Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Laca 012

őstag

válasz Qru #29498 üzenetére

Kicsit elbeszélünk egymás mellett. Megpróbálom megértetni magam:

Az a gáz, hogy a CL3 -as az 533MHz-es , amit esetleg később vajmi kis eséllyel tudok majd használni ha újabb lapra cserélek.

Viszont ebbe nem erősít vagy cáfol meg senki, hogy a 800MHz-es annak ellenére, hogy 800MHz-en (nyilván a nagyobb frekvencia miatt) "csak" CL5-ös, de alacsonyabb frekvencián tudhatja-e a CL4-CL3-at? (vagy az eepromban ki van tiltva pl.?)

Mert nyilván az lenne a jó, (mondjuk nekem ugye ezzel a lappal lényegtelen) ha a 800MHz-en is tudna CL3-at, de mivel 1 ciklus sokkal rövidebb, azért nem tudják annyira levinni a ciklusok számát.

És ezért nem is érzékel senki olyan nagy különbséget egy 800MHz-es és egy 533MHz-es buszsebességű rendszerrel, mert 800MHz-en 5 ciklusonként fér hozzá a CPU a RAM-hoz, az 533MHz-en pedig 3 ciklusonként.

Viszont szerintem esetemben mivel mindegyik modul 533MHz-en üzemelne, Ha csak az 533MHz-es tudja a CL3-at, akkor hiába veszem az elvileg gyorsabb 800MHz-es modult, 533MHz-en hajtva a CL5 miatt lehetséges, hogy 3:5 azaz 60% lesz a sebessége mint az 533MHz-es modulnak. :F

Abból indultam ki, hogy régebben az SDRAM-oknál a gyári adatlapon meg volt adva, hogy 133MHz-en ugyan "csak" CL4-et tud, de 100MHz-en CL3-at, 66MHz-en CL2-t...stb..

És itt ha vettem egy olyat ami csak 100MHz-es volt, és nem ment 133-on, de 100MHz-en ugyanúgy CL3-as volt mindkettő, ezért ugyanolyan sebességet produkáltak mind a ketten egy 100MHz-es buszsebességű P3-as procival..

Tehát lehetséges-e az, hogy a 800MHz CL5-ös modul 667MHz-en CL4 533MHz-en CL3-at tud?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés