magyarországon az apple termékekkel kapcsolatban?"
Most komolyan azt kérdezed, hogy az Apple betartja-e a hatályos magyar jogszabályokat? Milyen érveket tudsz felsorolni annak alátámasztására, hogy ne tenné? Tudsz konkrét esetekről, amikor az Apple szándékosan magyarországi törvényeket sértett?
"Nagyon érdekes! Te látsz itt olyat, hogy egy M1-es Macre amit 2021-ben vettek lenne 3 év gari? Ja nincs.... Szóval milyen 3 év? "
Nem azt mondtad, hogy Németországban vetted? A magyar jótállási szabályok csak a Magyarországon, hivatalos viszonteladóktól, magánszemélyeknek eladott termékek esetén érvényesek.
-
hallador
addikt
válasz
#54625216 #24 üzenetére
Mert én nem Magyarországon vettem, hanem Németországban a saját Air-emet, nem véletlenül, mert hát na itt azért odakoppintanak ha valami lenn, azért otthon nem ennyire lesz majd jó a helyzet. 1 évet majd azért betartják, mert azért az eu is szól, de három év meg az apple az Sci-Fi. Nem gondolom, hogy a magyar kereskedő, majd apple care-t vesz, mert hát akkor sokkal többe került volna a termék, de amúgy csak kíváncsi vagyok, hogy szerinted tényleg be fogja tartani, a 3 éves gari-t Magyarországon az apple termékekkel kapcsolatban? Na ezt mint mondtam majd megnézem. Az apple meg a support egyes országokon kívül, olyan mint a tűz és víz.
Nagyon érdekes! Te látsz itt olyat, hogy egy M1-es Macre amit 2021-ben vettek lenne 3 év gari? Ja nincs.... Szóval milyen 3 év?
-
hallador
addikt
válasz
#54625216 #22 üzenetére
Igen igen, majd erre azért kíváncsi leszek, volt már egy kettő per ezzel kapcsolatban csak ott 2 év garanciát akartak adni az EU-s szabályoknak megfelelően azt sem sikerült betartani. A különbség, hogy ott a jogállamiság nem haveroktól függött. Ezért kénytelen volt betartani. Magyarországon meg hát nem kell, mert úgysem megy a bünti, mert nem szokott.
-
törölt tag
"Én majd arra leszek kíváncsi, hogy az APPLE szarjaira a magyar garancia 3 év, mert 250 000 Ft felett van, és "kötelező" csak épp az apple 1 év garanciát ad a termékeire, majd hogy fogja 2,5 fél év után a magyar/szerb kereskedőknél érvényesíteni a garanciát, sehogy..."
Apple hivatalos jogi tájékoztatója:
"A magyar fogyasztóvédelmi törvények az Apple egyéves korlátozott jótállása, illetve az opcionális AppleCare Protection Plan által nyújtott jogok mellett, illetve azokon túlmenően érvényesíthetők." [link]
"Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki vállalja be az apple nagy nehezen kikönyörgött 1 éves garancia utáni esetleges fő alkatrész cserét, vagy készülékcserét. Mert, hogy a magyar "kereskedő" nem fogja az is biztos, csak azért mert hoztak egy ilyen törvényt."
A törvény betartása nem opcionális, azért törvény.
-
Sunnam
tag
válasz
Jungle Man #11 üzenetére
"Ha már ennyire az áron lovagolsz, ráadásul ez nettó ár, vagyis áfa nélküli. ;-)"
Sajnálom hogy neked ez jött le a hozzászólásaimból. Még véletlenül sem az hogy az adott garanciaidőt furcsállom. És bocsáss meg hogy nem vagyok annyira képben az üzleti árakkal és gariidőkkel mint TE.
-
Azért egy RTX-es laptopot nehezen tudok elképzelni vékonyan. Biztos van, de akkor az lehet hogy folyamatos használat mellett nem húzza sokáig. :S
-
sz.balazs.95
veterán
Na ez az a kategória, amit én már inkább „transportable”-nek hívnék, mint portable-nek.
Azt viszont nem értem, hogy mégis miért fájna annyira a gyártóknak ugyanezt a hardvert egy AIO-ba belepasszírozni. Ott még valamivel jobb hűtést is lehetne tenni, az akku méretét és hőtermelését csípőből meg is lehetne spórolni, a képernyőméret is nagyobb, szóval a vastagság sem változna, ami ott viszont bőven jónak számítana. -
Raymond
titán
Ugyanez a gep Europai valtozatban az XMG Apex 15 M21 [link] es ugyanazzal az alapkonfiguracioval (R9 5900HX, RTX3060, 1080p 144Hz, 8GB, 250GB*) a standard EU-s 2 ev garival 1529eur DE AFA-val egyutt, tehat joval kevesebb mint a Kudu 1574eur (1800usd) netto ara.
*ez picit jobb mint az S76 valtozat, az XMG-nel nincs ennel kisebb SSD
-
hallador
addikt
Mondjuk a System76 nincs jelen Kelet-Közép Európában, és Magyarországon főleg nem is lesz.
USA-ban pedig ez egy masszív garanciának számít. Valamint ha felmész az oldalukra, akkor 3 év garancia is vásárolható hozzá, igaz az nem lesz világszintű.
Az a helyzet, hogy USA egyetlen államában több notebook fogy, egy hónap alatt, mint Magyarországon egy hónap alatt.
Arról nem beszélve, hogy Magyarországon eladhatatlan termék lenne, mert nincs rajta, hogy "adidas" akkor nem is márka típusú felfogás szerint.Én majd arra leszek kíváncsi, hogy az APPLE szarjaira a magyar garancia 3 év, mert 250 000 Ft felett van, és "kötelező" csak épp az apple 1 év garanciát ad a termékeire, majd hogy fogja 2,5 fél év után a magyar/szerb kereskedőknél érvényesíteni a garanciát, sehogy...
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki vállalja be az apple nagy nehezen kikönyörgött 1 éves garancia utáni esetleges fő alkatrész cserét, vagy készülékcserét. Mert, hogy a magyar "kereskedő" nem fogja az is biztos, csak azért mert hoztak egy ilyen törvényt.
Úgy írom ezt, hogy nekem van MacBook Air-em, csak én nem Magyarországon vettem, hanem Németországban, ahol a kereskedőt seggbe rúgják, ha nem tartja be amit ígér....
A többieknél azért nincs gond, mert az APPLE-vel ellentétben a többiek érzik, hogy Magyarországon a garanciával lehet eladni a terméket. Ja hogy arra van is garancia kifogások nélkül is.
Szóval nem nem meglepő, főleg, hogy lehet 3 év garanciát is venni hozzá.
Nekem System76, és elég jók ezek a gépek, sőt, a supportjuk odaveri pl az apple-t biztos.
Szóval ez a Cikk Magyarországon kb olyan érdekesség, mintha a Power10 processzorról írtak volna egy cikket, az itt olvasók közül 1000-ből 0.05 ember fog vele találkozni.
Mint mindenki a System76 is a Clevo-tól veszi, nincs ezen semmi meglepő nincs.
-
Jungle Man
junior tag
-
Sunnam
tag
válasz
Jungle Man #8 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy ezért az árért cserébe a minimum garanciának többnek kellene lennie mint egy év és nem nekem kell plusz pénzért cserébe vennem még párat. De akkor valszeg ez teljesen normális és én látom rosszul.
-
moleculez
veterán
Jók ezek az S76 gépek. Ha nem lennék nyakig almás, akkor ez biztosan képben lenne. (Thinkpadek mellett).
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #3 üzenetére
Irj ra a supportra, egyik laptop bemutatos cikkben sincs ezekrol szo.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
fatpingvin #3 üzenetére
A gyártó sem igazán fejtegeti ezeket a termékoldalon.
-
fatpingvin
addikt
kár hogy a BIOS-ról meg a mindenféle kisebb firmware-ekről egy szó sem esett a cikkben, a S76 cuccainál nem éppen lényegtelen szempont...
-
Silverboy
aktív tag
Ránézésre egy Clevo NH58EP/R csak for info
-
Sunnam
tag
1800 dollár ellenében 1 év garancia? Ez most komoly
Esetleg a többi gyártónál is ennyi lenne ebben az ársávban?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Abit is7-e-re passzív nb hűtőt de milyet?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Autós topik
- PlayStation 5
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- További aktív témák...
- MacBook Air 15" M2 2023 - 24GB RAM / 512GB SSD - SK bill 100% akku
- Apple Macbook Pro 14" M3 Pro 2023 - 18GB RAM / 512GB SSD - 100% akku - német bill
- LENOVO Legion 5 15ACH6H R5 5600H - 15,6 FHD 165Hz - RTX 3050 Ti - 16GB / 1TB SK bill
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ / 13600HX 14C / 16G D5 / 1TB G4 / WS tervező
- ! Dell Precision 7670 FHD+ / i9-12950HX 16C / 64G D5 / 1TB G4 / Quadro RTX A4500 16GB Pro tervező
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar