Hirdetés

2020. szeptember 19., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Notebook hűtőpad

Hozzászólások

(#1) Blackmate


Blackmate
(senior tag)

A kerdes, hogy hasznal-e vagy hasznalt-e mar valaki ilyet? Egyaltalan van ertelme? Hany fokkal lesz hüvösebb töle a notesz? Erdemes, jo ha az egesz femböl van? Mert igaz, hogy a fem jo hövezetö, de a gumibakok miatt a pad nem erintkezik közvetlenül a notesz aljaval. Mennyire ''zajosak'' ezek?

(#2) Sianis válasza Blackmate (#1) üzenetére


Sianis
(addikt)

Én még nem hallottam ilyesmirőll! Link?

(#3) Blackmate válasza Sianis (#2) üzenetére


Blackmate
(senior tag)

1. Bővebben: link
2. Bővebben: link
3. Bővebben: link
4. Bővebben: link

Notebook cooling pad a ''becsületes neve''.

(#4) HEBI válasza Blackmate (#3) üzenetére


HEBI
(senior tag)

A Lan-Party-n láttam ilyet egy ASUS übergéphez adták ajándékba. Szerintem egyszerű parasztvakítás, gyárilag tutira úgy tervezik a gépeket, hogy nélküle is elmenjenek, akkor meg minek. Csak megnöveli a magasságát, meg a zajszintet. De hűvösebbnek hűvösebb lesz az tuti, de ehhez az is kell, hogy pontosan illeszkedjen az adott gép hűtési rendszeréhez. Ezek a nem márkaspecifikus darabok meg lehet, hogy csak rontanak a dolgon.


[Szerkesztve]

A csiga nem lassú állat, csak nagy a súrlódása...

(#5) Sianis válasza Blackmate (#3) üzenetére


Sianis
(addikt)

Jól néznek ki! Szerintem nyárra befogok szereni egyet mindenképpen!

(#6) Blackmate válasza HEBI (#4) üzenetére


Blackmate
(senior tag)

Viszont ha le tudja hüteni 45 fok ala, akkor mar nem parasztvakitas. Ugyanis (törtenetesen nekem is Asus van) 45 fok felett kapcsol be a notesz ventillatora, es bizony az az apro icike-picike (2-3 cm-es) ventillator 2200-es fordulaton igen csak süvit. Nem beszelve, ha felkapcsol a nagyobb terheles miatt 3000-re. A hütöpadban meg relative nagyobb ventik vannak, es ebböl kifolyolag talan halkabbak is.

[Szerkesztve]

(#7) Blackmate válasza Sianis (#5) üzenetére


Blackmate
(senior tag)

En mar majusban tervezem, csak meg nem tudom milyet vegyek, ezert varom valaki tapasztalatat :DD.

(#8) Sianis válasza Blackmate (#7) üzenetére


Sianis
(addikt)

Én is minnél hamarabb be akarok majd egyet szerezni, most hogy már így tudom. Mivel a légkondi, nem sűrűn lesz még egy idejig, így a gépek az én nyugati kitekintésű szobámban nyároin igencsak fűnek....

(#9) HEBI válasza Blackmate (#6) üzenetére


HEBI
(senior tag)

De az általam látott nem kevés notebook mind úgy működőtt, hogy oldal irányba adta le a hőt.(Fújta ki a meleg levegőt) Az igaz, hogy az alja is átmelegszik főleg a hdd miatt. De a hűtőrendszer a CPU-t, chipsetet és VGA-t hűti általában heatpipe-os rendszerrel. Ezek egy központi hűtőegységbe futnak be, ami viszonylag zárt rendszer és egy ilyen nem segít rajta, sőt ha a ''hűtőpad'' lefelé szívja a levegőt, akkor ellene dolgozik az központi rendszernek, ami alulról és oldalról szívja a friss hideg levegőt. Szóval alaposan meg kell gondolni.
Nekem pl. a Toshibámhoz a port replikátor csak annyit csinált, hogy megemelte a gép ''seggét'', ezzel is elősegítve a friss levegő bejutását, valamint egy csőszerű rendszerrel elvezette a meleget a kifelé vezető nyílástól.
Ezek az általános ''hűtőpadok'' szerintem csak nagyon kis mértékben befolyásolják a gép egyes belső alkatrészeinek hőmérsékletét pozitív vagy negatív irányba, de a CPU, VGA párosra nem nagyon tud hatással lenni, annak zárt hűtőrendszere miatt. A gép hűtőventilátorát pedig főleg ezen két komponens hőmérséklete befolyásolja.

A csiga nem lassú állat, csak nagy a súrlódása...

(#10) Yaye válasza Blackmate (#6) üzenetére


Yaye
(őstag)

Ez a 45 fok a rendszerhőmérséklet, nem a procié, ugye jól gondolom? A cpu a laptopokban sokkal melegebben fut mint az asztali gépekben. A notik hűtése úgy van megcsinálva hogy egy venti egyik rácson (többnyire alul ill oldalt, néha fölülről is) szívja a külső levegőt, majd átnyomva a hőcsöves hűtő rézbordái közt egy másik rácson rögtön ki is fújja (hátra vagy oldalt), tehát nagyobbrészt nem a gép belsejében lévő levegőből dolgozik. Ezért ha nincs a gépben plusz rendszerhűtő, akkor szerintem hiába hűtöd magát a noteszt, a hatása nem lesz igazán számottevő. A procihűtő ventije nagyjából 3-4 cm átmérőjű lehet. Egyes gépekben viszont van egy második, kicsi rendszerhűtő venti is (2 cm körüli), az szokott a prochűtőnél jóval hangosabb lenni, ha rákapcsol. Ezt valóban lehet hogy némileg elhallgattatja a külső hűtés. Amiben még segíthet, az a videochip hűtése, sok gépnél a burkolat maga hűtőfelületként funkcionál, belülről ráfeküdvén a video-chipre.

(#11) Sianis válasza HEBI (#9) üzenetére


Sianis
(addikt)

És biztos, hogy csak olyan van ami kifelé szív, én nem befelé fúj? Mert az rásegítene a gép hűtőjére. Az én gépem alulról szív, és hátra felé fúj. Viszont nyáron szerintem egy 30 fokos szobában nem túl sok hűvi levegőt tud kreálni...

(#12) Blackmate válasza HEBI (#9) üzenetére


Blackmate
(senior tag)

Hmm. Valoban, van benne valami, amit mondassz. Igaz, hogy az egesz heat pipe-pal van megoldva, viszont ha magat, az egesz rendszert (heat pipe csövek, hütö borda) kivülröl hütöd, akkor valamelyest jobb lesz a hatasfoka ez egesznek (hüvösebb lesz). Ha pedig napi 8-12 orat megy a masina, akkor lehet, hogy van ertelme...

(#13) Sianis


Sianis
(addikt)

Nekem is elég sokat megy a gép, de még sosem néztem meg, hogy mennyi hőt termel. Egyszer rászánom magam, és megmérem. Egy biztos, hogy nyáron nekem valami kell kezdeni, mert én is izzadok a szobámban, hát még a gépeim! Notebookom meg nm szeretném tönkretenni, vagy a végletekig terhelni...

(#14) Sianis válasza Sianis (#13) üzenetére


Sianis
(addikt)

Nekem Bővebben: link tetszik a legjobban. Hol lehet egy ilyet megtapogatni élőben?

(#15) HEBI válasza Sianis (#13) üzenetére


HEBI
(senior tag)

Végletekig nehéz lesz vele egy szobában kibírni, mert a mobil procik 100 Celsius körül vesznek vissza hardveresen a sebességből. Nekem eddig a rekordom még egy Toshiba satellite Pro-ban volt 85 C. Ezt szerencsétlen táskában érte el mp3 lejátszás közben, de felnyitottam ilyen melegen és simán ment a win. Ennél a gépnél a max energia gazdálkodás mellett a venti csak 65 Celsiusnál kapcsolt be egy nagyon rövid időre, hogy megsporolja a venti energia szükségletét. Sőt szinte venti nélkül is ment passzív hűtéssel, de ilyenkor visszavett a proci sebességéből melegedés esetén.
Szóval inkább a noti alatt lévő felület érdekében lehet szükség hűtőpadra, de ez csak a régi vagy gagyi gépek esetén érvényes. A centrinos gépek a maguk 20 W-jával szinte nem is melegszenek.
A gépemet múltkor az ölemben használtam és azt vettem észre, hogy fázik a lábam, mert beindult a venti, nem hogy forró lenne.

[Szerkesztve]

A csiga nem lassú állat, csak nagy a súrlódása...

(#16) tts


tts
(addikt)

Én most rendeltem egy ilyet - majd beszámolok milyen és érdemes-e rá költeni

Bővebben: link

(#17) Sianis válasza HEBI (#15) üzenetére


Sianis
(addikt)

Mondjuk nekem Centrino technikás gépem van, ez szvsz nem főzi magát annyira...

(#18) Blackmate válasza tts (#16) üzenetére


Blackmate
(senior tag)

Nagyszerü. Varjuk a tapasztalatokat. Szabad tudni, hogy mennyibe fajt?

(#19) sbazsi válasza Sianis (#13) üzenetére


sbazsi
(veterán)

Egy biztos, hogy nyáron nekem valami kell kezdeni, mert én is izzadok a szobámban, hát még a gépeim! Notebookom meg nm szeretném tönkretenni, vagy a végletekig terhelni..

Klímaberendezés nem célszerűbb? Drágább, de te se leszel ''meleg'' :P
:D

(#20) tts válasza Blackmate (#18) üzenetére


tts
(addikt)

Szabad - a Noiseblockeres barátom küldi, baráti áron, 16,5 Euro - ez német nagyker, baráti, nettó, stb. ár. Lényeg, hogy az enyém ennyiben lesz nekem.

(#21) Sianis válasza sbazsi (#19) üzenetére


Sianis
(addikt)

Hát jah arra gyűjtök, de ki tudja mikorra lesz meg :(

(#22) tts válasza Sianis (#17) üzenetére


tts
(addikt)

Hát - az én IBM-em is Centrino, tényleg ritkán indul be a ventije és nagyon csendes is, de az ágyon hasalva egy órácskát, ha felemelem elég meleg alatta az ágyikó.

(#23) HEBI válasza tts (#22) üzenetére


HEBI
(senior tag)

Hát igen, mivel az ágyon csak oldalról kap levegőt jó esetben és alulról nem. Egy sima kemény felületen (asztallap) gondolom nem melegszik annyira, de ezt gondolom a használati utasításában is olvastad. De abban nem írnak olyat, hogy szerezzen be nyáron egy IBM ''hűtőlapot'', mert talán olyan nem is gyártanak. Ha meg igen tényleg készít(ene) ilyet az IBM az baromi speciális és drága lenne.

A csiga nem lassú állat, csak nagy a súrlódása...

(#24) Yaye válasza Sianis (#17) üzenetére


Yaye
(őstag)

Centrinós gépre végleg tök fölösleges pénzkidobás egy ilyen hűtő. Az egyém is Pentium-M, és csak néha-néha kapcsol be egy kicsit a propellere. Szvsz ezeknek meg se kottyan a nyári 40 fok :) A kettővel ezelőtti mobil P4-es gépem sokkal többet propellerezett, de az is csak 80 fok procihőmérsékletnél kapcsolt be. Sajnos a mostaninál Everest nem látja csak a vinyó hőmérsékletét. :(

(#25) tts válasza HEBI (#23) üzenetére


tts
(addikt)

Pontosan igaz amit írtál - de azt sem írják, hogy baja lenne tőle. :D

(#26) HEBI válasza tts (#25) üzenetére


HEBI
(senior tag)

Tudják, hogy sokan ágyon és ölben használják így ki is bírják simán a gépek. Csak akkor jobban melegszenek és azt a felület (pl az ember lábán a bőr) nem feltétlenül bírja, egy ilyen ''hűtőpad'' legalább a hőt azt talán elviseli. :)

A csiga nem lassú állat, csak nagy a súrlódása...

(#27) Nand_i


Nand_i
(tag)

Engem történetesen inkább az érdekelne, hogy az egyéb részeket mennyire tudja hűteni. Pl hdd, memória, videokártya. Szerintem ezen részek hűtésére találták ki inkább, lévén pl a vinyónak semmi hűtése nincs.

(#28) HEBI válasza Nand_i (#27) üzenetére


HEBI
(senior tag)

A HDD-nek tutira jót tesz egy ilyen főleg nyáron, mert annak a hűtését tényleg a gépház passzívan végzi, legalábbis még nem láttam aktív hűtésű HDD-t notebookban. Ami egyébként még feltűnően melegszik a notebookban az a memória, gondolom azt is lehűti. Persze a HDD és főleg a RAM az sokkal jobban bírja a hőt az asztali testvéreihez képest.

[Szerkesztve]

A csiga nem lassú állat, csak nagy a súrlódása...

(#29) sbazsi


sbazsi
(veterán)

ezeket a notikat nem úgy tervezik, hogy bírják a kiképzést, akár 30-40 fokos melegben napi 12 órát?:F

(#30) Blackmate


Blackmate
(senior tag)

Felhozom kicsit a témát. Kezd aktuális lenni :D. Kedves TTS tapasztalatok? :D

[Szerkesztve]

(#31) balco


balco
(aktív tag)

nekem volt 4 eve egy vizhuteses notim!

DX4-100as asztali proci, 33asrol lett ''tuningolva'', passziv hutes.
A kijelzo es a bill kozott kinyitottal egy ajtot, ott volt a proci, ha sokat hasznaltam akkor pohar viz es neha csopogtettem a hutobordara! :))
baromi gyorsan elparolgott!

(#32) Noxy


Noxy
(veterán)

Szasztok

En tavaly vettem Nemeto-ban 10 honapo használt Medion MD 5400 FID 2010-s notit. (500€)
Hutes problema miatt adták el. Allandoan fagyott es nagyon instabil volt.
A notiba egy Pentium 4 2.53 GHz proci es GeForce4 440 Go 64 MB videokari van.
A videokari melegedett nagyon a gepben. Idehaza elvittem szervizbe, es amikor meglátták hogy milyen proci van bent, már hozták is a hutopadot, hogy a Pentium 4 procival szerelt notikat erre kell rakni, mert nagyon melegszenek. 15000 Ft Nem vettem meg, de kertem , hogy szedjek szet a notit, es nezzek meg belul is, nincs e valami gond a ventillátorkal, meg fujják át levegovel a hutobordákat, meg a csatornákat. Vegig ott voltam, láttam mit csinálnak, A gep kitakaritva a ventik mennek, gep osszerak fizetek, de a hutopad, az ott marad. Idehaza 10 perc alatt ossze utottem a saját hutopadomat.
Hozzávalok : 1db 12 V trafo 1db Celeron 300-s hutoventillátor.:DD
Bővebben: link
Bővebben: link
Bővebben: link
A kulso venti, a videokari hutobordájára, meg a gep alá nyomja a levegot.
Most telen nem kellet használnom, de volt ugy hogy test kepen 72 oráig ment. :DD
Várom a nyarat, es kiváncsi leszek a tetoteri szobában meddig fogja birni, kulon hutes nelkul.

''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is''

(#33) drhatker


drhatker
(csendes tag)

És ehhez mit szoltók:
[kép]
[kép]

(#34) MaUser


MaUser
(addikt)

A nyár közeledtével, rá kellett ébrednem, hogy bár télen a hűvös szobában nagyon kellemes, amikor a combomon érzem, hogy melegszik a noti, de ilyen melegben már egyáltalán nem. Ezért elgondolkodtam egy ilyen hűtőpadon. Konkrétan a Revoltec által címkézett típus érdeklene, mert árban messze ez a legkedvezőbb.

''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

(#35) dat válasza drhatker (#33) üzenetére


dat
(senior tag)

Nekem ez a hűtőpad dolog nagyon nem szimpatikus.. Elég zaj az ha a noti ventije megy, nemhogy még másik egy-kettő. Inkább nem a lábamra teszem hanem az asztalra...

(#36) MaUser válasza dat (#35) üzenetére


MaUser
(addikt)

Pont a zaj miatt kell(ene) a hűtőpad. Sajnos az rmclock állandóan kifagyasztja a gépet, így a szoftveres megoldás sajnos nem működik s amíg az amd nem hoz ki egy chc-hez hasonló programot, addig nem is fog. A 20-25db gyakorlatilag hallhatatlan, a noti vetnije viszont ilyen melegben már nagyon gyakran felpörög leszabályozás nélkül. De ami miatt főleg kellene, az hogy nem bírom a lábamon tartani ha pl. gyakran fordítok programot, vagy bármi más használja a procit. (Az asztalon nem tudom használni a notit.)

''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

(#37) AMD Power


AMD Power
(titán)

Szerintem ezek a hütők tök feleslegesek. Két meg három venti olyan zajt csap , hogy a notebook feeling egyből a semmibe vész. Ezek a notik úgy vannak tervezve , hogy bírják az ilyen hömérsékleti problémákat. Akkor meg minek? Tök felesleges , több helyet foglal + pénz , és hangjáról nem is beszélve!:U

(#38) MaUser válasza AMD Power (#37) üzenetére


MaUser
(addikt)

Hallgass meg a egy 25db-es glacialtech ventit, hát ha ennek zavar a hangja, nem tudom mit mondjak.... Ha pedig megnézel egy tesztet láthatod, hogy ezeknek nem az az elsődleges feladatuk, hogy két fokkal hűvösebb legyen a notid, hanem az, hogy a noti ventilátora minél kevesebbszer bőgjön fel.

''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

(#39) peterkeT


peterkeT
(nagyúr)

Hihihi. Látom mindenki csak érdeklődik, de még nem sokunknak van... :D
Én ezzel szemezek: Bővebben: link - bocs, nem tudom direktbe linkelni, keressetek rá a coolpad szóra az oldalon ctrl+f-fel... A beépített USB hub külön szimpi, meg hát alumínijum... Rendeltem már Garmacortól itt a ph!-n USB-s lámpát és nagyon korrekt volt. :U

Különösen amióta betettem a gépbe a 80GB-os Toshiba HDD-t, ez mintha jobban melegedne. Voltam mostanában pár LAN-party-n, ahol alaposan meg lett hajtva, és az a tapasztalatom, hogy a proci, a VGA és a RAM hűtése elégséges a HP nc8000-ben, viszont a ''Case Temp'' - akármi is ez a Centrino Hardware Control szerint időnként 80 fokos, a HDD meg 60 körül. A notebook négy sarkának felpolcolása négy CD-lemezzel egyébként többnyire elegendő hűtés, bár igazán meleg még nem volt... ;)

Szerk:

MaUser: SpeedSwitchXP-t ismered?

p

[Szerkesztve]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#40) MaUser válasza peterkeT (#39) üzenetére


MaUser
(addikt)

Nálam is a Coolermaster volt a nyerő, de a Revoltec ára alig a fele: Bővebben: link

Speedswitchxp-t nem próbáltam, de nézem máris.

''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

(#41) peterkeT válasza MaUser (#40) üzenetére


peterkeT
(nagyúr)

Kedvesem AMD-s Sony-jában ezt használjuk, az 1667MHz-es 2000+-ot idle esetén leveszi 400MHz-re. akkuidőben az 150-200%-ot jelent. Hőtermelésben nagyon nem figyeltem, de tutira számít...

Amúgy ez, amit kinéztem coolpad, ez Thermaltake...

Bővebben: link

p

[Szerkesztve]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#42) MaUser válasza peterkeT (#41) üzenetére


MaUser
(addikt)

Ezt benéztem, csak az alumíniumot néztem a tulajdonságoknál, meg a coolpadot.:B

''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

(#43) peterkeT


peterkeT
(nagyúr)

Gondolom, ti is láttátok a cikket, de azért belinkelem: Bővebben: link. Igazából a Thermaltake-hez hasonlít leginkább...

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#44) cigam


cigam
(félisten)

Azert ez se rossz:Bővebben: link
Mac-hez hirdetik, de sztem az x86-os notikat is megtartja.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#45) peterkeT válasza cigam (#44) üzenetére


peterkeT
(nagyúr)

Whoa! Mondjuk ehhez kell egy kiegészítő billentyűzet, ami Mac-hez gyakoribb, mint notebook PC-hez. De dizájnos és praktikus, az tény. No és kétségkívül hatékony és passzív, ami a hűtést illeti. Csak az ára... Meg amire még kiváncsi lennék, hogy mennyire stbail egy 3-4-5 kg-os gép alatt.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#46) dat válasza peterkeT (#45) üzenetére


dat
(senior tag)

Meg innentől kezdve ez már nem notebook :D

(#47) cigam válasza peterkeT (#45) üzenetére


cigam
(félisten)

Miert? Siman rakotsz USB billencset, ha nincs kulon PS/2-es port. (Az apple bill. azert is szimpi, mert pici USB HUB-kent is funkcional(2 eszkozt lehet dugni magaba a billencs oldalaba).[Szerkesztve]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#48) cigam válasza dat (#46) üzenetére


cigam
(félisten)

Hat mi? Attol hogy nem az oledben van, hanem az asztalodon, attol meg az marad. Ha ugytartja uri kedved, ujbol olbe kaphatod.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#49) tts válasza peterkeT (#39) üzenetére


tts
(addikt)

nekem tegnap jött meg a Revoltec - most indítottam be - fél órája megy min. fordulaton és a gép hűtője még nem pörgött fel

azért az igazi próba a következő 36 fokos nap lesz majd :D

(#50) peterkeT válasza tts (#49) üzenetére


peterkeT
(nagyúr)

De ez nem alu, hanem műanyag, nem? Lábakon áll és az alatta áramló levegővel hűt? Nem csinálsz mejd egy terheléses tesztet, mittomén - pár órás játékkal?

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Notebook hűtőpad
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.