- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
GS S
csendes tag
Párszor javítottam már mosó és egyéb háztartási gépet, de soha nem találkoztam olyan hibával ami calgonnal nem vagy később jött volna ki. De működik a reklám , a marketingrizsát két pofára habzsolja a nép. Arra jó hogy nyugtatja magaát a felhasználó:rászánom a pénzt hogy minden megadjak a gépnek hátha akkor nem szarik be 2 év után. Aztán pislog mert DE. Auramasszázs pont olyan hasznos egy mosógépnek mint a calgon.
-
mrzed
senior tag
Ezek a készülékek, és az emlegetett "vízlágyító szerek" kb annyit érnek, hogy akár szenteltvizet is adagolhatnál helyettük. Elismerem, az is sokat számít, ha hiszel benne, de tényleges haszna nincs. Tökéletes vízlágyítás nem létezik, de messze a leghasználhatóbbak a gyantás vízlágyítók. Ezek komplex készülékek, szükséges folyamatosan regeneráló só adagolása. A komolyabbak elvégzik a gyanta fertőtlenítését is. Viszont a működési elvéből fakadóan a lágyított víz nyomokban nátriumot tartalmaz. Ez pedig problémás lehet újszülötteknél, vagy az erre érzékeny embereknél. Egy kisebb rendszer kiépítése is több 100e forintos befektetés, ha pedig egy 4-6 tagú család szükségleteit szeretnéd kielégíteni akár milliós tétel is lehet.
-
Tandil-hoz tipp (csak folyékony mosószerrel működik):
Első lépés: a Tandil vízlágyítót behelyezzük a folyékonymosószer rekeszébe!
2. Lépés, rá öntjük a folyékonymosószert
3. Pár percig hagyjuk (olvad , oldódik rohamosan)
4. Elindítjuk a mosást.
5. A program végeztével azt látjuk, hogy nem maradt a rekeszben szilárd, és nem szilárd Tandil tabletta maradvány sem jó eséllyel. -
Alusky
senior tag
Semmit nem használok pedig kemény a víz és mindent 60 fokon mosok és a végén az öblítést 40 fokos vízzel csinálja. Igaz egyedül csak heti egyszer van beindítva vagy kétszer úgyhogy nem képződik sok.
A hulladék csapágyak kipusztulnak két évet se bírnak ki, mikor azokat cserélem akkor kipucolom a gépet is. Ecetet sose használok, széthányom magam a szagától.
-
Ecetet hasznalunk 15+ eve. 20 szazalekos, es csakis az oblito talcaba rakjuk. Nem hasznalunk mas vizlagyitot, oblitot,vagy adalekot (mosodioval es Frosch mososzerrrel mosunk) A mosogepek Vecsesen, Gyongyos kornyeken es Nemetorszagban vannak. Mindenhol kemeny a viz. Nincsen vizszuronk, es soha sem az volt a baja a gepuknek, szinte mindig az elektronika vagy kulso mehanikai baja lett (tartobak tores, vagy szimplan szetrohadt a mosogep). A gepek soha sem budosek, mert mindig nyitott mososzer adagolaval es ajtoval allnak. Ennyi, nem kell ide tobb magia szerintem, hacsak a bemeno viz alapvetoen koszos.
-
-
Graphics
Jómunkásember
Hát a nagy márka termékéből ennyi hibás után már biztos nem rendeltem volna többet.

-
A vízkő oldott állapotban van a vízben. A kicsapódáshoz hőmérséklet változás vagy mechanikai ráhatásra van szükség.
Az erős mágnes legfeljebb számunkra tűnnek erősnek. az oldott ionok nem reagálnak a mágnesre. Pontosabban nagyon elhanyagolható mértékben. Az esetlegesen kifejtett bármely hatás nem okoz maradandó változást. Az ion gyorsan áll vissza az eredeti állapotára. Ehhez képest a fűtés sok nagyságrenddel nagyobb belső változást okoz.
A diamágneses hatás csak akkor válik látványossá, ha több tíz teslás a mágneses tér.
A linkelt képet nézve nem mágneses a hatás. Eléggé rádiófrekvenciás szerkezetnek tűnik.
A tetején látszik a kimenő teljesít maximuma 1,5VA, de ez a szerkezet veszteségével csökken. A linkelt tanúsítvány is érdekes. A teszt körülményei nem azonosak a felhasználás körülményeivel.
43 napig párologtatták az álló vizet. A teszt eredmény szerint kalcit helyett aragonit keletkezett. (többségében)
Mind a kettő vízkő, mind a kettő lerakódik. Az aragonit lazább szerkezete rosszabb hővezetést vizionál. Akár be is gyorsíthatja a mosógép fűtőszál cseréjét.
Ha vascsőre sikerül tekerni, elméletileg sem lehetséges hatásos.Kidobott pénznek ítélem meg a vásárlását.
-
-
Csupingo
veterán
Ecetezésnél mi nem szoktuk elzárni a vizet. Ha jól rémlik, már a régebbi gépek is úgy működtek, hogy a vízszintkapcsoló kapcsolta a fűtőszálat. Megfelelő vízmennyiség nélkül nem kezdett fűteni.
Igaz, nekünk csak egyszerűbb felültöltős gépeink voltak, de nem láttam jelét, hogy az ecet bármit is elintézett volna 15 év után. A citromsavat szolidabb megoldásnak tartják, én is azt hallom mostanában. -
-
ftc
nagyúr
MI DM,Tescos tablettát szoktunk vásárolni... Tapasztalat szerint ha gyors mosás van nem olvad el teljesen(igen bedobjuk). Előző gép ment 12 évet - azt elkezdett rázkódni, s egyik napról a másikra már nem mosta ki a koszos dolgokat... Rá se néztem, javítani nem volt érdemes...
Mostani gép Samsung szintén maradtunk a DM/Tesco márkánál. Mikor szól a gép tisztítjuk, teszünk bele tisztítót Dr. Backmann vagy mi a neve s ha megint kibírja a 8-10 évet akkor megérte...
Ennyi. Ha akarsz ellene küzdeni a bejövő vizet kell javítani.
Ecettel csak csínnyán, ha felhabzik akkor a fűtőszál víz nélkül marad s besülhet...
-
Azt írtam le, hogyan lehet ellenőrizni és alaposabban takarítani a mosógépet.
Mostanában nem írják rá a dobozra, hogy mennyi víz keménységig ajánlott 1 tab használata. Keményebb víz esetében kettő a javasolt.
Havonta egyszer üresen érdemes a mosógépben tisztító mosást végrehajtani.
Ecet helyet citromsav a javasolt használni. Az ecet megeszi az alumíniumot. Az üstszájdob megkeményedik az ecettől. Illetve a szimeringeknek sem barátja.
3 havonta érdemes egy második tisztító kört csinálni, mosogatógép tabal max 60 fokon. A zsíros trutyi is eltűnik a gépből.
Ha az "asszony" panaszkodik, nem mos már olyan szépen a gép, mint régen. Akkor tudod, bontani kell hátul a gépet. A fűtőszál körüli lerakódásokat el kell távolítani. Ha sok a vízlágyító, akkor azért, ha kevés a vízlágyító, akkor azért szaporodik a trutyi.
Azt érdemes tudni, nem csak a mosógépben okoz gondot. A szennyvízvezeték elején is kicsapódik az anyag, a víz hőmérséklet csökkenése során. A fekete színhez túladagolt mosószer, feketére festi a kicsapódást. Nehéz takarítani, ha több könyök van a vezetékben.
-
Findzs
addikt
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Engem nem érdekel a M I véleménye.
Engem gyakorlati tapasztalat érdekelne felhasználóktól.
Természetesen a vízkövet nem szünteti meg csak a szerkezetét módosítja rezgésekkel így a vízkő nem tud csomósodni összetapadni por állapotban marad a vízben.Hajlok rá, hogy kipróbáljam 90 napig vissza lehet küldeni.
-
Azt a Samsung prediktív írta át. Kamu, humbuk lett volna, de korábban megkérdeztem, most megint meginterjúvolom:
Mondjuk az erdeti már nincs meg, most rákérdeztem, kicsit visszafogottabb volt:
ChatGPT mágneses vízkőmentesítő,
de most megmondta, hogy kamuka.
Viszont lehet a Perplexity PRO osztotta keményebben akkor is. -
Erre azt írta a ChatGPT is , hogy húzzuk, az MM-nél kapható erős mágneses cuccal együtt.
-
Findzs
addikt
Mi is most vettünk egy mosó-szárító gépet és gondolkodom én is, hogy lehetne a vízkőtől megóvni.
Én olyan megoldásban gondolkodom ami az egész házban lágyabbá tenné a vizet.
Mint pl. ez a készülék:
[link]Esetleg van valakiknek tapasztalata az ilyen elektromágneses készülékekkel?
-
Ez sem oldódik. Akkor miért nem folyékonyan csinálják (pl Calgonból van folyékony is), vagy miért nem a dobba kell tenni? Gondolom a ruháknak nem ártana. -
Remek debreczeni víz olyan kemény, hogy évente 1x centivastag mészréteget fejtek le a konyhai mosogató csöveinek faláról, fürdőben. DE, a mosógépem 2010 ősze óta hibátlan, és igazából minden mosáshoz löttyintek 1 kis ecetet, párhavonta akár több ecettel át is mosom magasabb hőfokon.
Tippre segített, hogy ennyi ideig életben legyen. mezei 10%-os ételecet. : ) Más kérdés, hogy biztos jobb egy dedikált vízlágyítóval, de egy több, mint 15 éves mosógépnél mi a francnak használjak drága cuccot? : )
-
ergoGnomik
aktív tag
Engem az érdekelne mit jelent, hogy "A vízkő kristályszerkezetét módosítja"?

-
Csupingo
veterán
Régen még azt mondtam, mikor sok géphez olcsó, 2-3 ezer forint volt egy fűtőszál, hogy olcsóbb azt cserélni 5 évente, míg addig calgont venni.
Amúgy mi 1-2 havonta ecettel szoktunk egy mosást indítani. Nem olyan régen direkt megnéztem a 12 éves fűtőszálat, úgy nézett ki, mint egy jobb állapotú 1 éves. (Ez Sopronban volt, ahol elvileg kemény a víz.) -
tDr1v3r
veterán
Sztem azért kicsit túl van gondolva ez. Calgonozni szoktam, 2021 eleje óta (innét számítom mert akkor volt mosogép csere) a folyékonyat nyomom (2024 óta másik mosógép mert otthonról elköltöztem albiba ahol volt). Előtte poros Calgon volt nyomva a pre 2021-es gépen (nálam se olvadt fel teljesen, sztem anyámnál sem), minden gépnél havi egyszer. Anyám gépe, tehát ami volt régen: 2003-ban vettük, azért lett csak cserélve 2021-ben mert már feladta a harcot benne a csillapítás, szegényke mozgott a fürdőszobában + felültöltős gép volt ami már rozsdásodott kicsit, nem akartam vele kínlódni. Ez Somogy volt (2024-ig), most Veszprém, sztem ugyanolyan hulladék kemény a víz mindkét helyen.
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ahh, az imént jöttem haza, hoztam egy ilyet:
1800 Ft, 60 mosásra elég, szemben a Calgon féle 20 mosás = 3K-val. -
...az eladott 5 éves mosógépemnek végül is milyen állapotban volt a fűtőszála,
A mosógép hátlapját csavarok tartják. Az eltávolításuk után kiszerelhető a fűtőszál.
vele együtt az a trutyi, a mit a mosópor vízkő együttese alakít ki. ha a mosógép indulás után csapja le a biztosítékot, kiszereled a fűtőszált és veszel egy újat. Általában azonos méretűt használnak. Például az AEG rövidebbet használ néhány termékénél.Kiveszed a régi/tönkrement fűtőszálat. Kibányászod a maradék trutyit és berakod az új fűtőszálat.
Havonta egyszer egy tisztító mosás kell üres dobbal. Ha felül töltős ecettel. Ha elöltöltős citromsavval.
Az ecet megeszi a gumit és a szimeringet. A citromsav nem bontja.
A vízlágyítók túladagolása sem jó,
Ha a mosás minősége romlik, nagy a baj.A mosogató és mosógép vízellátásnak egyik legegyszerűbb módja ecet adagolása a beömlő vízhez. Elméletileg annyi kell, hogy semleges maradjon a pH. Hét körül. A kevesebb mosó és mosogató szer igénye visszahozza a beruházás költségét. Nem lesz szükség további vízlágyításra.
Ezt a keveréket meg lehet inni. Inkább nem ajánlott.
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- Sorozatok
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Xbox Series X|S
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad T495 Ryzen 5 PRO 3500U/8GB RAM/256 GB SSD/14" FHD Magyar bill. laptop
- Lenovo Thinkpad X390 i7-8665u/16GB RAM/512GB SSD/13.3"FHD Touch laptop eladó
- Legolcsóbban - Érintős Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen9: i5-1145G7/16GB/512Gb NVMe SSD/14"FHD IPS)!
- Legolcsóbban Bivaly Workstation Lenovo P15 (Core I7 10750H 32Gb 512Gb 4Gb Nvidia)
- MacBook Air 2024 m3 8gb/256gb
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HOWEAR HW ULTRA 3 Call okosóra
- Eladó Apple iPhone 13 Mini 128GB / 12 hó jótállás
- Új HP 17 FHD IPS AMD Ryzen5 7520U 4.3Ghz 8GB DDR5 256GB SSD AMD Radeon 610M Graphics Win11 Garancia
- Nintendo Switch Dock Set /// Számla + Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

Ez sem oldódik. Akkor miért nem folyékonyan csinálják (pl Calgonból van folyékony is), vagy miért nem a dobba kell tenni? Gondolom a ruháknak nem ártana.

Amúgy mi 1-2 havonta ecettel szoktunk egy mosást indítani. Nem olyan régen direkt megnéztem a 12 éves fűtőszálat, úgy nézett ki, mint egy jobb állapotú 1 éves. (Ez Sopronban volt, ahol elvileg kemény a víz.)