Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Gyors 30 napos demot felraktam:
Most csak 1 hdd, tehát nem raid. M2-es Kingston 2500-asból leválasztottam egy 500gb-os partíciót mint cache.
Gyakorlati tapasztalat ezzel még nincs, ha a proxmoxos irányt ismeri valaki, erősítse meg légyszi, hogy hasonlóan működik az is? -
fudi2002
nagyúr
Sziasztok, véleményeteket kérni jöttem

Adott egy homeserver, hp420-as kártyával, 2gb cache rajta és akku.
A gondom a kötvetkező:
Raid 10, 1MB aztán 64kbyte aztán 32 kbyteos stripe-al tesztelve. Belső hálózat 2,5g Sajnos ahogy telik az idő a közepes méretű fájlok másolása erről a tömbről belassul 80-120mbyte/s-re. A cél a megközelítőleg stabil 250mbyte/s. Kamerarendszer, ftp, torrent, winshare fut, ha ezek közül leállítok pár szolgáltatást és úgy másolok, akkor sem megy 120mbyte/s fölé eme fájlok esetén, viszont a tömb másik részéről ahol nem piszkált 5-6gbyteos fájlok vannak azokról ilyenkor is tudok 250-el másolni. Nem igazán jöttem rá mi miért történik így, de ez van.
Milyen irányban kellene elindulnom? Szűkítettem a lehetőségeimet a jelen tudásom szerint 2 irányra. (ha tudtok 3.at az is jó
)
- Primocache-el fogjak munkára egy m2-es ssd-t és legyen ő a cache még pluszba a tömbhöz? (win server 2025)
- Proxmoxal ugyanez, read cachenek sőt akár write cachenek is egy darabot és onnan virtuális gépként win server.
Vélemény, 5let? -
fudi2002
nagyúr
Hi
Segítséget kérnék: Sff-8654 8i mennyire lehet kompatibilis a hp féle double wide sas csatival?
Neten vki írta, hogy a broadcom elnevezése,de amúgy egyezik. Igaz lehet? -
fudi2002
nagyúr
Kérdés:
SAS68P portból wide mini sas-ból hogy tudok satára alakítani?
Gondolom a SFF-8087 csati nem kompatibilis direktben a fentivel, ugye? -
fudi2002
nagyúr
Hy
Van tapasztalatotok, hogy gyakorlati másolgatásoknál a hw p420-as 1gb cache kontra 4gb cache nagyon érezhető? Tisztában vagyok vele mire való, csak annyi a kérdés gyakorlatban érződik? (több, általában nagyobb fájlok másolása, 2,5gbites lanon, raid10-ben 4x4tb Seagate ironwolf) -
fudi2002
nagyúr
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Marcelldzso
üzenetére
Gondolom, bár nem vagyok raid guru, most kezdtem csak.
Ha kis adatokkal dolgozol akkor tudtommal jobb a kis stripe. Én arra mentem rá, hogy nagy fájlokat tudjak főként olvasni tempósan hálózatból. -
fudi2002
nagyúr
válasz
Marcelldzso
üzenetére
Strip size miatt sztem. Én 1024el használom, valahol olvastam, hogy nagy fájlokhoz a legnagyobb az optimális.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
gajdi79
üzenetére
Nyilván addig gyors amíg belefér a cachebe. Az pedig frissül. Van ebből 2gbos kártya is, szóval Neked inkább az kell. Illetve frankó a konfigja a kártyának. Minden szuperül állítható benne, pl az is mire használja a cachet, írásra, olvasásra arányban megadható, ráadásul a hddkben levő cache is ki bekapcsolható.
Gyakorlatban én 100mbyte/sel tudok így másolni róla nagyobb fájlokat, még ha más progik használják olvasásra a tömböt.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Nos ha valakinek hasznos ifó, utánatúrtam neten, többen jártak így, hogy nem lehet boot alatt konfigolni. Z790-emben csm on, és ott is csak az kezdősor jelenik meg, már hogy milyen lemezt talál semmit, illetve fel sem dobja milyen gombot lehetne nyomni.
Viszont bootolni úgysem onnan fogok, úgyhogy végülis win alól működtethető, bár nem a legelegánsabb megoldás.
-
fudi2002
nagyúr
[link] Ezt toljam rá win alól szted?
Az a gond, hogy azt sem tudtam kibogarászni, hogy most melyik firm van rajta.
Bootkor initalizing és mikor megtalálná a vinyót, már a lap bootolásánál vagyok. Szóval azt sem látom, hogy felismeri-e. Ha rádugok vinyót, akkor meg bootolni sem hajlandó az ssdre, folymat a lap bios után reboot. -
fudi2002
nagyúr
Igen, pont erre utaltam. Hogy picit tervezzem-e alá a rendszert az esetleges hdd pótlás miatt. X év múlva ki tudja, hogy kapható-e az adott típus, ugye nem enterprise lemezt tervezek venni bele. Szóval ha mondjuk 1gb-al alálövöm akkor békesség lesz ezek szerint.
(nyilván ha nagyon gáz van, akkor a 4-es helyett később egy 5 vagy 6 terással pótolom, de az pazarlóbb, mintha előre tervezek)
Ui: még nincs itt a kártya nálam, de közben próbáltam utánakeresni neten
[link] Itt alul van is erre opció, az nem jó? size->custom size. -
fudi2002
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Még egy kérdés ami megfogalmazódott bennem mielőtt nekivágok.
Mondok egy számot, ha a 4tb-os vinyó hasracsapva 3900gb, érdemes 3800gb-ra belőnöm raidnél a használandó területet?
Gondolok itt olyanra, hogy belövöm a maxra, pl 3900gb-ra.
Kiesik egy lemez x év múlva, veszek egy nem ugyanolyan márkát vagy típust és ott a 4tbos mondjuk 3880gb. Namost ha már fel van konfigolva a raid kötet, gonolom utólag zsugorítani nem lehet rajta. Így meg nem fogom tudni a kieső helyére berakni, nem? -
fudi2002
nagyúr
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Köszi. Nos akkor jól olvastam, ez valóban jelentős eltérés a raid10 javára.
-
-
-
fudi2002
nagyúr
Köszi Urak!
Még vmi: láttatok gyakorlati összehasonítást raid 5 vs raid 10 sebesség ügyeben?
9240-8i van épp beszerzés alatt. A cél biztonságos, ugyanakkor az egy lemezhez képest gyorsabb tempó. Jelenleg egy vinyón megy külön a torrent, külön vinyón a kameraszerver és fájlszerver. Nem mondom, hogy innentől mindent a raid10es tömbre tennék, de akár egy raid5 és egy raid 10 tömb mehetne. -
fudi2002
nagyúr
Sziasztok.
Kis segítséget szeretnék kérni:
Adott egy H67MA-E35 lap alaplapi vga-val használva, tehát van egy teljesértékű 16x-os slotom szabadon. Később tervezek upgrade-et intel 13genre.
Win2019 szerver fut a gépen.
A következőt szeretném megvalósítani, lehetőleg hardveres raid megoldással.
4db 2 vagy 3TB-os hdd raid10-be kötve, boot nem gond, arra egy ssd van jelenleg is.
Cél a lehető legnagyobb sebesség elérése, persze biztonság mellett.
Amin törtem a hajam:
Lsi 9211-8i vagy 9240-8i kártya. Van számomra érdemi különbség ezek között? Viszont ahogy nézem többnyire IT firmmel árulják őket alin pl. Ha jól értelmeztem az angol fórumokon írtakat, az IT firm tiltja a hw raidet és a lemezeket simán 1-esével láthatóvá teszi az os számára. Tehát ugye akkor nekem IR-es firmmel kell egy ilyen kártya?
Van ezekkel bármi probléma? Tudja kezelni a 3 vagy akár 4TB-os vinyókat? Uefivel van bármi összeakadás, anomália bármi? Mint írtam, bootolni nem akarok a tömbről.Türelmet és segítségeket előre is megköszönve!
Fudi
Új hozzászólás Aktív témák
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Okos Otthon / Smart Home
- Ingatlanos topic!
- Villanyszerelés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Mini PC
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7210 2-in-1 12" FHD touch, i7 10610U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4108, 100% Akksi
- Apple iPhone 11 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- LG 65B3 -65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Viszont a 4gb cache piszkálja az agyam.

Asszem így rendben is leszünk