Hirdetés

2019. október 24., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  HDD/SSD, CD/DVD írók/olvasók  »  Probléma DVD/CD íróval (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#1) daninet


daninet
(addikt)

Tehát van egy DVD és egy cd íróm a DVD író LG a CD író Samsung...
A probléma ott kezdődött hogy leültem DVD-t irni és nem ismeri fel a Nero a DVD-író (nem talál semmit csak image driveot) feltettem egy ujjabbat (6.?.?) de azzal se...feltettem egy roxio easy cd creatort és azzal se jo felettem egy clone cd-t és azzal se!!!!!! :Y :F :F
Mondom: most akkor mi van?
Erre valami nagyokos a terminálon monnya tegyek fel uj aspit...
Leszedem az adaptec oldaláról a legfrissebbet semmi... (az egészben az a legviccesebb hogy a nero info tool felismeri de a program cseszik észrevenni :( )
Na mitévő legyek mit csináljak??


Előre is köcce! :))

hibakeresési útmutató, PPeter tollából:

És akkor álljon itt jelesül újra a - kicsit frissített - hibakeresési lista, hogy mit kell tenni, ha az író hibázik, lefagy, nem jól ír, nem jól ismeri fel a lemezeket stb.:

0. Az esetek többségében, ha az író lefagy írás közben, vagy nem jól ismeri fel az írható/újraírható lemezeket, nem az író a hibás, hanem szoftveres és/vagy felhasználói probléma áll a dolog mögött, esetleg valamit csak elnézel, ezt nem árt észben tartani! Mindenféle további lépés előtt vegyél vissza minden tuningot. Ha az író látszólag jól megírja a lemezeket, a korongok jól olvashatók, de HIBÁS (tehát szépen olvasható, csak éppen korrupt, elváltozott) adatok kerültek rá, akkor az esetek 99%-ban memóriahiba (esetleg tuning miatti instabilitás) van a háttérben, esetleg hibás kábelek.

1. Ha 80 eres kábelen van az íród, akkor próbáld ki egy 40 eres, nem hengerelt szalagkábel végén, masterként. Semmiképp ne legyen fiókos merevlemez mellett, a tesztelés idejére mindenképp legyen egyedül egy csatornán. Biztosan hibátlan kábelt használj, a jumperelés legyen direkt, tehát ne Cable Select állásban, hanem Masterként. A modern írók töbsége menet közben többször kalibrál - beállítja a lézert a lemez észlelt paraméteri szerint -, ezért a bufferének folyamatos ugrándozása (ha nem társul megnövekedett írási idővel és nagy processzor terheléssel) nem hiba, hanem üzemszerű, normális jelenség.

2. Ha Intel lapkakészletes alaplapod van és telepítettél külön Intel Ultra Storage drivert, vagy Intel Application Acceleratort (IAA), akkor ezeket feltétlen uninstalláld! Intel lapkakészlethez bőven jó a sima chipkészlet driver (inf update), az újabbakra fel sem megy az IAA.

3. Ha VIA, ATI, SiS lapkakészletes alaplapod van, akkor a legújabb alaplapi és IDE/ATA driver segíthet, amit az alaplap gyártójának vagy a chipkészlet gyártójának az oldaláról tudsz leszedni.

4. Ha Nvidia Nforce-os alaplapod van és tettél fel alaplapi és/vagy IDE/ATA drivert szedd le (uninstall), menjen inkább azzal, amit az XP magától tenne fel!

5. Legújab XP (SP2) nagyon ajánlott, a lehető legújabb írószoftverrel, amit csak el tudsz érni.

6. Ha véletlenül nem a normál IDE/ATA vezérlőn lenne a meghajtó, hanem valami RAID-es csatornán, akkor tedd a normálra. A külön kapható ATA/IDE kártyák többségével NEM működnek jól a CD/DVD drive-ok.

7. Mindenféle emulátor, CD/DVD-író, másoló, klónozó program, különös tekintettel a BlindWrite, Alcohol, CloneCD/DVD és hasonló programokra, szigorúan eltávolítandó, amíg nem jössz rá a hiba forrására! A hibakeresés idejére csak a Decrypter, ImgBurn maradjon, melljük a legújabb Nerot (ne az ultra, ne az enterprise, hanem a sima Premium demó változatát, ami le lehet tölteni a hivatalos oldalról) tedd fel, Daemon Tools is maradhat, de kikapcsolt védelmi emulációkkal (ha piros a tálcán az ikonja, az a jó!). Három-négy évvel ezelőtti CD/DVD-író programok telepítése erősen kerülendő, egyrészt nem fogják rendesen felismerni az új íródat, másrészt hanyattvághatják az XP-t!

8. InCD-t, DirectCD-t, ''DVD-RAM driver'' és hasonló UDF/packet módban működő programokat is távolítsd el.

9. Az XP sajá, beépített CD-író szolgáltatását is kapcsold ki, a szolgáltatások (services) alatt találod a computer management alatt ''IMAPI CD burning... blabla'' névvel. Mehet Disabled-re nyugodtan, bár ritkán okoz gondot, cserébe használhatatlan.

10. Minden olyan programot, ami beül a tálcára és a háttérben figyeli, piszkálja a meghajtókat (egyes multimédiás lejátszók, képnézegetők is tesznek fel ilyet), iktass ki, ne menjen semmi olyan program, ami buzerálja a drive-ot írás közben.

11. Ha az író látszólag jól felismeri a lemezeket, felajánlja a nagy írási sebességet, de a kiválasztott nagyobb sebesség ellenére feltűnően lassan ír és fokozottan terheli a rendszert kommunikáció közben, akkor minden bizonnyal nem DMA, hanem PIO módban megy a drive. Ennek jellemző tünetei a nagyon belassult adatátvitel és a magas CPU terhelés (DMA, azaz Direct Memory Access hiányában a processzor végez minden munkát ilyen esetben). A kiválasztott nagy sebességű írás/olvasás (pl. 16x-os sebesség) ellenére a meghajtó akár fél órán át, vagy még tovább küszködhet egy teljes lemez kiírásával, olvasásával. Figyelem: nem arról van szó, amikor nem tudod kiválasztani a nagy sebességű írást/olvasást (az más hibára utal), hanem arról beszélek, amikor hiába engedi számodra a program (pl. a Nero) a nagy tempó kiválasztását, ehhez képest mégis túl lassan működik a meghajtó (és nemcsak íráskor, hanem minden műveletnél). Megoldás: Tüneti kezelésként használhat, ha azt az ATA/IDE csatornát, amint az író van, kidobod az eszközök közül az Eszközkezelőben, a restart és (újra)felismerés után viszakapcsolja a DMA módot Windows. Erről a problémáról bővebben olvashatsz itt: [link].

12. Ha az a problémád az íróval, hogy nem ajánl fel - neked tetsző - alacsony írási sebességet egy-egy lemezhez, akkor felesleges más íróprogrammal próbálkozni, nem a szoftver a hibás. Az író annak alapján ajánlja fel az írási sebességeket egy lemezhez, hogy a firmware-ének adatbázisában az adott lemez-azonosítóhoz (MID) milyen írási stratégiák tartoznak (lemezenként, MID-enként minden egyes támogatott írási sebesség egy-egy külön stratégia). Tehát még ha ki is tudnád választani erőszakkal az alapból fel nem ajánlott sebességet, az író az ahhoz legközelebbi, támogatott sebességgel írna, vagy visszadobná az írási parancsot. Ha 2x-esen akarsz írni, vegyél 2x-es vagy 4x-es lemezt.

+1 Mindig próbálj ki többféle lemezt. Érdemes normális lemezekre írni, ésszerűen megválasztott írási sebességgel. Régebbi írókkal előfordul, hogy nem ismerik fel rendesen a mostani gyors lemezek némelyikét. Erre - ha a firmware frissítés nem segít - nincs orvosság, azon kívül, hogy megpróbálsz olyan lemezt venni hozzá, amit még hajlandó felismerni és megírni rendesen.

a hozzászólást ngabor2 szerkesztette 2007. 01. 21-én, 14.34-kor

Trust me.. I'm from the internet. ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

Útvonal

Fórumok  »  HDD/SSD, CD/DVD írók/olvasók  »  Probléma DVD/CD íróval (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.