Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz bambano üzenetére #85

Miért értelmetlen a nyomaték a városban?

Én egy VW e-UP autóval jártam kb egy évig.
    Szerettem. Amíg a belső égésű motorral hajtók autóban a kollégák álmodoztak induláskor, például egy zöldnél, Én már messze jártam előttük.
    Amikor az elsőből váltasz másodikba, egy rövid időre megszünteted a kerekek hajtását. Elektromos autóknál nincs ilyen. Ráadásul alacsony fordulatszámon is magas nyomatékot képes termelni az elektromos motor. Az őskövületeknek, még a turbó rásegítésre is várniuk kell induláskor.

A teljesítmény azt mutatja meg, hogy a motor mennyi munkát tud végezni adott idő alatt.
    A nyomaték az az erő, amellyel a motor forgatja a főtengelyt.
    Könnyű belátni. Ha nagyobb az erő, akkor erőteljesebben lehet gyorsítani a járművet. Ha a nyomaték akkora, hogy csak a sebesség fenntartásába fordított energiára elegendő, akkor nincs gyorsulás. Rosszabb esetben vissza kell váltanod, hogy magasabb fordulatszámon nagyobb nyomatékot tudjon termelni a motor. Legalább is egy meghatározható fordulatszámig.
    Az ábrán értelmezhető. A magas nyomaték és teljesítmény, viszonylag szűk fordulatszám tartományban érhető el.

Forrás:Torque vs Horsepower - RCexplained

Az elektromos hajtás esetében
    A nyomaték görbe sokkal egyenletesebb az alacsonyabb fordulatszám tartományban. A magasabb fordulatszám tartományban elkezd folyamatosan és egyre erőteljesebben esni. A belső égésű motorokhoz hasonlóan.
    Nyomaték váltó nélkül, általában a 0 és 120-140 km/h sebességtartományban működnek az elektromos hajtású autók.

Télen egy hátránya és egy előnye van az elektromos meghajtásnak.
    A hátrány a nagyon magas nyomaték. Az e-UP havas és latyakos úton csak energiatakarékos üzemmódban indult kényelmesen. Magasabb nyomaték esetén indulási nehézségei voltak, az első kerékhajtás ellenére is. Az elektronikus fékezés viszont sokkal biztonságosabb. Mivel a kerék folyamatosan megy át hajtásból fékezésbe, nem kezd el megcsúszni a jármű. A hagyományos hajtás esetében a meghajtás és fékezés között nem egyenletes az átállás. Könnyebben csúszik az autó. Hosszabb a fékút.

PS:
    A járművet a nyomaték mozgatja. Az végzi a munkát. Ha a ráfordított idő alapján lesz a teljesítmény mérhető.
    Az Otto motorok esetében a nyomaték és teljesítmény közel arányosan változik. Ezért évtizedekig csak a maximális teljesítményt adták meg. Később lépet be a képbe a nyomaték fontossága is. A dízel motorok nyomaték gazdagabbak.
    A traktorok, például egy John Deere 6110, 54,8 kW (74PS) teljesítmény mellett 303 Nm nyomatékot produkál

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés