Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• atesss

addikt

válasz cog777 #38951 üzenetére

Igen, részben tanulási célzattal is csinálom.
    Persze úgy, hogy ezzel most azért alapvetően olyanokat akarok megtanulni, aminek a nem túl távoli jövőben hasznát is veszem. Pont ezért ilyen RTOS kategóriájú kérdésekkel nem nagyon van értelme foglalkoznom most (azon felül hogy esetleg érdekességként, röviden elolvasom).

"En tovabbra is a monotonic orat hasznalnam kalkulaciora, pont erre van."
    Igen, ezt írtad is, csak még nem néztem utána, illetve nem alakítottam át a teljes kódomat erre.
    Addig a rendszeridő-alapú műveletekről való gondolatot vittük tovább. De ha jól megy a monotonic, akkor amúgy tényleg felesleges lenne a rendszeridő-alapúval ennyit foglalkozni.

"Viszont ha nem akarod, akkor irj egy szolgaltatast ami var addig amig nincs internet, majd kenyszeritsd ki az idoszinkronizaciot."
    Na ez így már egy egész részletes leírás, ez alapján már akár ezt is meg tudom csinálni, köszi. Egyelőre csak a fájlon keresztüli menne. Vagy esetleg egy shell sciptbe lehetne az egészet beírni. És a feltételek végén (benne egy timeout-al, hogyha nem tudta x idő alatt szinkronizálni, akkor is továbbmenjen) meg ott van a python scriptem indítása.
    Akár lehetne egy indítási paramétere (parancssori paraméternek hívják ezt?) a python scriptemnek, hogy sikerült-e az időszinkronizáció.
    De később akarok majd MQTT-vel is foglalkozni (sőt, konkrétan elég komolyan számítok az MQTT-re, minél előbb).
    A megfelelően működő, használandó ntp szolgáltatást meg majd max. kikísérletezem.

"Alternativakent, RTC-t kell hasznalni ha a logokban fontos a mp pontossagu ido."
    Ahogy írtam, lesz olyan kiépítés, ahol lesz RTC, mert a perifériák miatt úgyis meglévő nyákra elfér, és nem egy nagy tétel árban sem.
    De van ahol meg nem lesz, mert nem is lesz nyák a Pi-hez.
    Ezért nem árt foglalkoznom az RTC nélküli megoldással, kitalálni/megtanulni egy jól használható megoldást arra is.

"Ha surun, akkor komoly megoldas kell. Ha par evente 1x akkor felesleges tul sok energiat belelolni hacsak tanulni nem szeretnel..."
    Igen, ez is jogos.
    Hát - most így a tanulás okán - ahogy írtam, az a fő kérdés, hogy milyen gyakran várható majd olyan feladat számomra, ahol egyáltalán használnom kellene.
    Viszont ha már idő-alap: kisebb szervo és léptetőmotor vezérlés viszont abszolút előfordulhat. De az az érzésem, hogy ha ilyeneket akarok használni, akkor még ha nem is akarok nagyon pontos lenni, akkor is egy plusz, ezt kezelő HW lenne a jó megoldás (leginkább egy külön, kisebb AVR) a Raspberry mellé bekötve.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés