Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
DrSoul
őstag
válasz
concret_hp #83 üzenetére
Elmondom ugyanis a helyzetet, ami lehet, hogy másoknál is hasonló (lehet).
Egy multi cégnél dolgozom, ügyfélszolgálat, és úgy néz ki (hivatalosan bejelentették), hogy pár hét mulva én leszek az egyik csoport csoportvezetője.
Van felsőfoku végzettségem, de pedagogus vagyok (tanító), tehát önéletrajzba annyira nem jó.
Ez a pozició remélem marad, CV-be is jó, és tapasztalatnak főleg. Viszont a jövőt nézve (végülis nem vagyok annyira öreg, 29 éves vagyok) jól jönne valami suli mellé.
Vezető pozicókba, bármi legyen az, mindig gazdasági vagy műszaki végzettséget kérnek (a cég profiliának megfelelően). Ezért gondolkodtam ezen. És lehet, hogy hasonló helyzetbe van más is.
Én nagyon örülök annak, hogy csoportvezető éehetek, de ha esetleg néhány év mulva továbbléphetnék, nem szeretném azt, hogy a papírhiánya legyen a gond. Talán így már érthetőbb. -
DrSoul
őstag
válasz
concret_hp #79 üzenetére
Nem, te itt valamit félreértettél.
A Gábor Dénest nem én mondtam. Én is hallottam róla.
Én kiváncsi lettem volna, hogy valakinek, ha kell egy papír, akkor mit tud előbb, legálisan megszerezni. Lényegében ezt kérdezem, továbbra is. És nem csak infós, sőt. Van még ezer féle műszaki szak, amit gondolom nem is ismerünk, elsősorban ezért kérdezem a népet, és gondolom ugyan ez elmondható a gazdasági vonalon. Csak a terepet szeretném felmérni. -
DrSoul
őstag
Tudom, hogy itt sokan szídjáj a GDF-t.
Én is, a PH!-n olvasottak alapján, ezt tudtam. De van két haverom, akik szép nyugiba, munka mellett csinálják a Gábor Dénest.
Az egyikük egy igen fontos cégnél talált munkát, az addigi munkatapasztalata alapján. Kérdezték, ok, nekik megfelel, de van-e felsőfokú papírja róla. Mondta, hogy folyamatban a GD-en. Felvették. És ez nem egy kis cég, hanem egy világhírű cég magyarországi képviselete, és nem takarítókat kerestek.
Én értem, amit írtok, csak nem tudjátok talán, hogy olyan is van, akinek már van munkatapasztalata, de papírja nincs, és egy adott helyzetben már kell, de csak az hiányzik. Ilyenkor egy GDF-is jó lehet. A másik haverom, aki szintén a GDF-t végzi, egy másik cégnél van vezetői pozicióban. És ilyen referencia után, ha már ott egy felsőfokú műszaki diploma, azt már nem nézik, Gábor Dénes-e. -
DrSoul
őstag
válasz
concret_hp #71 üzenetére
Nem, itt engem folyamatosan félreértetek. Van állásom jelenleg, és végeztem már egy főisoklát. Tehát itt nem hozzáállásról van szó, hanem papírról? Nem az ecserire gondoltam, mert azért nem az a tipus vagyok, de arra lennék most kiváncsi, hogy mi ad papírt könnyebben.
Lehet, hogy nem tudjátok, de amikor valakinek kezd lenni egy kis tapasztalata egy adott területen, nem tud továbblépni, mert pl. nincs meg a papírja. Amúgy mindent tud (adott esetben), de egyszerűen nincs papírja, és ezért karrierje leáll. Ehhez tök mindegy, milyen a papír, nem kérdezik meg már, mit tudsz, csak kell.
Külföldön nem egy ismerősöm van, aki tudja, kell neki egy pl. műszaki végzettség. Akkor elmegy X szakra, amiről tudja, hogy nem nagyon fog használni, de könnyű elvégezni. Ilyen van. Általában ezekből lesznek a vezetők, és nem abból az emberből, aki kőkeményen ismeri a szakma rejtelmeit. Az max szakértő lesz.
Ezért lennék kiváncsi: gazdasági ill. műszaki vonalon mit a legegyszerűbb elvégezni. -
DrSoul
őstag
Talán félreértesz. Adtam két nagy ágat: ezen belül nagyon nagy különbségek vannak.
Mit könyebb elvégezni? Az egyértelmű, hogy pl. egy informatikai mérnök vagy egy építész mérnök között nem lesz nagy különbség nehézséget illetően. De aki benne van, az talán tudja, hogy ''Létezik egy olyan szak, melnyek neve...'' és ami talán nem annyira keresett, de papírt ad.
Ha te gépészmérnök vagy, és gépészmérnöki munkát keresel, persze az eszmefuttatásomnak nincs értelme. De nem erre gondolok. Sokszor adott projectecbe keresnek pl. műszaki felsőfokú végzettségű embereket. Nem írnak szakirányt, csak műszaki legyen. Ilyen szerintem sokszor van. Ezért kérdezem, biztos van olyan szak, mely könyebb, nem annyira bonyolult. Nem azt mondtam, hogy könnyű, csak hogy könnyebb. És egyetemek-főiskolák között is biztos vannak különbségek. -
DrSoul
őstag
Most kérdezek egy csúnyát, remélem erre egy kicsit megint felébred a topic.
Az álláshirdetések 80%-ban, ha vmilyen szakirányú felsőfokú végzettséget kérnek, akkor 2 szokott előfordulni: gazdasági, vagy műszaki.
Ez csak a 'papír', amúgy inkább a tapasztalatot nézik. Maradjunk a papírnál: melyek azok a végzettségek, szakok, amik fedik e két kategória valamelyikét, és mégis azon belül a legkönnyebbek.
Legkönnyebb alatt azt értem: könnyű bejutni, nem túl drága (ha másoddiploma, mint nekem), gyorsan el lehet végezni, és nem vészes (tehát magyarul mert csak a papír kell).
Várom a tippeket. Én azért nem tippelek, mert nekem pedagógusi végzettségem van...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
DrSoul
őstag
De jó neked, hogy sok a szabadídőd...
Szerintem be kell kerülni bizonyos körökbe, aztán már jön munka. El lehet menni fordítóirodákba, névjegykártyát adni. Amúgy hány éves vagy, hogy így ráérsz?Csak azért kérdem, mert ha mondjuk még 16-18, lehet, hogy egy fordítóiroda nem vesz annyira számításba... Attól is függ, hogy hol tanultad az angolt.
Csak azért mondom ezeket, mert én az olasszal vagyok így (anyanyelvi szinten tudom, mert 2 anyanyelvű vagyok eredetileg), de régebben bármennyire igyekeztem, nem nagyon foglalkoztak velem az irodák, bármennyire is jól tudok. A másik fontos dolog, hogy kell tudni számlát adni. -
DrSoul
őstag
Ne csak informatikáról beszéljünk!
Van itt egy szegény közgazdász is, aki érdeklődött! -
DrSoul
őstag
Én nem akarok nagyot szakajtani, de pont hétvégén hallottam a rádióban, hogy igazából nem telitett a piac, mert sok ága van.
Engem érdekel a reklám világa, tehát ha ''komolyabb'' munka/végzettség kéne, talán még ez állna hozzám közelebb. De fene tudja.
Az informatikus igen általános. Azt veszem észre, áltlában a rendszergazdákat hívják annak. Szerintem azokat kéne, akik informatikai mérnökök (azt hiszem így hívják, bocs, ha esetleg nem).
A programozók programoznak, de jól mondod, rájuk is csak azt szokták mondani, hogy informatikus. Pedig sajna nem egytől hallottam már, hogy igazából azt se tudja, mi van a monitor mögött... -
DrSoul
őstag
Van itt valaki, aki marketinget tanul, vagy tanult? Csak hogy megossza velem a tapasztalatait, milyen ágazatai vannak, mivel érdemes foglalkozni, mire van igény.
-
DrSoul
őstag
up
-
DrSoul
őstag
Tényleg: van valami speciális képzés az E-kereskedelemre? Vagy ez sima külker? Mert gondolom ennek a nemzetközi szabályai is kicsit mások. Mittomén, valami E-pénzügyi szakértő? Bár nem mint ha nagyon vonzana (bár nem ismerem, így nem tudom), de biztos nagy jövője van az E-kereskedelemnek, ill. összefügg a jelenlegi (pár hetes
) munkámmal.
-
DrSoul
őstag
Ez igaz, csak nekem mérlegelnem kell pénzügyileg is, mert már fizetni fogok. Tehát ha diploma, akkor tanfolyam már nem igen fog beleférni.
A gyakorlat meg... jó kérdés. Jelenleg egy help-deskes munkába vagyok, pontosabban operátor, e-mailekre válaszolni egy nagy nemz. cégnél. Most kezdtem, most úgy látom, munkának jó lesz (meg is kell élni vmiből), de milyen jellegű végzettség köthető össze ezzel...? Amire majd ha megszereztem mondhatom is, hogy: kozben némi tapasztalatot is szereztem. -
DrSoul
őstag
jobbra fel!
-
DrSoul
őstag
up
-
DrSoul
őstag
140Kbr. egy kezdő mérnöki fizetés? Őrület, ahová most megyek (help desk, valamiből meg is kell élni) ott 170Kbr-t fogok kapni. Tudom, hogy nettóban kb. u.ott vagyunk, de mégse vagyok mérnök.
És miket bántál meg? sok mindenbe belekezdtél? Pl.? (ha nem vagyok indiszkrét).
És most mit tanulsz, ha szabad kérdezni? Hátha kapok ötletet.
Tény, már írtam: engem inkább a grakifa területe érdekel. De ugyanakkor valami komoly sulit szeretnék végezni, amit akár majd 40 évesen is (most 29 leszek) fel tudok mutatni, és nem kell szégyellnem.
Tehát egy mérnöki diploma, még ha fősülis is, mégis komoly. De DTP-ben tudtommal csak OKJ van, 3d modellezőből azt hiszem még az sincs, és grafikus... hát abban nincs levelező, se esti, tudtommal.
Ha valkinek van ötlete, írjon! -
DrSoul
őstag
-
DrSoul
őstag
up
-
DrSoul
őstag
Nézegettem már. Találtam a macacadémiát is BP-en (itt lakok), de sajna ebből nekem nem derül ki, érdemes-e, mit ad konkrétan. Van pl. 60 órás Quark, vagy PS, vagy Illustrator. Lehet ezeket kombinálni. Egy 60 órás kb. 170K. Egy ilyen összegnél meggondolom, érdemes-e, és mit ad, esetleg munkalehetőség, mennyire ismert, milyen referencia... Nem egyszerű a helyzet. Ráadásul ugye ez abszolut specifikus. Egy 120órás Quark-PS kombináció már felér egy rendes főiskola vagy egyetem 1 tanévi díjáva, tehát jól meg kell gondolni.
-
DrSoul
őstag
Az újonnan érkezőkne, akiknek nincs kedve végigolvasni az eddigi hsz-t, összegzem: mit érdemes tanulni, hogy az ember értsen a grafikai, ill. reklámszakmához, és a papír valamilyenszinte átfogó tudást adjon, ne legyen túl specifikus, hogy legyen esély többféle posztra pályázni, reális esélyekkel.
És lehetőleg 2-3 éves legyen, ne nappali tagozat! -
DrSoul
őstag
Köszönöm az eddigi válaszokat. Szerintem ez így konstruktív lesz, mindenkinek.
A webdesignról annyit, hogy szerintem ma már mindegyik második ember ezzel foglalkozik. LEhet ezt tanulni is (azt hiszem OKJ), de nem tudom, mennyi az értelme. Várom mások véleményét is.
Én is egyetértek azzal, hogy inkább olyannal foglalkozzon az ember, amit szeret, és kicsit kisebb pénzért, de jó legyen. Bár minden relatív, de már most 29 évesen van 2 gyerekem, és még szeretnék, tehát nem akarok dúsgazdag lenni, de el szeretném tartani a családom. Tehát azt is nézem, kb.mi mennyi pénzt ad, ill. van e lehetőség a helyezkedésre, továbblépésre, valamilyen szintű ''karrierre''.
Én szivem szerint gondolkodás nélkül grafikusnak tanulnék, de:
1 maga a grafikus szak az nappali a képzőművészetin. Nappalira nem tudok járni.
2. Elég tág fogalom ez is. Érdekel a reklám, de szerintem esély nincs a helyezkedésre. Nem akarok főfő lenni, de szerintem aki grafikus, és a reklámszakmában él meg, az elég kevés ember lehet. Gondolom kicsi a magyar piac. Csak azért mondom ezt, mert a legtöbb reklám számomra semmitmondó: ez szvsz abból fakad, hogy nem igazán profi csinálta. Ennyi. És van néhány igazán profi reklám. Ebből van kevés, és meg is látszik. Tehát vagy az igény, vagy a pénz kevés, de úgy látom kevés grafikusi állás van. Vagy nem?
Feltételezem u.ez a helyzet a 3d modellezőknél, animátoroknál, látványtervezőknél.. -
DrSoul
őstag
Én sajna nem tudok tanácsot adni, de örülök, hogy írtál ide, mert az eddigi hozzászólók miatt kicsit hülyének éreztem magam.
A topiccal az is lenne a célom, hogy létrehozzunk itt egy adathalmazt, amiből keresgélhet az ember, és nem kell rögtön elmenni egy pályaorientációs céghez.
De ha van ingyenes, és tudtok ilyet, akkor adjatok címet. Igen is kiváncsi lennék, milyen lehetőségek vannak akár az én igényeimhez, miben érdemes gondolkodni. -
DrSoul
őstag
Na jó, ezt a pozitív hozzáállást. Még jó, hogy komoly topic.
Nem az én életemről van feltétlen szó. Én majd azt eldöntöm. De szeretném hallani a véleményeket, kizárólag a szakmákról és lehetőségekről , nem arról, hogy én mit csináljak. De szerintem az eléggé hülye kérdés, hogy ''Srácok, mit érdemes ma tanulni? Melyik szakma ad több lehetőséget?'' Ráadásul ez megfoghatatlan. Magamról csak azért írtam, hogy tisza legyen az érdeklődési köröm. Ennyi. -
DrSoul
őstag
Tudom, az itt a baj, hogy hosszú lett az 1#. De mit csináljak. Most kezdtem volna úgy a topicot, hogy:
''Héé, szeretem a számtechet, meg a grafikát, meg a rajzolást, és azé viszonylag jól is szeretnék keresni. Mibe kezdjek bele? ''
Csak szerintem így kicsit primitív. Pindurkát összetettebb a kérdés. -
DrSoul
őstag
És még egy utolsó, amit szeretek: kapcsolatban van a művészettel: a filmvilág. Erről nem mertem beszélni, hisz ide az ember vagy benne van adott körökbe, vagy nem él meg belőle. Nem szinész akarok lenni (bár egy James Bondot eljátszanék szivesen
vagy egy szerepet a Star Warsban
), hanem aki a háttérben dolgozik. Akár 3d modellező. Ez lenne az álmom, vagy animációk.
Biztos hülyeségnek tartjátok, de nemsokára elkészül EtyekWood, és ez valóban nagy lesz. És biztos, hogy a technikusok magyarok lesznek, hisz olcsóbb. Jó lenne az elején elcsípni vmi jó állást, akár a legegyszerűbbet, de ha az ember egy ilyen stúdióban van, szerintem már jó helyen van. Tehát én ezt is próbálom figyelembe venni a pályaválasztásomon, bár szerintem ez csak egy álom. Ne nevessetek ki
Várom a véleményeket. -
DrSoul
őstag
Ja, elfelejtettem: 29 éves leszek nemsokára. Ezért jól át szeretném gondolni, vmi jó irányba menjek, mert utána már szerintem nem nagyon lesz lehetőségem váltani. Mert ugye ha az ember tanult, akkor még kell a tapasztalat... stb.
Nem milliomos akarok lenni (vagy mégis), de olyan jellegű munka, ahol ok, gürizni kell, meg dolgozni, de kitartással néhány éven belül egész jól el lehet helyezkedni, mert van rá kereslet.
(én csak azt látom, az összes menedzser vagy műszaki végzettségű, vagy pénzügy-gazdasági. Ezek jó szakmák? Csak ez így kicsit tág). -
DrSoul
őstag
Sziasztok!
Előre szólok: ez egy komoly topic szeretne lenni
Természetesen önző cél vezetett ehhezde másoknak is jól jöhet, megbeszélhetjük tapasztalatainkat stb.
Eredetileg pedagógus vagyok, szeptember óta hagytam ott a szakmámat, elsősorban mert nehezen tudok megélni belőle, másrészt meg nincs fejlődési lehetőség: 20 év mulva is ugyan az lennék (kondutor-tanító. Pető Intézetet végeztem, ott van ez a képzés, speciális pedagógus, rehibilitáció... talán így már ismerős).
Ezért váltok: jelenleg munkát keresek (ill. most van egy hely, de innen elmegyek). Úgy tervezem, pár évig keresek egy viszonylag stabil munkát (help-desk jellegűt, ugyis szinte csak ilyen van), és közbe szeretnék tanulni (bár van 2 gyerkőcöm, tehát a pénzt is néznem kell). Mivel túl sok évet nem hinném, hogy fogok tudni tanulni, kb2-3 a reális, egyelőre. De mit is tanuljak? Vmi OKJ, vagy Főiskola (Egyetem?? Csak ha nagyon jó!).
Másik szempont: Levelező, vagy hasonló megoldás. És másoddiploma (bár ez mindegy). De nem lehet túl drága.
Már szűkül a kör. Aztán: mi is érdekel.
Amit én szeretek, nagyon, az az IT, a művészet, az építészet, a grafika, rajzolás (szabadkézzel), festés stb. Ezeket próbáltam ötvözni. Az IT-n belül ezért nem a programozói vagy rendszergazdai részlegre gondoltam, bár azok is érdekelnek, de mindet nem lehet. Ráadásul a matek nem az erősségem. Tehát IT-n belül inkább grafika. De ki él ma meg grafikusként? Biztos lehet specializádódni. Ami érdekel: 3d tervezés, animáció. Próbálgatom is ezeket egyedül (3dmax, jelenleg), de ez nem elég. Meg ugye PS, stb. De ebből is: meg lehet élni? Van erre kereslet? A modellező tanfolyamok is nagyon drágák. Be is iratkoznék, azt hiszem 1 év vmi 400K Ft. De aztán el tudok helyezkedni? Vagy túró az egész? ÉR valamit ez a Studio21? (vagy nem így hívják).
Hisz az építészet is mindig a vonzáskörömben volt, de hát matek, fizika... Nincs herótom tőlük, de szerintem az agyam kicsit lassú (a többiekhez képest), és az ilyen tantárgyaknál ezt a tanárok nem szeretik (mert én megérteni szeretek, nem magolni, és nekem az egy folyamat...). Műszaki rajzot sose tanultam. Meg az építészeti karra is úgy tudom másoddiplomásnak is kell felvételi.
Az előzőkből, ha az ilyen ''trendy'' szakmákra gondolok, talán a marketing áll közelebb hozzám. Nem azért, mert tudom, hogyan kell átverni az embereket, hanem mert szeretem a reklámszakmát, a vizuális dolgokat, a ''kreálást'', kreativitást stb. De lehet, hogy a marketingnek nincs sok köze hozzá, ezt mások jobban tudják.
Merre induljak?
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Autós topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen egeret válasszak?
- BestBuy topik
- Friss előzetest és fejlesztői videót kapott a Mafia: The Old Country
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Mobil flották
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- Különlegesség! ASUS ProArt StudioBook Pro W500G5T i7 9gen NVIDIA Quadro RTX 5000 MAX Q 16G
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Samsung Galaxy A35 5G 6/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Minolta objektívek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest