- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- Real Racing 3 - Freemium csoda
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
modder
aktív tag
válasz
lakisoft #10140 üzenetére
Én nem vagyok java ee expert programozó, de most azzal fogok dolgozni jó ideig, és nem hiába nem a PHP-t választottam, pedig ahhoz is értek kicsit.
Sajnos azt nem mondtad el, hogy egyedi fejlesztés lenne, vagy valamilyen ingyenes(nem ingyenes) webshop motort használnál.
Első szempont:
csináld abban, amihez értesz.
Második szempont:
nézd meg a tárhely lehetőségeket. Van egy csomó PHP PaaS cloud alapon. Van javahoz is Google Appengine (most ezzel próbálkozom) vagy Heroku
Harmadik szempont:
fenntarthatóság. Itt nálam egyértelműen a Java nyer. Azért, mert Java EE definiál egy jól körülhatárolt rétegelt architektúrát: adatbázist, perzisztencia réteget, üzleti réteget, kontrollert és megjelenítést. Mindennek megvan a maga helye, nem mosódnak el a határok a kódban a szerepek között.
Java-ban ugyanolyan gyorsan fejlődik a cloud technológia, pl NoSQL adatbázisokhoz API, ezekre épülő perzisztencia réteg, Memcached, 3rd party API-k.PHP-t azért nem választom, mert nem típusos nyelv, ami melegágya a gányolásnak: nem egyértelműen definiált interfészek. Egyébként itt is lehet választani valami MVC frameworkot, amivel lehet nagy volumenű alkalmazásokat gyártani, pl symfony.
Ha esetleg webservice-t kell publikálnod, akkor PHP-ban szenvedni fogsz vele.
ha Business2Business kommunikációt akarsz később, szintén szenvedni fogsz vele.Biztonság: mindkettő olyan biztonságos, amennyi hangsúly fektetsz az impelementációban erre a kérdésre.
Még egy szempont, hogy PHP-ba sokkal könnyebb beletanulni, általában egyszerűbbek a megoldások, de ez szintén melegágya az elk*rvult kódnak, mert ahogy nőnek az igények, nő a komplexitás, és az egyszerű megoldások a későbbiekben gátat szabnak a kód fejlődésének. Javab engem arra ösztönöz, hogy már az elején végiggondoljam, hogy mit hogyan akarok csinálni, és a kiterjeszthetőségre törekszem. Ettől a kód az első lépésekben túl komplexnek tűnhet az igényekhez képest, de később ahogy fejleszteni kell, minden megtérül.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
"Biztonsági kérdésekben mennyire jó a php?"
Szerintem nem túl jó a kérdés, a biztonsági tényezők számtalan dologtól függnek. A rendszered nagyjából annyira lesz biztonságos, amennyire azzá teszed, amennyire szűröd a rosszindulatú támadásokat (amennyire paranoiás vagy); de hiába tekinthető biztonsági szempontból viszonylag jónak az alkalmazásod, ha pl. a webszerver beállításai ilyen tekintetben rosszak.Ugyanígy a PHP-t sem biztos, hogy jó összehasonlítani a Java-val; ha igazán komoly rendszert akarsz, akkor mondjuk én személy szerint nem a PHP-hoz fordulnék.
De minden attól függ, hogy neked mik az igényeid, adottságaid, mit tudsz megfizetni, stb.
Teljesen biztonságos nyilván soha nem lesz egy rendszer, mert maga a biztonság csak egy cél, amit sosem lehet elérni, mégis törekedni kell rá.Egy PHP-alapú webshopot is lehet jó esetben viszonylag biztonságosan üzemeltetni, ha folyamatosan felrakod a biztonsági foltozásokat (amint kiderül, hogy van), stb., de ha open source webshopról van szó, akkor nyilván ismertek lehetnek a bugok, biztonsági lyukak is...
Nem egyszerű a kérdés, de az tény, hogy a Java (vagy C#, stb.) nem ad lehetőséget olyan szintű tákolásra és gányolásra, mint a PHP.
Ha van lehetőséged Java- vagy C#- vagy ehhez hasonló alapokon működtetni az oldaladat (tehát PHP-nál jóval komolyabb nyelveket tudsz alapul venni), akkor én inkább ezt az utat választanám a PHP helyett.
-
Peter Kiss
őstag
válasz
Biztonsági kérdésekben minden szempontból helyből jobb egy fordított nyelv egy értelmezettnél. Java erősen típusos, szemben a PHP gyenge típusosságával, ahol minden lehet minden, de pl. a PHP értelmezett jellege miatt feltöltött képfájlból lehet futtatni ártalmas PHP kódot.
Természetesen a fejlesztő a kulcs továbbra is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Suzuki topik
- Battlefield 6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Autós topik
- Bitcoin topic
- Kedvenc zene a mai napra
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700X 16GB DDR4 128GB SSD 1TB HDD GTX 1650 Super 4GB Zalman T7 Chieftec 400
- Apple iPhone 14 Plus 256GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest