Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz tothjozsef #36673 üzenetére
Önmagában invertert szerezni is nagyon nehéz idén, nem hogy ilyen úri huncutságot. Jövőre.
-
veterán
válasz kardkovacsi #37434 üzenetére
De miért?
-
veterán
A csatlakozási terv jóváhagyása eON-nál vajon gyorsabb lesz, mint az MGT? Teljesen sztenderd, gyakorlatilag copy-paste terv, nincs benne semmi cifrázás.
-
veterán
válasz muldernova #37666 üzenetére
Nekünk eleve 5x10-es betáp megy oda, ahol az invertert is elhelyezzük.
-
veterán
válasz szricsi_0917 #37956 üzenetére
Véletlen.
-
veterán
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy nem érdemes az óriás paneleket venni, mert ezek alá 4 sín kell, a 450 wattos kapacitásig pedig elég 2. Van valakinek konkrét tapasztalata ezzel kapcsolatban?
-
veterán
Hol lehet most legolcsóbban 400W-körüli panelt venni? 1 raklapról lenne szó. Hja, és számlásan, újat, cégre.
Van nálam 3 nagyker árlista, de mindig felbukkannak itt is jó dealek.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz proradeon #38995 üzenetére
Magával a jogi szöveggel szerintem nincs különösebben baj. Az nagyobb gond, hogy olyanok kezdik el értelmezni, akiknek nincs ebben rutinjuk. Azt el kell fogadni, hogy a jognak van egy saját nyelvezete, amihez kell rutin. Persze szakmai szervezetektől ez elvárható lenne.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Andras6800 #39000 üzenetére
Oké, még egyszer: amit én olvastam (és ment rajta a sírás), abban nem volt változás a HMKE-vel kapcsolatban a korábbi bejelentésekhez képest.
-
veterán
Igen, számos lehetőség van erre. Normál termelő inverter is képes rá visszwatt védelemmel, illetve a hibridesített, valós hibrid inverterek. De perpill ne kezdjen el mindenki pánikolni, és ezekben gondolkodni, mert sokkal drágábbak, mint termelő társaik!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz senki68 #39041 üzenetére
Igen, nagyon leromlott a szigetes csopi nyár óta. Korábban normális emberek voltak többségben, akik vagy kis hobbi rendszert csináltak, vagy hozzám hasonlóan mondjuk egy hétvégi telek ellátását akarták megoldani. Most inkább őrült prepperek dominálnak, az értelmesebbek átmenekültek Andi új hibrid csoportjába.
-
veterán
Miért ne tudnám alátámasztani? Látjuk, hogy mi van Németeknél: új szénerőműveket kellett beállítani, mert nincs elég gáz (ami szintúgy fosszilis energiaforrás). A megújulókból termelt energia tárolása jelenleg nem megoldott, nincs is rá technológiánk. Ezen túl milyen más klímasemleges energiaforrás van, amely kellő hatékonysággal képes termelni? Az atomerőmű az üzemelés során by definition klímasemleges, hiszen nem bocsát ki üvegház-hatású gázokat. Az építésének van egy piszok nagy ökológiai lábnyoma, de ha KWh-ra vetíted, akkor simán lehet, hogy alacsonyabb, mint egy napelemé.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz axioma #39136 üzenetére
Igen, régi sztori ez. Szeretem-imádom, de gyakorlatilag a hegyvidéki országokat leszámítva nem valódi alternatíva. Egyszerűen túl kicsik a szintkülönbségek egy csomó helyen, és megint bejönnek az ökológiai szempontok. Ugyanis nagy szintkülönbség jellemzően természetvédelmi területeken van. Innentől pedig ki lehet találni, hogy ezek el fognak bukni a sötétzöldeken.
Bocs, a szivattyús erőmű ugrott be kapásból, mint energia tárolás. Az ár-apály nettó faszaság, de a nagy egész szempontjából tuti elhanyagolható a termelése.
Offolást befejeztem.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Múltkor olvastam arról egy cikket, hogy a keleti tájolás magasabb termelést jelent, mint a nyugati, mert délelőtt kevésbé felhős az ég. Nem találom sehol ezt a cikket, nektek rémlik valami ezzel kapcsolatban?
-
veterán
válasz "Zoli" #39149 üzenetére
Ezeknek a kommenteknek semmi értelme. És amúgy a fszért kell személyeskedni.
#39150Andras6800
Pont most fogunk felrakni egy 10Kw-os rendszert K-NY tájolásra, de szerintem akkor Nyugatra rárakunk még 4 panelt. Mi eleve készülünk már arra, hogy minél többet elhasználjunk a termelésből, és a fogyasztásunk nagy része délután-estére esik. Köszi a segítséget. -
veterán
válasz cinemazealot #39557 üzenetére
Gyerekek, ezt a szélkereket felejtsétek már el Magyarországon, főleg háztartási méretekben!
-
veterán
válasz sz.zs. #39622 üzenetére
tehát amikor van elegendő termelés akkor ne töltse fel a hálózatra csak a valóban felesleges energiát
Ööö, a termelő inverter nem is tud máshogy működni. Szóval szerintem nyitott kapukat döngetsz.18 kWh termelés, abból csak 2-3 kWh-t tudok elhasználni napközben egyből, inkább feltőlti a hálózatba, pedig a vételezésem 2-3x annyi lenne .
Hát de mit csináljon azzal az árammal szerencsétlen, amit nem tudsz elhasználni, tegye a dunsztos üvegbe? -
veterán
válasz senki68 #39162 üzenetére
Nagyon igazad volt. Most méricskéltem egy kicsit, és nem tisztán K-NY, hanem a keleti oldal picit délre hajlik, a nyugati pedig értelemszerűen északra. Szóval egyelőre úgy fog kinézni a 2 string, hogy 16 panel K, 12 Ny, aztán meglátjuk a termelést. Legfeljebb később átvariáljuk.
-
veterán
Az éves 0-s elszámolásra már a hmke telepítése előtt is le lehet szerződni a szolgáltatóval?
-
veterán
Tudtok ajánlani érintésvédelmi felülvizsgálót?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem