- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
wassermann #32255 üzenetére
Olyannyira komoly újdonsággal, hogy az ígéretek szerint teljesen megújul a széria, a jelenlegi az ősszel lezárult.
Baromi kíváncsian várom, tudva, hogy rohadtul nehéz úgy megújulni, hogy annak olcsónak is kell maradnia, és az eddigiekkel is kompatibilisnek.
MaCS
-
válasz
#19482368 #32246 üzenetére
"De televízió okosítására elég egy PI 2b is, nem? A kodi azon is elmegy, vagy nem éppen a legjobb megoldás erre, és inkább a Pi 3?"
Nálam két RPI 1 B+ is megy Kodival, Confluence felülettel, visszavett GUI-felbontással médialejászóként. A kezelése egy kicsit késik, de nem vészes. Lejátszásban viszont kifogástalan, hála a hardveres gyorsításnak.
A 2 és a 3 között teljesítményben egyébként nem volt igazán eget verő különbség.
MaCS
-
válasz
#19482368 #32242 üzenetére
Alapvetően egy oktatási célú projektnek indult, de menet közben kiderült róla, hogy az olcsósága és kezelhetősége miatt akkora tömegeket tud megmozgatni, hogy gyakorlatilag minden elkészült rá, amire elég az ereje.
A webböngészés az emített okok miatt sajnos meghaladja az erőforrásait, mert külső tényezők terhelik túl. Olyasmire ideális a RPI, amikor saját kontroll alatt van a felhasználás (fejlesztés).
MaCS
-
válasz
Oryctolagus #31902 üzenetére
Ezek az asztalmegosztási megoldások mindig elég komoly hálózatierőforrás-igénnyel működnek, sajnos nincsenek csodák. A wifi pedig eleve nagyon gyenge láncszem, és a PI sem egy bajnok.
A videózás pedig, ha magát a képtartalmat akarod átvinni, azért elég durva...
MaCS
-
válasz
Oryctolagus #31898 üzenetére
Értem, értem. Ez sok mindent megmagyaráz!
De akkor megoldottad, ugye?
MaCS
-
válasz
Oryctolagus #31896 üzenetére
Ja, hogy Te teljesen router nélkül próbálkozol! Eddig csak az jött le nekem, hogy internet ne kelljen.
Én routeren át tudom / próbálom összehozni a kapcsolatot.
De az a Huawei eszköz nem router is??? Milyen típus?
Egyébként miért nem elég az IPv4? Belső hálózatban semmi értelme az IPv6-nak.
MaCS
-
válasz
UberMutant #31893 üzenetére
Igen, RealVNC-vel látom is a Windows10-ről a PI-t, de gondoltam, kipróbálom ezt a TightVNC-t is, amivel viszont nem jön össze a kapcsolat.
MaCS
-
válasz
UberMutant #31891 üzenetére
Mert a Windows előtt ülök és innen szeretném kipróbálni, hogy látom vele a PI-t.
A PI felől nemigen lesz ilyesmire szükségem, meg kicsit messze is van.MaCS
-
-
válasz
Oryctolagus #31879 üzenetére
Milyen kapcsolatról van szó?
Windows alól a sima Viewerrel látom a Raspbian VNC szerverét, minden remekül működik. Most próbáltam, konkrétan kihúztam a routerből a WAN-kábelt.
MaCS
-
válasz
Oryctolagus #31877 üzenetére
-
válasz
Oryctolagus #31874 üzenetére
A Raspberry-n pillanatnyilag a Raspbian saján (Real) VNC-szervere megy, amit Windows alól a Real VNC Viewerrel nézek.
MaCS
-
válasz
Oryctolagus #31872 üzenetére
A VNC-t én is erre használom (de fordítva) a helyi hálózatomon, nagyon nem kell hozzá internet.
MaCS
-
válasz
evilskati #31845 üzenetére
Hol tartod a nézett filmeket?
Ha nem a RPI-n, akkor nem szabad ilyen gyorsan tönkremennie a kártyának. Nálam van, amelyik 4 éve megy napi használatban.
Sokan esküsznek egyébként arra, hogy RPI3 esetén érdemes átállni pendrive-ra. Ott mégiscsak van legalább aktív WL.
MaCS
-
válasz
DIEGO15 #31783 üzenetére
Magának a PI-nek elég. Nálam megy egy 3-as már fél éve 1000 mA-es tápról, röccenés nélkül. Emlékeim szerint 850 mA körüli az áramfelvétele, wifi nélkül -- ezt még a próbaüzemkor mértem.
Ha viszont már terhelni akarod, igénybe venni a 3,3 / 5 voltos tüskéit, wifizni, stb., akkor bizony kell a tartalék, és jól jön a >2 A.
MaCS
-
válasz
E.Kaufmann #31708 üzenetére
Március közepén talán megtudjuk...
MaCS
-
válasz
Intel fan11 #31450 üzenetére
Én a Raspberry Pi Official tápot választanám. Nem véletlenül official, meg aztán 2,5 A, a másik meg csak 2,1 A.
MaCS
-
válasz
Intel fan11 #31429 üzenetére
Amint aryes is írta, a hardver és a rajta futó szoftver két különböző dolog.
Az USB nem ismer semmilyen fájlrendszert -- az USB egy irdatlanul bonyolult protokollkészlet, ami lehetővé teszi egységes módon eszközök csatlakoztatását, így például tárolóeszközökét is.
Az, hogy egy rendszerbe milyen megoldásokat írnak bele, teljesen más kérdés. Ha most az asztali gépedre felteszel egy Windows 95-öt (már ha sikerül...), tudomást sem fog venni az USB-csatlakozóidról, mert még esély sem volt arra, hogy beleírják (tán 1998-as...)
A RPI-re elég sok rendszer készült, az, hogy melyikbe milyen fájlkezelési vagy adatkapcsolati megoldásokat írtak bele, független magától a kártyától.
MaCS
-
válasz
Intel fan11 #31422 üzenetére
Ez a digitális elosztó elég fájdalmas, gondolom, a marketingesek munkája bölcsész fordító munkája által.
(De akkor se legyen "digi", mert amellett, hogy az ilyen rövidítős becézgetésektől az égnek áll a hátamon a szőr, jelen esetben még a Digivel mint szolgáltatóval is keverhető!)
Részedről most a router + access point funkciók izgalmasak.A RPI elvben elmehet hálózat nélkül, de a mai rendszereket (a Linux-alapúakat meg különösen) már eleve úgy írják, hogy feltételezik a hálózati kapcsolat meglétét. A telepítések, frissítések mind a hálózatról érkeznek.
Lehet persze USB-vel is vesződni, sőt, lehet, hogy van, ami egyszerűbbnek is tűnik vele, de minek? A wifi beállítása egy-két percen belül megvan.
MaCS
-
válasz
Intel fan11 #31420 üzenetére
Nem, nagyon nem mindegy, hogy mi a neve, ha egyszer erre hivatkozva kérsz tanácsot. Amúgy meg éppen Te kérdezted az alábbit:
"PI3 wifis tehát nem kell kábellel csatlakoznom. Tudok vezetéknélküli kapcsolatot létesíteni a digi elosztómmal?"
MaCS
-
válasz
Intel fan11 #31410 üzenetére
Megtennéd, hogy érthetően megírod, hogy milyen eszközről van szó?
Olyan, hogy "digitális elosztó", nem létezik. Ha a Telekom adja, az valami HGW/ONT lehet, aminek a lényege jelen esetben a routerfunkció, tehát az, hogy ez az eszköz a LAN-od DHCP-szervere, azaz ő a központ. (Feltételezem, nem használsz saját routert.)
Erre az eszközre tudsz a RPI-vel wifin csatlakozni, és a leírtak alapján ez a kapcsolat megfelelő is lesz az igényeidhez. Erősen ajánlott viszont a fix IP-cím beállítása vagy foglalása.MaCS
-
válasz
Intel fan11 #31407 üzenetére
Mi az a digi elosztó???
Ha egy wifis routerről van szó, akkor természetesen igen, ez a wifi dolga.
MaCS
-
válasz
kovbandi82 #31373 üzenetére
Az ARC és az MHL a RPI szempontjából irreleváns. Az ARC a visszairányú dedikált hangtovábbítást, az MHL a mobiltelefonok által használt protokollt jelenti.
MaCS
-
Aryes, Bisti, GunterBob!
Nagyon köszönöm a válaszaitokat!
Jól értem tehát, hogy megmarad a saját mSD-olvasójából történő bootolás?
Nekem az jött le az eddig hallottakból, hogy ha átbillentem az adott bitet, akkor az végleges, és soha többé nem fog az mSD-foglalatból bootolni.
Tudnátok valami forrást ajánlani, ahonnan okosodhatok?
Köszönettel: MaCS
-
Egy barátom nagyon rá akar venni arra, hogy a RPI 3-aimat állítsam át USB-n tartott rendszer-üzemmódra.
A gond ezzel csak az, hogy ez egy egyirányú utca, nem lehet visszacsinálni.
Nektek mi a véleményetek róla -- érdemes?
-
A jack helye szerintem stimmel.
A hűtés viszont könnyen elképzelhető, mivel azzal én nem foglalkozom, tehát sima, nem hűtős házakat használok.
A kartonból hajtogatott ház meg kifejezetten jó ötlet, csak sajnos még nem találtam szabásmintát a neten. Tudnál ilyen ajánlani?
-
válasz
vargalex #31186 üzenetére
Használni egy helyen én is kénytelen vagyok, de nem tudom megszokni, hogy nem képes a névelők figyelembe vétele nélkül listázni a tételeket, a "The Beatles"-t tehát a T-betűhöz teszi, nem a B-hez.
em igazán értem a dolgot, mert médiás vonalon az ötvenes években ősidők óta ökölszabály, hogy nevek és címek esetén a névelő mindig figyelmen kívül marad, ami mondjuk logikus is. A miniDLNA-s listámban pedig a T-betűs szakasz tele van több száz "The" kezdetű számmal, alőadóval, albummal...
Ezért szeretném a Kodit, mert az jól kezeli a tételeket.
-
Szerintetek van-e annak bármilyen negatív következménye, ha egy fűtésvezérlést végző RPI3-ra (RAspbian, Domoticz, NodeRED) feltelepítek egy Kodit is? Mégialejátszást közvetlenül nem végezne, csak egy hálózati meghajtó SMB-megosztását osztaná tovább DLNA-n.
-
-
válasz
UberMutant #31155 üzenetére
-
válasz
UberMutant #31155 üzenetére
Nagyon köszönöm!
Így épül fel lassan a Linux-tudásom!
MaCS
-
-
No, ez érdekes!
A cmdline.txt első sora nálam a következő:
dwc_otg.lpm_enable=0 console=serial0,115200 console=tty1 root=PARTUUID=51b8644e-02 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet splash plymouth.ignore-serial-consoles init=/bin/sh
Törés nélkül, egy sorban.
A bootolás viszont végigmegy, tehát málnák megjelenése után nincs CLI beírási lehetőség.
Ezek szerint az volt a gond, hogy én eleve a Raspbianon belül megnyitott CLI-vel próbálkoztam.De miért nem ajánlotta fel már a bootoláskor?
És miért nem fogadta el a su - után működő jelszót a jelszómódosításhoz?
-
válasz
MaCS_70 #31148 üzenetére
Érdekes dolog történt:
Ha passw pi paranccsal akartam megváltoztatni a jelszót, akkor a meglevő jelszó beírását felajánlotta, de a beírt jelszót nem fogadta el.
Ha viszont su - után adtam meg ugyanezt a jelszót, így már elfogadta, és után a passw pi után is tetszett neki.
Nem igazán értem a jelszókezelést.
A GUI-n a beállításoknál a pi userhez megadott jelszó nem azonos az SSH-belépési jelszóval?Köszönettel: MaCS
-
A Raspbiannal gyűlt meg a bajom, jelesül a jelszóval.
Nem igazán értem a dolgot, de a lényeg az, hogy a pi/raspberry valamiért nem működik, bár kizártnak tartom, hogy egy friss rendszerben változtattam volna rajta.
A lényeg az, hogy jó lenne módosítani, amihez viszont resetelni kéne.
Erre ezt a megoldást találtam, de nem működik.
Hiába adom hozzá a cmdline.txt fájlhoz az "init=/bin/sh" sztringet, a Raspbian bebootol, és ha a CLI-ben beírom, hogy "mount -o remount, rw /", nem azt kapom, hogy "/bin/sh: 0: can’t access tty; job control turned off [ 21.366191] random: crng init", hanem azt, hogy "Only root can use "--options" option".
Hogyan tudnám resetelni a jelszót?
-
Tudnátok mondani egy jelenleg használható DVB-T konfigurálási leírást LibreELEC-hez?
-
A LibreELEC most azzal szórakoztat, hogy az IR távirányító minden nyomását duplán hajtja végre, tehát kettesével tudok ugrálni a menüen, és ami rosszabb, a visszalépés is két szintenként megy. Erre esetleg tudtok megoldást?
Ezen felül egy másik RPI-re is szeretnék (ennek ellenére
) távirányítót akasztani (női igények...). Tudnátok ajánlani bevált infravevőt? (Távirányító van.)
-
válasz
onlybecool #30544 üzenetére
Akkor erre egy valódi NAS-t kell használnod. A RPI elég kompromisszumos erre a célra, multitaskban meg különösen.
MaCS
-
Én inkább a melegedéstől tartanék egy lezárt dobozban. Bármennyire is kevés hőt termel, a dobozban levegő van, műanyagba zárva, tehát nem túl hatékony a hőleadás. Így simán össze tud "gyűlni" a hő körülötte, ami nem túl egészséges a működés szempontjából.
A pingvineket is gyakran a hőguta kerülgeti, ezért emelgetik a szárnyukat!
MaCS
-
válasz
Asztee #30483 üzenetére
Én biztosan nem nyúltam semmilyen beállításhoz. Viszont ha jobban belegondolok, az ugrik be, hogy nekem sem ment elsőre, de mivel igazán nagy szükségem nem volt akkor a wifire, nem is nagyon foglalkoztam vele. Aztán pár nap múlva gondoltam, csak megoldom, biztosan valami beállítási probléma. De nem tudtam megoldani, mert nem volt mit -- működött a wifi, mindkét stick, mindkét RPI-n, Raspbian (TheThingBox) és Kodi (OSMC) alatt is.
Úgyhogy van ennek valami érdekes tulajdonsága, ami miatt nem éppen azonnali a működés, de fogalmam sincs a pontos megoldásról.
MaCS
-
válasz
Asztee #30473 üzenetére
Wifi esetén sebességről beszélni elég komoly meggondolatlanság. Gyakorlatilag semmilyen körülmények között nincs garancia semmilyen sebességre, annyiféle körülmény befolyásolja.
AP: amint Savageboy monda, access point, azaz wifis adó-vevő, ami a kombi routereinknek is szerves része.
MaCS
-
válasz
wassermann #30330 üzenetére
Dettó...
Nálam éppen 5 RPI megy 0-24-ban, meg kettővel kísérletezem Platinet, Samsung, Kingston, Sandisk és kiváló NoName kártyákkal. Egy éve egy HDD is megy az egyikre dugva.
Sem a HDD-vel, sem bármelyik kártyával a legkisebb zavar sem támadt.
MaCS
-
Több RPI-t használtam eddig OSMC-vel, illetve LibreELEC-kel úgy, hogy a kapcsolatot egy-egy pár dolláros wifi-dugasz biztosította rövid távon, de probléma nélkül. Semmit nem kellett állítani hozzájuk, bedugtam a friss rendszert futtató RPI-be, azonnal megtalálta, nem volt semmi gond.
Most azonban Raspbiant (Thethingbox) tettem két RPI-re is, és így bizony nem működnek ezek a wifi-dugaszok.
Van ötletetek arra, hogy hogyan lehetne életre kelteni őket?
-
A Kodi saját vagy külsős DLNA-szervert használ?
Azért kérdem, mert ez pl. a MiniDLNA-val és más, általam próbált programokkal ellentétben képes helyesen, névelőmentesen kezelni a neveket (pl. The Beatles a B-betűnél van, nem a T-nél).
-
Mégis: mire vonatkozik a kérdés???
Feltételezem, valamilyen RPI-n futó rendszerre, mondjuk valamelyik Kodi-alapra, ugye?
Elsőre a tévé beállításainál nézném. A Kodi-felületek kimenetei szabvány HD-felbontásokat adnak ki, elvben lehet finomítani, de azzal csak belenyúlsz az alapból rendben levő beállításokba, és saját, nem pontos adatokat viszel be. Úgyhogy a tévén keresd a megoldást -- már feltéve, hogy eltaláltam, hogy mit akartál kérdezni.
MaCS
-
De akkor nem a betáppal van a gond, hanem a túlterheléssel!
Nem véletlen, hogy már az egyetlen HDD-t sem nagyon ajánlják.A 100 amperes táplálást egyébkét nem viccből írtam, ismerősömnél van kiépített 5 voltos hálózat, gyakorlatilag 100 amperes plafonnal, amiben még van perspektíva, még ha néha akad is rajta két tucatnyi fogyasztó.
MaCS
-
"A 2,5A az a ráköthető táp max. árama akar lenni! (szerintem ennyit bír maga a csatlakozó)"
Akár 100 amperes tápot is ráköthetsz, mivel ezek a tápegységek nem áramgenerátorok, tehát nem arra törekszenek, hogy az adott áramot ha a fene fenét eszik, akkor is áttolják a fogyasztón.
Ezek sima, (jó esetben stabilizált) feszültséggenerátorok, a fogyasztó (jelen esetben a RPI) pedig annyi áramot vesz fel tőlük, amennyi kell neki. A lényeg, hogy az ő igénye ne legyen nagyobb, mint a tápegység névleges áramértéke.
Az RPI3-ak egyébként nálam is csont nélkül mennek több mint egy éve az aldis 5V/2,1A tápegységről.
MaCS
-
válasz
doberman #29592 üzenetére
doberman, ayres!
Köszönöm!
Eredetileg pendrive-ra gondoltam, abból van egy halom (sic transit...). Egy ideig bírnia kell az írogatást, gondolom.
De nem akarom itt szétoffolni a topicot. Azt hittem, nagyon triviálisat kérdezek triviális válasszal amit azonnal meg is valósítok.
Most viszont jön egy rakás ZH, úgyhogy szűk két hétig más problémák fognak foglalkoztatni.
-
Nem Te értetted félre: én nem értek hozzá.
Amikor felvetettem a kérdést, többen is egyből azt vágták rá, hogy MySQL, hiszen azt ismeri a Node-RED és könnyű ingyen szolgáltatást találni hozzá. Nekem ugyan volt (van) fizetős szolgáltatásom, de éppen akkor tiltották le a külsős elérést -- ezért vetettem fel a kérdést.
Mivel nem értek hozzá, azt hittem, erre van egy csomó triviális válasz -- de látom, hogy ennél összetettebb a helyzet.Köszönöm a segítséget -- most rajtam a sor, hogy műveljem magam!
MaCS
-
pé, r0by, Sonar!
Köszönöm a válaszokat!
A helyzet nagyjából a következő: A RPI begyűjtene pár adatot, főleg hőmérsékletieket, de lenne még pár.
Nem igazán sok, számításaim szerint kb. nettó 2 kB naponta.
Mondjuk 10-féle adat produkálna napi egyenként 100 rekordot, tehát napi 1000 rekord keletkezne.Az viszont nagyon jó lenne, ha ezeket egyből meg is osztanám, tehát valami neten elérhető adatbázis kéne.
Adatbázisokkal viszont egészen pontosan NULLA tapasztalatom van.
-
Én meg a hőmérsékleti adataim tárolására MySQL-tárhelyet keresek. Lehetőleg nagyon olcsót.
Az eddigi szolgáltatóm nagy örömömre a visszaélések miatt megszüntette.
-
válasz
kovbandi82 #29548 üzenetére
Igaz! Az igazi geekek zenét is parancssorból hallgatnak!
MaCS
-
A következő problémám akadt:
Több OSMC/Kodi csatlakozik a NAS-hoz, SMB-n. Ez eddig ment is szépen, évek óta, problémamentesen.
Tegnap volt viszont egy kis topológiai reform, aminek keretében megváltozott a NAS IP-címe.A Kodikban utána is akartam állítani a médiamappák elérési útját, de akár szerkeszteni akarom a meglevő beállításokat (ami nyilván a kézenfekvő megoldás), akár újra fel akarom venni őket, mindig "File exists" hibaüzenetet kapok. Fotóra, zenére, filmekre, vegyes fájlokra, mindenre...
Maguk a mappák nyilván elérhetőek, be is tudok lépni, csak elmenteni nem engedi a fenti hibával.
Hogyan tudom egyszerűen átállítani az elérési utak IP-címét?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest