Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hombember

csendes tag

válasz vargalex #4311 üzenetére

Még vacilálok a szenzoroknál (hőmérséklet-, fény- és eső), ott lehet, hogy 1-wire marad, viszont a vezérléseknél (relék) azt hiszem megtaláltam a legjobb megoldást: egy ethernet controller, ami a hozzá kapcsolt relékártyával 16 eszközt tud vezérelni. Egy ilyennel 3 szobát le tudok fedni.

Bár lehet, hogy ezekkel megoldhatók az érzékelők is, mivel 8 bemenet is van rajta (ez szintén elég a 3 szobára: 4db ablak, 3db hőméréklet, 1db utcai napfény ellenőrzés). Szintén emellett szól az is, hogy itt jóval nagyobb a sávszélesség, mint az 1-wire buszon.

Ja, a link, ha valakit érdekel, akkor itt a link is:
    http://www.ebay.com/itm/Ethernet-controller-with-24-digital-and-analog-I-O-/170831224499?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27c6559eb3

• hombember

csendes tag

Köszönöm, ez az 1-wire nagyon jó ötletnek látszik - mondom ezt úgy, hogy az elektronika nem az erősségem, viszont érdekel és lehet, hogy most van itt az ideje belevetni magam. A programozás és a Linux részével nem lesz gond, mivel programozó vagyok :-)

Utánaolvastam az 1-wire rendszernek, ill. az owfs-nek, az elvi oldalát azt hiszem megértettem.

Térjünk rá a gyakorlatra: első körben - idén - szeretném az öntözést (8 relé), a kaput (2 relé) és a kerti világítás (1-3 relé) vezérelni programból. Hab lenne a tortán, ha a kerti világítást a napfénytől tehetném függővé, az öntözést pedig az esőtől. A programozásokat megoldom, az elektronikai részben kérnék segítséget.

(Megj.: a teljes rendszer kb. 30-40 érzékelőt - hő, fény, nyitás/zárás, mozgás, füst - és kb. 30-40 relét - világítás, fűtés, öntözés, kapuvezérlés - fog tartalmazni.)

- Topológia: ekkora rendszernél (a végsőre gondolok) fa struktúra tűnik a jó megoldásnak.
    - Tápellátás: külön táp fogja adni az 5V-ot, tehát ez a gyakorlatban 2-wire rendszer lesz.
    - Vezeték: CAT5-ös

Eddig jutottam saját kútfőből, azonban itt már nagyon elektronikai vizekre értem, jönnének a kérdések :-)

- A busz-vezeték végén van valami lezáró elem?
    - Olvastam, hogy a reléket IC-kkel kellene kapcsolgatni (pl.: DS2408), ennek minden részlete érdekelne: bemenetet honnan kapja, közvetlenül a GPIO-tól?
    - És az IC mely lábaira mit kell kötni?
    - Az IC csatornáit hogy tudom kapcsolni, átállítani (ki/bemenetre)?
    - Jól gondolom, hogy a 8 csatornás DS2408-as 8 relét tud vezérelni?
    - Érzékelők esetén is kellenek hasonló IC-k?

Előre is elnézést, ha hülyeséget írtam, de ezt még csak most tanulom.

• dash17291

tag

Egy Dallas 1631z-t lehet használni owfs-sel?

Ezt írja a datasheet:

1 SDA Data Input/Output Pin for 2-Wire Serial Communication Port. Open-Drain.
    2 SCL Clock Input Pin for 2-Wire Serial Communication Port.

Egy elpusztult PowerMac G5-ben lévő PCB-n véltem felfedezni ezt az IC-t. Itt van az asztalomon, csak még ki kellene találni hogy melyik láb hova van kivezetve. Van egy kondi és négy ellenállás a PCB-n. Ha érdekel teszek fel róla képet.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés