Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
Helló Ja no!
Mi az az MPI illesztő?
MPI: Multi Point Interface
A Siemens által használt kommunikációs mód, amely half duplex RS485 fizikai rétegen megvalósuló buszos topológia.
A nevéből is látható, hogy több eszköz (2-nél több) összekapcsolására is alkalmas.
Ezen az MPI interfészen keresztül (is) programozhatóak a Siemens S7 300-400-as PLC-k és operátor panelek.
Rendszerint PLC-PLC, PLC-HMI, PLC-SCADA, PLC-Programozó eszköz kapcsolatára használják. Pl. adatgyűjtési céllal felfűzhető egy MPI buszra egy gyártócsarnok összes PLC-je, az MPI busz meg befut egy PC-be, ahol megjeleníthető a gyártáson zajló bármilyen történés, adat, stb, vagy épp programozható bármelyik PLC.
MPI csatlakozóval minden S7-300 és S7-400 PLC rendelkezik. -
Karesssz
csendes tag
Hi'' Ja no!
Szerintem azért nem kell annyira beparázni. 100-as ból már egy elég okos vezérlőt ki lehet hozni, már csak az a kérdés, hogy hány I/O val kellene rendelkeznie. A GE-Fanuc Ic200udd110-es tipusa is ezen ár körül van.16/12 io val rendelkezik. Sajna egy ideig ezt erőltették nálunk mert a'' mi kutyánk kölyke'', de nekem ennek ellenére sem a legszimpatikusabb. Viszont egyszerű hozzá kábelt készíteni. Hasonló árban van az Omron CPM1A-tipusa ami ugyancsak el van látva a programozó porton kívül sorossal.........hát ehhez sem egy nagy tudomány a kábelgyártás
A Logo!-ra visszatérve: pár hete építettem be vagy 7db-ot. Ezek egyszerű kis vonalkódkiértékelők, tekercslefejtők valamint hegesztőgép tárgymegfogó hengerek működtetését végzik. Az ára darabonként asszem nem érte el a 30 ropit.
Egy hátrány, hogy egyszerű feledatokra alkalmas, viszont még ezek is rendelkeznek 2 analóg bemenettel a 8-ból. Analóg bemeneteknél naradva: én spec nem vagyok egy nagy mágus de nem találkoztam a legegyszerűbb vezérlők közt sem olyannal amelyiknek ne lett volna analóg bemenete (lehet, hogy ez csak az én tapasztalatlanságomból ered).
Az más lapra tartozik, hogy nem mindegyik alap tipus tudja lekezelni az analóg bővítményt.
Remélem sikerült most jól összekavarni Téged
Ja + 1 MPI: ha jól tom az szabványos adatkommunikációs interfész........amit a cégek ''saját szabványaikra szeretnek formázni''
Üdv. Karesssz -
vottokar
senior tag
A Siemens S7 illesztőinterfésze ami a CPU modulokon alapból elérhető. Asszem amúgy RS485 fizikailag.
Alapesetben egy S7300/400-as CPU-ra vagy MPI illesztővel, vagy profibus-os illesztővel lehet csatlakozni. S7/200-ra is ez kell, de ott PPI módban megy a cucc.
Ezek vagy szabvány PCI-s kártyák, vagy PCMCIA kártyák notiba., vagy USB-s esetleg sorosporti illesztők. Tudják az MPI és a Profibus-os protokollt is. de az usb-s max 1.5Mbit-ig, a soros meg a soros port sebességéig, ami sajna még ay MPI 187,5Kbitjét sem éri el.
, de pl. modemes kapcsolathoz ok.
Persze lehet még kismillió módon rácsatlakozni (Pl. Etherneten keresztül TCP/IP-n), de ugye nem kell mondanom, hogy az ethernetmodulja többszázezer forint.
És bocs, hogy ilyen árakat írok, de nem én képzem őket. Van olyan gépünk amibe a CPU modul csak cca. 5000Euro.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG OLED65C31LA 65" OLED 4K UHD evo TV! G-Sync / 100Hz
- LG OLED65B49LA AI 4K HDR 120HZ Smart Gaming 65" OLED TV!
- GAMER PC! Intel i7-13700 / RX 7900 XT / 32GB DDR5 / 1TB Gen4 / B760 Tomahawk / 750w! BeszámítOK
- RTX 5070 Ti OC 16G/ új, bontatlan/ 3 év garancia/ beszámítás/ ingyen foxpost
- Csere-Beszámítás! Garancia! Steam Deck LCD 512GB + 256GB Ajándék Micro SD Kártya!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 i5-6GEN I 8GB I 256-512SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3063
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, de pl. modemes kapcsolathoz ok.