Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• modder

aktív tag

válasz lakisoft #10140 üzenetére

Én nem vagyok java ee expert programozó, de most azzal fogok dolgozni jó ideig, és nem hiába nem a PHP-t választottam, pedig ahhoz is értek kicsit.

Sajnos azt nem mondtad el, hogy egyedi fejlesztés lenne, vagy valamilyen ingyenes(nem ingyenes) webshop motort használnál.

Első szempont:
    csináld abban, amihez értesz.
    Második szempont:
    nézd meg a tárhely lehetőségeket. Van egy csomó PHP PaaS cloud alapon. Van javahoz is Google Appengine (most ezzel próbálkozom) vagy Heroku
    Harmadik szempont:
    fenntarthatóság. Itt nálam egyértelműen a Java nyer. Azért, mert Java EE definiál egy jól körülhatárolt rétegelt architektúrát: adatbázist, perzisztencia réteget, üzleti réteget, kontrollert és megjelenítést. Mindennek megvan a maga helye, nem mosódnak el a határok a kódban a szerepek között.
    Java-ban ugyanolyan gyorsan fejlődik a cloud technológia, pl NoSQL adatbázisokhoz API, ezekre épülő perzisztencia réteg, Memcached, 3rd party API-k.

PHP-t azért nem választom, mert nem típusos nyelv, ami melegágya a gányolásnak: nem egyértelműen definiált interfészek. Egyébként itt is lehet választani valami MVC frameworkot, amivel lehet nagy volumenű alkalmazásokat gyártani, pl symfony.
    Ha esetleg webservice-t kell publikálnod, akkor PHP-ban szenvedni fogsz vele.
    ha Business2Business kommunikációt akarsz később, szintén szenvedni fogsz vele.

Biztonság: mindkettő olyan biztonságos, amennyi hangsúly fektetsz az impelementációban erre a kérdésre.

Még egy szempont, hogy PHP-ba sokkal könnyebb beletanulni, általában egyszerűbbek a megoldások, de ez szintén melegágya az elk*rvult kódnak, mert ahogy nőnek az igények, nő a komplexitás, és az egyszerű megoldások a későbbiekben gátat szabnak a kód fejlődésének. Javab engem arra ösztönöz, hogy már az elején végiggondoljam, hogy mit hogyan akarok csinálni, és a kiterjeszthetőségre törekszem. Ettől a kód az első lépésekben túl komplexnek tűnhet az igényekhez képest, de később ahogy fejleszteni kell, minden megtérül.

• Sk8erPeter

nagyúr

"Biztonsági kérdésekben mennyire jó a php?"
    Szerintem nem túl jó a kérdés, a biztonsági tényezők számtalan dologtól függnek. A rendszered nagyjából annyira lesz biztonságos, amennyire azzá teszed, amennyire szűröd a rosszindulatú támadásokat (amennyire paranoiás vagy); de hiába tekinthető biztonsági szempontból viszonylag jónak az alkalmazásod, ha pl. a webszerver beállításai ilyen tekintetben rosszak.

Ugyanígy a PHP-t sem biztos, hogy jó összehasonlítani a Java-val; ha igazán komoly rendszert akarsz, akkor mondjuk én személy szerint nem a PHP-hoz fordulnék.
    De minden attól függ, hogy neked mik az igényeid, adottságaid, mit tudsz megfizetni, stb.
    Teljesen biztonságos nyilván soha nem lesz egy rendszer, mert maga a biztonság csak egy cél, amit sosem lehet elérni, mégis törekedni kell rá.

Egy PHP-alapú webshopot is lehet jó esetben viszonylag biztonságosan üzemeltetni, ha folyamatosan felrakod a biztonsági foltozásokat (amint kiderül, hogy van), stb., de ha open source webshopról van szó, akkor nyilván ismertek lehetnek a bugok, biztonsági lyukak is...

Nem egyszerű a kérdés, de az tény, hogy a Java (vagy C#, stb.) nem ad lehetőséget olyan szintű tákolásra és gányolásra, mint a PHP.

Ha van lehetőséged Java- vagy C#- vagy ehhez hasonló alapokon működtetni az oldaladat (tehát PHP-nál jóval komolyabb nyelveket tudsz alapul venni), akkor én inkább ezt az utat választanám a PHP helyett.

• Peter Kiss

őstag

Biztonsági kérdésekben minden szempontból helyből jobb egy fordított nyelv egy értelmezettnél. Java erősen típusos, szemben a PHP gyenge típusosságával, ahol minden lehet minden, de pl. a PHP értelmezett jellege miatt feltöltött képfájlból lehet futtatni ártalmas PHP kódot.

Természetesen a fejlesztő a kulcs továbbra is.

Új hozzászólás Aktív témák